Loading...

4 zile în VienaCând să plec la Viena, o prietenă mi-a zis: hm, pleci în cel mai plictisitor oraș. Mai fusesem la Viena acum vreo 10 ani, cu sora-mea, ne plimbasem alene pe străzile principale, vizitasem câteva muzee, zăbovisem în niște cafenele și magazine. Nu a fost plictisitor, dar nici extravagant. Am mai poposit aici câteva ore, cum 6 ani, veneam spre țară dupa o excursie circuit prin Europa. Doream să facem doar o mică pauză, să mâncăm ceva și să străbatem 3 străzi pentru a ne dezmorți picioarele, dar eu am văzut un afiș despre o expoziție maraton cu impresioniști, la Albertina, și am mai stat câteva ore peste cele programate.

Poate de aceea mi-am propus să revin cândva și să petrec câteva zile, fără grabă, prin muzee.

Așadar, articolul de astăzi este despre câteva zile în Viena și sărit prin timp, în felul meu. Am mai fost aici, nu am dorit să reiau drumurile, care poate îți vin și ție în minte când te gândești la Viena, palate somptuoase, candelabre impresionante, fațade pictate sau sticlării aurite. A, și șnițele, cârnați și străzi aglomerate de cumpărături. Și nu pentru că nu-s apetisante (poate mai puțin cârnații, în ceea ce mă privește), ci pentru că doream să am o altfel de experiență. Mai ales că a fost o minivacanță (aproape) de una singură, prima zi am fost cu fetele, apoi m-am organizat cum mi-a venit în minte. Iată ce a ieșit.

Mini vacanta in Viena

Transport

Am fost cu Austrian Airlines, dar există zboruri directe și la Tarom sau Ryanair (prin Laudamotion). De la aeroport se ajunge rapid în oraș:

- cu City-Airport-Train (CAT) - e cel mai rapid mijloc de transport, face cam 15 minute până în centru, de unde ai legătură cu U3, U4 sau cu trenul urban, iar prețul este 12 € (21 € dacă optezi pentru un bilet dus-întors ce e valabil 6 luni);

- cu trenul rapid S7, drumul durează aproximativ 25 minute până în centru sau 15 minute până la gara centrală, iar biletul costă 4,20 € - acesta include încă o călătorie (metrou, tramvai, autobuz) în caz că mai ai nevoie de mers câteva stații până la hotel;

- autobuz, uber, taxi sau chiar alte trenuri.

Pentru transportul în Viena îți poți lua Vienna City Card - un card (de fapt 2, sunt versiunile alb și roșu ce îți oferă beneficii diferite, pe lângă transport) prin care ai călătorii nelimitate pentru 24, 48 sau 72 de ore cu metroul, autobuzul și tramvaiul. Este disponibil în gara centrală, în hoteluri, la unele birouri de informații sau online.

 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena


Cazare în Viena

Hotel Daniel

Eu nu prea sunt mare fan Airbnb (da, da știu, poți da peste adevărate comori), îmi plac mai tare hotelurile simple, liniștite, curate, minimaliste, moderne, hipsterești, capsulă și altele din zona aceasta.

Am stat la Hotel Daniel - e lângă Palatul Belvedere, se ajunge repede de la gara centrală. De aici mai ai câteva stații de tramvai spre centru, te poți întoarce și la gară (până unde sunt vreo 6-7 minute de mers pe jos) pentru a lua un tren sau un metrou spre centrul orașului sau chiar poți merge pe jos, nu e foarte departe. Hotelul e nou, de fapt e un vechi hotel reamenajat recent, minimalist, cu aer scandinav, simplu, curat. La parter este o cafenea unde poți lua și micul-dejun și unde au prăjituri delicioase și cafea bună, de care te poți bucura pe tot parcursul zilei.

