Acestui articol i-am mai adus completări în primăvara și toamna lui 2019, la final de 2020 și în martie 2021. Și voi mai adauga mereu sugestii. Dacă ai idei, sunt mai mult decât binevenite.
—
Deoarece cred în dat mai departe, am adunat în articolul de azi mai multe locuri unde se pot duce hainele care stau degeaba în dulapurile noastre, dar care pot fi de mare ajutor altcuiva. Atenție, a dona nu înseamnă a scăpa resturile din șifonier, ci de a ajuta pe cineva. Oferă lucruri în stare bună, călcate și curate, iar atunci când cei care se ocupă de donații specifică asta (și cât de des poți) donează articole noi.
Sunt și locuri unde se reciclează haine, acolo poți duce obiectele deteriorate, am câteva exemple și azi, dar mi-aș dori să povestim mai multe despre asta într-un alt episod.
Locuri unde putem dona periodic:
Crucea Roșie – pe site-ul lor găsești mereu cauze pentru care este nevoie de ajutor;
Carusel – organizație ce face bine, luptă pentru drepturile și libertățile tuturor, anul trecut au oferit cazare celor fără adăpost, știu că mereu fac lucruri bune. Au acțiuni punctuale, dar îi poți și contracta, întrebându-i dacă au nevoie de ajutor. Eu am făcut-o și le-am dus câteva sacoșe cu obiecte ce-mi prisoseau – ce sper că au făcut un stop de bine.
Salvați copiii – se implică în tot felul de cauze pentru a face viața copiilor mai bună (dotarea spitalelor cu aparatură medicală, educație, combaterea violenței);
Samusocial – organizație care are grijă de persoanele fără adăpost;
Copacul cu fapte bune este o organizație comunitară – poți întreba dacă au nevoie și de un astfel de ajutor.
Casa Ioana – este un ONG ce se implică în ajutarea victimelor violenței domestice;
Site-ul imparte.ro – unde poți găsi tot felul de familii și cauze care au nevoie de sprijin;
Aplicația SEVA – aparține companiei miniPRIX și te ajută să-ți donezi hainele.
Magazinul SocialXchange – magazin caritabil ce funcționează pe puncte. Lucrurile provin exclusiv din donații, iar donatorii, persoane fizice sau juridice, primesc în schimbul obiectelor puncte cu ajutorul cărora pot avea acces la anumite servicii. Beneficiarii primesc obiectele în schimbul unui serviciu făcut comunității. Pe site-ul lor sunt o mulțime de detalii, mi se pare o inițiativă senzațională.
Bine Boutique – magazinul caritabil al Crucii Roșii.
La Taica Lazăr este alt magazin de caritate unde hainele tale fac bine.
În cutiile de colectare din sectorul 1 – în link sunt locurile unde pot fi găsite și detalii despre condițiile de donare.
Câteva locuri punctuale:
The Empty Shop – mă bucur tare că acest concept a fost adus și la noi. E un magazin gol care așteaptă să fie umplut cu haine donate ce vor fi oferite celor care au nevoie de ele. În București, magazinul este în Promenada Mall și este deschis până pe 18 aprilie 2018.
Cutiile pentru donat de la ZARA și ZARA Home – în care poți lăsa haine (la ZARA Home poți aduce prosoape, perne, pături etc.) ce vor fi împărțite persoanelor ce au nevoie de ele, cu ajutorul celor de la Crucea Roșie.
Containerele Fashion Days – în care poți lăsa hainele pe care dorești să le dai mai departe. Găsești pe site harta cu locurile unde sunt amplasate și alte info utile.
Dress to express este un proiect care mi-a plăcut tare – 2 doamne minunate și-au propus să le ajute pe femeile cu venituri mici, oferindu-le ținute pentru interviul de angajare. Așa că hainele tale vor primi un rol nou și nu e nicidecum unul secundar.
Cutiile pentru reciclat din magazinele H&M – aici poți duce articolele care sunt prea purtate pentru a fi oferite altcuiva. Astfel de programe se mai derulează, punctual, la Intimissimi sau Calzedonia.
Alte idei:
Poți duce hainele la o biserică din vecinătate sau la una de care te simți tu legat sufletește, de obicei cei de acolo sunt tare bucuroși de orice ajutor, iar dacă, din diverse motive, nu pot primi ei darul sigur te pot îndruma către un alt loc.
