La 2 luni de la terminarea experimentului în care mi-am propus 1 an în care să cumpăr doar 5 piese vestimentare, iată și care-s cele 5.
– cercei din porțelan cu tortiță aurită – de la Mădălina Andronic;
– plic roz grăsan din piele – de la Otilia Flonta;
– tricou dintr-un magazin vienez care mi-a plăcut mult – Kauf Dich Gluecklic;
– papuci Birkenstock de pâslă, tot din excursia de la Viena;
– fustă plisată Sandro, luată de la Oslo.
Cum am ales?
Știu că prietena A. o să se ia de mine că am numărat și cerceii :) Eu am decis să fie o cură drastică, dar fiecare își poate seta limitele. Pot fi dezlegări la tricouri, bijuterii… Chiar a fost foarte interesant că am primit multe mesaje, de la cei ce doreau să se înhame la cură, ce mă întrebau fix asta: dar pantofii se pun? Tricourile? Cerceii? Lucrurile sub 50 de lei? Se pune ce dorești. Eu doar sper să fie un exercițiu ce te îndeamnă spre drumuri mai cumpătate. Deoarece să alegi mai puțin nu înseamnă neapărat că renunți la ceva. Dimpotrivă. Așa poți descoperi alte magazine, noi designeri, alte idei… poți avea mai mult loc în dulap, mai multe articole vestimentare de calitate, mai mulți bani pentru altele mai tentante ca hainele.
Și deși nu mi-am propus nicidecum ca în acest an să mă țin de o listă sau de un plan, cred că cele 5 surprind destul de bine alegerile pe care le fac de obicei, când vine vorba despre garderoba mea: cumpăr din vacanțe, de la magazine sau oameni care-mi plac, de la branduri dragi, de la câțiva designeri români, încerc să înlocuiesc pielea cu alte materiale, dar nu am renunțat încă la obiectele din piele și atunci când le aleg iau acele piese ce vor fi cu mine multă vreme. Nu, nu port blană și nici nu voi cumpăra obiecte din piele ce provin de la animale ce au fost omorâte special pentru asta, însă deocamdata mi se pare un fel de a privi sustenabil și cumpărarea unor obiecte de piele dacă acestea provin de la animale sacrificate pentru carne. Unele culturi spun chiar că onorezi animalul folosind tot de la el. În plus, dacă porți o geantă sau o pereche de pantofi de piele câțiva ani risipești mai puțin decât dacă ai cumpăra, în fiecare an, plicuri de plexiglas sau pantofi din înlocuitori. Dar, cine știe, nu exclud ca pe viitor să renunț la obiectele din piele.
Cum a fost anul de detox vestimentar?
Mai simplu decât îmi imaginam. Cum spuneam, nu am avut o listă în minte, nu mi-am propus să cumpăr un obiect la 2 luni, ba chiar “mi-am dat voie” să iau 2 obiecte din aceeași vacanță vieneză de 5 zile, doar am dorit să văd dacă pot cumpăra mai puțin. Începusem drumul lui #câte5 din fiecare obiect vestimentar de mai bine de 4 ani (3 la momentul epifaniei anului cu 5) așa că aveam exercițiul ascetistmului vestimentar. Nu că înainte cumpăram în neștire, ba chiar tot discutând cu diverse persoane despre garderoba capsulă, mi-am dat seama că nu eram nicidecum lacomă, ci doar cumpăram mai mult, mai prost mai nepotrivit mie. Așa că anul de ascetism a venit ca un fel de cură-șoc, de provocare, de joc. Mi-am zis că încerc să mă țin de cele 5, dar că voi recunoaște dacă drumul nu mi se potrivește. Dar a trecut aproape fără să-mi dau seama.
Nu cred în extremisme și în a persista în ceva ce nu e pentru mine, așa că doresc să subilinez iar că nu trebuie să facem toți aceleași alegeri. Poate cineva renunță la a cumpăra haine cu nemiluita, altul consumă mai puțină carne, altcineva risipește mai puțină energie.. și tot așa. Mi se par chiar ciudate pretențiile lui 10 pe linie. Nu cred ca sunt prea mulți cei care le fac pe toate: sunt vegani, cumpără doar haine vintage, nu au nimic de piele sau plastic în casă, folosesc doar energia solară și bicicleta, aleg numai produse locale, reciclează și compostează, au adoptat un câine și un copil, asta numai după ce an plantat și un pom, firește. Glumesc un pic, dar cred că tare important să nu ne uităm în jurnalul de călătorie al altuia, nici să ne schimbăm itinerarul după preferințele mulțimii, ci să ne alegem drumurile potrivite nouă, cele pe care dorim să le parcurgem în fiecare zi. Cred că doar așa ne putem schimba și putem schimba ceva.
Cât despre cele 5 ale mele, am zâmbit când mi-am dat seama că se potrivesc între ele, ba chiar ar putea alcătui și o ținută. Am făcut-o cu 3 obiecte, plicul l-am adăugat la final, nu am dorit să înghesui totul, publicitar, sub același concept. Dar e interesant să constat că – și doresc să #DauMaiDeparte acest lucru – cu cât îți stabilești mai clar care îți sunt preferințele, cu cât renunți la ce nu e pentru tine, cu atât ajungi să ai lucruri potrivite ție ce se potrivesc și între ele. La urma urmelor, asta ne dorim de la o garderobă capsulă, nu?