Când căutam cazare am mai descoperit 2 locuri ce mi-au plăcut, pe care doresc să le #DauMaiDeparte:

- Hotel Grand Ferdinand - ce are în spate aceeași echipă de la Hotel Daniel, dar e mai pretențioso-exclusivist, față de fratele sau ce e mai degrabă urbano-relaxat;

- 25hours Hotel - chiar lângă Cartierul Muzeelor, un loc cu un decor exuberant, inspirat din lumea circului, aflat într-o cladire clasică, din anii '70, care s-a restructurat la interior și i s-a făcut un facelift, cu panouri de sticlă, la exterior. Pe lângă camerele ce-s decorate diferit, tot în zona zglobie, a circului, hotelul mai are un restaurant, un bar aflat pe acoperis, un loc de relaxare și un mic magazin. Mi-a plăcut și peretele plin cu aparate foto ce te întâmpină chiar la intrarea în hotel.

 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena

Mâncare, bere, cafea

Hm, aici nu am prea multe chestii suculente de zis deoarece, nemâncând deloc carne nu voi indica restaurante cu șnițel gigant sau cu 5 feluri de cârnați. Dar am descoperit ceva locuri cu mâncare cât de cât sănătoasă, deși nu am găsit aceeași deschidere spre urbano-hipstereală-diversitate ca la Berlin. În funcție de timp și anotimp, buget și grabă, poți încerca restaurante tradiționale, street food, piețe, mici restaurante locale, cafenele, braserii, brutării, pizzerii, burgerii, poți face un picnic sau chiar lua cina la muzeu, multe muzee organizează tot felul de evenimente și cine. Dau și niște exemple de locuri în care am fost:

unde găsești burgeri vegani. Sunt vreo 4 astfel de restaurante în Viena, mi-a plăcut că există alternativa aceasta, dar eu nu sunt chiar așa de puristă pentru a fi vegană, iar dacă tot e să fie fast food, prefer tot un fel de burger neburger, dar cu halloumi și cu maioneză clasică, aici nu au decât variante pe bază de tofu și deși a fost o experiență interesantă și (destul de) gustoasă, am tânjit puțin după amestecul de sărat-gras-delicios-ce-nu-ar-trebui-mâncat-decât-în-vacanțe al maionezei adevărate combinate cu brânză, legume și cartofi;

un restaurant tradițional, în Cartierul Muzeelor, chiar în spatele muzeului mumok, cu atmosferă prietenoasă și mâncare gustoasă, deși cu ulei și smântână din belșug, unde sunt și ceva opțiuni vegetariene;

un bistro cu mâncare delicioasă și sănătoasă;

restaurant cu specific italian (sunt mai multe în Viena), un fel de fast food mai simandicos unde găsești salate, pizza și paste proaspete - se fac pe loc, în fața ta. Tu treci prin dreptul celor ce pregătesc mâncarea, spui ce dorești, totul se trece pe un card si pătești la final, la casă. Gustos, rapid și fără bătai de cap, mi-a plăcut.

un loc cu tradiție în Viena, în weekend e chiar foarte aglomerat aici, sunt cozi serioase la intrare, unde se poate mânca tortul cu același nume. Sincer, nici locul nici prăjitura, nu au fost pe gustul meu, dar e interesant să guști mai multe tipuri de experiențe în decursul unei minivacanțe. Mai ales că Viena este un amestec de stiluri, epoci și gusturi;

tonete cu tot felul de cârnați (una este chiar lângă Albertina, am înțeles că mai sunt), unde există și o opțiune fără carne, dar nu e un cârnat pe bază de tofu sau de alte vegetale, cum mă așteptam, ci o brânză pane. Nu recomand, costă vreo 4 euro și-s 2 bucățele mici și unsuroase, mai bine dai de 3 ori pe atât și mănânci ceva serios;

(aici se ține sâmbăta și un flea market) unde găsești tot felul de tarabe cu bunătăți: măsline, humus, falafel, murături, brânzeturi, fructe, dulciuri.

 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena

Muzee

Cum ziceam, acesta a fost scopul principal al vizitei, așa că am de dat mai departe câteva muzee ce mi-au placut, unde erau și niște extraordinare expoziții temporare, ce mai pot fi prinse până la începutul anului viitor. Voi specifica, la fiecare exemplu, datele.

