Despre visuri, economii și papuci cu pisici robot

May 5, 2021

Visez rar la anumite piese vestimentare, de obicei optez pentru articole simple, de calitate, aproape clasice pe care le port cu încălțări comode, sneakers în cea mai mare parte, din colecții un pic mai neobișnuite. Dar la o pereche de papuci Gucci pofteam de ceva ani. Asta e, nimeni nu e perfect :) Iar când Gucci a anunțat colecția capsulă cu Doraemon (o pisică robot venită din viitor, vedetă în desenele animate japoneze) am decis că a venit momentul unei extravaganțe. Oricum nu mai cumpărasem, în ultimii ani, nici măcar 5 articole pe an, deci extravaganța era, de fapt, că îmi luam, în sfârșit ceva, ceva :)

gucci x doraemon slipper

Și despre asta doresc să vorbim un pic azi. Tu cum faci? Preferi să strângi o sumă de care să-ți iei ceva mai mătreț sau ești genul bucurii mici mai mereu?

Firește că discuția nu e în alb și negru și există excepții în ambele părți, dar mă întrebam cum faci tu cel mai des. Nu cred că există răspunsuri greșite atâta vreme cât ești fericit cu alegerile tale și ai ce face cu ele :) Însă bucuria unei rochii noi ține nu ține prea mult, dar ea rămâne în dulap ceva vreme. E ca la o prăjitură: una, din când în când, e un răsfăț și încununarea unei mese sau a unei zile, una la fiecare masă e un pic cam mult. Și începe să cântărească, dacă nu în exterior, sigur la interior.

Eu prefer să nu-mi duc banii la odihnă în dulap, unde să stea nefolosiți sezoane întregi, ci să-i “văd la lucru” în fiecare zi: să am mâncare mai bună, cărți mai istețe, vacanțe mai cu tâlc, să am grijă de sănătate, de câini, de casă, de plante, de cei mai puțini norocoși. Da, hainele sunt fantastice și nu-s doar o un toană sau o modalitate de a ne acoperi – fiecare articol reprezintă o alegere ce spune multe despre noi, fie că ne dăm seama sau ba, dar nu cred că ele trebuie să fie cele mai importante sau să vorbească cel mai mult despre noi.

Am alcătuit și o ținută cu papucii cei dragi, am și o planșă de tipul #AranjateDeLiana pe Instagram.

pardesiu si pantaloni scurti

primavara prin bucuresti

idei pentru o garderoba capsula

gucci x doraemon princetown slipper

bluza cu dungi pantaloni scurti si papuci

tinuta de primavara

Am purtat:

– pardesiu Norse Projects;
– bluză Dobber since 1974;
– pantaloni scurți Sandro;
– papuci Gucci x Doraemon;
– sacoșă Weekend(er).

La final, doresc să #DauMaiDeparte câteva sugestii despre cum poți aduna o sumă mai mare pentru un obiect sau o experiență mai valoroasă:

1. renunță la o cheltuială lunară care nu-ți aduce mari beneficii: un abonament nepotrivit la telefonie, gaze etc. – îl poți renegocia, poți trece la alt tip de abonament, chiar la altă companie;

2. taie de pe lista zilnică ceva cumpărat și înlocuiește-l cu ceva făcut acasă: o cafea, un suc de fructe, un sandvici – nu trebuie să renunți la bucuriile mici pentru cele mari, dar de multe ori găurile în buget vin din multe sume mici aruncate zilnic pe lucruri de care nu avem neapărat nevoie ce nu ne permit să mai dăm sume mai grase pe lucruri mai mari și, de multe ori, mult mai importante. Nu mă refer la Gucci acum, firește :)

3. alcătuiește o piramidă a lucrurilor care te fac cu adevărat fericit și încearcă să alegi & cheltuiești în funcție de ea;

4. fă-ți o listă cu NU – fără rochii din magazinele fast fashion, fără fast food lunea, fără dulciuri cu zahăr procesat, fără articole vestimentare care nu sunt mărimea ta – nu doar vei cheltui mai puțin, dar vei face și alegeri mai sănătoase;

5. pune deoparte anumite monede sau bancnote – de exemplu: orice monedă de 50 de bani, bancnotă de 1 sau 5 lei apărută în portofel merge direct în pușculiță – da, folosim mai ales cardul, dar tot poți face acest exercițiu timp de câteva luni, chiar un an, iar la final din suma respectivă îți poți face un cadou – fie că asta înseamnă o cină la un restaurant la care tot visezi, un abonament la o revistă sau la o sală de sport, poți pune suma într-un cont de economii sau poți face o donație către o cauză pe care o susții.

