Câteva lămuriri despre cosmeticele curate și ceva exemple de astfel de produse

June 11, 2020

Se tot vorbește, în ultima vreme, despre produsele cosmetice fără atâtea drăcii în ele. Clean beauty, non-toxic, green, natural, eco-friendly – sunt doar câțiva dintre cei mai uzuali termeni ce, de multe ori, nici nu știm exact ce înseamnă. Și asta deoarece atât brandurile, cât și legislația lasă loc de interpretări. De regulă, fiecare companie, site, magazin, revistă sau consumator își alege ce înseamnă pentru sine un produs bun și acționează în consecință, folosind cuvintele acestea pentru a-și susține alegerile și interesele. Firește că am și eu un set de criterii după care cataloghez și aleg apoi produsele cosmetice, nu doresc nicidecum să ți le impun, eu scriu doar ce am descoperit și-mi este potrivit, poate aceste lucruri te ajută să afli alte drumuri, produse și obiceiuri potrivite ție. 

În mare, produsele curate sunt acelea care nu conțin substanțe cu potențial toxic, acestui fapt adăugându-i-se apoi și alte buline roșii: ambalaje cât mai sustenabile, produse realizate etic, ingrediente organice, design minimalist.

Dar și aici termenii se suprapun și uneori mai mult ne încurcă. Dacă în ceea ce privește ingredientele cu potențial dăunător lucrurile sunt, cât de cât mai simple, deși voi adauga și aici niște note de subsol, când vine vorba de ce înseamnă exact natural, organic, eco, netestat pe animale treburile se complică puțin, deoarece termenii sunt vagi, iar legile nu ajută la cernerea lor. O să încerc să scriu cum îi văd și înțeleg eu, poate te ajută la a-ți clarifica dorințele și în găsirea produselor cât mai pe placul tău și al pielii tale. Pentru că, dincolo de ce e la modă, recomandat sau chiar considerat un produs senzațional ce le bifează pe toate, dacă ție nu-ți face bine, nimic din toate acestea nu contează.

Câteva ingrediente de care ar fi bine să te ferești, ce ar trebui să lipsească dintr-un produs cosmetic bun

Cred că am toți am auzit că produsele cosmetice nu ar trebui să conțină anumite substanțe – parabenii, alcoolul, parfumul, aromele sau coloranți artificiali – fiind printre cele mai cunoscute. Mai adaug eu câteva, poate le știai deja: SLS, ftalați, DEA, TEA, PEGs, vaselina, talcul, uleiurile volatile, fluorul. Acestea pot produce alergii, iritații, depigmentări ale pielii sau chiar probleme mai grave, mai ales că sunt prezente în produse pe care le folosim toată viața. Ca în orice alt domeniu, doza face otrava și fiecare individ reacționează diferit la un produs, așa că poți să nu ai absolut nicio problemă folosind orice poftești, așa cum sunt persoane sănătoase tun deși mănâncă mult prea des alimente procesate, dar poți dezvolta alergii servere sau alte probleme serioase de sănătate din cauza chimicalelor din cosmetice. Oricum ar fi, tu decizi, eu doar doresc să îți spun că există aceste substanțe ascunde în pomezile strălucitoare, poți alege să te ferești sau ba de ele.
 
Mai jos o să fac o mică descriere unor termeni mai puțin cunoscuți dintre cei menționați mai sus. 

Parabeni – pe etichete numele lor începe cu: methyl, ethyl, butyl, propyl – sunt conservanți sintetici adăugați pentru a prelungi viața produsului la raft, fiind legați de tot felul de iritații ale pielii, dar și de lucruri mai grave: dereglări hormonale sau chiar afecțiuni canceroase. 

SLS (sodium lauryl sulphate) și ALS (ammonium lauryl sulphate) – sună la fel și se scriu cam la fel, dar au structuturi moleculare diferite, SLS fiind o moleculă mai simplă și de dimensiuni mai mici, așa încât acționează un pic diferit, pătrunzând mai ușor în piele și de accea fiind considerată a avea potențial mai iritant.

BHA (butylated hydroxyanisole) și BHT (butylated hydroxytoluene) – antioxidanți sintetici ce pot duce la depigmentări ale pielii, dar și la afecțiuni ale ficatului sau ale stomacului.

Ftalați – DBP (dibutyl phthalate), DEP (diethyl phthalate), BPA (Bisphenol) – sunt compuși chimici utilizați în industria plasticului ca solvenți. Deși interziși în Comunitatea Europeană se întâlnesc încă în multe produse fabricate în altă parte. În produsele cosmetice sunt folosiți pentru realizarea ambalajelor, dar și în compoziția produselor, mai ales pentru lacurile de unghii și deoarece sunt foarte toxici pot avea efecte dăunătoare asupra organismului, mai ales a sistemului reproducător.

