Loading...

Mai țin minte multe lucruri de când eram mic, în special din vacanțele petrecute peste vară, împreună cu sora mea, la bunica din județul Vrancea.


Curtea era strategic plasată: un deal în fața casei și, la ceva distanță, Siretul - în spatele grădinii. Oricât de precise sunt gândurile mele despre acei ani, îmi dau seama că mintea mea, timp de vreo încă 25 de veri, a avut timp să romanțeze și să șlefuiască pe la colțuri totul.


Culmea, fotografiile acelea alb-negru și acum par color.

Cum ne jucam noi pe sub copaci, pe aleile pline de flori, observam cum se deschide poarta și printre vecini, prieteni sau rude ale bunicii noastre mai apărea, rar, ce-i drept, un tânăr - să fi avut atunci vreo douăzeci și de ani, pe care îl chema Didi. Sau cel puțin așa i se spunea. Era fiul unei nașe d-ale bunicii.

Era înăltuț, subțirel și, uneori, în drumul său de la stația de autobuz - care făcea legătura dintre sat și oraș - oprea câteva minute și pe la bunica mea. Ca niște câini dresați, știam deja ce urmează. Ne ștergeam de praf, săream pe el, trăgeam de toate cele. Apoi ne calmam puțin și îi lăsam o clipă de liniște.

Scotea aparatul foto și ... click! Mai țopăiam un pic, iar el pleca spre casă. După aceea, zilele treceau la fel. Nu știam când vom vedea poza pentru că trebuiau trase toate cliseele de pe film, iar filmul trebuia apoi developat. Tânărul nostru de la sat avea în casă toate cele pentru a face asta.




acum, privind înapoi,

Fotograful nostru, indiferent că dorea să termine filmul și ne făcea nouă ultimele poze (sau poate chiar îi eram dragi cu haosul nostru de copii), a fost, peste ani, acest mare ajutor în a nu uita. Iar acesta este cel mai frumos lucru la fotografie.







Bunica și sora mea. În spate (stânga/sus), se vede un dud mare de care tata ne legase un leagăn. Vara era nebunie în jurul lui deoarece, din cauza dudelor căzute, apăreau gâștele vecinilor venite să înfulece cât mai multe fructe.
Mătușa ținându-ne - pe sora mea și pe mine - între florile care flancau culoarul de vie din dreptul fântânii.
Când ești mic, imiți tot ce vezi - eu și sora mea.
Tata și noi, probabil înainte de întoarcerea spre București. Îmi plac adidașii nostri, sora mea are în mână un măr din mulții meri plantați de bunicul, iar eu port pe sub geacă puloverul de lână cu 8-uri, împletit de mama. Peste ani, i-a impletit unul și unuia dintre băietii surorii mele.
Cu bunica și fetița unor vecini, în curtea acestora. În spate se vede dealul și padurea în care vara urcam să culegem ciuperci.

Vizitele prin târgurile de vechituri mă prind uitându-mă prin albume vechi de poze. Mă uit la fotografii de zeci sau chiar o sută de ani cu familii stânse în fața aparatului, uneori sunt grupuri mari de prieteni, unii afișând obiecte dragi lor, alții stau cu paharele în aer. Uneori, într-un colț, poate fi văzut chiar și un câine blurat. Toți știau că trebuie să stea o secundă nemișcați. De fapt, așa vor rămâne pentru eternitate.





Primul meu aparat a fost, de fapt, al unei colege de-ale mamei care ne împrumuta aparatul ei pe film să îl folosim în vacanțele noastre. Apoi, ne-am luat și noi unul, tot pe film. Odată cu aparatele electronice, s-a dezlanțuit raiul, dar și iadul. "Megile" s-au transformat în giga și zeci de giga și acest click-click-click s-a transformat mai degrabă în clickul unui pistol care se tot încarcă și mai întoarce încă o dată butoiașul cu gloanțe. În loc să aleagă cu precizie "o victimă", trage la întâmplare rănind spațiul nelimitat de pe hard diskuri cu sute de mii de poze la care nu ne uităm niciodată. Hardurile se ard, telefoanele sunt scăpate în baltă, uitate în buzunarul cuiva sau în autobuzul aglomerat. Dar o fotografie pe hârtie rămâne unde am lăsat-o.





