4 tipuri de genți pe care le am și cum le port

February 28, 2018

Articolul despre cele 3 tipuri de haine pe care le dețin m-a făcut să îmi dau seama că și gențile pot fi categorisite. Și deși pe cele mai multe nu prea le port, am zis că un astfel de articol te poate inspira să cauți și tu asemenea împărțeli în dulapul tău, poate te ajută la asortat, dar și la observat ce ai avea pentru asortat. Deși eu am 4 categorii de genți cu câte 4 obiecte, port mai mereu o sacoșă de pânză, iar din lista de mai jos 3-4… și cam atât. Deci tot la 5 ajungem, am zis eu bine :)

Dar încerc să le țin în frâu și în afara celor decorative (care-s mai mult pentru fotografii sau evenimente; bine, unele nici nu pot fi purtate, de exemplu geanta-cutie de gloanțe nu poate fi scoasă pe stradă) să păstrez un număr cât mai mic în dulap. Multe dintre cele văzute până acum pe blog au fost deja donate, vândute, oferite în dar – te sfătuiesc să iei în calcul și aceste variante când ți se aglomerează prea tare șifonierul, deoarece mai multe genți nu-s neapărat… mai multe genți.

Iată și cele 4 categorii în care se încadrează gențile mele, ce urmează stilul meu a construi ținute din obiecte mass market, retro, de designer sau făcute manual de oameni dragi. Tu nu trebuie să urmezi acest drum, dar sfatul meu este să nici nu mixezi prea multe lucruri din aceeași zonă. Cum zic eu, nu ZARA cu ZARA. Și nici nu aș recomanda ținute în întregime retro, cred că stilul de a ne îmbrăca trebuie să ne reprezinte pe noi, dar și anii în care trăim. Așadar, cam singurul mix cu obiecte de același fel care mi se pare potrivit este cel minimalist, cu obiecte simple, monocrome, actuale. Dar parcă și aici simt nevoia să mai arunc o pată de nonconformism, să îmi pun semnătură, să adaug ceva ce aparent nu ar avea ce căuta acolo.

Dacă te ajută, gândește-te la ținută ca la o pânză: ceva trebuie să capteze interesul, să fie centrul compoziției, restul obiectelor ajută la construirea acelui ansamblu. Indiferent cum alegi să arate el.

Genți retro, vintage, cu poveste

geanta vintage

A devenit vintage cu trecerea anilor, o am de 15 ani.

geanta-vintage-si-pelerina-ploaie

De la târgul de vechituri de la Valea Cascadelor.

ghiozdan-vintage

De la târgul de vechituri de la Valea Cascadelor.

sacosa retro si pantofi il passo

Din talciocul de la Brașov.

Genți făcute de Sorin

Le face mai mult de plăcere și nu prea are timp de o serie pentru public, dar se întâmplă să mai meșterească modele care-s și pe stoc. Poți găsi creațiile lui pe pagina de FB Taie dar nu de tot sau pe site.

raf simons and leather tote punga de piele
geanta piele handmade pulover casmir si geanta de piele

Genți care nu prea-s genți

Îmi place să dau o nouă funcție obiectelor, așa că improvizez, destul de des, genți din cutii, lăzi, coșuri. De obicei le port o dată sau de 2 ori și le redau funcția inițială, astfel nici nu acumulez prea multe poșete (doar nici nu-s genți, ci cutii, nu?) și nici nu mă plictisesc de ele.

sacosa veche de plasa si pantaloni cu dungi

Plasă din perioada comunistă, luată pe OLX.

cutie metalica veche pe post de geanta

Cutie metalică veche, găsită pe OLX.

geanta din lunch box lego

Cutie LEGO pentru prânz.

cutie de gloante

Cutie de gloanțe, luată de la magazinul Kaki.

Genți cât de cât… normale

De obicei de la branduri sau magazine care-mi plac tare. E categoria pe are o țin cel mai mult în frâu, cele vintage sunt tare ieftine și-s mai mult pentru fotografii, pe cele făcute de Sorin nu prea le pun la socoteală, iar cele din obiecte nu-s, de fapt, genți: asa că aici e pericolul. Intenționez să nu mai cumpăr decât modele cu adevărat deosebite și mai degrabă să investesc într-o piesă rară decât să am 5 așa și așa (asta da restângere: #câte1).

geanta rosie de fas

Sacoșă J.W.Anderson for Uniqlo.

street style

Geantă & Other Stories.

geanta jump from paper

Geantă Jump from Paper.

the cambridge satchel

Geantă The Cambridge Satchel Company.

Cam atât. Sper că te-am pus pe gânduri și îți vei analiza gențile. Eu mă gândesc să încep o nouă serie de eliberarea a dulapului, așa că poate vor mai pleca câteva. A, și dacă tot faci loc, poate a venit vremea pentru o geantă mai scumpă. Un fel de cadou de la tine pentru tine. De mărțisor sau nu. Atunci chiar vei fi obligată să rămâi la #câte5. :) Și da, zic mai scump cu sensul de mai bun. Mai arătos. Mai durabil. Făcut mai cu atenție. De produs bucurie din ce în ce mai mare. Chiar și peste 5 ani. Sau 15.

A, și încă ceva: orice ai alege, nu alege un fals. Nu face cinste nimănui și nu păcălește pe nimeni. Mai bine o poșetă semeață dintr-un talcioc sau o sacoșă simplă de pânză decât o geantă ce vrea să treacă drept ce nu e.

7 Comments

 • Reply Ingrid March 2, 2018 at 7:38 pm

  Imi plac gentile tale, chiar si cele care nu sunt genti :) .
  Eu am de facut ordine in lucruri, in sifonier si sertare, am de vazut ce se mai potriveste cu mine si ce nu, ce opresc si ce arunc si.. da, decat un fake, mai bine o traista. Chiar m-ai pus pe ganduri si trec la analizat gentile din dotare :) .

  • Reply Aveți și pe roz March 2, 2018 at 8:42 pm

   Așa, mă bucur. Poate îmi spui și ce a ieșit în urma analizei ;)

 • Reply Varvara March 3, 2018 at 2:57 pm

  Foate tare asta cu impartirea, sa stii ca ma voi gandi si eu la ale mele genti. Desi va fi ceva de sapat, nu-s deloc cumpatata cum esti tu. Multumesc pentru idei si inspiratie, chiar ma iau dupa tine. Zau!

 • Reply Diana March 26, 2018 at 2:54 pm

  Buna, daca vreodata te plictisesti de geanta din talciocul de la brasov si vrei sa o schimbi cu altceva, anunta-ma te rog:)

 • Reply Monica April 25, 2018 at 12:54 am

  Geanta de la talcioc e superbă! <3

  Iar cea de la târgul de vechituri de la Valea Cascadelor îmi amintește de ghiozdanul din școala primară. :P La fel de fain.

 • Leave a Reply

  *