Câteva lucruri despre testarea pe animale a cosmeticelor explicate așa cum mi le-aș povesti mie, cea de anul trecut

December 7, 2017

La mine, treburile acestea: cumpăratul neabuziv, nemâncatul cărnii, grija pentru animale – au venit treptat. Și fiecare etapă a vieții mele mai adăugat un strat. De carne m-am lăsat acum 8 ani. De cumpărături și alegeri înțelepte m-am apucat acum vreo 3. Pește nu mai mănânc de 1 an. Iar de ceva luni am decis să nu mai folosesc produse cosmetice testate pe animale. Sigur vor mai urma și alți pași. Nu zic aceasta deoarece doresc să conving pe cineva să facă la fel, dimpotrivă: cred că fiecare ar trebuie să cumpere, să mănânce și să poarte ce îi e mai aproape de inimă, minte și buzunar. Și să-și aleagă propriile drumuri. Doresc doar să povestesc câteva chestii pe care le-am aflat, în ultima vreme, despre testarea pe animale. Poate sunt lucruri pe care nu le știi sau la care nici nu te-ai gândit că ar fi așa. Poate vei afla ceva care să te pună pe gânduri. Sau poate nu se va întâmpla nimic. Dar mâine vei alege știind puțin mai multe decât știai azi.

Puțin context legislativ

În lume, există țări care au interzis testarea pe animale (câteva exemple sunt: cele din Uniunea Europeană, Israel, India, Norvegia), țări unde nu este interzisă, dar nici obligatorie (SUA, Japonia) și țări în care testarea este cerută de lege (legislația chineză spune că produsele cosmetice din import pot fi testate pe animale după ce au ajuns pe piața chineză). Interesant este că dacă fix aceleași companii și-ar produce produsele în China, testarea aceasta nu ar mai fi necesară.

Așadar, aceste chestiuni lasă destule lucruri în drum, ce pot fi împinse într-o direcție sau alta. De exemplu, o companie poate să nu efectueze teste pe animale, ba chiar să fie împotriva lor – și asta deoarece fie deoarece își fabrică produsele într-o țară ce interzice testarea, fie că a ales să facă acest lucru. Dar dacă își dorește să fie prezentă în China, trebuie să își testeze produsele. Și atunci, ori efectuează chiar ea teste ori plătește o companie să îi testeze produsele ori le permite chinezilor să o facă. Deci, chiar dacă acea companie nu face teste în Europa, prin faptul că acceptă aceste lucruri își pierde statutul de cruelty free. Și aici sunt o grămadă de companii, deoarece China chiar reprezintă e o piață uriașă și, la urma urmelor, companiile cosmetice nu vor nici să salveze iepuri, nici să ne facă tineri, ci să își vândă pomezile.

Eu am încadrat companiile cosmetice în aceste categorii:

care fac teste pe animale;
care nu fac teste în țara de origine, dar care sunt prezente în China, asta însemnând că acceptă ca produsele lor să fie testate, deci nu mai sunt considerate cruelty free (aici sunt o mulțime de nume: Yves Rocher, AVON, L’Oréal – sunt doar câteva dintre ele);
care nu fac teste pe animale și nu-s prezente în China, dar fac parte dintr-un grup care nu este cruelty free (de exemplu, Deciem, compania care deține brandul atât de în vogă, The Ordinary, a vândut niște acțiuni către Estée Lauder, NYX și The Body Shop sunt deținute de L’Oréal), dar ele își păstrează independența și convingerile, deci și statutul de companie cruelty free;
cruelty free cu coroniță (adică nu fac teste și nu sunt prezente în China, unele dintre ele chiar refuzând accesul pe piața din China exact din acest motiv): Aesop, Andalou Naturals, Catrice, Dr. Hauschka, Tata Harper, Paula’s Choice, Kevin Murphy și mai sunt o mulțime, voi mai scrie articole despre ele, mă gândesc să fac niște materiale organizate în categorii: despre rujuri sau oje netestate pe animale, despre produse cosmetice de la Douglas sau Sephora care sunt cruelty free.

Eu, momentan, aleg produse din ultimele 2 categorii, dar mă gândesc ca, încet, încet, să mă rezum doar la ultima.

