Despre cum a fost la Școala de bani și ceva înțelepciuni financiare de la mine

September 25, 2018

Scriam pe Facebook, săptămâna trecută, că am fost invitată de BCR la #ȘcoalaDeBani. Ei bine, mi-a plăcut așa tare ce am descoperit acolo încât am zis să povestesc, mai pe larg, într-un articol.

Școala aceasta e una pentru elevi isteți ce prind repede fiind, de fapt, un curs de câteva ore. Gratuit. El se ține în zilele de joi, în unele dintre sucursalele BCR din țară, te poți înscrie pe site-ul lor, scoaladebani.ro. Iar ce e într-adevăr minunat, dincolo de gratuitatea cursului și de faptul că se ține simultan în mai multe orașe din țară, este că o bancă dorește să facă educație financiară fără a cere ceva la schimb. Recunosc că m-am dus puțin sceptică, o bancă ce-ți oferă ceva trezește suspciuni. Dacă doresc să-mi vândă ceva? Să mă tenteze cu o asigurare? Poate o pensie nu știu de care? Un card de credit? Ei bine, nu. Oamenii își doresc să educe realizând că un popor educat e unul cu care poți lucra mai ușor. În ceea ce privește banii și nu numai. Degeaba îi vinzi cuiva un credit dacă nu va putea să-l platească decât 3 luni. Dacă îmi e permisă o paralelă, cred că și ei aplică, într-un fel, regula mea: decât 55 de clienți ce nu-și pot achita datoriile, mai bine 5 ce știu în ce se bagă și pot susține acea achiziție. Fie că este o casă, o vacanță sau un televizor uriaș. E incredibil cum noi, oamenii, cumpărăm mult prea des lucruri de care nu aveam nevoie, din bani pe care nu-i avem, pentru a impresiona oameni care nu ne plac sau a susține mofturi ce țin prea puțin.

Așadar, cursul își propune să îți ofere un model care să te ajute să-ți aranjezi bugetul astfel încât să reușești nu doar să ții în frâu cheltuielile, ci și să faci econonii. CEO-ul BCR, Sergiu Manea, ce a fost prezent la acest curs la care au fost invitați mai mulți bloggeri a zis ceva tare interesant: cu economisirea ar trebui să înceapă orice achiziție. De la Școala de bani vei pleca și cu niște materiale, un fel de temă pentru acasă, ce te va ajuta să te ordonezi financiar. Sunt niște tabele de ținut cheltuielile, am remarcat și eu că atunci când ții socoteala unor lucruri pe foaie – fie că este un tabel cu hainele cumpărate în vacanță, cu mâncarea pe care ai consumat-o într-o săptămână sau cu banii cheltuiți lunar – te ajută să ai o privire de ansamblu a lucrurilor. Eu recomand cursul, ține câteva ore, primești teme ce te pun pe gânduri și rămâi cu niște pliante ce te vor ajuta să îți ordonezi banii. Și… nu te costă nimic. E un fel de #BelșugLaPrețRedus… gratis. Așa că am zis că merită să-l #DauMaiDeparte.

Și pentru că îmi place teribil să-mi alătur lumile – cea de om de publicitate și cea de blogger – am realizat 5 cartonașe cu minisfaturi financiare de la mine. Firește că sunt doar niște sugestii, fiecare știe ce îi este mai potrivit. Plus, care-i sunt prioritățile și visurile.

cum a fost la scoala de bani

#1

sfaturi financiare

#2

blogger publicitar

#3

aveti si pe roz proiecte

#4

am fost la scoala de bani

#5

idei de economisire

Și dacă ai vreun sfat de dat mai departe ce te ajută să economisești sau să fii mai înțelept financiar, îl poți scrie într-un comentariu. Cine știe, poate inspiră pe cineva.

4 Comments

  • Reply Ana October 8, 2018 at 7:59 am

    Da, am fost si eu si mi-a placut. M_au cam zdruncinat unele ganduri, dar cred ca asa si trebuie. Foarte simpatice si istete sfaturile tale.

  • Reply Livia October 9, 2018 at 10:38 am

    Esti o inspiratie! Zau.

  • Leave a Reply

    *