Gândește-te la ce-i mai rău și acționează în consecință

December 1, 2017

Ne-am obișnuit să gândim rău. Nu la ce-i mai rău, dar atunci când vedem o situație incertă, primele ce ne răsar în minte sunt judecățile alea răutăcioase: șefa e nasoală pentru că bărba-su’ nu o mai baga în seamă, colega are părul soios pentru că e nesimțită, vecinul trebuie reclamat pentru că javra lui urlă de 3 nopți, Maria e nebună deoarece doarme cu o bâtă și o lanternă lângă pat, mărțișoarele aduse de colegul de la conta’ sunt nasoale și ieftine… și tot așa.

Am un exercițiu pentru noi. Că tot e decembrie și ar trebui măcar să mimăm că ne dorim să fim mai buni. Dacă ne-am gândi, cu adevărat, la ce-i mai rău? Să ne imaginăm că acestor oameni chiar li s-a întamplat ceva rău? Șefa tocmai a aflat că suferă de o boală rară, colega are părul soios deoarece a venit recent din provincie și nu-și permite un apartament cu baie, vecinul tocmai a salvat un câine traumatizat ce are nevoie de câteva zile să se obișnuiască cu noua locuință, Maria a fost atacată de niște hoți, în propria casă, și de atunci își ia măsuri de precauție, colegul de la conta a luat cu ultimii bani acele mărțisoare, ba mai mult a ținut să ia ceva tuturor celor 100 de colege. Chiar și celor care râd mereu de el.

Și nu, nu e mereu așa. Dar de multe ori, din păcate, e chiar așa. Poate ar trebui să acceptam că da, nenorocirile se pot întâmpla chiar lângă noi, că nu e inutil să ai un rucsac gata pregătit pentru situații de urgență, că poate colegul chiar nu poate veni la muncă, că fata aceea leșinată în baia clubului nu e foarte beată, ci foarte bolnavă. Și poate, dacă ne-am obișnui să ne gândim la ce e mai rău – și să facem ceva cu chestia asta, ar fi, măcar uneori, puțin mai bine.

Ti-ar mai putea placea si:

No Comments

Leave a Reply

*