Și câteva întrebări pe care le-aș fi pus acum ceva vreme:

Prețul produselor este înfluențat de faptul că sunt testate pe animale? Nu. Există produse ieftine care sunt testate și produse scumpe care nu sunt testate. Și invers.
Sunt sigure produsele netestate pe animale? Da. În lume, de zeci de ani, s-au testat și au fost dovedite ca fiind sigure mii de substanțe. Acestea nu mai au de ce să fie testate iar și iar, mai ales că cele mai multe produse cosmetice au la baza fix aceste ingrediente. În plus, pentru a pune un produs pe piață sunt necesare o mulțime de certificări și aprobări, nicio companie serioasă nu are cum să vândă un produs care nu e sigur.
Cosmeticele netestate sunt mai bune ca cele testate pe animale? Nu. Există produse foarte bune fabricate de companii care care fac în continuare teste și produse mediocre care sunt cruelty free. Dar e valabilă și reciproca.
Există alternative la testarea pe animale? Da. Datorită tehnologiei de azi există o mulțime de posibilități: testarea in vitro, donatorii, crearea de țesut într-un microcip – sunt doar câteva dintre acestea.
Cum aflu dacă un produs e testat sau ba? Unele produse sunt certificate Leaping Bunny sau PETA (găsești un mic logo pe etichetă, dar altele nu, ceea ce nu înseamnă automat că nu sunt, nu toate companiile își iau certificările). Poți verifica acest lucru pe site-ul companiei respective, deși foarte multe branduri oferă informații incomplete sau chiar contradictorii sau poți căuta numele cu pricina pe site-ul Peta, Leaping Bunny sau pe crueltyfreekitty.com și logicalharmony.net (care au niște liste enorme cu tot felul de produse și categorii, fetele care dețin site-urile chiar fac o muncă extraordinară scriind companiilor și publicând pe site răspunsurile lor).
Care ar fi diferențele dintre un produs cruelty free și unul vegan? Cruelty free înseamnă că produsul final sau ingredientele sale nu au fost testate pe animale, dar acest produs poate conține ingrediente de origine animală (de exemplu: lapte, lanolină, miere). Vegan înseamnă că nu există niciun ingredient de origine animală. Atenție, însă: pot fi cazuri în care un produs vegan să nu fie cruelty free (atunci când ingredientele sale au fost testate pe animale sau când produsul intră pe o piață a cărei legilație cere testarea pe animale).
Și, totuși, de ce să trec la produsele cruelty free? Pentru că așa știi că produsul pe care îl folosești a fost făcut cu grijă și compasiune. Că acea companie investește bani în cercetare și în găsirea unor soluții moderne. Că este un produs mai curat, multe produse din ziua de azi sunt chiar 100% vegane (deși trebuie avută grijă la excepția: produse vegane care nu-s cruelty free). Că dacă este preocupată de acest aspect, este foarte posibil să fie și găsirea unor soluții pentru ambalaje mai puțin poluante, design inovativ, reciclare. Și, nu în ultimul rând, pentru că vei economisi bani: vei fi mai conștient de ce cumperi și de cum o faci și, în plus, vei tăia de pe listă o grămadă de produse pe care poate le luai doar dintr-un moft sau impuls.

Eu îmi iau informațiile de pe aceste site-uri, de unde poți afla și tu mai multe, dacă dorești:
crueltyfreeinternational.org
crueltyfreekitty.com
logicalharmony.net;
peta.com
leapingbunny.org

Ce ar mai fi de precizat este că, în zilele noastre, testele pe animale sunt inutile. Nu doar că cele mai multe ingrediente sunt deja testate, dar există alternative moderne care ar putea înlocui aceste testări incredibile. Unde nu sunt chinuiți doar șoareci mici și albi crescuți în laborator (nu că asta ar face lucrurile mai în regulă), ci și iepuri, porcușori de guineea sau alte rozătoare. Câinii sunt folosiți cu precădere în cercetarea medicală, iar cimpanzeii sau babuinii participă și ei la o mulțime de experimente, mai ales în cele medicale, testări de medicamente sau proceduri experimentale. Și apoi, s-s-a dovedit că testarea cosmetică pe animale nici nu este foarte precisă, deoarece pielea lor nu are aceleași caracteristici cu a noastră, este o tehnică învechită, din anii ’40-’50, când nu prea existau metode alternative, rămasă activă prin unele locuri din diverse considerente politice și financiare.

Aș mai menționa că acesta este un subiect mereu în mișcare deoarece legislațiile se schimbă, companiile decid să intre pe o piață sau ba, să facă parteneriate sau cercetări. Dacă un lucru este valabil astăzi, mâine s-ar putea să nu mai fie așa. Dar fiecare știe cât de important este acest subiect pentru el, cât dorește să afle despre sau să schimbe după ce află. Eu doar am zis că este o temă potrivită pentru #InspirațiePentruDecembrie.

14 Comments

 • Reply Irina December 7, 2017 at 11:14 pm

  Și eu am scos capul din propriul buric și anul asta am decis sa fiu vegan 100%. De acum fac alegeri conștientă de implicații nu doar de propriul beneficiu. Noroc cu munca depusa de oameni ca tine care ne ușurează și noua căutările. Te aștept cuminte cu recomandările și despre vegan fashion când o să simți tu ca e momentul.