Asta nu înseamnă că aici se află toate muzeele interesante din Viena, dar MQ (Centrul Arhitectural, muzeul Leopold și mumok sunt câteva muzee ce fac parte din acest grup) este unul dintre cele mai mari spații expoziționale din lume și un loc unde te poți plimba, odihni și relaxa.

Există tot felul de opțiuni și tarife pentru bilete (pentru muzeele de artă, pentru 2 muzee la alegere, pentru familii), ai și ceva extrareduceri cu Vienna City Card, dar eu îți recomand să îți alegi expozițiile în funcție de ce prezintă, nu de preț.

 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena

Eu am fost la mumok (Leopold, care e chiar lângă, era închis pentru renovare, dar tocmai s-a redeschis) - e o cladire cub, gri, coborâtă parcă din filmele SF, cu un interior dominat de un lift ce stăbate stiluri și etaje. E planeta mumok, cunoscută și sub numele de Muzeul de Artă Modernă. Aici îi poți întâlni pe "clasicii" Picasso sau Mondrian, pe foarte cunoscutul Warhol, pe controversații Duchamp sau Yoko Ono, dar și lucrări din avangarda austriacă, fotografii, filme sau instalații video create în ultimul deceniu, în incinta muzeului există chiar și un modern cinematograf.KHM se află la 2 pași de Cartierul Muzeelor, pe partea cealaltă a străzii. Este uriaș, de aceea te sfătuiesc ca în loc să alergi prin el doar pentru a bifa tot ce vezi pe hartă, să îți alegi anumite perioade sau lucruri care te interesează cu adevărat.Mie îmi place partea egipteană, dar aici au loc și multe expoziții temporare interesante, eu am avut noroc să dau peste 2:

o expoziție Bruegel - un omagiu adus lui Pieter Bruegel ce bătrân de la a cărui moarte de împlinesc, în 2019, 450 de ani, ce adună într-un loc cam jumătate dintre toate lucrările artistului, unele dintre ele nemaiarătate publicului, provenind din muzee sau colecții particulare din toată lumea, câteva dintre ele plecând pentru prima dată dată din muzeele sau din locurile unde sunt expuse de obicei. Expoziția poate fi văzută până pe 13 ianuarie 2019.

favorita mea, Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures - o expoziție senzațională curatorată de Wes Anderson și de partenera sa, Juman Malouf. Ei au ales, timp de 2 ani, obiecte din Kunsthistorisches Museum și din alte câteva muzee, unele neexpuse până acum, și le-au pus alături într-un parcurs ce străbate veacurile. Da, nu e un fel de spune, între acele vitrine stau obiecte create la 5000 de ani distanță. Te simți ba într-un muzeu, ba la ei acasă, ba într-o călătorie în timp, e o expoziție fantastică. Eu am văzut-o de 3 ori și o poți vedea și tu de câte ori poftești, dacă ajungi la Viena până pe 28 aprilie 2019.


 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena

Muzeul AlbertinaColecţia ce a fost fondată în 1776 de ducele Albert de Saxa-Teschen se găsește într-o clădire pe care nu ai cum să nu o observi: e cel mai mare palat habsburgic, aflat pe unul dintre ultimele bastioane ale zidului Vienei. Muzeul găzduiește expoziții permanete, cu lucrări de la impresioniștii francezi până la artiștii de azi, dar și expoziții temporare. Când am fost eu era o retrospectivă Monet (mai durează până pe 6 ianuarie), o expoziție cu opere Munch, Chagall și Picasso din colecia Batliner, o expoziție de fotografie Helen Levitt (până le 27 ianuarie) ce a surprins viața străzii din New York-ul anilor '30-'40 cu o delicatețe și o forță ce m-au îndemnat să caut mai multe despre artistă și să stau de vreo 2 ori la vizionarea unor diapozitive color, cu opera ei mai târzie, fix lângă aparatul ce le proiecta, într-una dintre săli.

Albertina cuprinde și o parte de artă contemporană, acum au loc multe expoziții interesate: de la Warhol to Richter (până pe 24 martie) sau cea a lui Walter Schmögner (până pe 10 februarie) sunt 2 exemple.