Ținuta cu câteva dintre obiectele din anul cu 5:
![]() |
![]() |
Putea merge și cu plicul…
Dar parcă tot mai bine merge sacoșa mare. Tu ce zici?
Pe lângă articolele din anul cu 5, am mai purtat:
– ochelari Marni;
– eșarfă vintage;
– sacoșă Uniqlo x J.W. Anderson;
– bluză COS.
Ce urmează dupa 1 an cu 5?
Un an fără restricții, dar în continuarea drumului meu. Și constat, ca după orice antrenament ce devine stil de viață, că intru în magazine tot mai puține, navigez tot mai puțin pe site-uri, poftesc tot mai rar ceva “dulce”.
În încheiere, iată 5 lucruri ce te pot ajuta să cumperi mai puțin:
1. Stabilește-ți zona. Ea este la intersecția dintre ce îți place, ce ți se potrivește și ce stil îți impune viața ta (acasă, la birou, în timpul liber);
2. Triază. Uită-te în dulap și lasă acolo doar ce obiecte corespund zonei de mai sus. Restul îl poți dona, face cadou sau poți organiza un schimb de haine cu prietenele. Poate te ajută și articolul meu despre unde putem dona haine.
3. Visează. Gândește-te la câteva magazine/site-uri/orașe din care ți-ar plăcea să-ți cumperi haine. Bine, poate nu la modul “dacă aș câștiga un milion de euro”, ci câteva straturi mai jos. Apoi analizează cam câți bani ai cheltuit, în ultimul an, pe articolele luate la impuls, nepurtate, rămase în dulap, poate te uiți la grămada cu haine rămase în afara garderobei, după triere.
4. Fă o listă cu NU. Ca la orice regim, e bine să ai niște direcții, ce vin, de multe ori, din restricții. Eu am început să-mi ordonez alegerile cosmetice când am decis că doresc să folosesc doar produse cruelty free. Și așa, nu doar că am început să tai de pe listă tot felul de magazine sau de produse, dar am început și să descopăr altele. Și apoi să adaug criterii: ambalaje făcute mai responsabil, produse mai curate etc. Ei bine, așa poți face și la haine. Eu, de exemplu, mi-am impus să cumpăr cât mai puțin (cel mult 20% din totalul hainelor din garderobă) din magazinele fash fashion, iar dacă o fac să aleg articole din gamele lor sustenabile sau de la lanțurile japoneze (Uniqlo sau Muji sunt 2 exemple).
5. Mai puțin nu înseamnă mai puțin. Privește altfel renunțările: ai mai mult loc în dulap, nu mai petreci atât timp în magazine, cu banii rămași îți poți lua haine mai bune, poți pleca în vacanța aceea de ți se părea mereu prea scumpă, îi poți economisi sau folosi pentru cărți, cursuri, redecorarea casei, o pensie privată, o asigurare de sănătate mai cu moț sau hrană mai bună pentru câine. Doar trebuie să ne reamintim, din când în când, că sunt lucruri mai importante ca hainele ce poate merită tot cam atâta atenție.
Te mai pot inspira:
– articolele din categoria #câte5 unde vei găsi și 5 articole în care câte 5 doamne mi-au spus ce și-ar cumpăra ele dacă ar ține această cură;
– materialele din categoria Eco;
– sau călătoriile mele ce sper să susțină că sunt o grămadă de locuri ce merită văzute. Cu magazine sau ba.
5 Comments
♥️
Mulțumesc, draga mea.
Buna. Apreciez foarte mult blogul tau si citesc pe nerasuflate articolele tale. Sunt intr-o perioada in care cochetez cu minimalismul (cel adevarat, descris in cartile lui Dominique Loreau). Vreau sa incep de undeva si ma opresc mai intai la garderoba. Am si eu o intrebare te rog: vreau sa imi eliberez garderoba dar ma ingrozesc concediile mele deoarece stau la mare cam 10-15zile. Chiar acum iti scriu din Grecia. Un bagaj pentru un astfel de concediu (cam 2-3/an asa de lungi) cum poate fi alcatuit dintr-o garderoba capsula? Dimineata am nevoie la plaja de rochite, seara la fel. Eu si transpir foarte mult. Am luat cu mine fuste tub asa le numesc eu, cilindrice si jonglez cu bluze. E o dilema pe care nu reusesc sa o descifrez. Multumesc frumos. Mult succes si multe articole de calitate. Pupici
O variantă, bună mai ales vara, e să mai speli din haine acolo. O rochie sau un tricou pot fi clătite rapid :)
Apoi, ia-ți variante de sus și de jos ce se potrivesc între ele: tricouri albe sau cu dungi, cămăși sau topuri ce merg și cu blugi și cu pantaloni scurți și fuste răcoroase. Ba chiar poți combina și costumul de baie cu jeanși și cu o cămașă sau dacă e întreg cu o fustă sau cu o pereche de pantaloni. Ideea de bază este să ai în garderobă piese ce merg combinate între ele. Asta se întâmplă fără să îți dai seama în momentul în care începi să ai din ce în ce mai puține haine. Și mai potrivite ție. Sper că te-am ajutat un strop. Vacanță minunată în continuare!
Multumesc frumos pentru raspuns. O vara minunata si tie!!!