Dacă ne-am gândi mai des la sănătate când suntem sănătoși… am fi mai sănătoși

December 4, 2018

#InspirațiePentruDecembrie este un proiect tare drag mie. Am intrat în al 3-lea an în care postez, în fiecare zi de decembrie, despre beteală, brazi, ciocolată și dragoste, dar și despre niște cadouri mai serioase pe care nu prea dorim să ni le facem: asigurări și controale medicale, vizite la dentist, bagaje împachetate și cu gândul la pericole sau cursuri ce ne ajută să avem grijă de noi și de cei dragi – ce sper să te ajute să găsești idei și inspirație pentru un decembrie mai bun.

Mă bucură că acest maraton a devenit destul de apreciat și de cunoscut încât unele unele companii vor să facă parte din el. O iau ca pe o dovadă de apreciere și subliniez, deși cred că e de la sine înțeles, că eu îi tratez pe toți egal și îi pun la panoul de decembrie doar pe cei ce se potrivesc cu un decembrie în care cred.

Astăzi prezint un articol în colaborare cu NN. Mă bucur că m-au tras puțin de mânecă deoarece, deși am o listă destul de stufoasă și de organizată pentru această lună, nu reusesc să acopăr chiar toate subiectele în detaliu și recunosc că aș fi scris în general despre asigurări. Așa, am profitat că am avut un partener de discuție și am realizat un interviu ce sper să te ajute să înțelegi mai bine un astfel de produs, despre care știm și nu prea știm ce face.

5 întrebări pe care le-am adresat specialiștilor NN, dorind să lămuresc niște lucruri pentru tine… și pentru mine:

1. Dacă am altă asigurare – la stat sau la privat – cu ce diferă aceasta? Pot funcționa împreună?

O asigurare de sănătate nu numai că te ajută să accesezi serviciile medicale de care ai nevoie, în spitalele unde vrei să te tratezi, dar în același timp împiedică destabilizarea situației financiare a familiei care poate surveni pe fondul costurilor ridicate cu serviciile medicale. Cu o sumă accesibilă plătită lunar, ai liniștea că acele cheltuieli – cu spitalizarea și intervențiile chirurgicale – sunt acoperite, în limita a 100.000 de lei pe an în cazul NN, și poți avea grijă de ceea ce contează, respectiv însănătoșirea cât mai grabnică. Astfel de asigurări sunt gândite pentru a acoperi situații neprevăzute și sunt complementare sistemului de sănătate de la stat și abonamentelor la rețelele de clinici și spitale private pentru o acoperire completă. Cu asigurarea de sănătate NN, ai acces la servicii medicale în rețeaua NN din care fac parte 29 de spitale și 179 de clinici private. Fiecare persoană asigurată beneficiază de un fond de 100.000 de lei pe an din care sunt efectuate cheltuielile pentru serviciile medicale, în proporție de 100% dacă alege să primească tratament într-un spital din rețeaua NN, de 80% din costurile facturate în alte spitale private (maxim 12.000 lei pe eveniment), respectiv în sumă fixă în spitalele publice. În plus, poți adăuga și Beneficiul opțional Prevenție care include analize medicale și consultații de specialitate, ca tu să ai grijă de sănătatea ta și să descoperi din timp orice problemă ar putea apărea. De asemenea, poți alege să te tratezi și în spitale din afara rețelei NN, costurile fiind acoperite în proporție de până la 80%, decontate direct către persoana asigurată. Legat de alte asigurari private, în cazul asigurării de sănătate NN există o singură etapă de screening medical, cea din anul I, înainte de încheierea poliței, și nu există vârstă de ieșire în asigurare. Cu alte cuvinte, din momentul în care contractul începe, chiar dacă starea de sănătate a persoanei asigurate se modifică și diferite cheltuieli realizate pentru tratament sunt acoperite de NN, contractul va continua.

2. Cum decurge procesul? Aleg o clinică, plătesc eu și apoi NN îmi decontează cheltuielile?

Poți alege să beneficiezi de tratamentul de care ai nevoie în orice spital sau clinică din România. Cheltuielile medicale sunt decontate direct de NN către spital dacă acesta face parte din rețeaua NN, până la 100.000 de lei pe an, fără să fie nevoie de ceva din partea persoanei asigurate. Altfel, dacă spitalul în care au fost acordate serviciile medicale nu face parte din rețeaua NN, atunci costurile se decontează către persoana asigurată, în proporție de 80% din valoarea costurilor medicale, până la 12.000 de lei pentru spitalizările cu intervenție chirurgicală și maximum 450 lei/zi pentru spitalizările fără intervenție chirurgicală. Pentru copiii care stau în spital cu părinții, NN acoperă și cazarea pentru un însoțitor.

3. Cum se fac programările? Sun eu sau le face NN?

De programare te ocupi tu, pentru ca e mai bine să îți alegi ce spital și ce medic îți dorești. NN te ajută să găsești și să alegi mai ușor spitalul potrivit. Pentru a beneficia de asigurare, poți suna oricând, indiferent că este weekend sau e trecut de o oră pe care o consideri rezonabilă pentru a lua legătura cu un medic, la numărul 021 9464. Un consilier medical este disponibil non stop la celălalt capat al liniei telefonice NN pentru a te ajuta cu recomandări și informații despre ce trebuie să faci mai departe. El îți va confirma dacă situația medicală este acoperită și te va direcționa către unități medicale din rețea sau din afara rețelei și către medici de specialitate. Iar dacă ai fost deja la medic, consilierul NN te va ajuta să beneficiezi de acoperirea asigurării și, de asemenea, îți poate da mai multe informații despre tratamentul recomandat și îți poate explica necesitatea și beneficiile anumitor investigații. Desigur, pentru orice urgență medicală este necesar să suni în primul rând la 112, sistemul unic național pentru apeluri de urgență.

