Câteva locuri în care am ajuns în această vizită la Paris, care nu trebuie neapărat să se regăsească și pe lista ta

November 5, 2022

Locuri de neratat

Am fost de mai multe ori la Paris și am văzut cam toate locurile despre care filmele, ghidurile turistice, melodiile și reclamele ne spun că ar trebui neapărat vizitate, așa că îmi vine ușor să spun că nu e așa. Cu cât trece vremea și cu cât văd mai mult & mai multe îmi dau seama că un loc nu se descoperă prin listele altora. Da, te ajută, te îndrumă, îți spun ce e pentru tine și ce ba, te trag de mânecă și te poartă spre drumuri despre care poate nici nu știai că există și care pot ajunge să fie mai ale tale decât ale celui care le-a descoperit, dar, cred eu, madlenele unui oraș sunt făcute din ingredientele alese de tine.

Așă că, descoperă Parisul tău: fă liste, dacă ăsta îți e felul, lasă-te în voia orașului, dacă simți asta, organizează-ți zilele pe zone sau petrece 2 zile doar într-un anume parc sau muzeu.

Mai jos, câteva imagini cu locuri “de neratat” pe care nu le-am ratat în vizita aceasta:

pe malul senei paris

la plimbare prin paris

bibliotheque nationale de france

langa pompidou

paris toamna

galeriile lafayette paris

madeleine paris

plimbare prin paris

Muzee

Și aici e valabilă observația de mai sus: sunt multe, mult prea multe de cuprins într-o vizită și nici nu rămâi cu mare lucru dacă înghesui totul în câteva ore. Sau zile. Eu îți recomand să alegi 2-3 obiective în funcție de preferințe și de cât stai la Paris – și să le decoperi în voie. Îți zic câteva dintre preferatele mele: Centrul Pompidou, Muzeul Orsay, Musée de l’Orangerie, Atelierul Brâncuși.

De data aceasta am ajuns pentru prima dată la Fundația Vuitton, unde are loc, până pe 27.02.2023 expoziția “Monet – Mitchell” – un dialog între operele celor 2. În plus, clădirea e spectaculoasă, merită doar ea o vizită.

fundatia louis vuitton

la fondation louis vuitton

fundatia louis vuitton - pe terasa

fundatia louis vuitton vedere terasa

monet - mitchell expo

monet - fundatia louis vuitton paris

fundatia louis vuitton - monet

mitchell fondation louis vuitton

Sfat: nu te duce la ora deschiderii, mai ales dacă este o expoziție faimoasă în desfășurare, se creează cozi imense, deși, cel puțin în teorie, biletele se rezervă pentru anumite intervale orare. Dar la intrare organizarea nu este prea bună, mai mult, se așteaptă afară la coadă, iar dacă nici vremea nu este prielnică nu este prea plăcut să petreci zeci de minute la rând. Când am ieșit, nu mai era absolut nimeni, probabil toți au avut ideea să vină la ora deschiderii… sau o fi fost o coincidență, cine știe, deși nu era nici weekend, nici prima zi a expoziției.

3. Magazine

De câțiva ani nu mai merg în magazine ca să acumulez lucruri, ci gânduri: să observ trenduri, să mă bucur de selecții interesante, să admir spații bine gândite și împodobite, să descopăr branduri sau designeri. Mai și cumpăr, firește, dar nu acesta e scopul meu principal.

O să așez câteva locuri în care am ajuns în această vizită, deși… ca și alt obiectiv turistic și alegerea magazinelor este una tare subiectivă.

Merci

Un magazin cu câteva etaje, o selecție de articole vestimentare, încălțăminte, produse cosmetice, de papetărie și pentru casă cu un aer britanico-frațuzesco-danezo-japonez – pe mine mă duce cu gândul la un expat ajuns să traiască la Paris, ce poartă cu el moșteniri, preferințe, povești și accente diverse ce se împletesc adorabil și totodată unitar într-un trup.

magazine dragi din paris

magazinul merci paris

merci shop paris

cumparaturi la paris

merci paris

Magazinul are și o cafenea simpatică plină de cărți și o curte interioară, unde îți poți trage sufletul și analiza dacă chiar ai nevoie de toate acele lucruri care ți-au placut :)

in curtea magazinului merci paris

cafenea merci paris

Royalcheese

Au 3 magazine în Paris, cu hipstereli de calitate: Universal Works, Filson, Red Wing, Birkenstock, Edwin, Patagonia, Nudie Jeans, Barbour.

royalcheese paris

blugi la magazinul royalcheese paris

Brut

Tot hipstereli, dar cu articole vintage, upcycled sau de la surplus militar. Mi-a plăcut mult selecția lor, dar și cum e aranjat & decorat magazinul.

brut paris

brut shop paris

magazin vintage paris

Oh, my cream!