  • Reply Aveti si pe roz December 8, 2017 at 9:57 am

   Eu încă nu am ajuns acolo. Încerc să cumpăr cât mai multe produse fabricate responsabil, am limitat numărul genților și pantofilor din piele, dar nu am renunțat de tot la aceste produse. Dar poate va veni vremea. Oricum, intenționez să fac un articol despre vegan fashion. Până atunci fac recomandări de chestii realizate din inimă și cu grijă pentru mediu și animale. Poate ai văzut articolul despre mănuși. Și mai fac.

  • Reply anna August 3, 2019 at 5:30 pm

   Majoritatea descoperirilor medicale s-au facut din cauza testari pe animale. Deci daca vrei sa fi onesta cu tine insasti, nu mai da pe la doctor. Serios acum, din pacate s-au aflat multe lucruri despre ceea ce e safe si ceea ce nu e din cauza testari pe animale. Firmele “vegane” se folosesc de cunostiintele firmelor din trecut care au folosit deja anumite substante si le-au testat pe animale. Daca cineva nu incepea sa testeze, nu stiam prea multe in ziua de azi.

   • Reply Aveți și pe roz August 7, 2019 at 1:32 pm

    Păi tocmai, cred că unele lucruri nu mai trebuie testate iar și iar, s-au dovedit a fi sigure. Ideea e să ne bazăm pe ce știm și să facem alegeri din ce în ce mai bune. E firesc ca omenirea să construiască pe ce s-a inventat, dar și să caute noi drumuri și idei. Dar e absurd să nu mai mergi la doctor, asta face mai mult rău, atât individului, cât și comunității, precum și situațiile de tipul faci asta, de ce nu faci și cealaltă.

    Nu cred că există prea mulți care face doar alegeri ce nu fac niciun rău – se deplasează doar cu bicicleta, au o casă bazată pe energie solară, sunt vegani, nu cumpără decât produse locale, se îmbracă de la sh… Dar cred că trebuie să facem pași mici, ce ne sunt potriviți pentru totdeauna și care aduc, treptat, schimbări mari.

 • Reply Irina December 10, 2017 at 10:52 pm

  Tocmai asta mi-a plăcut întotdeauna la tine /blogul tău, iese din tipare, pune mare miză pe calitate, pe lucruri făcute din inimă, con arte, cum ar zice spaniolul.
  Pe articolul cu mănuși nu m-am uitat, aici practic nu am nevoie de ele, dar o sa o fac, sunt convinsă ca, pe lângă mănuși, mai descopăr și alte lucruri.
  Spor la oferit noua, celor care te admiram și urmărim, continue surse de inspirație.

  • Reply Aveti si pe roz December 11, 2017 at 1:14 pm

   Mulțumesc tare de aprecieri, chiar mă bucură ce spui. Și că eforturile se văd :)

 • Reply Elena January 9, 2018 at 11:52 am

  Multumesc pentru un articol extrem de util si bine structurat. Putem sa traim mai constient, trebuie doar sa ne dorim asta, iar satisfactiile pot fi mult mai mari.

 • Reply Trif Diana February 6, 2018 at 9:34 pm

  In prezent am produse de la Aesop si TooFaced, care am inteles ca nu sunt testate pe animale si am comandat o crema gel de la Annemarie Borlind si apoi mai vreau sa încerc ceva crema si fond de ten de la Orlane. Încet, incet încerc sa-mi înlocuiesc aproape toate produsele cosmetice cu variante netestate pe animale.

  • Reply Aveți și pe roz February 7, 2018 at 1:02 pm

   Felicitări. Și da, Aesop și Too Faced sunt companii cruelty free.

 • Reply Mada September 21, 2018 at 11:32 am

  Ca de obicei informatii corecte, complete si utile. E greu sa te obișnuiești sa alegi altfel de produse dar cred că merita efortul. Nu stiu daca ajuta, dar eu am descoperit o aplicatie pe care o folosesc la cumpărături:
  http://cruelty-cutter.org/
  Are o mare baza de date si functioneaza simplu: scanezi codul de bare si iti arata daca e sau nu cruelty-free.
  Sper sa va ajute!

  • Reply Aveți și pe roz September 23, 2018 at 6:17 pm

   Daaa, e o aplicație foarte tare, mersi că ai zis de ea, tot mă țin să zic despre ea, de ceva vreme, și tot uit. O să o pun și pe FB, sigur ajută și pe alții.

 • Reply Oana October 1, 2018 at 2:10 pm

  Buna.
  Iti recomand produsele pentru par Maria Nila. Brandul este din Suedia, 100% vegan, cruelty free, avand certificare Leaping Bunny si PETA.
  Gasesti brandul in magazinele Profihairshop, la preturi foarte bune.

  • Reply Aveți și pe roz October 1, 2018 at 2:27 pm

   Îl știu, e pe lista unui articol viitor. Mă bucură să aflu că e deja cunoscut și apreciat.

  Leave a Reply

  *