Câteva locuri tari din București

April 2, 2021

Mi-am propus că primăvara aceasta să am pe Insta Stories diverse teme. Martie a fost despre locuri tari din București și cum poveștile de pe Instagram țin doar o zi (și nu toată lumea mă urmărește acolo) am decis să așez și aici câteva dintre exemple. Unele au fost prezentate via planșe #AranjateDeLiana, altele prin foto realizate la fața locului, uneori am distribuit direct fotografiile de pe paginile respective de Instagram. Acum am organizat o listă :)

1. Magazine, librării & băcănii

OTOTO – noul centru al hipsterimii bucureștene, un fel de 3 în 1: cafenea, mic magazin al designerilor locali și băcănie cu branduri independente ce fac lucrurile cu grijă: cosmetice curate, ambalaje fără plastic, multe produse alimentare vegane, flori, cărți, ceaiuri. Pe Mendeleev 5.

Librăria Bizantină – este pe strada Bibescu Vodă 20 și dincolo de cărțile specifice unui astfel de loc, am descoperit aici produse delicioase de la Mănăstirea Vatopedi: miere, paste, marmeladă, ulei de masline extravirgin.

MADISON Perfumery – cosmetice, parfumuri și bijuterii de nișă, pe Calea Dorobanți 152. Câteva dintre preferatele mele: Tata Harper, Aesop, LEBON, Jane Iredale, Rahua și cafeaua lor care e mi-nu-na-tă. O poți găsi și prin cafenelele din oraș, o poți cumpăra și de aici, pentru acasă.

Inside Home – pe strada Rabat 11 – unde vei găsi lucruri pentru casă: tapet, prosoape sau pilote, dar și produse pentru curățenie, lumânări, veselă, cosmetice. Câteva branduri preferate, pe unde le-ai văzut deja în planșele #AranjateDeLiana de pe Instagram: Kinfill, The Laundress New York, Carrière Frères, KAZE, Alessi, BONDI WASH.

Nasul Roșu – băcănie cu bun, de la producători locali: legume, brânzeturi, dulciuri, vin. Au magazine în Floreasca și Pipera, găsești detalii pe site.

Anticariat Unu – cărți, reviste, obiecte de decor, bijuterii, instrumente muzicale – în magazinul de la Universitate, pe strada Academiei 4-6.

Biscuit Club – concept store pentru copii: eu îi asociez cu încălțări frumoase și care nu vin în mărimi pentru adulți și cu șoriceii Maileg, dar sigur mai au și alte bunătăți pe acolo. Magazinul e pe Calea Victoriei 45, lângă Biserica Kretzulescu și Artichoke Social House – ale 2 locuri de vizitat în București.

Alte sugestii: Cărturești, Maison du Savon, Lunet Eyewear, Boarder’s, Antic ExLibris, MioBio, Mr Postman, Hobirama.

2. Unde învățăm & admirăm

Muzeul National de Artă, MARe, Muzeul Satului, Antipa, MNAC, TNB, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Țăranului Român, Biserica Stavropoleos, Galeria Orizont, Observatorul Astronomic, Ateneul Român, Institutul Francez, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Zambaccian, Muzeul de Artă Frederic și Cecilia-Cuțescu Storck, Casa Melik.

3. Locuri unde se schimbă vieți

Asociația Carusel – îi ajută pe cei aflați în dificultate, marginalizați sau excluși din societate. Au creat adăpostul de noapte Odessa pentru persoanele fără casă, au programe pentru cei dependenți de droguri, oferă persoanelor vulnerabile accesul la documente de identitate, Dușul mobil este o altă inițiativă fantastică a celor de la Carusel, la fel și Centrele Comunitare din Ferentari sau Obor – iar acestea sunt doar o parte din fapte lor bune. Îi poți susține donând timp sau bani, făcând voluntariat, oferind consultanță sau îi poți întreba chiar pe ei de ce mai au nevoie.

Centrul de Transfuzie Sanguină – cred că nu mai are nevoie de prezentare. Dacă poți dona, fă-o, dacă nu, poți vorbi, scrie sau îndemna la asta sau la alte fapte ce nu au niciodată parte de suficientă susținere.

Magazinul caritabil SocialXChange – un magazin unde nu există bani, ci donații, puncte și ajutor pentru comunitate. Cei care donează (persoane fizică sau juridice) haine, alimente, rechizite, mobilier, produse electronice primesc puncte care le oferă acees la diverse servicii (cursuri, închirierea unor spații etc). Pentru a primi produsele donate persoanele respective fac o activitate în folosul comunității lor. Aceasta le aduce puncte de care își pot lua diferite obiecte disponibile în magazin.

Spitalul veterinar pentru animalele fără stăpân – niște medici senzaționali oferă îngrijiri medicale, cu ajutorul donaturilor la fel de senzaționali, animalelelor fără stăpân. Eu îi urmăresc pe pagina de FB Veterinarescu, unde-și prezintă mereu cazurile, îi poți susține, dacă dorești, printr-o donație.

4. Unde te poți bucura de natură

Parcul Cișmigiu, Grădina Botanică, Sera Floris, Parcul Natural Văcărești, Pădurea Băneasa, Parcul Ioanid, Herăstrău, Parcul IOR, Serele din Parcul Drumul Taberei.

5. Cafenele, brutării, cofetării

Miez pentru babka, Origo pentru prima cafea bună băută în București, Liberté pentru savarine, Casa Capșa pentru călătorii în timp, STEAM pentru flat white, French Revolution pentru ecleruri, Delicii Gelato pentru… gelato.

locuri tari din bucuresti

Alte locuri dragi din oraș: Piața de flori, restaurantul Mahala, străzile cu nume de capitale, Palatul CEC, Pasajul Macca-Villacrosse, Piața Obor, Strada Xenofon, Clinica Facultății de Medicină Veterinară, Energiea, Animaletto, Unico Vero – despre restaurante și pizzerii mi-ar plăcea să am lună specială, la fel despre muzee. Dacă mai ai locuri tari din București de dat mai departe m-aș bucura să le așezi în comentarii.

Aprilie e despre oameni de urmărit – îi dau deja mai departe pe Instagram Stories. Dacă dorești mă poți urmări și acolo.

6 Comments

  • Reply Raluca April 5, 2021 at 4:52 pm

    Te urmăresc, te citesc și te admir. Ești o adevărată sursă de inspirație. Îmi place că impartasesti cu ceilalți toate locurile și lucrurile frumoase care îți aduc bucurie sau in care crezi. Mulțumesc!

    • Reply Aveți și pe roz April 6, 2021 at 4:02 pm

      Eu îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase, dau energie.

  • Reply Niccoleta April 5, 2021 at 6:37 pm

    Aștept luna cu muzee. :)
    Totuși, adaug și aici câteva locuri care îmi plac foarte tare: curtea Casei Filipescu-Cesianu (în care se poate sta fără să vizitezi muzeul), cofetăria Ana din Cotroceni (pentru că are terasă!), librăria Humanitas Magheru (pentru reducerile de 25% din ultima zi a lunii), blocurile vechi din zona bisericii Sfinții Apostoli, străzile din Cotroceni (și ziua, dar și noaptea, când se pot vedea interioare fabuloase).

    • Reply Aveți și pe roz April 6, 2021 at 4:04 pm

      Bune idei. Mulțumesc pentru completări. O să mai adaug și eu locuri dragi, când mi le aduc aminte sau când dau iar peste ele. Sigur acum am omis o mulțime, mesajul tău îmi confirmă :)

  • Reply Diana October 4, 2021 at 6:25 am

    Sera Eden

  • Leave a Reply

    *