Formaldehida – Formaldehyde, Quanternium-15, DMDM hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Sodium Hydroxymethylglycinate – conservant cu potențial cancerigen prezent mai ales în oje sau în produsele pentru păr. 

Triclosan și triclocarban – substanțe chimice cu proprietăți antibacteriene ce se găsesc mai ales în săpunuri, produse pentru sănătatea orală, deodorate & antiperspirante și pot afecta sistemul reproducător.

PEGs – Polyethylene Glycol, Polyethylene, Polyoxyethylene, Ceteareth – compuși pe bază de petrol care sunt utilizați la scară largă în produsele cosmetice și alimentare ca agenți de îngroșare, solvenți, îndulcitori și purtători de umiditate. Sunt benefici produselor, dar nu neapărat și nouă deși, ca în orice subiect sensibil, părerile sunt împărțite, sunt voci ce spun că în produsele cosmetice aceștia sunt în cantități prea mici pentru a ne afecta. Se prea poate, dar tot cred că e și mai bine să nu fie deloc, mai ales când există și multe alternative ce nu le conțin. În plus, dacă tot mai multe companii le tot scot din produsele lor, înseamnă că se poate și fără ele :)

Eco, natural, vegan, netestat pe animale? Mic dicționar de termeni

Eco-friendly – ingrediente non-toxice, ambalaje din materiale reciclate sau reciclabile, fabricat folosind resurse regenerabile, în fabrici ce folosesc energie verde.

Vegan – fără ingrediente de origine animală. Atenție, un produs poate fi eco-friendly, fără a fi vegan (adică folosește produse de origine animală – de la ceară de albine la piei de animale – dar care provin din locuri unde animalele sunt crescute și sacrificate în condiții cât mai puțin traumatizante). Tu știi unde tragi linia, eu doresc să subliniez diferențele dintre termeni). Tot așa, vegan nu este egal cu eco-friendly, produsul poate să nu aibă niciun ingredient de origine animală, dar poate conține altele dăunătoare planetei (compuși chimici, ambalaje neprietenoase cu mediul etc).

Cruelty free – niciun animal nu a fost rănit pentru fabricarea produsului. Nu este sinonim cu vegan, un produs poate fi cruelty free în timp ce conține ingrediente de origine animală (ceară de albine, polen etc) recoltate astfel încât să nu le rănească pe acestea, iar un produs vegan poate fi testat pe animale. Deși în Uniunea Europeană și încă în câteva țări acest lucru este interzis, există locuri unde legislația permite testarea pe animale, ba chiar și unele unde este cerută. Am scris mai multe în acest articol unde sper să găsești răspuns la cât mai multe întrebări, acum mai spun doar ca un produs este sigur pentru tine și fără a fi testat pe animale. În 2020 există deja nu doar mii și mii de ingrediente certificate ca fiind sigure, dar și multe alte metode, mult mai precise și mai moderne de a testa un produs. 

Natural – din ingrediente ce provin din natură. Asta nu înseamnă că 100% dintre ingrediente sale sunt naturale, cum spuneam, legislația este foarte permisivă, iar o companie poate folosi pentru a-și descrie produsele acest termen chiar dacă doar un procent foarte mic dintre ingredientele lor sunt naturale. Mai mult, rar un produs este 100% natural (atunci are o durată de viață foarte scurtă, de obicei până la 3 luni), pentru a rezista în magazin și apoi, după deschidere, la tine acasă, are nevoie de ceva conservanți (și nu, nu toți sunt dăunători), iar un produs natural nu înseamnă automat că este pefect pentru tine sau lipsit de riscuri, dimpotrivă, acesta poate provoca alergii (chiar severe), ca sa nu mai zic ca este foarte important și cine a făcut acel produs – în ultima vreme au răsărit tot felul de eco-entuziaști care încurajați de o legislație relaxată manufacturează și comercializează produse naturale ce nu-s nicidecum lipsite de riscuri. Fiecare alege ce îi este mai aproape de inimă, crez și portofel, dar eu nu aș avea încredere într-o cremă cu SPF, un deodorant sau știu eu ce pomadă antiacneică realizată de cineva ce are ca pregătire doar bunele intenții, uneori nici acelea. Da, pot fi ieși produse foarte bune și din mâna unui artizan începător, ba chiar un astfel de om poate ajunge apoi să dețină un brand minunat, dar nu e așa de simplu să faci produse cosmetice, fie ele și naturale. Și apoi, una este un săpun, deși nici acesta nu ar trebui luat de oriunde, alta o cremă cu SPF, un produs antirid, un antiperspirant sau un șampon solid. Oricât susțin și iubesc produsele curate, ar trebui să luăm în calcul și eficiența lor & siguranța noastră, atunci când le alegem. Și încă ceva: de multe ori acestea sunt marketate înșelător, cu intenție sau fără, și îți pot produce mari neplăceri. De exemplu, un produs ce este pus în vânzare ca unul ce te protejează de soare, dar are în componența lui doar ulei de morcov sau de cocos – nu te protejează de soare. De asemenea, uleiurile volatile nu-s produse cosmetice, ba chiar unele îți pot provoca probleme grave dacă sunt folosite drept cosmetice. Din dorința de a alege produse cât mai naturale, a susține un mic magazin sau un antreprenor local, a reduce consumul de plastic sau de ambalaje poți ajunge să alegi produse necorespunzătoare și astfel să-ți faci mai mult rău, așa că repet și iar repet recomandarea de a te interesa de cine și cum face un produs și cam ce ar trebui să conțină acesta pentru a fi eficient. Am pe blog câteva articole despre protecția solară, le poți găsi în categoria Cosmeticale, poate mai clarifică din nelămuriri. Iar la finalul acestui material voi mai pune alte link-uri și alte recomandări, de la noi și nu numai.

