Loading...

4 zile în OSLODa, e un oraș scump. Mai ales în ceea ce privește mâncarea și băutura. Dar cred că 3-4 zile nu-ți vor produce o gaură atât de mare în buget, mai ales că poți aplica și aici principiul puțin și bun. Iată ce și cum am făcut noi, poate vei găsi niște idei care să te inspire. Sau, cine știe, poate vei spune că nu e un oraș potrivit ție sau că ai altele de văzut mai întâi. Oricum ar fi, sper să te ajute și să te lămurească puțin cele câteva rânduri și fotografii de azi, despre Olso.

Transport

Există mai multe variante, low cost sau ba, atenție și de cât de departe este aeroportul, de exemplu WIZZ te duce la Torp Sandefjord Airport - care este la 110 km de oraș. Noi am mers cu Blue Air care aterizează pe aeroportul Gardermoen, la vreo 47 km de Oslo.

De aici sunt diverse variante de ajuns în centru (ca din fiecare aeroport, de altfel): tren, autobuz, curse rapide de tren sau bus, uber, taxi - alege-o pe cea mai convenabilă ție. Poți afla mai multe de pe site-ul visitoslo.com. Tot aici poți găsi idei pentru transportul din Oslo sau poți întreba la birourile de informații din aeroport sau gară, unde sunt și niște automate de bilete care sunt foarte simplu de folosit, ce te pot ajuta să afli și rutele sau biletele potrivite.

Noi am mers cel mai mult pe jos și cu vaporașul, despre care voi povesti puțin mai încolo, dar există tot felul de variante de a vedea orașul: croaziere, tur cu autocarul sau bus-ul turistic, cu bicicleta, cu Vespa.

Cazare

E și ea destul de scumpă. Ca peste tot, prețurile variază și în funcție de perioadă și de cât de în avans rezervi camera, găsești și hosteluri minunate și 5 stele extravagante și locuri care merită și camere care nu, depinde de preferințe și de buget. Plus, ce fel de excursie e, una e un weekend romantic, altceva câteva zile cu fetele. Din câte am citit și văzut eu, hipstereli nu foarte scumpe ar fi: Citybox Oslo sau Saga Poshtel (există mai multe hoteluri sau hosteluri Saga, e un lanț, așa că poți găsi o variantă cât mai potrivita tie, iar pe lăfaială extravagantă ar fi hotelul The Thief. Plus Airbnb.

Mâncare, bere, cafea

Cum ziceam, mâncarea e scumpă. Și la supermarket și la terasele de hipsteri și la restaurantele din port, în zona cea mai de soi, Aker Brygge. Cred că soluția e să nu transformi (prea des) coroanele în lei sau euro și să te bucuri de vacanță. La urma urmelor, cât poti mânca în câteva zile?

Noi am fost la tot felul de restaurante și terase, iată un fel de paralelă a prețurilor, poate te ajută. Dacă ar fi să iau ca și reper un burger, fără cartofi, ar costa cam așa: pe stradă, de la un food truck, în jur de 10 euro, la o terasă 12-15 euro, la un restaurant ar fi cam 17-18. Da, euro. La fast food e cam 3 euro, dar cred că nu e o variantă de luat în seamă nici măcar în astfel de țări. Hai, poate o dată, dar nu de fiecare dată.

Băutura e foarte scumpă, o bere e cam 11 euro la o terasă, iar la supermarket cam 5-6.

Însă cafeaua este cam ca la noi, în cafenelele cu cafea bună și decor minimalist din București, în jur de 3 euro. În cafenele găsești și sandvișuri și quiche-uri cam la 4-6 euro, deci s-ar apropia și aici, în ceea ce privește prețul, de unele locuri din capitală. Firește că poți găsi, și în București și în Oslo, locuri și mai ieftine și mai scumpe, am dorit să dau un exemplu, destul de relaxat, de prețuri care să te ajute să ai o privire de ansamblu asupra mai multor categorii de locuri.

 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo

Poți merge la masă în aceste zone:Partea mai tinerească și hip a orașului, aici sunt multe cafenele și o grămadă de terase și mici restaurante (2 exemple ar fi: Tommi's Burger Joint și Munchies);

O fostă zonă industrială devenită o parte cool din Oslo, cu o arhitectură inovativă și prietenoasă cu natura, unde o veche hală adăpostește o piață cu tot felul de standuri și mici restaurante unde găsești de toate, la prețuri rezonabile. În plus, în apropiere sunt cafenele, un parc cu minicascade, niște cladiri noi de birouri - e chiar o parte a orașului care mi-a plăcut tare;

