Mâncare de decembrie în noiembrie

November 9, 2017

Când mă gândesc la Sărbători, îmi aduc aminte de copilărie și de bucătăria plină de căldură și mirosuri – în care robotea bunica. Îmi plăcea să trag cu ochiul spre bucatele pregătite, deși știam pe de rost meniul. Rutina aceasta, ce se rostogolea an de an, făcea parte din magie, deși nu mai era nici un secret la mijloc. Și dincolo de bucate, cadouri și inimi dragi îmi aduc aminte, cu cel mai mare dor, de micile imperfecțiuni, semne ale mâinilor ce făceau totul de la un capăt la altul. Cozonacii ce aveau, uneori, un colț mai crescut ca altul, salata de boeuf ornată parcă un pic în exces sau sarmalele când obeze când anorexice.

Și deși atunci ritualul era să ne bucurăm de bucate exact când începea sărbătoarea, om mare fiind m-am trezit că am dorit să retraiesc momentele acelea și în afara zilelor de sărbătoare. Așa că astăzi am dorit să amestec epocile și amintirie și am pregătit:

mancare de sarbatori tot timpul anului

Și deși pe vremuri mă uitam hipnotizată cum bunica curăța și taia legumele, astăzi am ales un mix gata făcut. Mi-ar fi plăcut să existe și atunci, să-i mai fi luat de pe umeri câteva lucruri. Am adaptat reteța făcând-o fără carne, deoarece, de ceva ani, am renunțat la a o mânca. Dar am păstrat tradiția ornatului încercând să reproduc cât mai fidel migăleala un pic stâncace a salatei de boeuf din copilărie.

Așadar, iată ce am făcut:

Am fiert niște ouă. Din gălbenușuri am făcut puțină maioneză.

maioneza facuta in casa

Între timp, am pus la fiert mixul de legume Edenia pentru salata de boeuf. Îmi plac produsele lor deoarece sunt fără conservanți și nâzbâtii în ele. Din câte știu, sunt doar legume naturale înghetate rapid, ca să-și păstreze culoarea, gustul și vitaminele.

legume congelate edenia

Și e interesant cum lucrurile cu adiere de trecut se potrivesc, uneori, cu cele noi. Edenia are o campanie numită “Unde ieșim la masă? Acasă.” ce tare îmi place deoarece îmbie la petrecerea meselor alături de cei dragi prin produse ca acestea: legume spălate, tăiate și amstecate… gata să fie folosite în rețete. Cred că bunicii i-ar fi plăcut. Eu recunosc că mai apelez la aceste trucuri de câștigat timp. Astfel îmi rămâne mai mult timp de amenajat masa. Sau de făcut maioneză așa, bătrânește, cum o făceam când eram mici.

Am pus apoi legumele la scurs și le-am ametescat cu maioneza.

reteta salata de boeuf fara carne

A urmat ornatul cu tentă vintage.

muraturi pentru ornat

ornare salata de boeuf

Poate în decembrie, că tot va urma proiectul zilnic, #InspirațiePentruDecembrie, voi mai face o încercare și voi realiza un ornat minimalist. Mă gândeam la un singur șir cu măsline ce va înconjura salata. Sau poate să o îmbrac pe toată în puncte de măsline sau mini castraveți. Dacă ai alte idei, le poți scrie într-un comentariu, să ne inspirăm unii de la alții.

Poftă bună! Și bucură-te de oamenii dragi nu doar de Sărbători. #AziNuVaMaiFiNiciodată, nu-i așa?

Ti-ar mai putea placea si:

8 Comments

  • Reply Laurentiu November 11, 2017 at 6:50 am

    Chiar mi-ai adus aminte de bunica mea si de copilarie. Frumos scris. Si ea orna stangaci dar cu atata iubire!
    Trecand la lucruri practice, eu chiar cumpar produse Edenia: copiilor le plac produsele din peste, iar noi incecam sa ii obisnuim si cu cele verzi: mazare, pastai… am vazut ca au si conopida.

    • Reply Aveti si pe roz November 13, 2017 at 10:13 am

      Mulțumesc.

      Și da, am văzut și eu, chiar ieri, că au și conopidă, nu știam. Îmi mai spunea cineva că au și produse de panificație congelate, nici pe acelea nu le-am încercat. Poate mai revin cu un material, în decembrie.

  • Reply Magdalena November 13, 2017 at 5:31 pm

    Mi-ai facut o asa pofta si un dor de copilarie, mama, mama!

  • Reply Maria Manole November 14, 2017 at 1:59 pm

    Băi, îmi placi. Zău. Nu știu dacă e o colaborare, poate nu e, dar chiar dacă e, eu mă bucur, e semn că ai succes și brandurile te bagă în seamă. Dar nu asta voiam să îți spun, ci că ai scris frumos și sensibil. Și produsul e integrat firesc și nederanjant. În plus, Edenia e chiar mișto, eu folosesc des mazăre de la ei, amestecuri pentru supe, ba chiar mai păcătuiesc cu câte un cașcaval pane. Bravo și ține-o tot așa, ai în mine un fan, deși e prima dată când comentez.

    • Reply Aveti si pe roz November 14, 2017 at 3:36 pm

      Draga Maria, mulțumesc din inimă. Mă bucură tare cănd eforturile îmi sunt apreciate. Și chiar îmi aleg cu extremă grijă subiectele și colaborările. Te mai aștept pe aici. Cu un comentariu sau ba 🙂

  • Reply Cristina Haralambie November 14, 2017 at 4:02 pm

    cum nu mai mananc carne, dar la peste inca nu am renuntat, am inventat o noua reteta de salata de boeuf, chiar daca a suferit destul de multe modificari ca sa mai fie numita asa. dar are la baza tot legume fierte si taiate cubulete – telina, pastarnac, cartofi (chiar daca incerc sa mananc cat mai putini), sfecla, o conserva de peste marinat, afumat, cum ai chef sau ce gasesti prin camara, castraveti murati si maioneza. sfecla lasa o tenta de rosu peste toate celelalte legume, dar gustul merita.

    • Reply Aveti si pe roz November 14, 2017 at 4:18 pm

      Sună interesant, cred că poate da niște idei celor de pe aici. Mulțumesc de mesaj și minirețetă.

    Leave a Reply

    *