O furnică poate lupta cu 4 tone de plastic

June 8, 2019

Săptămâna trecută am fost invitată în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, la lansarea proiectului #CuApeleCurate, o inițiativă a asociației MaiMultVerde. Profit de ocazie ca, în timp ce povestesc despre proiect, să te mai bat un pic la cap cu ale mele.

Stop cu strop fac al mărilor potop

M-a întrebat cineva, recent, de ce mă chinui cu nemâncatul cărnii, și la răspunsul meu că am ales să o fac deoarece îmi plac teribil animalele a replicat sec că mă înțelege, dar că nu schimb nimic într-o lume ce înfulecă hamburgeri și cârnați cu nemiluita. Cred că fix acest mod de a gândi nu schimbă nimic. Nu, nu-s adepta în a ne transforma toți în niște roboți perfecți ce reciclează, fac voluntariat, sunt donatori de organe și de sânge, au adoptat cel puțin un animal, sunt vegani, nu merg decât cu bicicleta, au doar haine de la magazine vintage sau de la branduri sustenabile, cumpără local, folosesc doar cosmetice netestate pe animale și donează lunar bani pentru cel puțin 5 cauze. Dar cred că fiecare poate alege să schimbe ceva în viața lui ce va aduce schimbări și în viața altora.

Dunărea transportă zilnic 4,2 tone de plastic

Tone, da? Zilnic. Plastic care este aruncat de oameni în gropi de gunoi și purtat apoi spre fluviu, care e aruncat direct pe plajă sau în apă sau care este luat de vânt și aruncat în Dunăre. Și sigur mai sunt și alte situații. Dar, la fel de sigur, noi l-am pus acolo. Pare ceva cu care nu prea avem cum lupta. Dar dacă măcar unii dintre noi ne-am schimba obiceiurile, numărul acesta s-ar reduce. Vorbim despre tone de plastic. Dacă numărul ar scădea la jumătate, nu ar mai fi vorba despre 1.533 tone pe an, ci 766. Am scăpa apele de 766 tone. Cred că dacă ne concentăm pe ce salvăm, vom ajunge să facem mai mult. Și să dorim să schimbăm din ce în ce mai mult.

Programul #CuApeleCurate, derulat la initiațiva Lidl Romania și MaiMultVerde, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică, One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare a început printr-o tabără de voluntariat de patru săptămâni, în luna mai, în care 100 de participanți, majoritatea voluntari, au scos 5 tone de deșeuri de plastic din aria Insula Sacalin – Sfântu Gheorghe. Deci cam cât aduce Dunărea într-o zi. E un început, mai urmează și alți pași ai programului, în alte zone ale Dunării, dar cred că cel mai mare pas spre a avea ape mai curate este să alegem mai rar obiecte de plastic, să nu le mai aruncăm întâmplare, să reciclăm și să refolosim și să nu risipim ce avem.

Și tu poți ajuta

Dacă omenirea nu-și schimbă obiceiurile, în anul 2050 în oceanele platenei va fi mai mult plastic decât pește. Așa ne spune raportul fundației Ellen MacArthur, în parteneriat cu World Economic Forum (2016).

Ce poți face tu? Te poți înscrie în programele de voluntariat MaiMultVerde sau în orice alt program de voluntariat, poți alege să înlocuiești obiectele și sticlele de plastic de unică folosință cu cele refolosibile, din materiale mai prietenoase cu planeta, poți zice NU când ți se adresează întrebarea “Doriți punguță?”, poți duce la reciclat PET-urile, poți cumpăra doar cât ai nevoie și le poți spune și altora câteva dintre lucrurile pe care le pot face pentru a ajuta, un strop, planeta. Cum spunea bunica mea: strop cu strop fac al mărilor potop.

La final, pun niște imagini de pe plaja Sfântu Gheorghe și drumul până acolo, fotografiaate de mine în această minivizită în Deltă, ce deși nu surprind aproape deloc măreția locului sper să te îndemne să mergi să-l vizitezi și să ajuți la protejarea lui. Puterea e a mușuroiului, cu toate că, de multe ori, simțim că munca noastră nu contează. Dar cum ar fi ca toate furnicile să gândească așa?

No Comments

Leave a Reply

*