Avion
Am zburat cu Ryanair, doar cu bagaj de mana, iar pentru 4 zile nici nu aveam nevoie de mai mult. Eu nu am absolut nicio problema de a zbura cu low cost-ul si marturisesc ca nici nu mi s-a intamplat vreodata vreo nenorocire, intarziere sau exces de salam la bord in astfel de avioane.
Cazare
Ne-am trezit cu o problema: exact cand aveam noi sejurul, era nu stiu ce intamplare/ festival/ maraton/ conferinta in Berlin asa ca preturile la cazare sarisera pana la cer. Si desi ne-am apucat de cautat cu vreo 2 luni inainte, a fost imposibil sa ne apropiem de vreo camera de hotel. Iar cum la Berlin inchirierile apartamentelor pe termen scurt sunt restrictionate (cea mai scurta perioada este o luna) ne-am fost dificil sa gasim ceva apetisant si prin Airbnb (mai sunt proprietari care fac exceptie de la regula, dar care cer o garantie mare si un pret peste medie). Exista si exceptii, fireste, dar nu am dat noi peste ele. Asa ca am ales varianta hostel.
Imi fusese recomandat lantul Circus (multumesc, A) - ce are hotel, apartamente si hostel (sunt 3 cladiri diferite). Noi am ales (din motivele de festival, maraton, bla) hostelul. Pe care il recomand, la randul meu, din toata inima. Este in est, aproape de Alexanderplatz (cam 10 minute, pe jos), in intr-o zona foarte hipstereasco-cool, chiar langa statia de metrou Rosenthaler Platz.
In jur sunt tot felul de cafenele interesante, buticuri avangardiste si locuri de mancat bun si ieftin, plus mici magazine alimentare.
Cat despre locul cu pricina, e curat, extrem de civilizat, cu un mic bistro la parter (voi reveni asupra lui la capitolul despre mancare) si o berarie la subsol.
Si desi nu sunt o fana a statului la gramada, de data aceasta nu m-a deranjat deloc. Sau poate iar, ca si in ceea ce priveste zbourile low cost, am avut noroc si am dat peste colegi de camera extrem de civilizati. Dar chiar a fost interesanta experienta statului la hostel, in paturi suprapuse, fiind om serios, cu firma, casa si caine.
Si am remarcat cu placere ca aici nu merg neaparat studenti sau persoane ce nu si-ar putea permite o altfel de cazare, ci si oameni dornici de experiente noi (am intalnit un cuplu ce avea in jur de 50 de ani si care chiar parea genul care sta de obicei la hotel de cel putin 4 stele). Sau poate filozofia #BelsugLaPretRedus a inceput sa faca adepti si peste hotare.
Transport in Berlin
In doua zile am optat pentru abonamentul de o zi - costa 7 euro si poti efectua oricate calatorii doresti din momentul cumpararii biletului si pana a doua zi la ora 3 dimineata. E o varianta buna daca ai de facut mai mult de 2 drumuri (o calatorie = 3 euro, una scurta - de doar 2-3 statii = 1,70 euro, iar una care sa includa si drumul pana la aeroport = 3,30 euro). Iar in celelalte zile am luat doar biletul pana la aeroport, in rest am mers pe jos.
Biletele acestea sunt valabile atat pentru trenurile de suprafata (notate cu S), cat si pentru cele subterane (marcate cu U), autobuze si tramvaie.