Organic – cu ingrediente ce provin din culturi organice. Și aici, denumirile pot fi înșelătoare: chiar dacă un procent foarte mic dintre ingrediente sunt organice, compania respectivă poate folosi acest termen pentru a-și descrie produsul. Există certificări ce fac un pic de ordine – de exemplu, un produs certificat Ecocert ne spune că acesta are cel puțin 95% dintre ingrediente organice. La fel, certificarea Leaping Bunny sau PETA atestă că produsul cu pricina nu a fost testat pe animale. Dar, certificările costă și nu toți producătorii le iau. Așa că un produs poate fi organic, cruelty free, vegan etc făra a avea vreo emblemă ce susține acest lucru. Știu, complicat, nu?

5 aplicații și site-uri ce te pot ajuta  în luarea deciziilor

SkinCarisma
Think Dirty
Detox Me
CosDNA
Bunny Free

În funcție de specificul lor, aici poți găsi informații despre ingrediente, data fabricației, termenul de valabilitate, certificări, poți introduce tu ingredientele unui produs sau scana codul de bare sau eticheta cu ingrediente și afla tot felul de detalii – plus multe altele pe care te las să le descoperi navigând prin ele – și așa m-am lungit teribil cu articolul și nu doresc să-ți pierzi răbdarea, mai ales că mai am câteva lucruri de zis :)

Ceva recomandări, bazate pe descoperirile mele

Ferește-te de generalizari. Un produs poate fi senzațional, dar ție să nu-ți priască, niște ingrediente  pot fi semnalizate ca fiind neprietenoase cu pielea (sau cu un anume tip de piele), dar asta nu înseamnă ca sunt automat de pus pe lista neagră, dacă ție nu-ți fac bine nu înseamnă că nu pot pot fi minunate pentru altcineva, ba poți avea surpriza să te împaci mai bine cu un produs ce are un scor de 75% la siguranța ingredientelor față de unul cu 95%. Surprize pot apărea și când analizezi un produs pe care-l credeai curat, vândut drept natural, eco, bla și afli că nu prea e așa sau când cercetezi un brand pe care-l priveai ca fiind plin de prostioare și constați că, de fapt, este mult mai bine făcut ca unul ce părea simplu și curat. Nu uita că dincolo de branding, de cuvintele potrivite, de ambalajele ochioase sau de intenția de a ajuta planeta o companie (sau un hipiot vegan realizator de produse cosmetice) dorește cel mai tare și mai tare un singur lucru: să vândă. În plus, sunt branduri ce pot avea un scor minunat pentru anumite produse din portofoliu și un altul mai puțin spectaculos pentru altele, așa că nu exclude din start o companie doar pentru că are câteva produse ce nu corespund standardelor tale. Sau exclude-o, dacă nu poți trece peste acele detalii, depinde care sunt. Eu, de exemplu, nu folosesc niciun produs cosmetic care nu este cruelty free, indiferent de cât de bun este acesta sau de cât de bine mi s-a potrivit cândva. 

Încearcă, testează, alege pentru tine, nu judeca, nu da verdicte și recomandări bazate pe preferințele sau pe convingerile tale. Este unul dintre motivele pentru care eu doar povestesc ce descopăr, dar mă feresc a recomanda un anume produs, prefer să vorbesc despre idei, branduri, game, magazine și tendințe. Ba mai mult, dincolo de ce afli dintr-o revistă, de pe un grup sau de pe un site, îți recomand ca înainte de orice să vorbești cu un specialist și să citești cu atenție lista ingredientelor. Multe dintre site-urile mari sau brandurile serioase oferă și consultanță, le poți scrie pentru lămuriri. 

