Alte descoperiri cosmetice netestate pe animale

September 18, 2017

Deoarece am observat că inițiativa mea de a folosi și promova doar produse cosmetice netestate pe animale are un (aproape nevisat) succes, mi-am propus să mai scriu, din când în când, despre descoperirile mele. Cu foarte puține excepții, voi povesti despre branduri și game, nu despre un anumit produs deoarece, chiar dacă mie îmi place (sau displace) nespus ceva, asta nu înseamnă că așa se va întâmpla cu fiecare persoana care-l încearcă.

Mai mult, doresc să fie tare clar că intenția mea nu este de a convinge pe nimeni de nimic. Fiecare, cred eu, e bine să folosească ce îi e mai aproape de trup, inimă și buzunar. Eu doar povestesc despre niște descoperiri de-ale mele ce poate vor ajuta pe cineva să-și facă propriile descoperiri.

Cât despre alegerea mea de a folosi doar produse netestate pe animale… a fost un drum lung. Nu cred că fiecare trebuie să-l urmeze. Eu am ales să nu mănânc produse din carne acum aproape 8 ani, de la începutul anului acesta nu mai mănânc nici pește, iar de ceva luni am renunțat la produsele companiilor cosmetice ce fac teste pe animale. Probabil vor urma alte drumuri. Nu cred că ele trebuie făcute într-o anumită ordine, de toată lumea sau ținând cont de ce e bine, gura lumii sau mai știu eu ce mode, bloguri sau reviste. Sunt voci ce acuză persoanele ce aleg una pe motiv că nu au ales și cealaltă. Eu cred că schimbările mari încep cu pași mici. Și că fiecare poate găsi un loc unde simte că poate face diferența, fie că vorbim despre creme, reciclare, violență domestică, cercetare sau țoale.

Dar, să începem cu descoperirile din ultima vreme.

Produsele The Chemistry Brand

Parte din grupul Deciem (familie din care face parte și The ordinary) fiind acel brand din grup care este axat pe găsirea unor soluții ce luptă contra îmbătrânirii mâinilor și a corpului.

the chemistry brand

Unul dintre produsele lor vedetă este crema de mâini din imagine pe care recunosc că am luat-o de curiozitate, nesperând că face mare lucru. Dar chiar mi s-a părut că face. Eu obișnuiesc să mă spăl pe mâini de 347 ori pe zi (deh, curte, câine, umblat prin magazine, cafenele etc.) și am mereu o cremă de mâini cu mine (în geantă, în mașină, pe noptieră). Ei, începând să folosesc treaba asta am remarcat (după o vreme, nu m-am prins din prima) că nu mai simțeam nevoia să mă dau obsesiv cu cremă. Nici măcar neobsesiv. Mă dau o dată pe zi, seara, înainte de culcare, și îmi e de ajuns. Așa că am trecut-o la AȘA DA, deși e vreo 70-80 de lei, destul de mult pentru o cremă de mâini. Dar #BelșugLaPrețRedus înseamnă și să nu am 20 de creme de mâini în în același timp, prin toate cotloanele și buzunarele.

Al doilea produs încercat a fost spray-ul de corp cu acid hialuronic. Recunosc că m-a atras mai mult modul de prezentare, dar, până la urmă, îmi place și el. Nu prea simt o diferență notabilă față de alte creme, dar mi se pare un mod simplu tare de a folosi o cremă de corp.

Produsele The Chemistry Brand se pot comanda de pe site-ul deciem.com (care livrează și la noi) sau cumpăra din farmacia Bebe Tei, de unde le-am luat și eu.

Cremele de corp care se folosesc sub duș

Dacă tot am povestit despre spray-ul de corp cu acid hialuronic de la The Chemistry Brand, iată încă un tip de produs ce-și propune parcă să ne facă să nu mai uităm de pasul acesta: hidratatea trupului. Așa că, am descoperit gelul de duș sub duș.

crema de corp sub dus

Eu am încercat aceste 2 produse: cel Douglas Essential e aproape fără miros, cel Farmec are un aer floral (ce mă pot enerva descrierile acestea, dar zău că nu am găsit alt cuvânt). Nu am ales un favorit, dar m-am bucurat să aflu, vorbind cu reprezentanții ambelor branduri, ca amândouă sunt cruelty free.

