Un alt mod de a fi chibzuit: uită-te la prețul pe kilogram

December 22, 2016

Suntem obișnuiți să ne uităm într-un fel contradictorio-ciudato-preconceput la prețuri: dacă sunt mici, calitatea e proastă, dacă sunt mari, sunt nejustificate. Cantitatea mai mare e automat mai avantajoasă, iar tot ce e etichetat cu “bio”, “eco” bla e fie reclamă micinoasă, fie nu-i pentru noi. Și deși se întâmplă să fie și asa, de regulă lucrurile nu-s chiar așa simplu de etichetat.

De când am descoperit miniprodusele Estee Lauder la un preț mai bun ca al surorilor mari, am început să cântăresc mai bine lucrurile. Până atunci eram convinsă că recipinetele mici înseamnă, firește, cantitate mai mică de produs la un preț mai mare. Dar după rujurile mini cu 33 lei (în timp ce variantele mari sunt 157 lei și nu-s de 5 ori mai mari) am început să fiu mult mai atentă și să renunț la prejudecăți. Așa am ajuns să găsesc, tot la Estee Lauder, un fond de ten la 15 ml cu 55 lei, în timp ce 30 ml costă 199 lei.

Apoi, Sorin mi-a atras atenția asupra echivalentului de supermarket al descoperirii mele: prețul pe kilogram. Suntem obișnuiți să alegem cantitățile mai mari “că-s mai avantajoase”, să fugim de premium sau etichete stălucitoare. Dar, uitându-mă obsedant la prețul pe kilogram, am descoperit că, uneori, produsele mai bune aveau un preț mai avantajos, că la vrac nu înseamnă neapărat mai ieftin sau că, deși aparent costă mai nimic, chipsurile sau semințele nu-s deloc ieftine. Și brusc, ananasul nu mai era așa scump. Sau fructele acelea exotice lăsate mereu deoparte. Și când am început să cumpăr mai atent, mi-am dat seama că am început să aleg mai bun și… mai ieftin.

Vă mai dau un exemplu și după vă arăt câteva desene făcute de Sorin pentru a ilustra treburile acestea. Nutella vs Finetti. Ai zice că e simplu de ghicit care produs e mai ieftin, nu? Ia uitați-vă la prețul pe kg și fiți atenți și la ingrediente. Deoarece mai contează și ce conține, nu? Ca la haine. Ai de ales între 2 pulovere: unul e 30 lei și altul de 100. Dar dacă cel de 100 e de lână și cel de 30 din poliester, vă asigur că cel de 100 de lei e mai ieftin. Așa e și cazul Nutella. Cel puțin la magazinul din colțul blocului. Nu doar prețul pe kg e mai mic față de alte produse din aceeași gamă percepute mai ieftine, dar conține ingrediente mai bune.

cum-cumparam-mai-ieftin-din-supermarket

La fel e și cazul peștelui. Degeaba (cel putin aparent) e “mai ieftin” dacă e un pește de crescătorie îndopat cu antibiotice și hormoni. Asta ca să nu luați chestia cu prețul pe kg ca regulă de nestrămutat. Ea trebuie mixată cu alte înțelpeciuni.

Așadar, #BelșugLaPrețRedus este despre a fi atenți la ce cumpăram, despre a ne respecta pe noi, dar și procesul de producție și modul în care au fost făcute lucrurile. Despre mai ieftin care poate fi mai scump, dar și despre belșugul care poate fi, dacă suntem atenți, nu doar accesibil, ci și pe săturate.

pret-pe-kg

Sărbători minunate și umpleți înțelept coșurile prin supermarketuri!

Mâine, episodul 22 din proiectul: #InspirațiePentruDecembrie.

2 Comments

  • Reply Lavinia December 26, 2016 at 11:37 am

    Instructiv si util. Felcitari pentru initiativa, e placut sa mai descoperi si altfel de chestii pe bloguri.

  • Leave a Reply

    *