Despre curaj, frici tampe si uniforme

July 23, 2013

Imi amintesc un episod din Zona crepusculara, vazut acum ceva vreme. O femeie se supune unui lung sir de operatii estetice, isterizandu-se dupa fiecare interventie, profund nemultumita (ba chiar ingrozita) de rezultat. Intr-un final, renunta sa se mai chinuie, conclunzionand: “Ei, atunci o sa raman mereu un monstru”. Camera de filmat ne arata, in sfarsit, chipul femeii: cea mai angelica faptura din univers. In jurul ei, fiinte extratereste, monstruoase dupa standardele noastre de frumusete, ii arunca priviri pline de scarba.

In stilul clasic al serialului, episodul pune al dracului de bine punctu pe i. Prinsa intr-o lume in care omuletii verzi cu antene erau considerati nu numai normali, ba chiar apetisanti, frumusetea, asa cum o stim noi, nu prea mai are mare valoare. Si atunci, daca frumusetea (a se citi: binele, dreptatea si altele asemenea) sta, dupa cum o stim prea bine, in ochii privitorului, vin si va intreb: de unde dorinta asta de a vedea peste tot uniforme?

Filmele tampe si revistele lucioase nu contenesc a ne vorbi despre gasirea caii proprii si alte banalitati asemanatoare. As aprecia daca ar spune ca aceasta cale trebuie sa se incadreze in niste poteci destul de ingust trasate.

Dar mileniul 3, tine inca strans la sanul lui frici neaducatoare de nimic bun: “asa se face”, “nici mie nu-mi place, dar asa trebuie”, “tu nu vezi ca bluza aia nu merge cu fusta asta?” si cate asemenea. Obisnuintele, fricile sau comentarilele rautacioase tasnesc prin toate crapaturile posibile, obligandu-ne sa imbracam uniforme.

Asa ca, ma inclin in fata celor care au curajul de a ramane ei insisi in fata extraterestrilor si imi doresc sa apuc ziua sau planeta aia in care cea mai mare bogatie sa fie aceea ca suntem diferiti.

Va pup.

PS. Fotografia de la avatar este via Pinterest.

4 Comments

 • Reply Madalina July 23, 2013 at 5:17 pm

  Frumos, dar acum te intreb eu pe tine: daca acceptam faptul ca ar trebui sa nu cautam uniforme si diversitate (macar dpdv izual), atunci nu ar trebui sa eliminam din limbajul nostru complet exprsii de genul “prost imbracata”, “din sezonul trecut “, “demodata”, “arata ingrozior” samd?

  • Reply Aveti si pe roz July 24, 2013 at 9:03 am

   Hm, o intrebare semicapcana :) Fireste ca implusul este sa zici: cum ma, “prost imbracata” inseamna acelasi lucru pentru toata lumea. Punct. Asa ca raspunsul meu va fi asta: in serialul-cult pentru vestimentatie, “Sex and the city”, vedeam combinatia: colanti + tocuri + flori masive pe post de brose + haina de blana. Si era la Asa DA, doar pentru ca tinuta era acolo, si trebuie sa stie ei mai bine. Daca am fi vazut-o pe strada, ar fi fost la Asa NU. So, sper ca nonraspunsul meu este un raspuns.

 • Reply Roxana September 11, 2013 at 11:24 am

  Ce mult mi-a placut articolul! Si de fapt blogul, pe care l-am descoperit azi si care e foarte fresh in comparatie cu alte bloguri din ro.
  Fain, iti doresc inspiratie multa si succes ;)

  Roxana

  • Reply Aveti si pe roz September 11, 2013 at 11:30 am

   Multumesc tare de aprecieri! Chiar incerc sa il scriu intr-o nota aparte. A mea.

  Leave a Reply

  *