Da, de când m-a apucat nebunia aceasta cu produsele netestate pe animale dau multe mailuri și mesaje atunci când nu sunt sigura dacă un produs este sau nu cruelty free. Și m-am bucurat să constat că cei mai mulți chiar au răspuns :)

Produsele Douglas Essential se găsesc, firește, în magazinele Douglas sau pe douglas.ro, iar cele Farmec în supermarketuri.

Pasta de dinți bio, eco bla

Da, și aceste produse pot fi testate pe animale sau pot avea tot felul de nenorociri prin ele, care de care mai dubioase. Și înainte de nebunia cruelty free încercam să aleg produse cu cât mai puține rele în ele, acum sunt și mai atentă.

pasta de dinti bio

De curând am încercat aceste 2 produse și recunosc că a fost un mod plăcut de a mă întâlni cu brandul Cattier. Îl stiam demult, dar nu știu cum, niciodată nu am avut nimic de aici. De când tot scotocesc dupa soluții cruelty free, mi-au tot sărit în cale, așa că acum am câteva produse. Pasta de dinți e unul dintre (voi reveni cu păreri și despre celelalte) și îmi place că deși este cu argilă nu are o textură foarte nisipoasă. Am mai încercat cândva o pastă de dinți pe bază de argilă, foarte sănătoasă, 100% naturală, tra la, doar că era tare neplăcută: parcă mă spalăm cu nisip. Ceea ce nu e cazul, de această dată.

Am văzut pasta de dinți Cattier în farmaciile Bebe Tei, în Mega Image (acolo unde există magazine naturiste în cadrul supermarketului – eu le-am găsit la Plaza și Băneasa) și pe site-ul biobeauty.ro unde au o mulțime de produse Cattier, ba chiar am văzut aici și deodorantul Schmidt’s despre care am scris mai demult, în alt articol cu descoperiri cosmetice.

Pasta de dinți L’Angelica este un produs italian, 100% de origine naturală. Nu are flor sau alte chestii rele, dar are un gust bun-bun. Mie mi-a amintit de niște bomboane din copilărie. Și un preț ok (e vreo 10 lei). Se găsește în hipermarketuri (eu am luat-o din Cora) și în farmacii (am zărit-o la Bebe Tei).

Câteva exemple de ojă cruelty free

Da, poate o să te mire, dar și acest produs este testat. Oricum, problema aceasta cu testatul pe animale nu e așa simplă. Pot fi companii care nu testează, dar care sunt prezente în China (țară a cărei legistație zice că toate produsele din import trebuie să fie testate). Așa că, chiar nefiind o companie care face teste, prin prezența în China și implicit a acceptării faptului că produsele vor fi testate, brandul nu mai este considerat cruelty free. O sa dezvolt aceste lucruri într-un articol viitor.

oja cruelty free

Despre essence știam că-s crulety free (apropo, au și alte produse cosmetice ce merită încercate) și-s și ieftini. La ei pe site este și o categorie cu întrebări despre testarea pe animale, de unde poți afla tot felul de chestii interesante despre acest subiect. Eu am luat produsele lor din DM.

Și de spre Catrice stiam că-s cruelty free, dar nu am dat peste produsele lor și la noi. Daca știi vreun astfel de loc, îl poți menționa, dacă dorești, în comentarii. Eu mi-am luat oja din imagine din recenta excursie de la Berlin. Încă nu am testat-o, voi reveni.

Despre compania DM am aflat recent că nu face teste pe animale și nici nu e prezentă în China, așa că am început să îmi cumpăr multe lucruri de la ei, mai ales produse pentru casă și mâncare (am descoperit tot felul de semințe, linte, boabe, fulgi, vitamine) la prețuri bune. Și cum am intrat pentru ele, m-am uitat și la altele și asa am descoperit produsele s.he stylezone de unde am luat și această oja, plus încă una de culoare roșie – cu care m-am dat cât am fost plecată la Berlin. S-a ținut pe poziții cele 4 zile petrecute acolo (plus una înainte și una după), dar e adevărat ca am folosit și un top coat (tot de la ei, deci nimic spectaculos sau scump).

