3 truse de prim-ajutor pentru ceva mai mult de 3 situații neprevăzute

April 9, 2020

Articolele din seria Fii mereu pregătită sunt scrise cu ajutorul lui Sorin, partenerul meu de viață, echipă și creșterea câinilor, pasionat de tot ce înseamnă prevenție, prim-ajutor și tehnici de supraviețuire. Cu toate că el se documentează de ani de zile pe aceste subiecte, materialele își propun doar să fie un declanșator care să te îmbie la cercetat, citit și învățat mai multe despre aceste teme, de la oameni specializați în așa ceva.

Acest capitol este gata de ceva vreme, dar i-am tot amânat publicarea din cauza situației actuale. Apoi ne-am gândit că această perioadă poate fi chiar potrivită pentru el, când reevaluăm ce este important pentru noi și pentru cei dragi, inventariem lucruri, gânduri și dulapuri. Așadar, să începem, îi dau cuvântul lui Sorin.

Aminteam în primul capitol, Fii isteață la volan: pune în mașină lucruri ce te pot scoate din necaz, despre faptul că trusa medicală pe care o primim împreună cu mașina nu este nici pe departe echipată astfel încât chiar să ne fie de folos în caz de urgență și promiteam un episod în care voi povesti mai multe despre tot felul de astfel de truse.

trusa medicala din casa

În primul rând, recomand oricui se consideră un partener de nădejde sau un părinte responsabil să-și dedice ceva timp pentru a afla mai multe despre tehnicile de prim-ajutor. Dacă a salva viața celor dragi nu este cea mai mare dovadă de dragoste, atunci nu știu ce ar putea fi. Și pentru că treaba aceasta cu salvatul de vieți nu e deloc de glumă, o să încep cu 3 precizări.

1. Să salvezi pe cineva nu este lucru ușor, mai ales că nu este o situație cu care te întâlnești în fiecare zi, așa că ar fi minunat să-ți amintești că pentru a putea lua rapid decizii bune și a ajuta la salvarea unei vieți este important să-ți păstrezi calmul. Apoi, trebuie să te simți gata pentru a acționa și a oferi ajutor. Să nu faci rău e prima regulă în medicină, dar e cam greu să știi ce să faci într-o astfel de situație dacă ai tot amânat să te pui la curent cu tehnicile de prim-ajutor. Poate acum e un moment bun să schimbi asta.

2. Mai jos vei citi despre ce îți recomand să ai la tine pentru câteva dintre cele mai uzuale situații cu care te poti întâlni, pentru tehnici te rog citește o carte recomandată de Crucea Roșie sau, când se ridică restricțiile, urmează un curs la una dintre filialele lor. Îl poți și oferi cadou cuiva drag sau poate mergeți împreună. Banii voștri vor ajuta niște oameni ce-și dedică viața ajutării altora, voi veți învăța cum să acordați ajutor, toată lumea câștigă. Sau poți cere angajatorului tău să facă pe bune protecția muncii, cu sesiuni în care personal calificat să vă explice procedurile de prim-ajutor. Nu semna acele hărtii doar ca să mai bifezi o sarcină îndeplinită, nu este deloc genul acela de lucru de care trebuie să scapi cât mai repede. 

3. Pierderea masivă de sânge este una dintre principalele cauze de deces în cazuri ce ar implica proceduri de prim-ajutor. Asigură-te că te pui la punct cu meteode de oprire a hemoragiilor prin aplicare de presiune directă pâna la sosirea ajutorului calificat.

Acum voi încerca să prezint 3 variante de truse de prim-ajutor:

3 truse medicale pentru casa

1. prima foarte simplă – care se poate strecura fără greutate în geanta de zi cu zi, chiar și într-una în care nu încape mare lucru;
2. una puțin mai cuprinzătoare – pe care o poți lua cu tine în călătoriile cu avionul;
3. ceea de ținut în casă, la îndemână, și de înhățat rapid în situații de urgență. Pe aceasta noi o avem în dublu exemplar – de luat în mașină când mergem mai multe zile în zone în care știm sigur că ambulanța ar ajunge foarte greu și cea a casei. 