Iubirea de azi nu înseamnă neapărat că ai găsit un partener pe viață. Tenul se schimbă și are nevoi diferite, contează și anotimpul, apa, stresul, vârsta, medicamentele pe care le iei, cum te ocupi de curățarea tenului în acel moment, în ce combinații folosești un anume produs, dacă folosești sau ba SPF, dacă ai introdus ceva nou în rutină, unde locuiești în prezent (poate te-ai mutat și acum ai un alt fel de apă, aer, alergeni în jur) – toate acestea influențează modul de acțiune al unui produs, deci fii atentă la semnele pe care ți le dă corpul tău și la schimbările din viața ta.  

Atenție la cei 5. Eu mi-am făcut o listă de 5 lucruri importante pentru piele: curățare, hidratare, protecție, reparare, factorii externi. Degeaba alegi cele mai cele produse dacă le aplici pe o piele care nu e perfect curată, nici Superman-ul produselor antirid nu va avea nicio putere dacă nu te protejezi de soare cu ajutorul cremelor cu SPF, a umbrelei & a pălăriei și nu eviți statul la plajă între orele periculoase – soarele este factorul care nu doar că îmbătrânește pielea, dar îi poate crea și multe alte neplăceri (de la apariția petelor la cancer), așa că cel mai bun produs antirid e crema solară, iar un pic de ajutor extrern (alimentație sănătoasă, mișcare, evitarea stresului sau a poluării) fac minuni și pentru piele.

Cum alegi un produs cât mai bun?

Săpând după informații. Poți începe cu câteva idei citite într-o revistă, aflate de la o prietenă sau găsite pe un blog (sper că sunt și eu de folos, un pic), caută apoi detalii despre subiectele cele mai importante pentru tine (eu am început prin a alege cosmetice netestate pe animale, apoi am tot adăgat criterii: cât mai puține ingrediente toxice, ambalaje sustenabile, design simplu, un brand cu o poveste faină, care se și implică în diverse cauze), alege câteva branduri care corespund cât mai multor criterii de pe lista ta și pornește de aici. Astfel îți faci o bază de branduri sigure, la care poți apela mereu, căreia îi poți adaugă produse punctuale, poate chiar de la companii care nu-ți plac în general, dar care au și ceva produse ce-ți fac bine.

Căutând din mers. Când ești la raft, când ai auzit sau ai văzut un produs nou sau care te tentează, caută-l. Intră pe site-ul său, produsele cosmetice curate au, de regulă, afisate pe prima pagină lista cu componentele dăunătoare pe care produsele lor nu le conțin & certificările, te mai poți uita într-o aplicație pentru a verifica siguranța ingredientelor și pe un site specializat pentru a (re)verifica dacă produsul este, cu adevărat, cruelty free. De multe ori, companiile dau jumătăți de informații în privința acestui subiect, un produs poate fi netestat pe animale în țara de origine (în multe, cum spuneam, este și interzis acest lucru) și notat ca atare pe site-ul cu pricina, dar dacă este prezent pe piața chineză atunci nu mai este considerat cruelty free deoarece aici încă este în vigoare testarea post market a produselor cosmetice. Asta înseamnă că orice produs de import poate fi oricând luat de pe raft și testat pe animale. Firește că brandurile știu și acceptă acest lucru, China e o piață uriașă, iar tu te poți uita la acest lucru cum consideri că îți e mai potrivit și acționa apoi, în funcție de asta.

Mulțumind când primești ajutor și luând atitudine când vezi ceva în neregulă. Arată recunoștință tuturor celor care încearcă să facă ceva pentru a te informa, a crea produse curate, a avea magazine, site-uri sau platforme cu astfel de produse – nu e deloc un lucru ușor. De multe ori ni se par firești toate acestea, dar în spate este o muncă uriașă. Sunt branduri care chiar încearcă să facă lucrurile cât mai bine, să-și producă cosmeticele cu grijă în tări ca Franța, Suedia, Germania, SUA Danemarca, Marea Britanie, antreprenori care aduc produse cât mai bune în magazinele lor, site-uri curatorate fantastic – le poți da mai departe, aprecia, lăuda sau cumpăra produsele. Munca mea e o pietricică într-un munte, abia în dau seama și eu care potecă mă scoate mai repede din labirint, dar sunt persoane ce scriu despre aceste lucruri de ani și ani, au site-uri ce-s adevărate enciclopedii de bine și acestea merită aprecierea noastră. Iar atunci când vedem situații care pot fi îndreptate, să încercăm să facem asta. Da, fiecare alege după unul plac, nu cred în păreri impuse cu pumnul, dar putem recomanda, sugera, informa, chiar trage de mânecă când un om sau un brand rănesc sau ne rănesc, chiar dacă fără intenție.