În trecut, când lumea trebuia să se refugieze, oamenii cărau în căruțe te miri ce prostii: pendule, mobilă, dulapuri. Dar sigur, printre cele mai importante lucruri pe care le salvau din fața necunoscutului, erau albumele foto. Astfel, generațiile următoare puteau afla despre ele: "Uite, aici era bunicul pe care nu l-ai prins", "Aici era vărul cutare", "Mătușa lui sora lui..." sau: "Uite-l pe unchiul Tudor, în război". Imaginează-ți că, indiferent de soluțiile de back-up, rămâi fără sutele de mii de poze de pe harduri și telefoane. Mai mult ca sigur vei dori să fi avut printată o poză cu pisica, cu degetele în apa mării, fotografia cu ușa strâmbă, făcută pentru CASCO, dar care, de fapt, îți aduce aminte de mașina pe care între timp ai vândut-o pentru una mai bună și care are încă un loc special în inima ta.


E trist

să spui că nu ai timp să te ocupi de așa ceva, că e prea complicat sau prea scump. Pentru tânărul de la sat, de acum 20 de ani, părea totul simplu. Pentru noi, cei de acum, care avem de toate, pare neimportant. Deși avem soluții pentru a avea mica noastră cameră de developat acasă, indiferent de cât de limitat ne este spațiul sau timpul. Click-click și gata-i poza.

Sfatul meu este acesta:

Fă fotografii, nu poze și nu le ține singure, pe un suport magnetic, în întuneric. Scoate-le la lumină și pune-le unde le este locul: pe hârtie. Iar hârtiile "dă-le share" familiei, prietenilor și tuturor celor care trebuie să le aibă pentru a le pune în sertare, pe birou sau pe ușa frigiderului - pentru a închide cercul. Deoarece ei, privind fotografia, își vor aduce aminte de acel frumos moment, dar și de tine, pentru că tu ai făcut și le-ai dăruit acea hârtie cu un sentiment întipărit pe ea.



Întâmplarea face că vara trecută, într-o vizită pe la ai mei, să mă întâlnesc cu mama lui Didi care, venită la doctor la București, stătea la ei două zile. Ea putea să mă vadă pe stradă și nu ar fi știut cine sunt. Eu i-am zis imediat că știu cine e: e mama băiatului care ne făcea nouă poze. Și am simțit cum cercul s-a închis, cumva.





Indiferent ce vom păți,
vom rămâne în poze.

Modernizează-te, dar nu de tot, șterge, dar nu de tot, printează, dar nu de tot,
Taie dar nu de tot *.


* Da, știu, trebuie virgulă după Taie.



Pe post de încheiere


Liana primise o invitație din partea de celor de la HP pentru a testa o nouă imprimantă (HP Deskjet Ink Advantage 3785 All-in-One o cheamă) și am zis că ar fi interesant să facem ceva pe zona lucrurilor care, încet-încet, dispar. Mă gândesc aici la magazinele foto care developau și vindeau filme, unde abia așteptam să vedem ce mare grozavie am reușit să punem pe hârtie din concedii. Așa că m-am întors la fotografiile vechi - de când eram eu mic - și la fotograful copilăriei mele.



Am folosit imprimanta primită spre testare și toate hârtiile pentru a da mai departe pozele făcute de mine celor care apăreau în ele. La rândul meu, și eu am ajuns să fac poze copiilor surorii mele, așa că și ea a primit o parte. Am scanat și reprintat câteva dintre pozele vechi și le-am oferit mătușii mele care și uitase de existența acestora, doar au trecut mai bine de 30 de ani de atunci. Au mai fost multe poze cu câinele nostru. Și după aceea am mai cumpărat alt set de hârtie foto... și tot așa.

Și am facut rost și de adresa lui Didi și i-am trimis un plic cu câteva dintre fotografiile lui vechi și câteva dintre ale mele, noi.



E uimitor cum, în cei 15 ani de când mă preocupă fotografia, s-a ajuns atât de departe încât îți poți printa direct de pe smartphone sau tabletă pozele sau îți poți scana pozele vechi pentru a le reprinta, totul cu acelasi aparat.

Pentru a vedea toate specificațiile și a citi despre cea mai mică imprimantă din lume, apăsați butonul de mai jos.

Află mai multe despre imprimanta HP

Despre autor

Sorin C, fotografiez de peste 15 ani.

În ultimii 5 ani, am făcut o mare parte (cealaltă parte e opera Lianei) dintre fotografiile care apar pe Avetisiperoz.ro - atât cele cu haine, cât și cele din călătorii sau cu rețete.

Mai și filmez, desenez și apoi animez. Pe lângă Taiedarnudetot, unde fac lucruri din piele și minidocumentare foto/video, mai creez content și fotografie de călătorie pentru Traseeromania.ro, alt proiect personal.

Mă puteți găsi și pe Instagram, aici.




(Poză făcută de Liana)