O expoziție care are loc, până la finalul lunii noiembrie, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa – pe care, Sorin și cu mine, am avut bucuria să o gândim, realizăm, ba chiar să o și montăm.
Încep prin a spune că, în ciuda așteptărilor, am descoperit un oraș viu, curat și verde și un muzeu pus pe fapte mari. Simt că este începutul unei mari prietenii :) Și reiau recomandarea de a ne arunca, din când în când, în gol – când alegem destinațiile călătoriilor prin România, de multe ori ne așteaptă surprize frumoase.
Și acum să povestim despre expoziție! Întâi, câteva imagini din timpul aranjării, de care, cum spuneam, ne-am ocupat tot noi – chiar am cărat cu mașina toate obiectele, ramele, lemnele și caprele de la București la Reșița.
Subiectul a fost prezentarea unor afișe de film care au rulat în județul Caraș-Severin în perioada 1950-1990, piese aflate în arhiva muzeului. Expoziția face parte din proiectul „Afișul la vedere!”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în cadrul căruia au mai fost evenimente, inclusiv un atelier pentru copii – aceștia și-au ales afișele favorite – prezentate în original, în cadrul expoziției noastre.
Restul afișelor se pot vedea sub forma unor printuri sau a unor materiale și instalații: un video care rulează în micul cinema din expoziție – cu părți din afișe decupate, rearanjate și montate, avem și câteva variante analog cu aceste decupaje – care prezintă nume de filme, de actori, de studiouri, dar și visele și visurile acelor vremuri, iar câteva afișe au primit aranjatele lor – cu obiecte care încearcă să cuprindă & surprindă universul acelui afiș.
Aici este animația care rulează în minicinematograful din cadrul expoziției:
Am dorit să facem mai mult decât prezentarea afișelor, am încercat să surprindem universul acelor vremuri, când cărțile, radioul și filmele de cinema au fost adevărate oaze de libertate și de refugiu pentru cei mai mulți dintre români. Un spațiu de visare, una dintre puținele șanse de a transforma griul.
Mai jos sunt aranjatele din expoziție, între ele o instalație alcătuită din niște picioare de la un teodolit, o cutie de metal, cumpărată de noi, acum vreo 7-8 ani, de la o fabrică din Reșița care se desființa, un grilaj metalic, o cască muncitorească și câteva cărți & reviste din anticariate, despre filmele acelor vremuri.
Am recreat universul unor fime & afișe aranjând – în aceste cutii-vagonete cu roți din role de cinema – obiecte care să le reprezinte.
Și un material video despre toate acestea:
No Comments