Nefăcând nimic Dar nu, nu trebuie să alegi neapărat alte produse cosmetice. Poate nu-ți pasă de aceste criterii, poate ai deja câteva branduri și produse preferate și nu ai chef să le schimbi, poate nu ai timp să te documentezi atât sau nu ți se pare un subiect important pentru tine. E foarte bine, nu trebuie să facem toți aceleași alegeri. Dar cred că e important să alegi ce chiar este pentru tine, nu să te iei după tendințe, prieteni sau ambalaje care dau bine pe Instagram.

Niște cifre ce te pot pune pe gânduri

Piața cosmeticelor valorează 532 miliarde de dolari. De fapt numărul este pentru anul trecut, cea de anul acesta probabil va fi mai mare, industria cosmetică crescând în ultima perioadă cu aproximativ 5% pe an.
Peste 142 de miliarde de ambalaje au fost folosite în industria cosmetică în 2018, cele mai multe sfârșind aruncate în natură.
În fiecare an, doar în Statele Unite, sunt torturate și ucise peste 100 de milioane de animale din cauza folosirii lor în testarea cosmeticelor. 

Descoperiri cosmetice din ultima vreme

Pregătesc un articol cu planșe #AranjateDeLiana ce vor conține exemple de produse din mai multe categorii (păr, față, corp, sănătate orală, machiaj etc.) dar până atunci iată câteva descoperiri recente cu produse cosmetice pe gustul meu. În imagini vei vedea ce am eu de la brandul cu pricina, fotografiile îmi aparțin, dar intenția mea nu este nicidecum de a le da mai departe exact pe acelea, ci de a face cunoscut un brand – poate este unul pe care-l vei iubi și tu. 

TOUN 28

Contrar multor alți jucători de pe piață, cei de la TOUN 28 investesc 90% în produs și doar 10% în ambalaj, iar astfel au creat produse fantastice, cu recipiente nu doar sustenabile (din materiale reciclate și reciclabile), ci și simple și arătoase. Produsele au ingrediente curate, organice, fără nebunii în ele, fiind sigure chiar și pentru femeile însărcinate și sunt netestate pe animale – deci bifează destul de multe criterii dintre cele de mai sus. Le găsești pe site-ul Bloomshop

produse cosmetice coreene crema de fata toun 28

Beauty Made Easy

Este o companie danezo-germană ce-și propune ca până în 2023 să nu mai folosească deloc plasticul în produsele sale. Le Papier este un prim pas – un brand al companiei cu produse cosmetice biodegradabile, fără plastic, vegane, cruelty free. Ambalajul este, după cum spune și numele, din hârtie, iar pe măsură ce folosești rujul sau balsamul de buze (deocamdată acestea sunt produsele din portofoliul Le Papier) decojești hârtia (ca la o înghetată la cornet). Simplu, igienic, fără risipă. Eu am descoperit produsele în Berlin, la noi le-am văzut la Bebe Tei și MioBio.

produse cosmetice curate balsam de buze le papier

Kia Charlotta

Kia, fondatarea brandului a ajuns să realizeze aceste oje deoarece îi era tare greu să găsească produse cosmetice pe gustul său: în care să aibă 100% încredere, vegane, cruelty free, cu ingrediente non-toxice. Iar ojele sale sunt 14 free (am povestit într-un articol despre ojele 3-5-7-9 free, cărora le lipsesc tot atâtea substanțe cu potențial toxic, între timp s-a ajuns și la 14 free), certificate ca fiind vegane & netestate pe animale. Le poți comanda de pe site-ul lor, livrează și la noi. 

oja kia charlotta oja non-toxica

Și alte exemple, despre care am mai amintit pe aici

pasta de dinti naturala
1. LEBON
produse pentru par kevin murphy
2. Kevin Murphy
deodorant natural agent nateur
3. Agent Nateur
produse cosmetice andalou naturals
4. Andalou Naturals
crema spf sepai
5. Sepai
serum cu vitamina c mad hippie
6. Mad Hippie

1. LEBON – au produse pentru sănătatea orală. Pasta lor de dinți, care e și bună la gust, e vegană, cruelty free, fabricată în Franța, fără ingrediente cu potențial toxic, fără coloranți artificiali sau fluor și cu ambalaje reciclate și reciclabile. Le găsești pe site-ul lor, NET‑A‑PORTER, Oh my cream! sau la MADISON perfumery.

2. Kevin Murphy – produsele lor sunt printre preferatele mele dintre cele pentru îngrijirea părului. Brandul este australian, al unui hair stylist, așa că a creat produse care chiar să-l ajute în meseria sa, neuitând nici de exterior: recipientele sunt făcute 100% din plastic recuperat din ocean și gândite astfel încât să ocupe cât mai puțin loc – asta înseamnă o ordonare mai eficientă pe raftul de acasă sau de la salon, dar și în containerele de transport, de aici rezultând mai puține drumuri și mai puțină poluare. De unde? Cult Beauty, Top Line.

