Loading...

Democratic Design Days 2019DDD este un eveniment anual IKEA ce adună, în orășelul suedez Älmhult, locul primului lor magazin, jurnaliști, bloggeri și colaboratori IKEA din toată lumea într-un maraton de 2 zile în cadrul căruia se anunță viitoare colecții, colaborări și inovații ale companiei.

Anul acesta tema a fost sustenabilitatea și am fost grozav de fericită să mă aflu printre cei invitați.

IKEA 2019 democratic design days

Primele impresii... încă înainte de a ajunge acolo

Am simțit că lucrurile vor fi pe gustul meu încă de la primul contact cu organizatorii. Am fost anunțati de existența unei aplicații unde vom găsi toate informațiile. Și asa a fost: simplu, rapid, mereu la îndemână, fără tone de emailuri, hârtii sau amănunte inutile.

Tot aici am găsit, în timpul evenimentului, noutațile & programul și tot cu ajutorul ei am putut avea acces la materialele prezentate în cadrul DDD. În rest, tot la partea de impresii și organizare: autobuzele ce ne duceau spre eveniment și înapoi la hotel plecau la ora anunțată, oamenii erau politicoși fără a părea artificiali, iar ținutele celor ce ne vorbeau erau reconfortant de comode și de firești.

În prima dimineată am primit și "sacoșa de eveniment" - pe care am și integrat-o într-o ținută - obiect pe care, de obicei, îl primim la finalului operațiunilor. Din păcate, multe dintre ele nu prea conțin obiecte prea inspirate sau de folos, dar de data aceasta nu a fost deloc așa. Sacoșa nu doar că face parte dintr-o colecție realizată în colaborare cu Virgil Abloh, fondatorul OFF-WHITE și directorul artistic al diviziei pentru bărbați Louis Vuitton - ce va fi lansată în magazinele IKEA în luna noiembrie, dar conținea și un mic kit sustenabil pentru zilele festivalului: o sticlă refolosibilă pentru apă și o cană, tot reutilizabilă, pentru cafea.

Le poți vedea mai jos, alături de alte câteva obiecte, adăugate de mine: ghidul primit când am vizitat IKEA Test Lab, un pliant al orășelului Älmhult și o carte pe care mi-am cumpărat-o de la muzeul IKEA.

IKEA Democratic Design Days 2019

În zona evenimentului existau locuri în care puteam umple recipientele cu apă și cafea și astfel, pe tot parcursul acelor zile, în cladirile în care s-a desfășurat evenimentul nu au existat sticle de plastic cu apă abandonate la jumătate sau căni de cafea presărate pe toate mesele. Fie ele și de carton reciclat sau din plante. Nu am primit nici mape sau alte materiale printate, toate informațiile puteau fi accesate prin aplicația despre care am amintit, iar la plecare, pentru a ușura programul tuturor, prânzul a fost oferit la pachet, în cutii de carton. Mici lucruri ce contează. Și care au simplificat viața tuturor. La urma urmelor și asta înseamnă a fi sustenabil.

Mai jos niște imagini ce sper să surprindă puțin organizarea evenimentului:

Toate fotografiile din articol au fost realizate de mine acolo, cu telefonul.
Puteam folosi pozele oficiale, dar am zis că acestea te conduc, prin ochii mei, în spatele lucrurilor.

 • coffee break IKEA
 • Ikea ddd 2019
 • democratic design days 19
 • fika Ikea
 • plant based ice
 • sculpture bag IKEA
 • sustainable disposables
 • sustainable lunch box
 • water refill
 • wood tableware

Și acum să trecem la partea importantă:
Ce s-a întâmplat la Democratic Design Days?
Evenimentul a fost împărțit în 2 tipuri de activități:

A.

Spotlights
discuții, în sala mare,
cu toată lumea,

unde s-au anunțat noutățile.

B.

