Despre farmecului lui a doua oară

January 30, 2018

Reluasem ieri, pe pagina de Facebook a blogului, articolul despre Stockholm, prilej cu care mă întrebam dacă să mai fac o vizită orașului sau să mă duc într-un loc nou.

Răspunsese cineva că mai bine merg într-un loc nou. Și are dreptate: viața e scurtă, planurile se năruie des și niciodată nu e destul timp pentru a cuprinde cât am dori.

Cu toate acestea, tare îmi plac detaliile din a doua oară. Ale unui oraș, ale unei cărți, ale unui tablou, ba chiar ale cuiva întâlnit de mai mult de 2 ori. Mi-am amintit și de un film puțin cam prea hollywoodian pentru gustul meu, dar care povestea cu farmec despre a doua oară. Mereu îi uit numele, dar povestea, total simplificată și redusă doar la un fir epic era cam așa: după moartea tatălui, fiul reușeste să se întoarcă în timp și retrăiește câteva întâmplări alături de acesta. Și dacă prima oară îl nemulțumisera o seamă de lucruri, a doua oară, când timpul și partenerii lui de drum: viața și moartea – oferiseră o altă perspectivă lucrurilor, micile imperfecțiuni deveniseră prilej de a zâmbi puțin amar și de a reflecta la cât de rar trăim ceea ce mereu ne lăudam că dorim a trăi: clipa.

Obsedată de a doua oară, și asta nu neapărat din pofta de a trăi lucrurile iar, ci din dorința de a ajunge atât de înțeleaptă încât să pot observa întâi lichidul prețios și apoi crăpăturile paharului, mă mai testez uneori, călătorind, recitind și revăzând lucruri, locuri, cărți, tablouri și oameni. Mereu a doua oară îmi trage scaunul de lângă masă și oricât de tare aș dori, nu cred că pot descifra din prima tot farmecul lucrurilor. Și poate nici nu trebuie.

despre farmecul lui a doua oara

Fotografia e făcută de mine, la prima vizită în Istanbul. A doua oară, m-am dus să revăd locul. Care era, și nu, la fel.

1 Comment

  • Reply Ramona Oncescu January 31, 2018 at 9:20 am

    Eu sunt convinsa ca a doua oara intregeste povestea unei calatorii. Sigur ca timpul este limitat, dar prefer sa ma bucur cu totul de o experienta decat sa bifez un oras pe harta. Plus de asta, mi s-a tot schimbat stilulde a calatori in timp – in urma cu 10 ani, spre exemplu, eram disperata sa ma trezesc dimineata, sa bifez toate obiectivele, sa nu ratez nicio recomandare din primele X de pe tripadvisor (sau ce oi fi urmarit atunci).

  • Leave a Reply

    *