3. Agent Nateur – are unul dintre cele mai curate deodorante pe care le-am încercat, brandul este american, cu rădăcini franțuzești, folosește doar ingrediente naturale de foarte bună calitate, a căror proveniență este dezvăluită pe site-ul companiei. Produsele sunt la MADISON perfumery.

4. Andalou Naturals – o companie americană unde am găsit multe produse faine: vegane, eficiente, netestate pe animale, cu ingrediente ce provin din culturi nemodificate genetic. Le găsești în magazinele Secom și în alte multe farmacii sau magazine.

5. Sepai – fabricate în Barcelona, produsele Sepai sunt un hibrid bio-tehnologic: produse efieciente, vegane, cruelty free, fără parabeni, substanțe cu potențial alergenic, ftalați, PEGs și multe altele din lista neagră a ingredientelor de mai sus. Unde le poți găsi? La ei pe site sau MADISON perfumery.

6. Mad Hippie – brand american cu produse fără dracovenii (parabeni, SLS, PEGs, ftalați, parfum, silicon,) în ambalaje sustenabile și care se implică în tot felul de cauze sociale. De pe iHerb.

Enumăr și alte câteva branduri care-mi plac, revin cu planșele pe categorii: DECIEM (cu ale sale: The Ordinary, NIOD, Hylamide etc.), Tata Harper, NUORI, Kjær Weis, ILIA, Rahua, L:A BRUKET, Drunk Elephant, Georganics, Lisa Eldridge, Jane Iredale, 100% PURE, Rudolph Care, STOP THE WATER WHILE USING ME!, Schmidt’s, CUT BY FRED.

Și câteva magazine & site-uri de unde mi le cumpăr eu:

Cult Beauty
iHerb
Oh my cream!
NET‑A‑PORTER
MioBio
MADISON perfumery
SEPHORA
Douglas
Bebe Tei

Te mai poți informa de pe site-urile & blog-urile:

Health Line
Chemists Corner
MedAlertHelp
The Good Trade
AEDIT
Blissoma
Pasagera
The Detox Market
Ethical Elephant
Cruelty Free Kitty

Pe mine mă poți descoperi și pe Instagram:

avetisiperoz
#IepuriiNuAuNevoieDeRimel
Alege Sustenabil

La final, mai spun doar atât

Produsele cosmetice naturale, curate, prietenoase cu planeta reprezintă un teritoriu nou, aflat în continuă expansiune, există mult greenwashing, multe știri care se contrazic, multe bătălii cu miză economico-politică. Dar chiar și așa, cred că este mai puțin nociv, pentru noi, animale și mediu să premiem, prin alegerile noastre, companii ce încearcă să facă cât mai puțin rău. Asta dacă ni se pare un subiect de interes pentru noi, desigur. Forțările sau alegerile de dragul modei nu fac nimănui bine. Și nici nu schimbă nimic pe termen lung. Sunt sigură că fiecare poate găsi diverse moduri – potrivite lui și pe care le poate duce în spate fără a i se părea o povară – pentru a aduce schimbări în mușuroi. Iar acestea sunt singurele care ajută, schimbă, inspiră, inovează, dau aripi. 

Și încă ceva: în țara în care, pentru mult prea mulți o bucată simplă de săpun e un lux, noi, cei care ne permitem să alegem dintre cele alese, suntem incredibil de norocoși. Hai să ne amintim cât de des se poate treaba aceasta!

17 Comments

  • Reply Ana June 13, 2020 at 1:27 pm

    Eu folosesc Clean Beauty, o aplicatie facuta special pentru telefon, cu care faci o poza etichetei si iti analizeaza compozitia produsului (SLS, parabeni etc). Asa am cumparat din ce in ce mai putine produse din magazin :))

    • Reply Aveți și pe roz June 17, 2020 at 10:56 am

      Da, o am și eu, e foarte bună. În articol mi-am propus să mă opresc doar la 5 recomandări de aplicații, și așa m-am lungit tare :) Dar e minunat că am amintit tu de ea, mai crește lista.

  • Reply Ruxandra June 13, 2020 at 2:05 pm

    Multumesc (si) pentru acest articol. Iti multumesc in egala masura pentru informatii si pentru munca ta de documentare. Recomandarile tale mi se par foarte utile, dar cred ca cel mai mult imi place felul in care amintesti faptul ca fiecare este liber sa-si stabileasca criteriile de alegere a cosmeticelor.

