Copenhaga: verde, biciclete, firesc, contraste și planșele gata aranjate ale orașului

August 23, 2022

Am fost recent la Copenhaga, pentru CPHFW și nu numai. Și deși cred că vizitarea unui oraș este o chestiune foarte intimă ce nu ar trebui să țină cont de listele & preferințele alora, o să las mai jos câteva borne din călătoria mea, în speranța că te vor ajuta să le descoperi mai repede pe ale tale, în cazul în care ajungi în acest oraș care este unul dintre preferatele mele. Este doar prima parte despre Copenhaga, va urma episodul despre fashion week, am zis să încep cu ce mi-a plăcut în afara evenimentului.

aveti si pe roz in copenhaga

Înainte de toate, pentru că am primit câteva întrebări despre cazare… da, chiar da, haha, o să dau un răspuns :) Sunt o mulțime de variante: de la Airbnb la hostel, hotel, ba chiar și cabin hotel, pentru tot felul de pretenții & buzunare. De data aceasta, am investigat doar varianta hotel, #DauMaiDeparte 5 care au fost pe lista scurtă:
– 71 Nyhavn Hotel;
– NH Collection Copenhagen;
– Copenhagen Strand;
– Villa Copenhagen;
– 25hours Hotel Indre By.

Și acum ce mi-a plăcut mai tare și mai tare la Copenhaga:

Natura care se împletea cu orașul

cladire cu iedera copenhaga

nuferi in copenhaga

verde si copenhaga

la muzeu in copenhaga

kastellet, copenhagen

vacanta in copenhaga

Energia lucrurilor mici

detalii design nordic

culori in copenhaga

la plaja in copenhaga

manifesto muzeul design

turist in copenhaga

calatorii aveti si pe roz. in copenhaga

Bicicletele întâlnite peste tot

am fost in copenhaga

august, biciclete si copenhaga

vedere din copenhaga

Apa care “lega” orașul

vara si caiac in copenhaga

royal danish library the black diamond

nyhavn

viata pe apa in copenhaga

Și, mai ales, (dez)ordinea foarte pe gustul meu

calatorii aveti si pe roz

design nordic

prin magazine in copenhaga

muzeul de design copenhaga - textile imprimate

lazi de depozitare hay

muzeul de design din copenhaga

magazin social copenhaga

gata aranjate in copenhaga

parcul kastellet

magazin design letters in copenhaga

5 puncte în jurul cărora mi-am construit câteva dintre zile

Nyhavn (portul nou) – cu ale sale case colorate. Poate fi un obiectiv în sine, dar și punct de plecare către alte zone & fațete ale orașului: de aici poți porni în cursele cu vaporașul, poți lenevi la plajă sau la o gustare pe pontoanele din apropiere, poți ajunge rapid la multe dintre muzee. Mi-a plăcut naturalețea cu care localnicii stăteau la soare, pe pontoane sau pe treptele de lângă chei, organizând chiar mici picnicuri sau șuete. Totul firesc, relaxat, fără priviri ciudate din partea trecătorilor, deși în apropiere era plin de terase sau de diverse “atracții”. Ba chiar am impresia că mulți își împleteau orele de lenevit boem la soare, fără grija bugetului sau a formalităților cu cele petrecute la teresele șic. Un mix & match foarte pe gustul meu pe care l-am încercat, firește.

Kastellet (cetatea) – în prezent găzduiește tot felul de activități militare, însă pricipalul său rol este cel de parc public, în interiorul căruia poți vedea o parte dintre vechile clădiri: biserica, moara de vânt, casa comandantului, magaziile. Ajungi repede pe jos de pe podul Nyhavn sau de la celebra statuie Mica Sirenă (care, după abundența de turiști, am constatat că este mult mai de interes decât alte puncte din oraș pe care eu le-am găsit mai demne de pus lângă inimă). Dar listele, inimile și prioritățile diferă, așa că tu știi ce este potrivit alor tale.

Designmuseum Denmark (Muzeul de Design) – s-a redeschis recent, după un amplu proces de renovare & restaurare și mă bucur că ne-am sincronizat: nu doar muzeul mi-a plăcut, ci și spațiile adiacente: restaurantul cu preparatele sale simple și gustoase, magazinul și, mai ales, curtea grăsană unde puteai sta la picnic sau la tras sufletul – puteai veni cu propriile gustări sau băuturi, deși bistro-ul era foarte aproape. Iar m-a lovit plăcut îmbinarea aceasta între lumi, posibilități și oferte ce, ciudat sau ba, crea apropieri și afinități, nu rupturi și invidii.

Biblioteca – ce are, de fapt, 2 trupuri: The Black Diamond (partea ultramodernă) care e legată de Royal Library (vechea bibliotecă) – cele 2 comunicând și oferind o vedere spectaculoasă asupra apei, dar și a interiorului cădirii în cadrul căreia se afla Muzeul de Fotografie, restaurante, săli de evenimente. Curtea veche este plină de liniște și verdeață, are sezlonguri, o cafenea, o fântână arteziană – unde te poți odihni un pic, face planul de bătaie al zilei sau chiar citi o carte.

Orele fără plan În care hoinăream pe străzi, pornind de la unul dintre punctele de mai sus sau ba, lăsându-mă în voia orașului. Mi se pare că un oraș se simte și cunoaște în afara hărții, când îi dai voie să ți se prezinte și ai răbdare să-l asculți și să-l descoperi.

Va urma partea a 2-a a călătoriei, până atunci poți vedea imagini din Copenhaga pe pagina de Instagram @avetisiperoz.

M-ar bucura părerile tale despre articol, dar, mai ales, despre vizita ta la Copenhaga și ce ți-a plăcut sau ba, acolo.

2 Comments

 • Reply Ad August 29, 2022 at 6:19 am

  Superb! Copenhaga e orasul meu preferat. Cand am fost mi-a placut Louisiana Art Museum, putin in afara orasului-gradina si apa, restaurantul e superb. Cand am vazut locul acela am zis ca acolo as vrea sa ma marit :))

  • Reply Aveți și pe roz August 29, 2022 at 7:07 am

   Hehe, da, sunt multe locuri splendide, în afara orașului și nu numai. Când alergam între evenimentele de la fashion week am avut ocazia să zăresc o mulțime de frânturi pe care mi-ar plăcea să le revăd în tihnă, plaja fiind unul dintre ele.

  Leave a Reply

  *