Zona portului, cu terase și restaurante înșiruite de-al lungul apei, e un loc ceva mai scump, dar merită măcar o dată, mai ales că și peisajul e minunat. Aici găsești și restaurantul lui Jamie Oliver (Jamie's Italian), un loc cu burgeri cu specific mexican Døgnvill-Burger și tot felul de alte restaurante dichisite, unde prețurile nici măcar nu îți mai par așa de mari după cele mari de peste tot :)

Mai sunt tot felul de food festivaluri, camionete cu mâncare stradală, rulote sau tarabe cu dulciuri și fructe, depinde și de perioada în care vizitezi orașul, plus piețe și supermarket-uri - unde e destul de scump (o apă la 0,5 l e cam 2 euro), dar poți lua de aici tot felul de brânzeturi și de fructe și face un picnic într-un parc, mai ales dacă vremea e bună.

 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo

Vreme

Părere subiectivă bazată pe cele câteva zile petrecute aici. E frig, dar nu se simte chiar așa tare. Noi am fost spre final de august, termometrul zicea că-s 15 grade, eu as fi spus că-s vreo 23. Totuși, cred că vara e anotimpul cel mai bun de vizitat Oslo, poate și primăvara târziu sau în primele zile din septembrie, după aceea chiar cred că se face cam frig, plus se scurtează mult ziua.Muzee

Sunt o grămadă de locuri de vizitat, depinde de cât stai, ce te interesează mai tare, cu cine ești și altele de tipul acesta. Eu, după ce în anii de început când maratoneam între muzee și obiective încercând să ating, în câteva zile, tot ce cuprindeau ghidurile turistice, am ajuns la înțelepciunea lui puțin, bun și pe gustul meu și aici. Prefer să văd 2-3 muzee, să îmi rămână vreme să mă plimb în tihnă pe străzile orașului, să stau într-o cafenea, să vizitez o piață, să fac un picnic într-un parc - lucruri ce cred că îmi spun mai mult despre acel oras decât o goană nebună ce încearcă să bifeze cât mai multe. Iubesc muzeele, dar cred că 9 muzee înghesuite în câteva zile sunt mai puține decât 3 ce îți rămân în inimă.

Noi am vizitat Muzeul Fram - dedicat exploratorilor polari norvegieni, un muzeu minunat aranjat și gândit, ei spuneau că e cel mai frumos din Oslo, iar drumul până acolo este o miniexpediție, deoarece se ajunge cu vaporașul. Se ia din port, de pe chei, din fața teraselor și face 2 opriri: la Muzeul Fram și la Muzeul Kon-Tiki. Cred că e și un autobuz, dar drumul e mult mai fain așa și nu durează mult, vreo jumătate de oră. Poți opta pentru bilete dus-întors, poți merge la ambele muzee (nu se poate pe jos, poate doar înot, deși sunt foarte aproape unul de celălalt) sau doar la unul dintre ele.Muzeul de artă contemporană din Olso, o clădire spectaculoasă a arhitectului Renzo Piano, chiar la capătul falezei, ce adăpostește cea mai mare colecție privată de artă modernă și contemporană norvegiană și o mulțime de expoziții temporare. Găsești aici și un magazin de suveniruri cu tot felul de cărți, albume și reviste (eu am înhățat rapid numărul de august Monocle și o sacoșă de pânză cu un desen de Murakami), iar în spatele muzeului este un restaurant cochet și o mica plajă, așa că poți petrece aici niște ore minunate și liniștite.
Poți vizita și: sculpturile lui Gustav Vigeland, Viking Ship Museum, Nobel Peace Center sau alte locuri, galerii sau muzee ce prezintă interes pentru tine. Hotelul The Thief, aflat chiar lângă Muzeul de artă contemporană, este decorat cu lucrări de artă, unele sunt în hol așa că poți intra o clipă.

Plimbări și cumpărăturiUnele zone au fost amintite deja: Aker Brygge - care este un minunat loc de promenada, cu restaurantele sale dichisite și Muzeul de artă conteporană, dar în zonă există și tot felul de magazine, ba chiar și un mic centru comercial, Grünerløkka - partea tinerească a orașului, unii zic că se aseamănă cu estul Londrei care a devenit dintr-o zonă săracă una în mare vogă, cu galerii de artă ce te pun pe gânduri, magazine hipsterești, buticuri inspiraționale și restaurante șic, eu zic că nu e chiar ca la Londra, dar și aici sunt o mulțime de locuri interesante.

Îți recomand și magazinul Acne Studios, măcar pentru inspirație, e unul dintre locurile ce-s mereu pe lista mea de vizitat (am avut recent o ținută cu o rochie luată de la ei, din vizita de la Stockholm, Vulkan - locul unde spuneam că este și hala cu bunătățuri, iar în vecinatate au loc, în unele weekend-uri, târguri de vechituri.