  • Reply Alina June 17, 2020 at 10:31 am

    Buna, Liana! Multumiri pentru articol si pentru tot ce sharuiesti cu noi in general :) Am descoperit tot felul de branduri misto datorita tie. Eu as avea cateva mentiuni sau completari si m-am gandit sa le las si eu aici. Prima ar fi ca mi se pare foarte frumos si de dorit sa sustinem (si) brandurile locale, macar acolo unde sunt niste eforturi reale si exista o pregatire in spate. Scurtam mult din traseul produselor si pretul e de multe ori mai accesibil. Am descoperit de curand cosmeticele Deplin, realizate de o dna inginer chimist care are o viziune foarte sanatoasa despre ingrijire. Le testez de aproape doua luni si sunt foarte incantata de ele. Nu as testa orice, de la oricine, dar acestea au fost promitatoare si nu m-au dezamagit deloc. Altfel, inteleg scepticismul tau apropo de cosmeticele artizanale care tot apar la noi. Totusi, nu as trata la fel toate categoriile de produse. De ex., nici eu nu as lua un SPF artizanal, cred ca testarea e foarte importanta acolo (EWG da rating prost pt sunscreen unor produse cu o componenta aparent f ok, doar pentru ca nu ofera protectia pe care pretind ca o au). Am descoperit un SPF foarte clean si bun de la Pai Skincare, din Londra. In schimb, mi-am preparat singura, de curand, un deodorant natural cu unt de shea, unt de cocos, bicarbonat de sodiu, amidon si niste uleiuri esentiale, dupa mult research online in care am constatat ca majoritatea celor vandute de branduri au cam aceleasi ingrediente. Aici, cred ca cele mai “rele” lucruri care se pot intampla sunt sa nu fie eficient sau sa fii alergic la un ingredient (ambele posibile si in cazul deodorantelor cumparate). Pana acum, cel facut acasa e foarte ok si cred ca si cele artizanale vandute pe la noi, unele cu review-uri foarte bune, merita macar incercate. Cam la fel si cu unturile de corp naturale, e mai greu sa dai gres. Si o ultima mentiune sau curiozitate – tot aud despre pasta de dinti fara fluor, dar din ce am citit, nu imi dau seama daca e o idee chiar buna. Pare ca daca nu ai o intoleranta la fluor sau daca nu ai un aport exagerat din alte surse, atunci e mai bine sa-l pastrezi, pt ca e singurul dovedit stiintific cu actiune impotriva cariilor. Poate nu am citit aceleasi articole, daca vrei sa sharuiesti cu noi ce ai gasit despre fluor, apreciez :) Revenind la ideea de la inceput – multumim pt tot research-ul si ma bucur ca e si la noi un interes crescut pentru zona asta de ingrijire naturala.

    • Reply Aveți și pe roz June 17, 2020 at 11:12 am

      Mulțumesc pentru mesaj și pentru laude, contează tare <3.

      Acum să încerc să răspund și întrebărilor tare: cum ziceam, doza face otrava, iar un produs te pooate afecta sau ba, în funcție de mai mulți factori. Eu nu sunt de părere că trebuie să scoatem din casă orice produs ce conține o urmă cât de mică din ingredientele de evitat, unele menționate și în acest articol, sau să folosim doar cosmetice ce trec ca produse 100% curate, dar cred că este bine ca atunci când un ingredient e privit cu potențial dunător să încercăm să-l evităm. Din această categorie face parte și fluorul. Uite aici un articol, mai sunt multe, acum depinde, firește, și ce și de unde citești. Și, în final, ce-ți face ție bine și ce te sfătuiește medicul stomatolog. Ai putea și să aleternezi produsele, cu fluor și fără, tot așa, după vizita la stomotolog și în urama concluziile trase de tine după folosirea unor produse.

      Am scris și voi mai scrie despre branduri locale, dar, cum spuneam, eu nu susțin produsele artizanale. Firește că fiecare alege în funcție de convingerile sale, mie nu mi se pare ok să le folosesc și nici să le încurajez.

      Pai au produse faine, da. Și mie îmi plac, sunt și pe câteva dintre site-urile recomandate.

  • Reply Alina June 17, 2020 at 5:09 pm

    Cu drag, Liana, chiar te urmaresc de mult timp si rezonez foarte mult cu ce scrii :) Multumesc pentru lamuriri legat de fluor. Am inteles mai clar riscurile, mai citisem de fapt despre ele, dar par asociate cu un consum excesiv (sau prea mic, in cazul fracturilor osoase) provenit de regula din adaosul din apa curenta. Ma intreb cum stam in Bucuresti sau in tara la capitolul asta… O sa mai caut. Intamplator, tot pe Healthline citisem si eu ca nu e bine sa il evitam in pasta de dinti, aici: https://www.healthline.com/health-news/you-shouldnt-buy-fluoride-free-toothpaste#1. De acord cu tine legat de ingredientele daunatoare, si eu le evit cat pot. Cu fluorul mi se pare mai delicat pentru ca el e dovedit benefic in pasta de dinti, iar cariile sunt ceva de care ne lovim de foarte multe ori de-a lungul vietii. Si asa cum spune articolul de mai sus, “Just because something is ‘natural’ doesn’t mean it can help prevent cavities. Brushing with a toothpaste that doesn’t contain fluoride won’t help you prevent cavities”. Am mai gasit si la medlife un articol: https://www.medlife.ro/articole-medicale/rezolvarea-unui-mister-vechi-de-50-de-ani-noi-dovezi-privind-modul-in-care-fluorul-combate-cariile-dentare.html. In fine, o sa intreb si dentistul cu prima ocazie :)

