Câteva cărți care mi-au plăcut tare și niște colaje pentru ele

December 11, 2018

Am conceput acest articol în ton cu evenimentul de joi, #DauMaiDeparte cărți de dat mai departe, unde ne vedem să schimbăm între noi cărți – unele care ne-au plăcut tare, altele ce au stat răbdătoare pe noptieră până nu le-a mai venit rândul – ce sper că vor bucura și inspira noi drumuri și descoperiri. Cărțile rămase fără stăpân vor fi donate unor tineri ce nu-și permit să-și ia prea des cărți. Și locul evenimentului este ales pentru a se potrivi cu #DauMaiDeparte: Mindspace oferă antreprenorilor și freelancerilor spații comune sau individuale, spre închiriere. Voi povesti mai multe le eveniment, la care te mai poți înscrie printr-un e-mail.

Și cum în ultimele zile mi-am analizat și mai și cărțile și biblioteca, mi-a venit ideea unor aranjamente cu câteva dintre cărțile mele favorite. Îmi plac teribil aceste exerciții de extragere și sintetizare la care mă supun singură, e un fel de comentariu vizual pe care îl fac acelei cărți care m-a dus, nu de puține ori, spre alte drumuri decât cele parcurse după citirea cărții. La urma urmelor, dincolo de piramide cu idei, trambuline pline cu elan, saci doldora cu încredere, covoare trase de sub picioare sau reflectoare puse în ochi cărțile ne conduc și spre… concret. A confecționa o praștie sau o plută, a ne cățăra în copaci, a scrie Moșului cerându-i o iubire, un prieten sau o caleașcă, a desena dragoni, a zbura pe o bicicletă, chiar dacă doar în trafic.

Așadar, în continuarea colajelor mele aranjate de pe Instagram, câteva comentarii literare cu ajutorul unor obiecte din jurul meu. Nu voi aduce dintre aceste cărți la eveniment, acestea tronează la loc de cinste în bibliotecă, dar am alte cărți pentru joi și, cine știe, poate le voi face și lor ceva colaje ad-hoc.

I want my hat back – Jon Klassen

Eu am luat-o, acum ceva ani, de la Londra, o poți găsi în tot felul de librării din străinătate, pe Amazon, o versiune tradusă se găsește și prin magazinele de la noi, am aflat că este și pe elefant.ro. Eu zic doar că este delicios de simplă și de apetisantă, te face să te îndrăgostești pe loc de ea.

i want my hat back

Mica enciclopedie Lykke despre fericire – Meik Wiking

Am luat-o din Librarium Sun Plaza, când am făcut materialul despre obiecte minimaliste de la mall. Și deși cărțile cu sfaturi și motivații nu-s foarte pe gustul meu, mi-a plăcut mult modul în care lucrurile au fost puse și spuse aici: Lykke nu e doar foarte plăcut scrisă și ilustrată, ci și o carte ce mai mult se observă decât se citește. Te duce cu gândul la o casă simplă, albă, cu o bicicletă și ceva pomi fructiferi în curte, plină cu gânduri bune, ordine firească și care miroase a rufe proaspăt spălate, a mere verzi și a turtă dulce.

moodboard lykke

Autoturismul Dacia 1300 – Brebenel, Mondiru și Fărcașu

Pe aceasta nu am citit-o, dar e o carte pe care o am în bibilotecă – nici nu știu cum a ajuns acolo, poate a adus-o Sorin. De câte ori dau ochii cu ea mă poartă spre Dacia galbenă din copilărie ce avea, în inima mea de atunci, puteri de Racheta Albă. Cred că încă mai are.

autoturismul dacia 1300

1001 de nopți

Am avut și citit mai multe ediții, cea de față este luată în grabă, de pe drum, știu că mergeam la mare și îmi uitasem acasă cărțile hărăzite vacanței, așa că am înhățat ceva dintr-un supermarket în care ne oprisem pentru ceva merinde.

1001 nopti

Visează androizii oi electrice? – Philip K. Dirk

Un colaj în jurul unei oi. Cartea lui Philip K. Dirk, apărută exact acum 50 de ani, a stat la baza filmului Blade Runner și este una dintre cele mai celebre și discutate cărți SF. Finalul nu e clar, nu aflăm ce fel de oi visează androizii, dar aruncă pe masă ceva întrebări mari, așa cum o fac toate cărțile bune. Iar răspunsul nici nu cred că trebuie să fie unul singur.

Dar dintre toate gândurile cărții ce te lasă teribil pe gânduri, unul este parcă cel mai pe gustul meu: într-o societate viitoare, unde e greu de ghicit ce mai înseamnă umanitatea, una dintre cele mai arzătoare dorințe ale oamenilor este a avea un animal. Neelectric.

Iar acum, în timp ce mai treceam prin articol, am realizat că în acest aranjament, realizat acum ceva vreme, și în cel de sus, cu 1001 de nopți, alcătuit azi dimineață, am folosit același ceas. Nu știu de ce, acest fapt îmi pare teribil de interesant, deși nu prea am chef și timp să zăbovesc acum asupra lui. Doar îl notez aici, să nu-l uit.

viseaza androizii oi electrice

Ultimate SAS Survival – John Wiseman

Sorin citește o mulțime de astfel de cărți și m-a molipsit și pe mine, chiar dacă eu am o formă ușoară a bolii. Dar cred că astfel de lecturi sunt obligatorii, iar a avea grijă de noi și a ne iubi vine chiar înainte de a iubi cărțile.

carte supravietuire

Prâslea cel voinic și merele de aur – Petre Ispirescu

Nu mai știu de unde am cartea aceasta, chiar nu îmi amintesc dacă mi-a dat-o sau ba Mădălina Andronic – ce a ilustrat-o minunat, oferindu-ne un alt suport vizual pentru povestea pe care o știm de atâta vreme. M-am simțit ca și cum văd o altă ecranizare a unui film demult știut, ce a amestecat, colorat, răsucit și refilmat imaginile de până atunci.

praslea cel voinic

Instituția – Andreea Lupu

Andreea este una dintre prietenele mele bune, bune și când i-am citit cartea a fost ca și cum m-am trezit, brusc, în fața unui trup dezgolit ce aparținea cuiva de care mă ciocneam mereu. Nu doresc să povestesc acum despre Instituția, nici nu cred că aș reuși să aștern aici ghemul de gânduri pe care mi l-a rostogolit la picioare cartea, zic doar că este un tandem între poezie narată și desene (ilustrațiile sunt realizate de unul dintre prietenii Andreei, Bogdan Bam Diaconu) ce se amestecă și comunică ca niște vase dintr-acelea de la ora de chimie. Și mai spun că Instituția, pe care o poți găsi la Editura Paralela 45, a primit recent Premiul Național pentru debut în poezie „Iustin Panța”.

institutia de andreea lupu

Ar mai fi atâtea cărți de dat mai departe, poate acest tip de articole este doar începutul unei altfel de biblioteci. Sper să te fi inspirat la lectură, colaje, gânduri și cadouri, iar dacă ai timp, dorință și dispoziție te aștept joi, la evenimentul #DauMaiDeparte cărți de dat mai departe.

3 Comments

  • Reply Ana December 12, 2018 at 6:12 pm

    Bai, esti fantastica! Cate stii sa faci? Pur si simplu nu ma satur sa te urmaresc. Si sa fiu uimita de fiecare data cu ce mai inventezi.

  • Reply Miruna December 18, 2018 at 2:28 pm

    Vai ❤️

  • Leave a Reply

    *