Pe lângă acestea, pe care le vei vedea oricum când te vei duce spre muzee, restaurante sau când vei rătăci pe străzi, mai e zona centrală, unde-s concentrate câteva străduțe cu magazine. Eu aș zice să te ferești de cele care-s și la noi, deși la H&M au produse The Ordinary, să scotocești în magazine mici, cu designeri locali, să intri, chiar dacă nu ai de gând să cumperi ceva, în tot felul de buticuri cu obiecte de mobilier, design și cosmetice - pentru inspirație.

Găsești în Oslo și magazinele Granit, am povestit despre ele când în articolul despre Berlin, un brand suedez cu rechizite de birou și mici obiecte decorative, ce are și câteva cosmeticale bio, aș mai pune pe listă magazinul Ting - cu mici obiecte de design și papetărie și Aesop - că am tot pomenit des de el pe Instagram.

Mie mi-a plăcut și Steen & Strøm care deși e un magazin universal are, la unul dintre etaje, o selecție interesantă de branduri mai tinere și poți admira tendințele, materialele, croielile și chiar oamenii ieșiți la cumpărături. Nu am fost în centrele comerciale sau în zonele din afara orașului, unde sunt și niste outlet-uri, am preferat să ma plimb prin oraș, să-l absorb de pe străzi, nu dintre neoane, care sunt cam la fel peste tot.

Mi-a plăcut tare la Oslo că multe magazine, mai ales dintre cele cu articole outdoor, aveau un departament de reparații. A, și m-a frapat câte magazine cu haine de munte sunt, mi s-au părut mai multe ca oriunde. Se vede că oamenii sunt preocupați de a petrece timpul în natură.

Ar mai fi yard sale-urile ce au loc în weekend, în destul de multe zone din oraș. Noi am fost la vreo 3, mi se pare interesant să observ ce se întamplă, în orașe total diferite, la astfel de manifestări. Aici poți găsi obiecte felurite, de la lanterne la farfurii sau păpuși, haine diverse, echipament sportiv, fotografii, mărgele, vaze..

 • Sfaturi calatorie Oslo

  Vestkanttorvet

  Sâmbătă
  Amaldus Nielsens plass, Professor Dahls gate

 • Sfaturi calatorie Oslo

  Søndagsmarkedet

  Dumincă
  Brenneriveien 9

 • Sfaturi calatorie Oslo

  Birkelunden

  Dumincă
  Parcul Birkelunden

 • Sfaturi calatorie Oslo

  Røde Kors & Fretex

  Magazine second-hand
  le găsești prin oraș, iată un exemplu

VIPPA

E un loc minunat, unul dintre preferatele mele din Oslo, dintre cele vizitate, firește. Simplist și descriptiv spus, e o hală, în port, vizavi de Muzeul de artă contemporană, unde găsești diverse tarabe cu mâncare din totul felul de colțuri ale lumii. Și asta deoarece Vippa este un model de a face business având grijă de comunitate, prin care se dorește integrarea în viața orașului a emigranților și a micilor întreprinzători local în ale bucătărelii.

Ei doresc să promoveze nu doar diversitatea, dar și un stil de viață bazat pe simplitate, gust și sustenabilitate: tonelele vând mâncare făcută rapid, dar care e gustoasă și sănătoasă.

Tot aici au loc și diverse evenimente, când am fost noi în interior avea loc un yard sale unde diverse magazine, dar și persoane particulare veniseră cu lucruri din garderobă (noi am aflat despre târg de pe un afiș aflat pe geamul magazinului Armata Salvării din centru), iar afară era un eveniment ce avea ca temă lupta pentru o planetă mai curată, aici fiind prezente diverse branduri de cosmetice naturale, magazine cu haine făcute sustenabil, ba chiar și un atelier de reparat haine.
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
FJORD TOUR

Dar ce te lasă cu adevărat fără vorbe e natura și deși în Oslo abia apuci să-i simți măreția, micile excursii spre fiorduri, zona portului, parcurile sau peninsula Bygdøy ne-au făcut să ne dorim să revenim cândva pentru a vedea mai mult.

Poți face turul fiordurilor cu vaporașul - există excursia clasică de 2 ore, ce costă aproximativ 30 euro de persoană, care este una dintre cele mai populare croaziere (datează din 1947) și mie mi-a plăcut tare, mai ales că am considerat-o un fel de avanpremieră a excursiilor serioase către fiorduri ce vor urma într-o expediție viitoare. Dar poți alege și alte variante, mai lungi sau mai scurte, de zi sau seară, unele includ și o cină tradițională norvegiană.
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo
 • Sfaturi calatorie Oslo

 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO
 • Viziteaza OSLO