Recunosc deschis: prima dată când am fost la Londra am dat iama în tot felul de magazine, fără a apăsa prea des pe frână. În apărarea mea, spun repede că asta se întâmpla acum mai bine de 10 ani, iar la noi nu existau, în acea vreme, prea multe magazine sau opțiuni. Iar eu, deși nu cumpăram chiar nebunește, ci mai mult intram și vizitam tot ce îmi sărea în cale, tot plecam cu mult mai multe lucruri decât aveam nevoie. Și pierdeam o grămadă de timp și de energie făcând asta. Deh, nu descoperisem încă binefacerile minimalismului.
De atunci am mai fost la Londra de vreo 7-8 ori și cum prioritățile mele și felul de a privi cumpărăturile și orașele s-au schimbat doresc să #DauMaiDeparte câteva dintre locurile unde intru cu plăcere, atât pentru cumpărături, cât și pentru inspirație. Poate te ajută să vezi altfel Londra, să faci ceva descoperiri potrivite ție și să petreci cât mai puțin timp în magazine de umplutură. La urma urmelor, vacanțele sunt în primul rând pentru altceva, nu?
1. ZONA DE EST
Un loc ce până nu foarte demult nu era nicidecum hipsteresc, cool și hip cum e azi. Dar reminiscențele zilelor trecute: restaurantele indiene sau marocane, magazinele vintage, micile galerii de artă, târgurile din weekend și aerul dur, dar cald al clădirilor oferă zonei acea savoare ce domolește hipsterismele răsărite cam peste tot. Dar aici nu mi se par deloc forțate, deși cred pot fi un pic agasante dacă nu guști genul. Mie îmi place teribil zona deoarece aici conviețuiesc mixuri fascinate care deși nu-s întotdeauna pe gustul meu mă învață sau provoacă să aflu mai multe despre subiecte mari și serioase: tendințe, globalizare, marketing, antropologie, publicitate sau artă. Aici poți savura un toast cu avocado cu iz asiatic, vizita o galerie de artă ultacontemporană sau intra într-un magazin minimalist și în altul cu vinyluri în decurs de câteva minute. Zona e destul de mare, poți alege diverse moduri de a o vizita: hoinărește la întâmplare pe străzi și intră unde ți se pare apetisant fără a avea un scop anume, concentrează-te pe principalele sale puncte (Spitalfields, Shoreditch, Whitechapel, Brick Lane, Commercial Road) sau oprește-te la doar câteva locuri. Eu am câteva recomandări: Deciem (nava mamă a companiei The Ordinary, dar care are și alte branduri interesante în portofoliu – amintesc doar NIOD, Hylamide sau The Chemistry Brand pe care le recomand din inimă; în Londra mai găsești și alte magazine Deciem), Le Labo (parfumuri de nișă minunate ce sunt, cum altfel, și cruelty free), BOXPARK (containere cu tot felul de magazine interesante), Labour & Wait (obiecte de casă și de gospodărit retro-contemporane: vase de email, perii de tot soiul, termosuri, haine minimaliste din bumbac ferm, săpunuri simple, genți trainice), Old Spitalfields Market (un vechi spital transformat într-o piață unde au loc diverse târguri și evenimente, dar care are și magazine sau expozanți permanenți cu haine, cosmetice sau bucate), MAST (ciocolată de neratat), Ace Hotel (nu trebuie neapărat să stai aici, poți doar intra pentru inspirație, în plus hotelul mai găzduiește tot felul de evenimente sau expoziții), Ottolenghi (bistro cu preparate senzaționale ce se mai găsește și în alte părți ale Londrei).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
2. COAL DROPS YARD
E un loc deschis recent, tot un mix de magazine, restaurante, galeriii de artă, dar pe o suprafață mult mai mică și mai contorizabilă ca zona de est. Coboară la stația de merou King’s Cross și urmează semnele, sunt câteva minute de mers pe jos. Mie mi-a plăcut tare că magazine actuale sunt așezate într-o loc cu istorie, o veche clădire victoriană, ce nu face nicidecum notă discordantă cu exponatele, dimpotrivă. Când am fost acolo avea loc London Design Festival, iar cum zona King’s Cross era una dintre cele participante la eveniment am avut ocazia să privesc locul ornat cu instalații și expoziții ce au făcut totul și mai apetisant. Dar chiar și fără LDF zona e una în care se întâmplă mereu evenimente culturale, așa că nu mergi doar la cumpărături, ci intri într-un loc ce-ți oferă tot felul de experiențe. De fapt, asta îmi place mie cel mai cel la aceste locuri despre care scriu azi – că fac un ghem din mai multe epoci, exponate, tendințe pe care ți-l aruncă în brațe spre descâlcire de sensuri și bucurii, cât timp pe plimbi pe acolo. Și ceva vreme după. Câteva recomandări de aici: Aesop (cosmetice), Le chocolat Alain Ducasse (ciocolată, desigur), Sons + Daughters (restaurant delicios, echipa fondatoare e aceeași cu a premiatului restaurant Pidgin din estul Londrei), Twiin (concept store american), Blackhorse Lane Ateliers (blugi realizați sustenabil), A.P.C. (un brand francez cu haine minimaliste, numele său înseamnă Atelier de Production et de Création).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
3. MAGAZINELE MUZEELOR
Mereu mi-au plăcut magazinele muzeelor, deși uneori, mai ales la anumite expoziții mult așteptate, e o cam prea mare avalanșă de albume, agende, afișe, carnețele sau magneți cu exponatele respective ce parcă transformă totul într-un spectacol comercial derulat pe repede înainte. Dar dincolo de acest fapt, am găsit piese interesante și de calitate în astfel de magazine: jucării, albume, agende, cărți sau mici obiecte pentru casă. De la Londra, printre preferate se numără magazinele muzeelor: Tate Modern, V&A și a Muzeului de știință. Pont: intrarea la muzeele de stat, cum sunt toate cele menționate mai sus, e gratuită, se plătesc doar expozițiile temporare.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Iar la Tate Modern te încurajau să lași pliantele sau hărțile care nu-ți sunt de folos pentru a putea fi refolosite și de către alți vizitatori, spre a reduce risipa.
