Loading...

Sustenabil în bucătărie.
Idei pentru o bucătărie mai verde.



Cred că deja e destul de cunoscut faptul că încerc să adun aici tot felul de idei ce sper să te inspire la o viață cât mai simplă, mai curată, mai plină de sens și de liniște.

Îmi aleg cu grijă subiectele și, mai ales colaborările, deoarece îmi doresc ca acest loc să îmi reprezinte, în totalitate, crezurile. E ca o expoziție în care îmi expun gândurile, așa că prefer să le refuz pe cele nepotrivite, decât să "agăt pe pereți" lucrări în care nu cred. Dar mă bucură că primesc, din ce în ce mai des, propuneri în ton cu blogul, e semn că încep să fiu asociată cu obsesiile mele: produse făcute cu cât mai puțin rău, cosmeticale curate, minimalism, cumpătare, tablouri, durabilitate, liniște.





Azi prezint un material mai mare, realizat la invitația Hochland ce a lansat recent pe piață Grϋnländer, brânza cu suflet verde un produs realizat din ingrediente simple și curate, nemodificate genetic și care nu conține conservanți sau coloranți.

Mă bucură nu doar asocierea cu un brand făcut cu răbdare, ce-și dorește să ne reapropie de natură... chiar și atunci când luam o gustare în mijlocul orașului, ci și îndemnul de a realiza un alt proiect despre sustenabil, grijă și bucate deoarece m-a pus la treabă și mi-a dat ocazia să adun laolaltă tot felul de idei ce sper să te ajute și pe tine să-ți faci o bucătărie cât mai verde.

Toate fotografiile sunt realizate, zilele trecute, în bucătăria mea, iar în video-ul de la final sunt chiar eu.

Câteva idei verzi
pentru bucătărie:

- înlocuiește șervetele de hârtie cu unele de pânză;

- folosește veselă și instrumente din ceramică, inox, sticlă, porțelan sau lemn;

- cumpără produse vrac.

Mergi la magazin sau la piață cu sacoșele tale.

E de preferat să nu fie din plastic, deși, dacă le ai, important e să refolosești & refolosești & refolosești ce ai și apoi să încerci să reciclezi.

Inventează vaze din nevaze:

Foste sticle de suc, ulei sau lapte, recipiente cosmetice sau de la farmacie, foste jucării, cutii sau instrumente de grădină.

Păstrează condimentele în ordine

Așezându-le în borcane de sticlă. Le poți eticheta cu ajutorul imaginilor de pe plicuri, dacă au fost luate din supermarketuri, sau poți face tu etichete pentru produsele luate vrac.

Asortează masa după principiul mix & match:

Piese contemporane alături de unele moștenire de la bunica, hipstereli din inox din târgurile duminicale împreună cu vase de porțelan fin. Nu trebuie să fie toate la aceeași masă, voiam doar să sugerez că nu trebuie neapărat să fie mereu chiar totul "pe set" :)

Oferă o viață nouă diverselor recipiente din bucătărie.

Alege alimente cu ingrediente cât mai curate.

O idee poate fi Grϋnländer, brânza cu suflet verde ce este realizată din ingrediente nemodificate genetic și nu conține conservanți sau coloranți.

Refolosește obiectele vechi.

Fă-ți o mică seră pe balcon, pe terasă sau în curte.

Poți crește plante aromatice sau legume, ba chiar și arbuști fructiferi sau flori.

Cumpără produse vrac sau care nu-s ambalate în plastic.

Păstrează lucruri în pungi de hârtie

De exemplu - ceapa și usturoiul (am citit că le place întunericul), eventual poți face și câteva mici găuri pungii, pentru a lăsa legumele să respire.

Fă-ți cafeaua acasă și ia-o cu tine în recipiente refolosibile, de ceramică, de carton sau de sticlă.

Organizează un mic colț verde în bucătrie:

Pe un raft, deasupra frigiderului, chiar pe blatul de bucătărie.

Fă în casă cât mai multe lucruri

Astfel sunt mai curate, mai simple și mai sănătoase: compot, suc, gem, limonadă, plăcintă, zacuscă.

Minikit pentru o bucătărie verde:

Cutii de metal, recipiente de sticlă sau de aluminiu, șervete de pânză și... dorința de a face lucrurile cu cât mai puțină risipă.

Alte 5 gânduri ce te pot ajuta să ai o bucătărie mai verde:

Nu încerca să schimbi totul deodată, mai bine îți propui să înlocuiești câteva obiceiuri sau obiecte, și să o faci pentru totodeauna, decât să schimbi 134 de lucruri pentru 2 săptămâni.

Nu irosi mâncarea, poți prepara gustări pentru cină cu resturile rămase de la prânz sau poți dona porțiile rămase unor persoane sau animale ce s-ar bucura de ele.

Cumpără doar cât ai nevoie.

Inspiră-te, visează, fă cursuri, citește, vezi emisiuni sau ascultă podcasturi pentru a găsi ideile potrivite ție, dar și imboldul de a te apuca de treabă.

Obiectele frumoase din jurul nostru ne fac nu doar mai fericiți, ci și mai sănătoși. Lucru confirmat de către alegerile mele, dar și de o expoziție grozavă, Beauty Sagmeister & Walsh, văzută anul trecut, la Viena. Ți-o recomand din tot sufletul, poate o mai găsești pe undeva.




CLICK PENTRU VIDEO

Sper că proiecul de azi te-a inspirat și ajutat să găsești noi idei pentru casa și bucătăria ta.

Vor mai urma alte epioade verzi, le poți căuta pe cele existente în categoria Eco iar dacă ai completări, gânduri, sfaturi, trucuri ce ne pot ajuta să găsim alte drumuri pentru o bucătărie mai verde și o viață cu mai puțină risipă, le poți lăsa într-un comentariu. M-ar bucura. Tare.