Eu îi urmăresc și cumpăr de la ei de când aveau doar un site, acum au mai mult de 10 magazine în Paris, alte câteva în alte orașe din Franta, plus unul la Londra. Ce găsești la ei? Produse cosmetice atent alese, cât mai curate și eficiente, prezentate simplu și apetisat.

oh my cream paris

Alte magazine vizitate, în unele am făcut câteva fotografii, dar am încercat să mă uit în jur, cât de des pot, fără să le privesc prin obiectivul camerei sau al telefonului: SNS, Gucci, A.P.C., Galeriile Lafayette, Shakespeare and Company, Maison Kitsuné.

Poți intra și în magazine fără nume sonore, în anticariate, în magazinașe vintage, ba chiar vizita piețele sau talciocurile.

galeriile lafayette

uniqlo paris

sns paris

gucci paris

Cafenele & Restaurante

Și în ceea ce le privește mi se pare foarte greu de făcut liste după listele altora, unii iubesc să aloce mare parte din timpul vizitelor de la Paris savurării bucatelor, alții îmbucă ceva pe fugă înfulecând orașul, unii abia așteaptă să comande melci sau stridii, alții nici nu s-ar apropia de așa ceva. Așadar, sfatul meu e să te informezi un pic asupra locurilor care chiar sunt pentru tine, eu ți-as recomanda să pui deoparte câteva astfel de variante, eventual împărțite pe zonele pe care le vei vizita, să le ai la îndemână în caz de nevoie. Eu, de exemplu, nu suport să mă învârt după un loc de mâncat când leșin de foame, prefer să știu câteva variante bune, la care pot ajunge cât mai repede.

Dau mai departe câteva, poate te ajută & inspiră, unele apar și în fotografiile de mai jos: cafenelele Kitsuné (aflate în mai multe locuri din oraș), La Parisienne, Du Pain et des Idées, Aux Merveilleux de Fred, Boot Café, celebrele Les Deux Magots și Café de Flore, Bouillon Racine, Café Louis Philippe, iar dacă vrei să schimbi aerul parizian poți încerca ceva din lanțul italian Big Mamma (Pizzeria Popolare, Ober Mamma, Mamma Primi, Pink Mamma, BigLove Caffè – tot ce am luat aici a fost senzațional, simplu și bun, o mențiune specială merge către pizza cu trufe), iar pentru ceva rapid, vegan, dar cu gust – bistro-urile Wild & The Moon.

cafenea pariziana

in vizita la paris

merci cafe paris

pizzeria popolare paris

cafe kitsune paris

unde mancam in paris

patisserie paris

restaurant italian in paris

wild and the moon paris

Și câteva poze fără o destinație precisă, cu îndemnul de a o căuta pe a ta

vedere din paris

tinuta cu aer frantuzesc

city break in paris

la pas prin paris

toamna la paris

aveti si pe roz in paris

in octombrie la paris

pe strazile parisului

toamna la pas prin paris

biblioteca nationala paris

vacanta la paris

scari in spirala paris

aveti si pe roz la paris

les halles paris

detaliu arhitectura paris

Gânduri la final

Da, Parisul este murdar, aglomerat, nesigur în anumite zone, prea scump pe alocuri, dar puține orașe produc mai multă furtună în inima mea. Cu descărcări și descâlciri, cu tulburări și liniști, cu lecții serioase și țopăit prin băltoace, cu salturi în timp, madlene, aha-uri, promisiuni și relevații. M-a emoționat teribil să-l revăd după 8 ani și m-am bucurat că, de data aceasta, l-am întâlnit fiind în blugi și adidași, nu în tutu și pe tocuri :)

6 Comments

 • Reply Miruna November 13, 2022 at 12:31 pm

  5 ani parizieni la activ si inca descopar colturi de intiparit pe retina amintirilor.
  Minunate poze, data viitoare tutu si adidasi:)

 • Reply Hajni Ilyes November 14, 2022 at 7:27 am

  Multumesc ! Mã apucã dorul de Paris si dorul de ducã cu acest articol ! Pe viitor unde mai planuiesti sa calatoresti ?

  • Reply Aveți și pe roz November 14, 2022 at 10:38 am

   Planuri sunt multe… să vedem care se înfăptuiesc :)

 • Reply Nicoleta November 23, 2022 at 5:38 am

  Am revenit azi la acest articol, provocată de ploaie. :) Parisul rămâne orașul meu preferat și îmi face tare bine să văd fotografiile făcute de tine aici. Mulțumesc pentru emoție! p.s. plec curând la Milano și îmi organizez deja zilele (unele pline, altele lăsate la “cum mă trezesc dimineața”).

  • Reply Aveți și pe roz December 26, 2022 at 10:33 am

   Hehe, e bună și organizarea după “cum mă trezesc dimineața”, mi se întâmplă și mie :)

  Leave a Reply

  *