Unde putem găsi coșuri cât mai autentice?

April 23, 2018

Am povestit în articolul cu ținute asezonate cu tot felul de coșuri despre invazia coșurilor ce pot fi purtate acum în tot felul de situații: la piață, la plajă, în vacanță, prin oraș, ba chiar la restaurant sau la o întâlnire.

Am zis atunci că voi încerca să dau de urma unor coșuri cât mai autentice, deoarece e păcat ca munca celor ce le fac să nu fie răsplătită. Și apoi, cred ca moda purtării lor a izvorât tocmai din dorința de a mixa curente, epoci și oameni, de a lăsa ruralul să ne cotropească puțin, domolindu-ne zorul cotidian.

Așadar, iată 3 categorii de locuri descoperite de mine, aranjate în ordine crescătoare a prețurilor și descrescătoare în ceea ce privește apropierea obiectelor de meșter.

Locuri unde putem găsi coșuri ale meșteșugarilor români:

1. Pe tot felul de site-uri cu obiecte artizanale. Din păcate, acestea sunt vechi, prost realizate (fotografii mici și neconcludente, detalii insuficiente, navigare greoaie), iar modalitatea de a comanda este… retro (prin Poșta Română, după ce ai contactat meșterul via telefon sau email, iar adresele sau telefoanele nu mai sunt, de multe ori valabile, la fel și prețurile sau modelele). Avantajul este prețul tare mic al obiectelor (aproximativ 15-50 lei) și faptul ca banii ajung la meșter. Doar că îți trebuie tenacitate, răbdare și ceva noroc ca să poți comanda de aici. 2 exemple, ar fi: Târgul de la sat sau Artizanat Tradițional, mai poți încerca direct la târgurile tradiționale, atunci când au loc pe undeva.

2. Dacă faci puțină muncă de detectiv și urmăresti fotografiile de pe aceste site-uri (sau cauți altele, cu obiecte tradiționale, coșuri sau împletituri – via Google sau FB), poți da de alte site-uri, mai noi, ce vând aceste obiecte (la un preț ceva mai mare, evident). Avantajul ar fi site-urile mai actuale, mai simplu de urmărit, posibilități diverse de a comanda și plăti. Dezavantaje: nu știi dacă banii ajung la cel care le-a făcut și prețul – care poate fi doar puțin mai mare sau foarte mare față de varianta în care ai fi luat obiectul direct de la meșteșugar (am văzut același obiect, găsit pe site-urile de la punctul 1 cu 25-50 lei, la prețuri cuprinse între 100 lei și 320 lei. Exemple: Satul Meșteșugarilor sau Breslo.

3. Varianta hipsterească a acestor locuri, cu poze minunato-flatante, curier și rapiditate ar fi pagini de Tumblr sau Instagram de vând produse tradiționale. Avantajele sunt clare, dezavantajul este prețul, fiind mult mai mare (coșurile pot ajunge până spre 400 lei) decât dacă ai lua obiectele direct de la meșteri. Plus întrebarea care mă urmărește încă de la punctul 2: nu știu cât din banii dați ajung la cel care le-a facut. Un exemplu: Les vacances d’Irina.

Eu am ales ceva între varianta 1 și 2. Am găsit pe Târgul de la sat un coș minunat pe care mi-l doream (costa 25 lei), dar cum nu răspundea nimeni nici la telefon nici la adresa de email de acolo am început să sap pentru a găsi obiectul cu princina în altă parte. L-am regasit pe tot felul de pagini și site-uri unde prețul lui ajungea, e drept, uneori după niște miniaccesorizări (niște ciucuri colorați aplicați pe el) până spre 400 lei. Nu m-am lăsat și până la urmă am dat peste o pagina de FB, Rogojini Papură, unde am regăsit aceleași coșuri și cam aceleași poze ca cele zărite inițial. Am dat un semn și era chiar omul cu pricina, în varianta îmbunătățită de comunicare. Mi-a spus că nu mai e valabil ce scrie pe Târgul de la sat (telefon, mail sau preț) și că acum vinde aici. Prețul era acum 50 lei (versus de 25 lei, pe site-ul vechi), mi s-a părut unul tare bun, mai ales că primul site era făcut acum mulți ani. Așa că am confirmat că doresc unul, omul l-a trimis imediat prin Poștă și l-am primit peste câteva zile.