Dar, până la enumerarea celor 3 tipuri de kit-uri de prim-ajutor, doresc să repet, încă o dată, importanța cunoașterii manevrelor de prim-ajutor. Dacă în ceea ce privește materialele mai poți face improvizații și jongla cu ce ai: un leucoplast poate fi înlocuit cu un scotch sau un autocolant, un tricou poate ține loc de fașă, iar șervețelele sau hârtia igienică pot lua oricând locul compreselor, fără cunoștințele necesare nu vom ști ce trebuie făcut. La urma urmelor, trusa pe care o avem mereu la îndemnă suntem chiar noi.

Și încă ceva: Nu există o trusă medicală completă, ea este un proiect în continuă desfășurare, depinzând de nevoile utilizatorilor și de diversele situații în care se pot afla. Important este să cunoști ce poți face cu diversele componente și astfel să știi de ce ai nevoie. Iar multe lucruri se pot folosi împreună pentru a improviza soluții, multiplicându-ne astfel puterea de a trata diverse răni.

Mai jos, câteva explicații despre cele mai des întâlnite componentele ale unei truse și la ce le putem utiliza:

Leucopast cu zona absorbantă neaderentă – pentru tăieturi mici, zgârieturi și răni împunse care nu sângerează excesiv. Alege unele de calitate care să nu se desfacă ușor în contact cu apa, de diverse mărimi, cu mici perforații pentru a lăsa zona să respire. Acoperirea rănii cu plasturi menține zona cât mai curată, diminuând astfel riscul de infectare. Cu cât “pereții” tăieturii sunt mai apropiati, cu atât rana se închide mai repede. O simplă coală A4 poate produce o tăietură asemănătoare celei cauzate de un cuțit de bucătărie, pantofii înguști care ți-au plăcut teribil și care nu au auzit de “sigur se mai lasă” pot produce bășici sau bătături dureroase, o scoică te poate tăia rău în talpă, iar o crenguță de brad te poate zgâria pe umar în timp ce mergi pe traseu. Sunt o mulțime de situații în care plasturii ne pot fi de folos, iar cum doresc să îi am mereu la îndemână am strecurat câțiva și în portofel, lucru care ți-l recomand și ție.

Leucoplast rolă – folositor pentru a fixa comprese de dimensiuni mai mari sau a ne asigura că plasturii de care povesteam mai sus rămân la locul lor. Nu se recomandă a fi pus direct pe rană pentru că atunci când îl vom da jos o să fie dureros și contraproductiv, de cele mai multe ori redeschizând rana. Există și un leucoplast transparent perforat care teoretic permite pielii să respire, dar este cam scump pentru ce oferă.
 
Comprese sterile – sunt folositoare pentru mai multe lucruri: pentru a curăța rana, a opri sângererea, a oferi suport diferitelor soluții (dezinfectant, apă, spirt etc.), pot fi transformate în comprese pentru a răcori ceafa sau fruntea, iar atunci când sunt prinse cu o fașă elastică sau cu o rolă de pansament deasupra plăgii protejează zona de microbi și de bacterii, diminuând riscul de infectare. În cazul ultimului exemplu, deoarece compresa urmează să fie ținută o perioada mai lungă peste rană, aș recomanda folosirea unor comprese antiaderente.

Fașă elastică autoaderentă – are avantajul că se poate fixa rapid, fără a avea nevoie de ace de siguranță sau de cleme speciale, ca în cazul rolelor de pansament (tifon). Nu respiră atât de ușor precum pansamentul, dar oferă o fixare mai bună.

Rolă de pansament (tifon) – pentru curățat sau pansat o rană și pentru alte multe întrebuințări.

Mănuși chirurgicale de unică folosință  – nu putem ști istoricul medical al persoanei pe care urmează să o ajutăm, așa că este bine să ne protejăm, mai ales că se întâmplă adesea să avem mici zgârieturi pe mâini de care nu știm sau chiar ne putem răni ușor încercând să oferim ajutor sau să ajungem la cel accidentat. În plus, mănușile oferă protecție și persoanei care are nevoie de ajutor.