 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena

Muzeul MAK - Artă aplicată și contemporanăAici vei vedea lucrări de sticlărie, mobilă, bijuterii sau textile din Evul mediu și până astăzi. Sunt piese extraordinare, bijuterii Jugendstil, dantelării în porțelan chinezesc, sofale somptuase sau scaune geometrice. Dar ce mi-a plăcut tare, tare a fost MAK DESIGN LABOR - un spațiu modern, care se uită la trecut printr-un ochean de designer, analizând obiectele și epocile prin prisma funcționalității. Și cafeneaua MAK este una ce merită vizitată, precum și magazinul de suvenituri unde sunt și o mulțime de obiecte ale designerilor austrieci contemporani. Iar pumnalul în inimă a fost expoziția SAGMEISTER & WALSH: Beauty . Întinzându-se în mai multe spații din muzeu, expoziția-instalație-multimedia urmărește cum reacționăm la frumusețe. Nu doresc să stric surpriza descoperirii acestor locuri, povestea mai poate fi văzută până la finalul lunii martie, povestesc doar despre sutele de saci albi atârnați de tavanul muzeului ce respirau ritmic, umflându-se și golindu-se de aer, ca niște plămâni. Pe mine m-au lăsat fără suflare, a fost una dintre cele mai impresionate expoziții pe care am văzut-o. Iar mesajul său: obiectele frumoase din jurul nostru nu sunt doar mai plăcute ochiulul, ci și mai eficiente, iar frumusețea, în toate formele ei, ne influențează starea de sănătate - este unul teribil de pe gustul meu.

 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena

Muzeul Tehnic din VienaMuzeul 5 de pe lista mea din această vizită la Viena este Muzeul Tehnicii. Mie îmi plac mult astfel de muzee, iar acesta nu este deloc mai prejos. Ba chiar mi-a fost puțin ciudă că nu am avut timp chiar cât mi-aș fi dorit pentru a zăbovi asupra fiecărei vitrine.

 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena
 • Sfaturi calatorie Viena

WU - Universitatea de Economie și Afaceri

Pe lista cu locuri de văzut aș mai pune Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, WU, cea mai mare universitate specializată în business și economie din Europa, cu o vechime de peste 100 de ani, ce are și o parte nouă, un fel de navă extraterestră alcătuita din mai multe corpuri de cladiri, aterizată în Viena, lângă Prater.

Aici au lucrat echipe de arhitecți și de designeri din mai multe țări, dar grupul cel mai spectaculos este cel al bibiliotecii și al centrului de studiu, realizat de Zaha Hadid.

 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
Shopping în Viena

Magazinele au fost deloc focusul meu în această minivacanță, mai ales că sunt tot în anul de detox vestimentar. Dar îți recomand districtul 7, o zonă mai puțin gălăgioasă și aglomerată. Aici este și magazinul Kauf Dich Glücklich - o alternativă la mamuții de pe străzile celebre de shopping, cu o selecție interesantă de haine, accesorii, cosmetice și papetărie.

Mai zic câteva exemple de magazine: TK Maxx, deși aici nu e deloc bogătia din magazinele din Londra sau Berlin, HEMA - magazinul olandez cu obiecte de casă și papetărie, Aesop ce e mereu pe lista mea în orice oraș există o reprezentanță, Urban Outfitters și &other Stories pentru cum sunt decorate, LUSH pentru filozofia din spatele companiei și magazinele de lux din zona catedralei Sfântul Ștefan pentru vitrine și inspirație.
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
La pas prin Viena

În schimb, am descoperit străzi, clădiri, parcuri sau piețe, Viena te saltă viclean printre ani, stiluri și zone, amestecându-te între arome și povești.

 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
Și apropo de aceste salturi, mi s-a părut interesant să virez în culorile Austriei câteva dintre fotografiile făcute în Viena. Un fel de mulțumire pentru descoperirile pe care mi le-a dezvăluit, dar și un mod de a remodela și reașeza epocile în stilul meu, așa cum le-am văzut schimbându-se și transformându-se și în expozițiile pe care le-am vizitat, în aceste 4 zile.

 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena
 • Viziteaza Viena