4. Ce fel de intervenții acoperă? Dar ce nu acoperă?

Asigurarea de sănătate NN acoperă spitalizarea cu sau fără intervenție chirurgicală, din îmbolnăvire sau accident, medicația, asistența medicală și costul medicilor, consumabilele medicale și procedurile și investigațiile din perioada spitalizării, costurile ATI, costurile cu sala de operații, precum și cu dispozitivele medicale implantate chirurgical (în limita a 3.600 lei/eveniment). Cu alte cuvinte, asigurarea acoperă cheltuielile medicale neprevăzute pentru spitalizare și intervenție chirurgicală, din accident sau din orice cauză în funcție de tipul acoperirii. Nu sunt acoperite, însă, afecțiunile preexistente sau nedeclarate, afecțiunile congenitale sau generate de abuzul de medicamente, proceduri sau tratamente care fie nu sunt necesare din punct de vedere medical, terapii alternative, tratamentul obezității sau chirurgia plastică electivă, precum și o serie de alte cazuri excepționale cum sunt incidentele de război, radioactivitatea, epidemiile naționale sau pandemiile.

5. Pot ruga angajatorul să îmi facă o astfel de asigurare? Dacă sunt freelancer, îmi ajunge această asigurare? E deductibilă?

Asigurările de sănătate pot fi oferite de angajatori ca parte a pachetului de beneficii extrasalariale acordate angajaților, mai ales că există deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro pe an de ambele părți. Asigurarea de sănătate NN poate fi încheiată de orice persoană cu vârsta de până la 60 de ani și este o variantă accesibilă pentru anumite categorii profesionale precum expați sau liber profesioniști – IT-ști, avocați, notari, arhitecți, contabili, jurnaliști sau artiști.

asigurari de sanatate

Eu sunt un om destul de calculat și înainte de bucuriile cu sclipici: fuste, vacanțe, cald și bomboane încerc să îmi aștern un altfel de cald. Îmi fac o piramidă a nevoilor și pun la baza sa lucrurile cele mari pe care se cațără apoi cele mici: un control medical anulal, vizite periodice la dentist (tocmai am încheiat o perioadă grăsană de mers la stomotolog despre care voi scrie într-un alt episod), mișcare zilnică (nu trebuie neapărat să fie ceva pomops și organizat, poți merge pe jos, plimba câinele sau urca până la ultimul etaj, chiar dacă ai treabă la parter), hrană ce chiar mă hrănește, cărți, liniște, prieteni, somn pe săturate… și tot mai am nevoie de câte o ciupitură a realității pentru a-mi aminti că viața nu e mereu cum am dori și că unele lucruri ni se pot întâmpla chiar nouă.

5 gânduri pe care doresc să le împart cu tine despre asigurările de sănătate… după acest interviu:

sunt un fel de pelerină de vreme rea pe care o luăm în deșert: șansa de a ploua nu e mare, probabil că nu vom avea nevoie de ea, dar ne-ar prinde minunat în caz că se abate vreo tornadă prin zonă;
oamenii sunt ființe ciudate: fac întâi asigurare mașinii, apoi lor – când am realizat acest lucru, acum vreo 12 ani (aveam mașina de puțină vreme și eram tare grijulie cu ea), mi-am făcut imediat asigurare și mie;
e mai ușor să mă gândesc la sănătate când sunt sănătoasă: acum pot cântări oferte sau pachete, alege dintre tot felul de opțiuni, astfel încât să fie ceva ce chiar să mă ajute la nevoie; când e nevoie, din păcate, nu prea mai avem timp pentru decizii înțelepte;
puțin devine mult: o sumă mică pe lună, când te poți lipsi de ea, se transformă într-una mare atunci când ai mare nevoie;
liniștea merită toți banii.

—–

Poți afla alte detalii de pe site-ul NN, unde există și un calculator ce te ghidează în alegerea diferitelor tipuri de asigurare, arătându-ți și cât te costă. Iar eu, deși nu pledez nicidecum pentru un decembrie plin doar de gânduri serioase, sper că astfel de materiale să te ajute să ai un an nou cât mai sănătos și mai liniștit.

ai grija de tine

Mâine, epidsodul 5 din serialul zilnic, #InspirațiePentruDecembrie.

4 Comments

  • Reply Turcanu Alina December 5, 2018 at 10:02 am

    Sunt bune genul asta de asigurări…după 2 operatii de hernie de disc, mi am dat seama ca sunt cam” sensibila” si in urma cu 9 ani mi am facut asigurare privata la NN( fost Ing)…si chiar m a ajutat la alte 2 interventii si specializare…

  • Reply Turcanu Alina December 5, 2018 at 10:04 am

    Spitalizare

  • Reply Dana December 5, 2018 at 4:34 pm

    Foarte buna intitiativa de a scrie si despre astfel de lucuriri mai serioase. Nu ca celelealte articole nu-s interesante, numai eu stiu cate am descoperit datorita tie, dar acestea chiar arata ca esti un om echilibrat, intelept si frumos. Felcitari!

    • Reply Aveți și pe roz December 5, 2018 at 5:21 pm

      A, mulțumesc tare pentru mesaj, mă bucură tare ce spui!

    Leave a Reply

    *