Cum ceva mai ieftin costă… mai scump

June 12, 2017

Am tot povestit despre #BelșugLaPrețRedus deoarece treaba cuprinde o grămadă de nuanțe – ce vreți, am născut ceva complex (haha) și nu doresc să fiu înțeleasă greșit. Sau pe jumătate. Așa că, din când în când, mai povestesc despre ce mai înseamnă #BelșugLaPrețRedus.

Este despre cum, cu banii dați pe ceva dintr-un magazin “pe repede înainte”, poți cumpăra ceva făcut cu răbdare. Sau despre cum 200 lei pot însemna “de ajuns” sau sau “nimic”. Despre cum 5 rochii bine alese pot fi mai multe ca 25 care zac în dulap. Și despre cum ceva de 100 euro poate fi mai ieftin decât decât ceva de 10 euro. Și mai est despre puțin și potrivit nouă, nu mult și după capul altora.

Iată 3 exemple de produse-simbol, foarte prezente în jurul nostru, care demonstrează ceva din treburile acestea.

belsug la pret redus

RAINS e un brand danez fondat în 2012 care și-a propus să reinterpreteze pelerina clasică de ploaie. Între timp, are o gamă mai largă de produse impermeabile (haine, pantaloni, genți) și colaborări interesante cu tot felul de branduri (ca să nu mă lungesc, amintesc doar de cele cu Opening Ceremony și Colette). Iar pelerina ZARA ce seamănă cam prea mult cu cea daneză este subiectul unui proces intentat de RAINS gigantului spaniol. Puteți afla detalii în articolul de pe Highsnobiety.

birkenstock fake and real

Sigur știți “sandalele urâte” – așa le zic eu sandalelor Birkenstock. Pe care, culmea, le găsesc frumoase. Și nu, nu cred că faptul că au numele scris pe cataramă și talpă le face speciale. Ci faptul că, acesta oferă garanția unui produs autentic, unul în care s-au investit mii de ore de muncă și cerecetare. Știți că istoria lor începe în 1774? Iar talpa este alcătuită din 5 straturi și materiale diferite pentru a oferi maximum de confort? De aceea, chiar nu cred că surorile vitrege, realizate din tot felul de cârpe și având o talpă rigidă – care-ți rupe ritmul și picioarele – își merită banii, chiar dacă prețul este unul ceva mai mic ca cel al sandalelor originale.

eames fake vs original

Poate unii dintre voi nu văd de ce ar da o grămadă de bani pe un scaun ce arată la fel ca unul de 5 ori mai ieftin. Mai ales în poze. Ei bine, nici nu trebuie. Dar pentru mine, diferența de bani nu stă în locul de unde l-am cumpărat sau în ștampila Vitra (ei produc acum scaunele și fotoliile Eames). Eu am plătit o bucățică de istorie. Deoarece, după părerea mea, acest scaun este unul dintre cele 5 obiecte de design cele mai cele din lume.

#BelșugLaPrețRedus nu este despre bani. Dimpotrivă. E despre a alege să petreci o oră în fața unui tablou, în loc să alergi o zi întreagă pentru a bifa o listă cu muzee. A altora. Este despre a te bucura de o bucățică de istorie, nu de a cumpăra un obiect ce seamănă cu altceva văzut prin reviste. Este despre respect și atenție. Atât pentru cel care a creat produsul, cât și pentru cel căruia îi este adresat. Este despre târgul de vechituri din Militari tot atât cât este și despre cel mai luxos magazin de la Paris.

Da, fiecare alege ce dorește, îi este mai în buget, mai comod sau mai aproape de inimă. Și ce e important pentru mine nu trebuie neapărat să fie și pentru voi. Dar poate veți decide să aplicați filosofia #BelșugLaPrețRedus la altceva din viața voastră. Pentru că este nu este doar despre haine sau fotolii. Este despre a învăța în fiecare zi, despre a munci cu mine, a încerca să fiu un om mai bun, mai conștient și care nu se gândește doar la preț, la a avea sau la cum arată un obiect. Și știți despre ce mai este? Este despre a alege azi mai bine ca ieri.

10 Comments

 • Reply Alexandra June 13, 2017 at 11:51 am

  As indrazni sa adauga cizmele de cauciuc hunter…prea multe replici de proasta calitate

  • Reply Aveti si pe roz June 13, 2017 at 12:44 pm

   Hehe, da, sunt multe pe listă. Și pantofii adidas. Și gențile Celine sau Chanel. Dar nici nu am dorit să mă apropii de zona aceea :)

 • Reply Adina June 13, 2017 at 5:28 pm

  Mi-a luat ceva sa-mi fac prietenii sa înțeleagă de ce am luat aceleași scaune originale si nu făcături ca doar ‘arată la fel doh’

 • Reply Maria June 18, 2017 at 11:54 am

  Băi da, ei bine, da. Aplauze în picioare, fix așa simt și eu. Iar scaunele “Eames” de la terase mă termină nervos :))

 • Reply Sarina July 12, 2017 at 2:42 pm

  Am dat peste tine si peste filosofia ta (merci Bacanco) intr-un moment in care eram pregatita sa o accept – dupa ce o descoprisem pe Marie Kondo si ma hotarasem sa simplific totul. A fost la marele fix. De atunci nu mi-am mai cumparat chestii, decat daca realmente m-am si indragostit de ele si am simtit ca merg bine cu ce am deja acasa. Ultima pereche de incaltari e luata de la Musette in primavara (bocanii albastri pe care ii remarcasem cu 1 an inainte pe negru si m-am decis sa ii cumpar dupa ce i-ai recomandat tu pe cei visinii). Asadar, thanks for all your work. Munca ta e apreciata!

 • Reply Maria October 4, 2017 at 3:10 am

  Hei, apropos de Eames, tocmai a aparut o colectie noua Uniqlo care foloseste schitele scaunelor si pattern- urile lui Ray & Charles. Foarte misto. Cred ca o sa-ti placa :)

  • Reply Aveti si pe roz October 4, 2017 at 4:57 pm

   Hehe, pe asta nu o știu. Voi căuta. Mersi mult de mesaj.

  Leave a Reply

  *