    • Reply Aveți și pe roz June 19, 2020 at 2:55 pm

      Cel mai bine. Și le poți alterna, cu fluor și fără. Ținând cont și de sfatul său, firește.

  • Reply Adriana June 20, 2020 at 3:45 pm

    Mulțumesc pentru un articol util și foarte bine documentat. În ultima vreme am început să mă documentez mai serios cu privire la îngrijirea tenului și a igredientelor produselor cosmetice. Am descoperit și eu că spf-ul este cel mai bun tratament antirid. Ce-i drept, recunosc, că mi se pare exagerat să-mi dau și în casă (mă bazez că am geamuri cu filtre uv). Acum după ce mai lecturez și alte materiale, poate îmi schimb părerea :)

    • Reply Aveți și pe roz June 25, 2020 at 8:58 am

      În casă nu-mi dau nici eu, chiar e exagerat. Cel puțin pentru mine :)

  • Reply Iulia Andra June 23, 2020 at 6:15 am

    Un articol care merita apreciat din multe puncte de vedere. Multumim pentru sfaturi.

  • Reply Joia de acțiune (nr. 21) – Mami e fericită June 25, 2020 at 12:02 am

    […] Câteva lămuriri despre cosmeticele curate și ceva exemple de astfel de produse – las aici acest articol cel puțin ca pentru sine: pentru când îmi voi face timp să mă preocup de calitatea cosmeticelor pe care le folosesc. Cred că, într-adevăr, ar trebui să fac niște ordine prin produsele ce le avem în casă. […]

  • Reply Maria November 17, 2020 at 10:17 pm

    Nu vreau să dau cu parul mai ales într-un articol bine documentat și scris pe un ton echilibrat, dar nu pot să mă abțin de la a semnala o confuzie (sau mai degrabă o omisiune):
    SLES, SLS, ALS (sodium/ammonium lauryl/laureth sulfate) – substanțe cu rol spumant în produse rinse-off.
    În rest, partea despre BHA și BHT e corectă.
    În altă ordine de idei, felicitări pentru demersurile tale de informare și creștere a conștientizării publice pe toate temele pe care le abordezi!

    • Reply Aveți și pe roz November 18, 2020 at 9:29 am

      Ah, mulțumesc de atenționare, a fost o omisiune. Am adunat toată documnetația într-un document separat și când am realizat articolul, jongând între pagini, am sărit un rând, se întâmplă, mai ales la un articol așa de lung, dar îmi e ciudă că nu am văzut, mai ales că l-am recitit. Voi face modificarea.

  • Reply Raluca July 19, 2021 at 1:28 pm

    Buna, un articol foarte interesant dar am o intrebare: produsele/brandurile recomandate sa inteleg ca nu folosesc nimic toxic care sa ne afecteze? Intreb intrucat m-am uitat de curiozitate la produsele de par Kevin Murphy si spre exemplu se regasesc ingrediente precum: butylphenyl methylpropional, phenoxyethanol, PEG, Diosdium edta care conform aplicatiei Cleam Beuaty spune ca ar fi toxice/nocive.

    Multumesc,

    • Reply Aveți și pe roz July 19, 2021 at 2:11 pm

      Salut, brandurile așezate în articol sunt trecute la descoperiri din ultima vreme, pe care le dau mai departe din diverse considerente, amintite și în acea scurtă descriere din articol. Produsele Kevin Murphy îmi plac, în primult rând, pentru faptul că au ambalajele realizate din plastic recuperat din ocean, plus mie îmi fac și bine. Cele 2 din imagine au un scor de 85% la siguranța ingredientelor pe SkinCarsima, o să mă uit cu atenție și la altele, m-ai făcut curioasă. Dar, cum ziceam, eu nu m-am agăța așa de tare de cifre sau de termeni, pot să te înțelegi perfect cu un produs cotat cu 70% la siguranță și să îți priască unul considerat 98% sigur. Important este să nu facem excese, de niciun fel, să nu cumpărăm produse de care nu avem nevoie, să încercăm să citim, cât mai des, etichetele și să dăm mai departe ce aflăm. Uite, eu nu știam despre aplicația menționată de tine.

    Leave a Reply

    *