Servețele și/sau mini spray dezinfectant – pentru curățat sau dezinfectat ranile și pentru a ne păstra mâinile curate, nu cred că mai este nevoie să amintesc, în aceste zile, de importanța acestui lucru.
 
Apă oxigenată – de ajutor pentru curățarea și tratarea ranilor. Atenție, aceasta trebuie păstrată în ambalaje închise la culoare, așa că dacă dorești să o pui în alt recipent asigură-te că nu este unul transparent sau dacă este înfășoară-l cu bandă adezivă închisa la culoare – gen duct tape (ce poate fi și ea de folos în anumite situații).

Dezinfectant – tinctură de iod, betadină sau orice substanță de acest fel ce ajută la curățarea plăgilor și la vindecarea anumitor răni. Unele persoane pot fi alergice la iod, așa că ar bine să poți afla acest lucru, altfel poți face un rău mai mare decât cel pe care te pregătești să-l repari.

Garou – povesteam și în articolul cu obiecte bune de avut în mașină despre importanța garoului în școala de gândire din Statele Unite – “mai bine în viață cu un membru în minus, decât cu toate membrele, dar decedat”. Având în vedere că o trusă de prim-ajutor trebuie să se ocupe, în primul rând, cu stoparea hemoragiilor care pun în pericol viața, un garou este foarte important. Și la fel de important este și să știi să-l folosești. 

Câteva pastile uzuale – aspirină, ceva pentru dureri de cap sau articulare, antidiareice sau laxative. Și cum putem lua cu noi minitrusa de prim-ajutor și în călătoriile în afara țării, acestea ne pot scăpa rapid de mici neplăceri, plus nu mai trebuie să găsim rapid o farmacie într-un oraș străin.

Antihistaminice – pentru reacții alergice.

Spray cu antibiotic – pentru a ține rana curată și infectiile la distanță, dar și pentru a grăbi închiderea și vindecarea lor. 

Foarfecă – pentru tăiat pansamentul sau rola de leucoplast. Iar în cazurile speciale, în care nu putem vedea direct rana, dar observăm că hainele persoanei sunt îmbibate cu sânge, lucru care ne indică prezența unei plăgi, putem tăia îmbrăcamintea cu ajutorul ei.

Superglue – chiar dacă sună ciudat, poate forma o barieră perfectă pentru răni  superficiale. Dacă nu ești alergic la substanțele din el, acoperă minităietura cu lipici și ține pereții rănii uniți până când soluția se usucă și se întărește. Eu am folosit metoda cu succes, de multe ori.

Ață și ace de cusut + ace de siguranță – ocupă extrem de puțin loc, cântăresc doar câteva grame și sunt de folos în tot felul de situații, așa că îți recomand să le adaugi în kitul tău de prim-ajutor. Iată doar 2 posibile întrebuințări: cele se siguranță pot fi de folos pentru fixarea capetelor rolei de tifon în cazul în care cream un bandaj cu ajutorul ei, iar acul și ața sunt pentru urgențe mai potolite… când pierdem un nasture sau ni se strică fermoarul. 

Zahăr/miere/bomboane/glucoză – pentru a fi de folos, la nevoie, celor ce suferă de diabet, dar și pentru alte situații mai grave sau mai puțin grave.

Săpun – cred că nu mai este nevoie să subliniez importanța mâinilor curate, când acordăm ajutor… și nu numai.

Pastile de purificat apa – pentru a ne asigura că apa pe care o bem este fără dinozauri. Noi le ținem în kitul mare pe care îl luăm cu noi în călătorii în țară, astfel, în cazul în care luăm apă de la vreo fântână sau un izvor, să fim siguri că apa băută este curată.

Termometru – pentru că nu orice febră este doar febră.

Folie reflectorizanta de supraviețuire – îl ajută pe cel ce are nevoie de ajutor să-și păstreze temperatura corpului constantă, până la venirea ambulanței.