Orice ai alege să faci, nu-ți fi dușman! Lasă-te să greșești și să te impotmolești, dojenește-te, iartă-tă, ascultă-te, rescrie regulile, ia-o de la capăt. Important e să găsești un drum pe care să-ți placă să mergi, cu el vin și papucii Gucci și alegerile care te fac să zâmbești. Și deși e înțelept să alegi azi gândindu-te la ziua de mâine, ai grijă și de tine cel de azi, doar #AziNuVaMAiFiNiciodată.

Poate mai găsești inspirație și aici:

în categoria #câte5 de pe blog;
– în articolul De ce mi-am luat de la Berlin un singur lucru: un tricou Comme des Garçons;
– sau în cel cu Idei pentru o garderobă capsulă pornind de la filosofia #câte5;
pe pagina mea de Instagram, avetisiperoz;
– pe cealaltă platformă pe care scriu, Alege Sustenabil, unde am început și o serie video cu oameni ce aleg sustenabil.

Abia aștept ideile tale despre articolul și gândurile de azi.

6 Comments

 • Reply Nicoleta May 5, 2021 at 7:22 pm

  Eram “bucurii mici mai mereu”, pentru că mă și entuziasmam rapid din orice :). Gen tricou cu dungi din hypermarket, șosete cu sclipici din vitrina x, rochie mărimea nepotrivită (pe care o făceam cadou a doua zi unei prietene). Și încă sunt, dar puțintel, pentru că am devenit mai reținută la cumpărături și tot fac curat în garderobă și dau ceea ce nu port. Am făcut anul trecut o extravaganță vestimentară, care era cu multă poveste în spate, foarte legată de creatoarea ei. Bucuriile măricele și rare sunt pentru mine bijuteriile… Cât despre economisit bani pentru extravaganțe – eu folosesc vault-urile din cardul Revolut, unde strâng bani fără să fac niciun efort. Dar să știi că voi începe să varianta cu hârtii de 5/10 lei puse în pușculiță pentru ceva anume, mulțumesc pentru idee!

 • Reply Ioana May 6, 2021 at 2:24 am

  Pentru cei ce folosesc Revolut – exista o opțiune de rotunjire a sumelor și acestea ajung intr-o Pușculița. Am făcut experimentul acum 6 luni și încă nu am umblat la ea :-) aștept sa apara și papucii mei Gucci (metaforic, deși sunt WOW)

 • Reply Irina May 11, 2021 at 6:06 pm

  La aproape 40 de ani cat implinesc anul acesta, pot spune ca in sfarsit nu mai cumpar tot ce imi pica in mana. In mare parte se datoreaza faptului ca am ajuns la acel nivel financiar care imi permite sa ” aleg” ce cumpar si sa inteleg mai bine ce inseamna calitatea si suatenabilitatea. Sa ma inteleg pe mine si sa stiu in ce sa investesc si in ce nu: spre exemplu, am un mers mai dificil asa ca sandalele mele sunt de obicei ” one season only” ca in sezonul urmator nu mai imi sunt comode. Asa ca oricat ar fii de ” poleite” pe sandale nu dau multi bani. Cizmele sunt alta poveste :)
  Educatia de acasa nu a presusus si a invata sa economisesc, asa ca a fost mai greu ca adult. Dar intr-adevar, bancnotele lasate ” sub saltea” si platitul cu cardul sunt o idee super buna.
  Inca cumpar sincer prea mult, dar sper ca intr-un viitor cat mai apropiat sa ajung la ” intelepciunea” cumparatorului care spune, as vrea dar stiu ca nu as avea nici o satisfactie post shopping de la lucrul respectiv.

  • Reply Aveți și pe roz May 12, 2021 at 6:40 pm

   E o dorință tare bună pentru viitor. Îți doresc să se îndeplinească cât mai repede :)

  Leave a Reply

  *