Loading...

Azi prezint, cu mare bucurie, un proiect la care mă gândesc de ceva vreme:

Obiecte sustenabile de la mallCred că deja e cunoscută înverșunarea mea de a face cât mai multe alegeri ce aduc și un strop de bine, așa că am dorit să arăt că ele nu sunt chiar așa de dificil de realizat. Ba chiar pot fi făcute în fiecare zi.

Le mulțumesc prietenilor de la Sun Plaza care mă susțin în aceste demersuri ce sunt, la prima vedere, nepotrivite unui gigant cu multe magazine și produse. E senzațional că văd la ei atâta deschidere în a aborda și subiecte ce înoată împotriva consumerismului.

Obiecte sustenabile de la mall
Obiecte sustenabile de la mall

6 idei ce te pot ajuta să începi a face alegeri sustenabileObiecte sustenabile de la mall

Renunță la plasticul... la care poți

Cum spuneam, e bine ca fiecare să facă schimbările care îi sunt potrivite și pe care le poate susține pe termen lung. Iată niște sugestii: poți renunța la apa plată îmbuteliată în plastic și opta pentru un dispozitiv de filtrare sau o cană ce filtrează apa; poți cumpăra cosmeticale sau alimente neambalate sau în recipiente de sticlă, poți înlocui sacoșele de plastic din supermarketuri cu săculeți textili.
Obiecte sustenabile de la mall

Alege lemnul

Atenție, nu trebuie să înlocuim un material cu un altul și folosirea exagerată a lemnului poate avea efecte devastatoare. Dar, uneori, poți alege o jucărie sau un obiect de lemn, mai ales dacă sunt realizate sustenabil. Am văzut niște perii minunate la The Body Shop, știu că ei sunt implicați în tot felul de acțiuni ecologice, luptă pentru planetă și animale, așa că eu îmi iau, de multe ori, obiecte de lemn de la ei.
Obiecte sustenabile de la mall

Refolosește, repară, transformă

Îmi amintesc de traiul cumva forțat sustenabil pe care-l duceam când eram mici. Ne putem bucura de progres, de libertate și de obiecte și dacă avem un stop de grijă. O sticlă în care a fost suc sau lapte poate deveni o vază, borcanele goale pot ține în ordine condimentele, o lădiță veche de lemn poate fi transformată într-un raft sau o cutie de depozitare - uneori e de ajuns să te gândești ce ai face într-o situație dacă ai fi copil.
Obiecte sustenabile de la mall

Gândește-te și la animale

Iată niște idei: poți alege să nu consumi carne, să nu folosești cosmetice testate pe animale, să nu ai haine sau accesorii din piele sau blană, să cumperi din magazine ce fac lucruri sustenabil sau să boicotezi spectacolele de circ.
Obiecte sustenabile de la mall

Cumpără mai puțin

Cred cu tărie că cel mai sustenabilă idee este a pune frână consumului excesiv. O casă mai ordonată, o garderobă spectaculoasă, alimente mai bune, un trai sănătos și liniștit - toate se învârt în jurul alegerilor pe care le facem. Iar eu cred că alegând mai puțin, mai rar, mai bun și făcut mai cu grijă pentru om, animale și planetă ajută și ne ajută.
Obiecte sustenabile de la mall

Donează

Oferă lucruri, timp, idei, ajutor - te ajută să ai mai puțin, nerenunțând, de fapt, la nimic din ce ai nevoie.

La finalul articolului vei găsi 3 locuri din Sun Plaza unde poți dona sau recicla articole vestimentare.
Obiecte sustenabile de la mall
ALEGE PRODUSE SUSTAINABLE DIN ROMANIA

1.

cu rol și de împrospătare a aerului - de la Leroy Merlin. O poți pune într-un ghiveci, o găleată veche sau chiar o oală de email, găsești tot felul de modele la hipermarketul cora sau la Leroy Merlin.

2.

de la Bebe tei sau dm. Poate nu știai, dar fermele contribuie la poluare și la schimbările climatice, o singură vacă eliminând pe an între 70 și 100 kilograme de gaz metan. De aceea, un pas în a ajuta planeta este să renunțăm sau să reducem consumul de carne și de lapte.

3.

produsă în România, de la cora

4.

de la cora

5.

poți refolosi o sticlă de suc sau poți cumpăra tot felul de borcane, sticle sau recipiente noi de la Miniso, dm, cora, Pepco sau Leroy Merlin

6.

de la dm

7.

de la cora

8.

de la Bebe Tei. E vegană, netestată pe animale, nu conține parabeni, silicon sau alcool

9.

de la Douglas
ALEGE PRODUSE SUSTAINABLE DIN ROMANIA

1.

de la cora

2.

realizată din fibre de bambus - de la Librarium

3.

de la cora, Altex sau Flanco

4.

de la Altex sau Flanco. O metodă pentru cei ce au uitat să-și încarce telefonul acasă sau pentru cei ce doresc să economisească curentul electric
Obiecte sustenabile de la mall
ALEGE PRODUSE SUSTAINABLE DIN ROMANIA

1.

cu ingrediente de la cora, pâine făcută în casă și învelit într-o pungă de hârtie de la dm

2.

Librarium

3.

de la Douglas. Ingredientele din produsele lor sunt așa de curate, încât unele creme pot fi mâncate

4.

de la Librarium. Este o colaborare a librăriei cu artista Andra Badea

5.

acesta e de la MUJI, un magazin japonez tare drag mie pe care mi-ar plăcea teribil să-l găsesc în Sun Plaza, dar poți găsi obiecte de papetărie la Miniso, Librarium sau Autograf

6.

de la Douglas, în ambalaj de aluminiu
Obiecte sustenabile de la mall
ALEGE PRODUSE SUSTAINABLE DIN ROMANIA

1.

de la cora. O alternativă pentru crănțănele sau dulciuri

2.

de la Bebe Tei

3.