Interviuri & workshopuri și vizite în diverse locuri și spații ale evenimentului

aici am fost împărțiți în grupuri, în funcție de temele pe care le-am ales înainte de eveniment.

people IKEA DDD19
 • DDD 19 IKEA
 • democratic design days spotlights
 • DDD19 IKEA
 • spotlights democratic design days

Firul roșu sau #câte5 pentru IKEA

Tot ce fac ei, indiferent că este vorba de a inova în produse SF cum sunt perdelele ce purifica aerul, despre care voi povesti mai târziu, sau a face umerașe se ghidează dupa 5 principii:1. Formă

își doresc ca produsele lor chiar să ne facă locuințele un pic mai frumoase;


2. Funcționalitate

iar obiecte frumoase să aibă un scop, de aceea investesc o grămadă de timp, resurse și energie pentru a afla care sunt acele lucruri ce chiar ne-ar ușura viața;


3. Calitate

crezul lor este să ofere cea mai bună calitate posibilă pentru acel preț, iar asta se referă la siguranță, durabilitate, dar și la un produs ce îmbătrânește frumos;


4. Sustenabilitate

caută să facă cât mai mult din cât mai puțin, să folosească cât mai des materiale naturale, reciclate sau reciclabile, să-și producă colecțiile speciale cu ajutorul unor comunități devaforizate sau a unor artiști și să ne ofere tuturor obiecte care ne ajută să avem case mai puțin poluate, mai ordonate, ce consumă mai puțină apă și electricitate;


5. Accesibililitate

un produs IKEA începe cu fixarea unui preț care să-l facă accesibil unei categorii cât mai largi de public, iar pe parcursul procesului de producție acesta nu se schimbă, indiferent de dificultățile întâmpinate în crearea lui.

cele 5 principii IKEA

Viitoare colaborări care mi-au atras atenția, ce vor avea grijă și de planetă:

1. MUSSELBLOMMA

Obiecte realizate parțial din plastic recuperat din Marea Mediterană cu ajutorul pescarilor, unul dintre gândurile ce mi-au plăcut cel mai mult, poate și pentru că, pe lângă idee, m-a sedus imprimeul obiectelor.

Colecția va apărea în Italia și Spania la începutul anului viitor și sperăm să o regăsim apoi și în alte magazine IKEA.

idei sustenabile pentru acasa
 • MUSSELBLOMMA collection Ikea
 • MUSSELBLOMMA collection Ikea
 • MUSSELBLOMMA collection Ikea
 • MUSSELBLOMMA collection Ikea

2. FÖRÄNDRING

O minicolecție realizată din paie de orez, un reziduu ce rămâne după stângerea recoltelor și care este, de obicei, ars contribuind astfel la poluarea aerului.

Colecția apare ca urmare a inițiativei IKEA, Better Air Now, din 2018, de a lupta cu poluarea aerului ce-și dorește să continue și cu alte proiecte, așa că IKEA s-a alăturat organizației Climate & Clean Air Coalition urmând să se implice și în alte inițiative.

FORANDRING IKEA
FORANDRING IKEA collection
FORANDRING rice straw collection

3. SAMMANLÄNKAD

va fi numele colecției realizată în colaborare cu Little Sun - o afacere socială lansată în 2012, la Tate Modern, de către artistul Olafur Eliasson și inginerul Frederik Ottesen care-și dorește să ofere tuturor enegie curată, ieftină, pe care să te poți baza mereu. Energie sustenabilă... de la soare.

Unele dintre obiecte create de ei se pot cumpăra deja de pe site-ul Littele Sun, de exemplu minilampa solară în formă de floarea soarelui, numită Little Sun Original, altele vor fi lansate, în curând, în colaborare cu IKEA.

 • SAMMANLANKAD Ikea
 • solar energy Ikea SAMMANLANKAD
 • SAMMANLANKAD collection Ikea
 • SAMMANLANKAD Ikea
 • SAMMANLANKAD collection Ikea
 • solar energy Ikea

4. GUNRID

sunt niște perdele care purifică aerul. Ei bine, da. Aerul este poluat nu doar în exterior, ci și în casele noastre, iar cei de la IKEA, împreună cu niște parteneri deștepți, s-au gândit cum ne pot ajuta să-l purificăm, prin niște soluții simple, la îndemâna tuturor și fără să intervină prea mult în interiorul încăperilor. Iar o perdea era o astfel de idee. Mai mult, particulele purificatoare se află în țesătură și sunt activate cu ajutorul soarelui, deci inovația bifează și la capitoul consumului de energie. Perdeaua minune va apărea în magazine la anul și va fi urmată și de alte inovații ce ne vor ajuta să ne purificăm aerul din case.