Geluri de duș la tub

Altă invenție care-mi place. Sunt simplu de folosit, ideale în vacanță – mai ales că nu mai ai nevoie de burete, iar variantele mici, sub 100 ml (cum e cea de Douglas HOME SPA) poat fi luate și în bagajul de mână, în avion.

gel de dus spuma

Mie mi-au plăcut ambele produse și nu am văzut diferențe notabile între ele. Mai încercasem lucruri din gama Douglas HOME SPA și am fost plăcut surprinsă să descopăr că-s cruelty free. Chiar am descoperit multe produse netestate pe animale la Douglas. Cred că voi lua a rând magazinul Sephora :)

De brandul Ritulas mă lovisem prin aeroporturi și vacanțe, la noi l-am văzut recent la Mega Image unde a fost o campanie cu astfel de produse. Mie îmi plac mult și produsele lor scrub. Vestea bună este că se pot comanda și în România.

Tot felul de măști de față

Nu, nu am descoperit acum acest tip de produs, dar tot scomonind după produse cruelty free am ajuns să am și câteva măști.

masti de fata favorite

Și așa am ajuns să testez măstile de față cearceaf – care mie nu-mi plac, sunt ca o meduză lipită de față. Așa că nu le voi mai trece pe listă, deși am alte produse Andalou Naturals care mi-au plăcut. Ele se găsesc în magazinele Secom sau online, pe secom.ro. Și parcă le-am mai zărit prin alte farmacii, cred că Arta, dacă nu mă înșel. A, sunt și pe iherb.com, unde mai poți săpa după produse, eu mereu descopăr acolo tot felul de minunății. Și e #BelșugLaPrețRedus, prețurile sunt foarte bune.

Despre Teaology am mai povestit când am scris despre celelalte descoperiri cosmetice. Sunt produse cosmetice ce conțin infuzii și extracte din patru tipuri de ceai (verde, alb, negru, albastru). Produsele nu-s foarte ieftine și nici nu mi se pare ca au vreun efect miraculos (desi textura și mirosul sunt divine), dar uneori mai merge o extravaganță. Mai ales dacă primești produsul. Sau îl faci cadou. Brandul se găsește excusiv în magazinele Douglas.

Masca cu acid glicolic era de ceva vreme pe lista mea deoarece eram curioasă despre efectele acestui acid despre care tot citisem (știu ca au și cei de la The Ordinary un tonic cu acid glicolic pe lângă care mă tot învârt). Dar cum aceasta formulă mi s-a părut mai blândă, am ales să încep cu ea. Ce face acidul asta? Îndepărtează un strat superficial al pielii oferind astfel mai multă luminozitate. Atenție, fiind un acid, pielea se sensibilizează și necesită cremă de protecție solară. A doua zi, firește. Eu recomand folosirea protecției solare mereu, nu doar când sunt în schemă acizii, dar atunci nu se poate fără.

Am folosit produsul doar de 2 ori, deoarece a început sezonul cald și am zis că nu are rost să sensibilizez inutil pielea, mai ales că în ultima vreme am tot introdus chestii noi în rutină. Am observat un mini glow (haha, cum sună), dar pielea a pișcat puțin cât a fost aplicat produsul (trebuie stat câteva minute cu masca). Voi reveni cu detalii după ce voi relua folosirea ei, cred că se va întâmpla din luna octombrie. Ce nu-mi place – și mi-e ciudă că nu mi-am dat seama în magazin – este tipul de ambalaj ce lasă aerul să intre rapid – și fiind un produs cu multe chestii naturale în el (miere de Manuka, dovleac), plus acidul glicolic se oxidează repede și își pierde din proprietăți. Deci cred că ar trebui să mă grăbesc cu folosirea lui.

Despre masca pe bază de cărbune de la DAYTOX am scris pe Facebook, în albumul Iepurii nu au nevoie de rimel, unde adun descoperirile cosmetice cruelty free, imediat după prima folosire, deoarece am fost tare entuziasmată. Deși nu este un produs prea ieftin (costă 89 lei) mie mi se pare că-și merită banii. Chiar am văzut o diferență după folosire: tenul era mai curat, neted, luminos. Pe bune. Și m-am bucurat să descopăr o gamă cruelty free cu produse germane despre care am citit numai lucruri bune. La noi, produsele DAYTOX se găsesc la Douglas.

Cam atât, deocamdată. Repet faptul că acestea sunt părerile mele, în urma testărilor pe pielea mea (cum ar fi să fie a altuia?), iar în ceea ce privește produsele cosmetice nu reacționăm toți la fel. De aceea, invit la testare și cumpătare, la întrebarea specialișilor și la citirea listei complete de îngrediente înainte de folosirea produselor.

