Anul cu doar 5 articole vestimentare noi a ajuns la jumătate

November 16, 2018

Am povestit, acum 3 luni, despre prima parte din anul cu renunțări, unde pomeneam și despre renunțarea la zahărul adăugat și la iPhone.

Despre telefon nu prea mai am multe de zis: m-am obișnuit demult cu Huawei-ul, îmi place teribil ce poze face (de aceea am și făcut schimbarea) și acest fapt m-a ajutat mult în călătorii și m-a împins să postez mai des pe Instagram.

Despre zahăr spuneam data trecută că, după ce primele 3 luni nu am mâncat deloc zahăr adăugat, am decis ca următoarele 3 să fie un fel de dezlegare controlată în cadrul căreia să pot să mănânc, din când în când, un dulce bun. Ei bine, cred că mie mi se potrivește mai bine decizia de a nu mânca deloc – atunci am gătit mult mai mult, am poftit… deloc, am descoperit tot felul de deserturi sănătoase și delicioase, față de aceste 3 luni când am devenit mai leneșă știind că pot cumpăra ceva, că e voie :) Oricum, voia aceasta e de la mine pentru mine, în spatele renunțării nu stă o treabă medicală, nici măcar nu am de slăbit vreun cub de zahăr. Așa că un dulce, chiar și cu zahăr adăugat, nu cred că e o tragedie, oricum eu mănânc tare puțin zahăr. Aceste 3 luni au fost 2 croissante, 1 tabletă de ciocolată neagră, 1 plăcintă (foarte mică) cu mere, plus o cădere în păcat gravă cu niște napolitane. (Tania, asta e pentru tine). Ce doresc să zic este: dacă ai de gând, din diverse motive, să nu mai mănânci zahăr, să îți dai voie să încerci tot felul de metode până dai este cea potrivită ție. Poate renunțarea totală e calea, poate un dulce sâmbăta, poate o ieșire la un restaurant nou, o dată pe lună, unde să încerci și un desert special. Și, cum spuneam, în afara restricțiilor medicale, nu cred că e o nenorociere dacă mai gustăm, din când în când, o gălușcă cu prune sau un tort de mere, atâta timp cât chiar se întâmplă din când în când și cât timp și sunt niște dulciuri bune, ce chiar ne aduc bucurie. Doar vine Crăciunul. Eu chiar mă gândeam să creez un meniu cu lucrurile pe care le mâncam de Crăciun în copilărie, rearanjate în cheie actuală: fără carne și cu cât mai puțin zahăr. Poate deloc. Deși, cred că încerc să fac și lapte de pasăre și nu știu dacă se poate fără. Dacă ai vreo rețetă, sfat, idee – sunt binevenite.

Cât despre lunile 4, 5 și 6 din anul dar cu 5 obiecte vestimentare noi – ei bine, mai am 2 obiecte. Spuneam în prima parte că luasem primul obiect, o preche de cercei Mădălina Andronic, acum le-am luat pe acestea 2:

plic roz si bluza cu minnie plic Otilia Flonta fusta si rochie fustă Sandro

Mai sunt 6 luni, chiar mai puțin (am scris articolul acesta un pic mai târziu) și ar mai fi de luat 2 obiecte 2. De fapt, 1, am luat un tricou de la Viena, dar a intrat în luna la 7-a, așa că voi povesti despre el data viitoare, după 9 luni de la provocare.

Dar chiar de vor, până la final, 5, 7 sau 11 obiecte, tot va fi un an bun, în care am triat și mai drastic obiectele. Și acesta e, de fapt, scopul experimentului: să aleg și mai puțin și mai bun și mai potrivit mie. Sper că astfel răspund și mesajelor, almiteri tare haioase, ce mă întrebau dacă tricourile “se pun”. Sau cerceii. Sau lucrurile sub 50 de lei. Regulile le faci tu, pot socoti sau ba unele lucuri, ce cred eu ca e important este să te gândești un pic mai mult ca înainte la ce cumperi. Și de ce.

Poate te inspiră si aceste articole:
cum am început provocarea un an doar cu 5 obiecte noi;
unde pot dona haine, în București… și nu numai;
de unde îmi cumpăr tricouri cu dungi ;
garderoba capsulă pornind de la filozofia #câte5.

Sau episoadele în care 5 femei spun care ar fi cele 5 obiecte pe care le-ar cumpăra ele, de ar ține detoxul meu vestimentar:
episodul 1;
episodul 2;
episodul 3.

PS. Se pare că renunțarea la zahăr e un strop mai grea ca cea la cumpărături. :)

3 Comments

  • Reply Claudia November 22, 2018 at 11:08 am

    Eu de cel putin 5 ani am un fel de “uniforme” (capsule vestimentare) pe care le port in continuu si le innoiesc anual cu 4-5 lucruri (2-3 clasice, 1-2 la moda in anul respectiv) si inlocuiesc articolele vestimentare care s-au uzat cu exact aceleasi – daca se poate (la clasice in general se poate). In felul acesta am nu mai mult de 10-15 haine in dulap la orice moment plus 2 capsule pentru evenimente mai elegante si 2 capsule de haine sport. Capsulele isi schimba partial gama de culori dar tipurile de haine din ele raman aceleasi peste ani. Am insa un servici unde se cere o anumita tinuta si varsta 40+ …

    Astept cu mare nerabdare meniul cu mancarurile din copilarie adaptate, ce idee grozava!

  • Reply Ana November 29, 2018 at 8:53 pm

    Multumesc!
    Iti scriu doar ca sa stii ca articolele tale m-au inspirat! De la 1 oct si pana la finalul anului eu mi-am propus sa incerc sa nu imi cumpar nici un articol vestimentar. Aveam insa derogare de la regula in cazul in care gaseam ceva fabulos (cum spui tu) sau daca gaseam articole de care chiar aveam nevoie. Pana acum am 4 articole, dar cumparaturile au fost asumate, dorite si vor fi folosite.
    Partea buna, pe langa faptul ca nu imi mai umplu dulapurile cu prostii care apoi ar fi fost donate sau ar fi mers pe la vreun yard sale e alta: am castigat timp. Pai daca eu stiu sigur ca nu imi cumpar nimic…nici nu am mai intrat prin magazine decat f rar si nici online nu am mai hoinarit…
    Deci mega win!

    • Reply Aveți și pe roz November 30, 2018 at 5:11 pm

      Daa, eu am observat acest lucru mai ales în vacanțele din străinătate unde, pe vremuri, pierdeam ore și ore în magazine. Acum am atât de magazine în care doresc să intru (de obicei pentru idei, inspirație, bucuria ochiului și alte descoperiri) încât am timp pentru altele, mult mai importante într-o călătorie.

    Leave a Reply

    *