5. Colaborarea cu Liga Mondiala de Surf

IKEA este interesată a afla obiceiurile de zi de zi ale unor oameni ce trăiesc atât de aproape de ocean. Sunt tare curioasă ce va rezulta de aici!

6. Parteneriatul cu Claus Meyer

Fondatorul restaurantului Noma din Copenhaga - cu ajutorul căruia în restaurantele IKEA se va găsi mâncare mai simplă, mai curată, mai gustoasă.


7. Proiectul The Urban Villages

O idee coborâtă parcă din filmele SF ce-și propune să neutralizeze efectele devastatoare ale civilizației ce și-au pus amprenta asupra planetei și a felului în care trăim în orașe pentru a crea o noua realitate urbană care va oferi un trai mai curat și mai sustenabil.

Zandra Rhodes IKEA 2019 democratic design days

S-au anunțat și alte idei, parteneriate și colaborări cu:

Sonos

pentru sisteme audio;


adidas

pentru a ne ajuta să facem mai mult sport, chiar la noi acasă;


Byredo

pentru realizarea unor lumânări parfumate. La eveniment au avut o prezentare-instalație interesantă pentru a sublinia importanța tuturor simțurilor în crearea unei atmosfere acasă - un fel de dulapuri cu mirosuri, tabloul fiind completat de sunetele pe care le auzeai în căști;


ROGNAN

va fi numele mobilierului robotizat care se va deplasa prin locuințele noastre;

designer-ul Zandra Rhodes

pentru a aduce culoare în casele noastre printr-o mulțime de țesături și imprimeuri specifice diferitelor culturi ale lumii;


RÅVAROR

va fi un mobilier creat special pentru spațiile mici;


LEGO

nu ne-au dezvăluit nimic despre produse, decât că lucrează împreună pentru a crea lucruri care să aducă familia laolaltă. La joacă și nu numai. Dar și la a găsi soluții care să-i ajute pe adulții dornici de a organiza spațiul, dar și pe copiii ce nu se prea gândesc la ordine.

 • ikea byredo collaboratio IKEA
 • Byredo IKEA DDD19 Democratic Design Days
 • IKEA Byredo collab
 • IKEA LEGO DDD19
 • LEGO and IKEA
 • LEGO IKEA

IKEA Test Lab și IKEA Museum
au fost 2 locuri vizitate
ce mi-au plăcut teribil

 IKEA museum interior

IKEA Test Lab

este laboratorul unde se testează produsele IKEA. Bănuiam că se fac tot felul de încercări și de teste înainte ca produsele să ajungă pe piață, cred că și în magazinul de la noi sunt niște mici demonstrații, dar nu îmi imaginam că totul este privit atât de atent și de minuțios.

Nu doar că scaunele, saltelele sau canapelele sunt încercate cu tot felul de greutăți ce imită un om așezat, copii ce sar sau rostogoliri din timpul nopții, dar există teste pentru orice.

E camera becurilor în care se testează sute de feluri de becuri timp de zeci de mii de ore, e camera frigului unde mobilierul de exterior este supus la tot felul de chinuri, camera obiectelor de mobilier pentru baie, laboratoare pentru țesături, mirosuri, suprafețe, rezistență la foc sau soare, ba chiar există un loc, chiar lângă clădire, unde jucăriile sunt abandonate timp de zile întregi, așa cum s-ar putea întâmpla în viața reală.
test lab IKEA
 • Almhult IKEA test lab
 • IKEA lab
 • IKEA test lab DDD19
 • IKEA test lab
 • light room IKEA lab
 • visit IKEA test lab

IKEA Museum

este muzeul unde poți vedea evoluția mobilierului IKEA, dar și a caselor noastre. Un muzeu incredibil de interesant, cu obiecte aranjate pe placul Instagramului meu :)

IKEA museum
home futures IKEA museum
 • muzeul IKEA
 • muzeul magazinului IKEA
 • IKEA museum
 • home history at IKEA museum
primul magazin IKEA
IKEA museum expo
home history IKEA museum
imagini muzeul IKEA
istoria casei muzeul IKEA
 • the story of IKEA
 • vizita la muzeul IKEA
Almhult IKEA museum
expo IKEA museum
IKEA museum Almhult
 • exponat IKEA museum
 • la muzeul ikea
istoria caselor IKEA museum
desene cu plante

Concluzii... înainte de concluzii:

Dincolo de avalanșa de lucruri bune cu care am plecat de aici, de speranța că se mai poate schimba ceva și că sunt o mulțime de oameni ce pun umărul la schimbarea aceasta, ce mi-a plăcut teribil a fost pasiunea oamenilor.