Îmi propun să adun într-un articol viitor mai multe branduri de cosmetice netestate pe animale, unde să explic și cum e treaba cu testarea sau netersarea aceasta, atât cât m-am priceput să descopăr și eu până acum. A, și mă bucur că apar produsele KAT VON D și la noi (vor fi disponibile curând, în Sephora). Sunt tare bune și, cum altfel, crulety free.

Până atunci, îți recomand din toata inima aceste site-uri, pentru scotocit, informații, descoperiri și idei:

peta.org;
leapingbunny.org;
crueltyfreeinternational.org;
crueltyfreekitty.com.

18 Comments

 • Reply Elena September 19, 2017 at 3:51 pm

  Buna,
  Interesante descoperirile tale :)
  Kat von D am citit ca ar vrea sa se extinda in China, altfel produsele sunt super.
  Cattier au un sampon pe baza de argila verde pt par gras- mie mi-a placut mult ( e drept ca ai nevoie de balsam/masca dupa )
  Pe lista de cruelty free Peta am gasit The Body Shop ( stiu ca mi-ai zis la un moment dat ca a fost un scandal in jurul lor legat de faptul ca erau prezenti in China, dar nu prea am reusit sa gasesc info pe net).
  See you around :)

  • Reply Aveti si pe roz September 19, 2017 at 8:25 pm

   Din câte știu eu (voi căuta sursa) au fost prezenți în China doar pe aeroporturi (duty free), dar cum și acelea se supuneau legilor chineze ce cereau testarea pe animale au ales să-și retragă produsele de acolo, pentru a rămâne cruelty free.

  • Reply Aveti si pe roz September 21, 2017 at 8:34 am

   PS nu știam de extinderea în China a brandului Kat von D. Voi analiza treaba.

 • Reply Nico September 19, 2017 at 4:36 pm

  Catrice se gaseau la noi in magazinele Debenhams…dar s-au retras din Romania cei cu Debenhams…adica iarasi au inchis magazinul din Mall Vitan

  • Reply Aveti si pe roz September 19, 2017 at 8:26 pm

   Nu prea am fost prin Debenhams. Poate le la găsim prin alte locuri.

  • Reply Mariana October 31, 2017 at 10:16 am

   Produse Catrice am vazut in DM

 • Reply Marioara Minu September 21, 2017 at 12:52 pm

  Văzusem și cu produsele Cattier prin mega Image și farmacii dar nu m-au tentat până acum. Poate le acord o mai mare atenție :) De Anadalou tot de la tine am aflat și nu regret. Mi-a luat kitul portocaliu și sunt mulțumită de produse. Aș mai încerca ceva din gama roz de la ei, tu ai încercat ceva de aici?

  • Reply Aveti si pe roz September 22, 2017 at 10:35 am

   Nu, nu-mi place aroma de trandafiri. Am încercat doar produse din gama portocalie și serumul mov. Dar dacă ai pielea sensibilă (știu că produsele din gama roz se adresează unui astfel de tip de piele) poți încerca ceva de aici. Sau poate găsești și aici tot niște miniproduse. Parcă erau în fiecare gamă.

 • Reply Silvia September 26, 2017 at 9:28 am

  Și Barry M sunt cruelty free, le găsești prin magazinele din UK la prețuri bune, iar produsele sunt excelente. Apropo, căutând info despre Barry M am aflat că e posibil ca un brand să producă produse cosmetice în China, dar să nu fie comercializate acolo și deci să nu fie testate pe animale.
  Cât despre Kat von D în China, nu am citit, dar mă îndoiesc, având în vedere cât de mult militează ea pentru drepturile animalelor și mai ales cum a reacționat când NARS au anunțat că vor comercializa în China, cu tot ce presupune asta.

  • Reply Aveti si pe roz September 26, 2017 at 1:30 pm

   Mă voi înforma despre Kat von D. Cât despre Barry M, chiar dacă ar fi produse în China, asta nu însemnă neapărat că sunt testate. Din câte știu eu, ei aplică legea testării pentru produsele din import. Voi căuta mai multe informații și aici, mulțumesc de mesaj.