Nu e perfect, nici nu ar avea cum pentru un obiect realizat manual dintr-un material destul de greu neuniform și greu de îmblânzit, dar mă bucur că am dat chiar de urma omului ce-l face și banii au ajuns la el.

Nu zic că varianta mea e cea mai bună, să faci neapărat așa sau să iei direct de la meșteșugari, dar mie îmi se pare important ca munca lor sa fie apreciată și răsplătită (mai ales că mulți trăiesc exclusiv din împletirea coșurilor).

Iată-l:

tinuta cu fusta plisata si bluza cu dungi

papornita romaneasca

geanta papura si sandale grecesti blogger romania
aveti si pe roz tinute sandale hobirama si fusta retro

cos traditional romanesc

L-am asortat cu: bluză COS, fustă vintage, sandale Dimissianos, ochelari Polaroid, eșarfă de mătase de la prietena A. căreia îi mulțumesc iar.

Și câteva locuri unde putem găsi coșuri autentice internaționale

Navigând pe net, am dat peste tot felul de coșuri, modele magazine și idei. Bineînțeles că-s multe cu obiecte de duzină, cu modele identice ce se regăsesc pe tot mapamondul, de la mamutul AliExpress, până la ZARA sau Urban Outfitters, dar sunt și locuri ce fie curatorează tot felul de coșuri autentice, adunate din jurul lumii, fie prezintă obiecte ale unei singure zone, multe având în spate ONG-uri sau asociații ce își doresc să ajute comunitățile respective.

Iată doar câteva exemple care mi-au plăcut, mai sunt o mulțime:
Indego Africa;
Baba Tree;
Bohemia;
Couleur locale.

Mai poți găsi coșuri autentice, așa cum povesteam și în primul articol despre ele, în talciocuri, în piețe, în târgurile organizate cu diverse ocazii, pe OLX, în vacanțe (Grecia, Maroc, Thailanda, Vietnam sunt doar câteva astfel de locuri), în podul bunicii sau pe la prieteni. Și alte idei sunt, bineînțeles, binevenite.

Sper că ideile de aici să te ajute să iei mai ușor o decizie – în cazul în care îți căutai astfel de coșuri – sau să îți arate că dincolo de tendințe și de obiecte zărite pe toate drumurile și podiumurile moda poate fi și o alegere care susține. Oameni, idei, comunități, tradiții. Și nu cred că e deloc un lucru mic.

5 Comments

  • Reply Maria April 23, 2018 at 11:41 am

    ❤️❤️❤️ Chiar ma bucur ca ai scris articolul asta. Am cautat anul trecut cosuri de am capiat. Mie mi-ar fi placut unul in stil marocan, dar la noi nu a fost cale sa gasesc, iar pe etsy erau mega scumpe. Cred ca o sa incerc unul de la rogojini papura si eu. Multumesc!

    • Reply Aveți și pe roz April 23, 2018 at 11:44 am

      Vezi că în capitolul despre coșuri internaționale, unde am dat acele exemple de site-uri, sunt niște modele africane fabuloase. Poate te uiți și acolo.

  • Reply Viky April 23, 2018 at 12:18 pm

    Am luat de pe olx o geanta împletită din 1985, am dat la schimb câteva haine

  • Reply Muncitorul May 14, 2018 at 1:07 pm

    Și eu recomand magazinul targuldelasat.ro, am achiziționat mai multe articole: pahare pictate, bijuterii și bineînețeles un costum popular.

  • Leave a Reply

    *