Poate că mulți erau încântați de eveniment, poate că ații doar zâmbeau politicos, dar bucuria că făceau parte din ceva ce schimbă viața atâtor oameni, zi de zi, se putea simți. Și această pasiune și dorință de a face lucrurile din ce în ce mai bine am văzut-o, zilele acelea, într-o grămadă de locuri și de ocazii. De la sacoșa cu kitul de festival până la faptul că la toaleta muzeului IKEA, la locul pentru mămici și copii nu doar că scria că cei de la muzeu îți pot oferi scutece sau șervețele, dar deasupra locului de schimbat era o jucărie. Sigur mai sunt și alții ce fac astfel de lucruri, dar aici chiar mi s-a părut că atenția la detalii este ceva ce se integrează firesc în ADN-ul brandului.

Mi-a plăcut enorm entuziasmul cu care o tânără designer ne-a vorbit despre o banală perie de spălat vase, la care tot lucrase, alături de echipa ei, încercând să o perfecționeze iar și iar. Da, o perie de spălat vase. Dar ea ne-a povestit un pic despre munca din spate, atunci când îți dorești să ai un produs bun, ergonomic, ieftin, dar făcut și cu cât mai puțină risipă. Pe lângă faptul că este din plastic reciclat, datorită procesului tehnologic, la care s-a lucrat ceva, plasticul acesta conține acum bule de aer pentru a permite folosirea a cât mai puțin material. Într-adevăr, cred că schimbarea stă în detalii. Și în pasiunea cu care ne-o dorim.
 • perie vase IKEA
 • affordable not cheap
 • cum a fost la IKEA democratic design days
 • idei IKEA
 • idei pentru o casa mai verde
 • idei sustenabile IKEA
 •  IKEA DDD 19
 • IKEA museum
 • IKEA museum schite produs
 • tapet inimioare

Încheiere:

Firește că știu că IKEA este un gigant care, la urma urmelor, se hrănește din ce vinde. Face asta de aproape 76 de ani și nu cred că are de gând să se oprească prea curând. Ba chiar o face destul de apetisant, deși nu trebuie să fim toți de acord cu asta, ținând cont că mulți dintre noi intrăm la ei în magazin cu gândul de a lua un scaun pentru birou și ieșim cu șervețele, pahare, tacâmuri pentru tort, fețe de pernă, vaze de flori, lumânări, o măsuță mică și poate și scaunul cu pricina. Eu încerc să mă țin în frâu, poate îți propui și tu, la următoarea vizită, să-ți setezi cu listă de obiecte de care să te ții. Dar cred că sunt de admirat pentru că au integrat firesc în inima companiei lor principii pe care o mulțime de alte corporații și le-ar dori însemnate în prezentarea lor, fie că se numește misiune, viziune, crez, despre noi sau orice altă denumire. Dar nu mulți pot spune că au reușit să îi atingă pe cei mulți cu munca lor, să le facă viața mai ușoară, mai simplă, mai organizată, în timp ce le oferă produse ce nu-s deloc urâte, ba chiar se mai gândesc un strop și la planetă. Poate alegerile lor nu-s mereu pe placul tău, dar nu cred că există companie, medicament sau chiar om care să facă mereu doar bine.

Doresc să închei cu niște imagini văzute pe geamul autocarului ce ne ducea de la hotel la eveniment, ce deși nu surprind nici pe departe măreția locului susțin destul de bine ce doresc să spun: cred că indiferent ce și de unde alegem să cumpărăm, e de datoria noastră să îi răsplătim, măcar uneori, pe cei ce se gândesc și la alții. Doar, la final, alegerile noastre își pun amprenta nu doar asupra noastră.

vara in Suedia
 • mockelsnas herrgard hotel
 • margarete
 • peisaj rural suedia
 • outdoor sweden
 • casa suedeza
 • flori albastre
IKEA 2019 democratic design days