 • Reply Roxana December 12, 2017 at 11:14 pm

  Gasesti catrice pe http://www.larome.ro – au si magazin fizic in galeriile titan (au ceva mai multe produse fata de online)

 • Reply Anonima January 19, 2018 at 11:01 am

  Ma intereseaza servetele umede si tampoane si ob. Care sa fie cruelty free,daca ma poti ajuta m as bucura.

  • Reply Aveti si pe roz January 19, 2018 at 1:15 pm

   La DM găsești astfel de produse, compania netastând pe animale. Mă refer la cele produse de ei, nu care-s doar comercializate în magazin. Ar mai fi compania Seventh generation, am văzut produsele lor prin diverse magazine, cred că le poți comanda și online (și sunt și pe Amazon). Mai zic dacă îmi mai aduc aminte, oricum am în plan un astfel de material.

 • Reply Petruta Mureseanu September 16, 2018 at 11:54 am

  Draga mea, minunat tot ce scrii desore cruelty free, dar … crezi ca gentile si pantofii de piele asa sunt?
  Sau produsele din mohair, din casmir, si angora bineinteles, crezi ca se obtin cruelty free?
  Nooo, toate implica procedee cit se poate de violente, incarcate de cruzime fata de bietele animale.
  Deci? Bine pe jumatate? Sau total?
  Sa fim blinzi si sa ne fie bine
  Cu drag, Petruta

  • Reply Aveți și pe roz September 17, 2018 at 10:19 am

   Hm, vezi tu, eu nu cred în heirupisme sau în oameni sfinți. Așadar, nu cred că există cineva care face doar bine: e și vegan, folosește doar produse cruelty free, nu are haine sau pantofi din piele, nu are mașină (poate un hibrid cu care merge doar în vacanțe), a plantat un pom, a adoptat un animal, doneză sânge, susține un ONG și altele asemenea. Chiar nu cred că e posibil, suntem oameni. Dar ce cred că e posibil este să facem pași mici cu fapte bune ce vor atrage alți pași și alte fapte bune. E m-am lasat întâi de carne, apoi am adoptat un câine, am început să susțin cumpărarea a puțin și bun, donarea sau reciclarea hainelor, m-am lăsat apoi și de pește, a venit rândul să aleg doar cosmeticale cruelty free, am renunțat la zahăr, am un an în care îmi propun să cumpăr doar 5 produse vestimentare noi și sunt sigură că vor urma și alți pași ce, poate, vor inspira și alte persoane să își găsească drumul potrivit.

   Ce mi se pare trist este că fix aceste persoane care fac ceva (și nu mă refer acum la mine, mai sunt care fac o grămadă de pași spre bine) sunt trase la răspundere că nu fac ceva ce corespunde unor șabloane de făcut bine ale unora. E păcat deoarece, în urma acestor trageri de mânecă, mulți renunță la a mai povesti ce fac și șansa noastra de a fi inspirați e spulberată.

 • Reply Claudia January 6, 2020 at 4:37 pm

  Bună ziua. Imi puteti recomanda niste produse de igienă netestate pe animale, preferabil românești? Apa de gura, gel de dus, sampon, sapun solid si lichid etc. La cautarea pe net am gasit produse scumpe, de exemplu apa de gura Vivanatura de 500 ml cu 30 lei, in timp ce una generică (si din pacate testată pe animale) precum Colgate e doar 8 lei. Poate imi recomandati niste produse care sa fie pentru orice buzunar. Va multumesc.

  • Reply Aveți și pe roz January 6, 2020 at 5:46 pm

   Bună, din păcate la noi legea este foarte permisivă și multe produse naturale sau artizanale realizate cu cele mai bune intenții ajung să fie comercializate fără niciun fel de aprobare din partea unui for competent. De aceea eu le aleg destul de rar și cu atenție, prefer să investesc în branduri pe care le consider sigure. Firește că aceasta e doar părerea mea, fiecare face ce crede că e mai bine pentru el, eu doar am zis de ce nu cumpăr foarte multe astfel de produse. Totuși, sunt și excepții, am scris și despre companii românești, poate găsești idei și pe pagina mea de Instagram creată special pentru cosmeticale mai curate & netestate pe animale, IepuriiNuAuNevoieDeRimel. Iată și aici câteva exemple: NN Cosmetics, Sabio, Pell Amar, Techir și voi mai reveni cu articole despre produse românești făcute cu responsabilitate, iubire și răbdare.

  Leave a Reply

  *