îl poți găsi la insula Zimbria din fața hipermarketului cora. Un produs românesc, fără zahăr, ce face și bine - Fructos este o afacere socială, ajutând comunitatea din satul Gura Ocniței, județul Dâmbovița unde se fabrică aceste bunătățuri

4.

de la Starbucks. Poți refolosi sticla tranformând-o în vază de flori, recipient de apă pentru sală sau obiect decorativ

5.

în care mi-am pus sarea de baie, cumpărată vrac de nu mai știu unde

6.

de la Sabon

7.

de la Bebe Tei. Dr. Bronner’s este un brand sustenabil, produsele lor sunt organice, netestate pe animale, cu multiple întrebuințări, compania fiind interesată în a-și trata corect angajații și colaboratorii și a avea grijă de planetă

8.

de la dm

9.

pe bază de cărbune - de la Douglas

10.

de Erin Boyle - de la Librarium
Obiecte sustenabile de la mall
ALEGE PRODUSE SUSTAINABLE DIN ROMANIA

1.

Hervis Sport

2.

Hervis Sport

3.

ediția Less is more, primul număr tipărit pe hârtie provenită din surse sustenabile - de la Inmedio. Și e o mare bucurie că am apărut și eu aici, e semn că încep să fiu asociată cu puțin, bun și făcut cu grijă pentru planetă, om și animale

4.

de la Librarium. Sustenabil este și să repari obiectele. Dacă te pricepi o poți face tu, iar acest instrument îți poate fi de folos și dacă ai role, trotinetă, skateboard sau tricicletă

5.

de la dm. Sunt organice și fără zahăr adăugat, deci pot fi, din când în când, o idee pentru o gustare rapidă, în mișcare

6.

de la dm

7.

de la Librarium. De folos la meșterelile casei sau o idee de cadou pentru cineva priceput la ele. Chiar m-am bucurat să găsesc la Librarium multe obiecte din lemn

8.

de la Bebe Tei

9.

de la Leroy Merlin
Obiecte sustenabile de la mall

Schimbările mari încep cu pași miciNu sunt o fană a magazinelor gigant cu modă pe repede înainte, dar cum nu cred în extreme, nu cred nici că aruncarea cu pietre sau boicotarea lor oarbă sunt neapărat o soluție. Sigur, militez pentru a cumpăra cât mai puțin în general și aproape deloc din magazinele mass market, dar cred că este important, înainte de toate, să fim conștienți de impactul pe care-l au aceste magazine. Asupra planetei, a oamenilor ce lucrează aici, a buzunarelor și a șifonierelor noastre. Și să începem să facem ceva.

Eu mă bucur când văd pași mici făcuți de aceste companii. Nu, asta nu șterge impactul negativ pe care-l au asupra planetei, dar cred că schimbarea trebuie să înceapă de undeva și noi o ajutăm dacă ne uităm realist la ea. ZARA sau H&M nu vor înceta deodată nici a imita marile case de modă, nici a renunța la profit sau la materialele incerte. Dar dacă vom începe să cumpărăm mai puțin de aici, să alegem materiale mai bune și să ne axăm pe gamele lor sustenabile e un pas. Mic, dar un pas. Și dacă-l facem cât mai mulți și cât mai des poate aduce schimbări mari. Așadar, dacă e să fie ceva de aici, eu aleg gamele sustenabile: ZARA are colecția Join Life, H&M gama Conscious, C&A linia de modă sustenabilă #WearTheChange, iar la Mango am văzut colecția Down to earth.

Un pic de bine, în magazinele din Sun Plaza

recicleaza si doneaza haine in magazine sustainable in romania

h&m

Aici poți aduce haine, așternuturi sau șosete în orice stare, de la orice brand. Cele ce pot fi încă purtate vor fi comercializare în magazinele second hand din întreaga lume, restul se vor recicla. Campania ține de ceva vreme, nu am găsit o dată de terminare, eu am fost acum ceva zile și urna era la locul ei, unde am înțeles că va mai sta.
recicleaza si doneaza haine in magazine sustainable in romania

intimissimi

Aduci 5 piese de lenjerie pentru reciclare (maieuri, bustiere, pijamale, lenjerie intimă, tricouri) și primești un voucher de 50 lei. Acesta poate fi folosit în magazin pentru achiziții de cel puțin 250 lei. Campania ține până la finalul lunii mai.
recicleaza si doneaza haine in magazine sustainable in romania

zara

Primește doar articole vestimentare în stare bună, deoarece acestea se vor dona Crucii Roșii și vor ajuta niște persoane ce nu-și permit haine noi. E o campanie nouă, nu am reușit nici aici să aflu cât va ține, dar în următoarele câteva luni urna va fi, cu siguranță aici.

Pe 30 martie, la Ora Pământului, Sun Plaza va stinge luminile, între 20.30 și 21.30. Poate fi o ocazie pentru a face și tu ceva de dragul planetei.

Sper că ai găsit, în materialul de azi, câteva idei care să te ajute în lupta cu monstrul consumerist și care să-ți arate că lucrurile bune poti fi găsite în tot felul de locuri. Dacă mai știi alte magazine sau articole din Sun Plaza ce ne ajută să trăim mai sustenabil, le poți scrie într-un comentariu.