La casele de copii sau de bătrâni – eu am, în apropierea casei, un centru pentru persoane în vârstă, așa că m-am dus să întreb dacă ar avea nevoie de ceva și dacă pot primi donații. De atunci, le ofer periodic haine, dar și veselă, încălțăminte, pături, alimente.
ONG-urile cred că sunt iar un loc unde poți întreba dacă au nevoie de lucruri, fie ele haine sau ba.
Adăposturile de animale – au mereu nevoie de prosoape, pături și alte articole textile, poți întreba dacă i-ar ajuta și ceva haine pentru cei ce lucrează acolo. Reiau îndemnul de a oferi lucruri curate și într-o stare cât mai bună.
Există tot felul de grupuri unde se pot dona lucruri sau face schimburi: Freecycle e unul dintre ele, sigur mai poți găsi și altele sau poți organiza chiar tu un garage sale sau un schimb între prieteni. Sau poți oferi o pătură sau o geacă celor rămași fără locuință.
—
Sper că ai găsit câteva locuri și moduri de a face bine. Și atenție la cât cumpărăm. Da, locurile unde putem dona lucruri ne oferă posibilitatea de a da mai departe din ce ne prisosește, însă ar fi fantastic dacă măcar un strop din banii risipiți pe hainele sau pe alimentele ce nu ajung niciodată să fie purtate sau folosite ar ajunge din prima, prin donații și nu numai, la cei ce au nevoie. Eu sper din inimă că ce fac și scriu îți oferă un cât de mic imbold de a cumpăra și de a consuma mai responsabil.
9 Comments
Cearsafurile, prosoapele, paturile, covoarele vechi care sunt intr-un stadiu in care nu mai pot fi donate pentru uz uman pot fi donate la adaposturi de animale, sunt schimbate periodic in tarcurile neincalzite unde stau cainii. De exemplu, Dog Rescue Romania ii gasiti pe Fecebook.
Foarte adevărat. Nu știu cum de am uitat să scriu, mai ales că fac asta des. Mulțumesc din inimă pentru mesaj <3
[…] și bloguri care au făcut liste întregi cu locuri unde poți dona hainele. Vă recomand articolul Lianei de la Aveți și pe roz, e cel mai actual. Și cei de la Sun Plaza au un articol fain pe blogul lor despre reciclarea […]
[…] Exista containere pentru haine si in diferite magazine ale unor branduri cunoscute. H&M are un program global de colectare, despre care poti afla detalii aici. Zara are, de asemenea, un astfel de program. Conform site-ului lor, articolele lasate in magazinele care au aceste containere (in functie de conditia lor si de materialele textile din care sunt realizate) vor fi donate, reciclate, transformate in noi tesaturi sau comercializate pentru finantarea unor proiecte sociale. Poti afla mai multe aici. Gasesti mai multe exemple de locuri unde poti sa donezi haine si in articolul publicat primavara trecuta de Liana Popa pe Avetisiperoz.ro. […]
de acum puteti dona (si cere) haine si online, iar noi le ridicam direct de la domiciliul dvs, din Timisoara si vecinatati! sau in toata tara puteti dona si prin curier, gratuit, deoarece noi platim transportul. citeste mai mult despre cat de usor este procesul de donare, si ce facem cu hainele, astfel incat sa ajunga direct la oamenii care au nevoie
BUNA ZIUA
MA INTERESEAZA SA DONEZ DIFERITE LUCRURI PTR OAMENI INVARSTA
CUM PROCEDEZ
Buna ziua, aveti si vreo modalitate de transport? Avem cca 10 cutii mari cu haine de dama si barbatesti, plapumi, prosoape, mobiĺa etc
Hainele de la h&m sau alți retaileri mari nu sunt donate, mai mult, mare parte ajung în landfill in Africa. Posibil e să se recicleze doar între 1-3%, așa că orice cauză alegi e mai bună decât să participi la campania de greenwashing a marilor corporații. Există mai multe investigații și documentare care vorbesc despre aceasta problema.
Am citit și eu despre asta, dar pe lângă faptul că nu știm sigur dacă așa stau într-adevăr lucrurile, mie mi se pare un semn bun că marii mamuți ai modei încep să facă schimbări spre a fi mai verzi. Poate-s stângace, strâmbe și insuficiente, dar e un semn că și publicul lor devine sensibil la așa ceva. Și că trebuie făcut ceva. Iar asta nu e deloc puțin. Apoi, cred că schimbările mari vin din pași mici făcuți de către noi toți zi de zi. Fie magazine gigant sau domnișoare fine :)