4. DE LA MASS MARKET… DOAR DE LA JAPONEZI
Eu am renunțat (aproape de tot) la mamuții mass market ai modei), mai intru (rar) la COS sau Other Stories, japonezii MUJI și UNIQLO fiind cam singurii păstrați pe listă. Așa că, dacă orașul pe care-l vizitez are vreun magazin intre cele 2, îl vizitez, cu siguranță,
Despre UNIQLO am tot scris – un gigant japonez cu articole vestimentare pentru femei, bărbați și copii, dar l-am lăsat pe lista bună deoarece piesele lor au croieli simple, materiale bune, culori puține, game interesante și inovatoare (HEATTECH, colaborări cu designeri sau artiști, blugi făcuți cu grijă pentru planetă).
MUJI e specializat în obiecte pentru casă și papetărie (tot simple, minimaliste, fără zorzoane inutile, multe premiate la festivaluri de design), dar au și articole vestimentare: piese de bază care-s chiar de bază (recomand tricourile de bumbac bio).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Am avut bucuria să particip, în cadrul London Fashion Week, la preview-ul expoziției UNIQLO: The Art and Science of LifeWear, New Form Follows Function, găzduită de Somerset House, de unde sunt și imaginile următoare.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
5. CARNABY STREET
De fapt nu doar strada cu pricina e interesantă, toată minizona ce o înconjoară e plină de magazine, restaurante, cafenele, galerii și nu e așa aglomerată ca străzile celebre de cumpărături. O variantă rapidă de a ajunge aici este din Regent Street, dar locul este foarte simplu de nimerit și de pe Oxford Street. Unde merg cel mai des aici? MUJI (despre care am povestit la capitolul despre japonezi), Size? (încălțăminte sport), IZIPIZI (ochelari), Samsoe & Samsoe (modă scandinavă), Pixi, Birkenstock, Levi’s – ce cred că nu mai au nevoie de prezentare. Iar dacă ajungi în jurul Sărbătorilor de iarnă vei vedea că străzile cu pricina sunt decorate cu gust, deloc deranjant nici pentru cineva nu tocmai convins de spiritul sărbătorilor. Eu m-am nimerit în vreo 3 ierni pe acolo și chiar mi-a plăcut teribil zona, minilabirintul de străduțe luminate chiar te inspiră să fii mai vesel, mai curios, mai plin de energie. Și cred că e un cadou cu miez de la un oraș.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
6. DOVER STREET MARKET
E un magazin de tipul concept store, localizat inițial pe strada Dover (acum se găsește, la Londra, pe strada Haymarket și mai are frați și în alte orașe ale lumii), creat de Rei Kawakubo de la Comme des Garçons și de soțul ei, Adrian Joffe. Un fel de magazin-muzeu, nu neapărat datorită prețurilor măricele, ci mai ales a felului cum sunt curatorate sau așezate obiectele, mie locul mi se pare foarte inspirant. Găsești aici nu doar hainele, accesoriile sau parfumurile Comme des Garçons, ci și alte branduri specifice nișei urbano-cool-cu-ceva-bani-relaxare-și-curaj: Dries Van Noten, Jacquemus, Jil Sander, J.W. Anderson, Maison Margiela, Thom Browne. Eu îl vizitez de fiecare dată.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
7. ALTFEL DE STRĂZI DE CUMPĂRĂTURI
Dacă ar fi să-ți dau un singur sfat legat de cumpărături acesta ar fi să eviți străzile celebre de cumpărături – Oxford Street, Regent Street, High Street Kensington – sunt teribil de aglomerate și o să-ți ia din energia si bucuria orașului. Eventual, dacă simți că e musai să ajungi în aceste zone, mergi în câteva magazine dimineața, când e mai liber și alege-le doar pe cele care te interesează cu adevărat. Și ce ar fi să te plimbi prin zone mai puțin faimoase și pline de turisți ce ar putea să te facă să descoperi nu doar câteva magazine interesante, ci și o altă latura a Londrei? O recomandare: zona Angel – High Street Islington, de unde îți las câteva vederi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Firește că mai sunt o mulțime de locuri interesante, câteva chiar și pe lista mea de suflet (Portobello, Camden, Covent Garden), dar nu cred că e înțelept să le înghesuim pe toate într-o singură călătorie. Dar sper că cele 7 locuri despre care am povestit azi să te ajute să descoperi companii ce fac lucrurile cu răbdare, să cumperi mai cumpătat și să alegi să vezi, să te inspiri și să înțelegi mai degrabă decât să ai. Deoarece da, chiar și magazinele ne pot da o foarte bună idee spre ce se întâmplă în lume. Sau cu noi înșine.
PS o parte din acest articol va apărea în numărul viitor al revistei Glamour ce are, de curând, haine noi. Și nu mă refer doar la faptul că este tipărită pe hârtie reciclată sau că varianta de mobil arată tare bine, că și subiectele sunt din ce în ce mai ancorate în prezent, iar preocupările nu-s nicidecum doar frivolo-consumeriste. Eu i-am pus la așa da :)
2 Comments
Hey! Am fost in decembrie/ ianuarie in Londra, dar revin in mai. Sigur voi tine cont de recomandarile tale. Aveam nevoie de alt fel de magazine, nu doar mass. Shoreditch m a impresionat si pe mine placut, fain de tot. TO imi e la suflet, e the best!
:)