Atenție!
Dacă vezi o persoana care are nevoie de ajutor si vrei să o ajuti, este foarte important să te apropii de ea, să te prezinți și să o întrebi dacă dorește să fie ajutată. Dacă persoana respectivă este inconștientă, atunci ne asumăm urmările acțiunilor noastre.

1. Minitrusa de prim-ajutor pentru uz personal 

Este trusa de zi cu zi, cea pe care o poți avea mereu în geantă. Nu trebuie să fie nimic extravagant, poate fi și o simplă pungă de 15×15 cm cu fermoar în care să ai câteva lucruri pe care să le poți folosi la nevoie. Fiind în oraș, dacă ai nevoie de îngrijri mai serioase poți apela rapid la o farmacie sau la o clinică.

trusa medicala pentru geanta

Trusa de prim-ajutor extinsă

 
Oferă ceva mai multe lucruri, dar ocupă și ceva mai mult spațiu. Este genul de trusă medicală pe care eu o port în rucsac atunci când merg în drumeții de o zi în natură sau în scurte călătorii în străinătate. 

trusa medicala

Trusa de prim-ajutor pentru casă sau de luat în călătorii cu mașina 

Este mai mare, dar oferă soluții multiple pentru a ne fi de ajutor nouă sau altora. Noi o ținem mereu în același loc pentru a ști de unde să o luăm, în caz de nevoie. Este genul de trusă pe care o putem înhăța rapid și alerga cu ea la un vecin aflat la ananghie sau pe stradă dacă vedem că cineva are nevoie de ajutor. Cum spuneam și mai sus, în concediile din țară cu mașina vine și ea cu noi și ne poate fi de ajutor dacă este nevoie să îi ajutăm pe alții sau dacă unul dintre noi are nevoie de ajutor.

trusa de prim ajutor pentru casa

interior trusa medicala
ce contine trusa medicala de acasa
trusa medicala pentru casa trusa medicala de urgenta

Alte câteva sfaturi:

Învață drumul spre cele mai apropiate spitale (din zona în care stai și din cea în care lucrezi) pentru cazurile în care este nevoie să te duci rapid (sau să duci pe cineva) la camera de gardă.

Verifică periodic tursa de prim ajutor – uită-te la valabilitatea și la starea componentelor, înlocuiește produsele expirate, adaugă-i lucruri în funcție de nevoile tare & de stilul de viață.

Lipește pe spatele buletinului un autocolant sau pune un bilețel în portofel unde notezi grupa ta sanguină și Rh-ul, eventuale alergii, tratamentele pe care le urmezi, bolile cronice și numerele de telefon ale persoanelor de contact care pot fi anunțate că ai suferit un accident. Eu am notat același lucru și pe spatele trusei de prim-ajutor.

Ai grijă de casa ta – foarte multe accidente serioase au loc în interiorul casei, așa că ai grijă de ea: verifică, cu ajutorul persoanelor autorizate, instalația de gaze, centrala, țevile, ai grijă când gătești, când folosești lumânări parfumate, când meșterești ceva, iar când o amenajezi gândește-te la siguranța tuturor membrilor familiei.

Prin aceste articole nu dorim nicidecum să te speriem sau să vedem doar partea negativă dintr-o situație, dimpotrivă, dorim să-ți arătăm cât de important este să investești timp, energie, bani și dăruire și în prevenție. În situații limită, care, din păcate, ni se pot întâmpla chiar nouă, uneltele potrivite și felul în care le folosim pot face diferența dintre viață și moarte. La propriu.

3 Comments

  • Reply Diana June 15, 2020 at 10:23 am

    Foarte bun articolul. M-ai facut sa ma mobilizez in cautarea unor cursuri in oras si sa imi compun o trusa in afara celei obligatorii din masina. Mersi!

  • Reply Alege Sustenabil Eroii au în spatele lor alți eroi. Despre cei ce luptă cu focul. - Alege Sustenabil July 31, 2020 at 1:06 pm

    […] am mai scris două articole despre cum te poți pregăti pentru neprevăzut – despre truse de prim-ajutor și despre cum îți poți echipa mașina pentru a fi pregătită de pericole, la finalul acestui […]

  • Leave a Reply

    *