Loading...

Cum poți ajuta planeta
cumpărând de la supermarket.



Cred cu tărie că atunci când începi să alegi mai responsabil, să-ți dorești să deții mai puțin și mai bun, încerci să întinzi brațele cumpătării spre cât mai multe capitole din viața ta.

Și deși nu prea știu oameni ce reușesc să facă totul perfect (și nici nu prea cred că e realist să crezi că poți susține un astfel de stil de viață mai mult timp), cunosc multe persoane ce-și doresc să facă cât mai multe lucruri cât mai bine. Și acesta cred că este supereroul de azi: cel ce luptă în fiecare zi pentru un strop de mai bine. Pentru el și pentru ceilalți. Sper să te inspir și eu către astfel de fapte.





Pe lângă poveștile mele permanente despre cumpătare în ceea ce privește garderoba, am mai scris despre alte brațe ale ei: cum putem avea o bucătărie mai verde, despre obiecte sustenabile de la mall sau oje fără substanțe nocive.

Le poți găsi în categoria Eco, de pe blog. Azi, la invitația Penny Market, voi povesti câteva dintre lucrurile pe care le fac, când merg la supermarket, pentru a diminua risipa alimentară și a avea grijă de resursele planetei.

Folosesc saci textili pentru a cântări fructele și legumele.

I-am făcut chiar eu, din ceva material subțire pe care-l aveam acasă, dar se pot și cumpăra sau poți folosi & refolosi săculeții de la anumite produse cosmetice sau alimentare.





Aleg și produse vrac.

Astfel cumpăr exact cât am nevoie și nici nu încurajez produsele sau producătorii ce fac exces de ambalaj.

Încerc să cumpăr cât mai des produse locale.

Mi-a plăcut să citesc - în raportul lor de sustenabilitate - că cei de la Penny Market își propun ca 70% dintre produsele din magazin să fie din România.

Gătesc des, așa nu doar economisesc bani, dar și știu exact ce mănânc.

Minirețetă de vinete la cuptor.

Se taie vinetele pe lung, se crestează și se ung cu ulei de măsline. Urmează sare, piper, mirodenii.

Apoi improvizez în funcție de chef și de ce am luat de la supermarket. Fac un sos de iaurt, usturoi și mentă și adaug niște rodie. Presar cașcaval sau mozzarela și le mai las câteva minute la cuptor, le ornez cu roșii uscate și felii de usturoi.




Iar dacă rămâne ceva

este donat, luat la pachet sau transformat într-un fel nou de mâncare pentru masa următoare.

Refolosesc sticlele și borcanele.

Le transform în vaze pentru flori, stropitori pentru plante, recipiente pentru alimentele vrac sau organizatoare pentru bijuterii. Sau le duc la reciclat.

Un alt rol pentru un borcan gol: ornament pentru masă.

Așază înăuntru o instalație luminoasă cu leduri și nu doar că vei crea o atmosferă romantică, ci faci și economie de energie. Iar când se consumă, nu uita să duci bateriile la reciclat. O poți face și la Penny Market. Unde poți aduce și dozele de aluminiu, sunt deja 11 magazine unde le poți recicla.

Cumpăr cât mai des produse cât mai curate:
bio, vegane, netestate pe animale.

Detergentul poate avea grijă și de mediu, nu doar de vase. Sau de haine.

Încerc să fac alegeri cât mai înțelepte și când cumpăr detergent de rufe sau de vase. Au apărut o mulțime de variante - în cutii de carton, în bidoane de plastic reciclat sau chiar fără ambalaj deloc ce conțin formule mai blânde cu hainele sau planeta. Încă nu m-am oprit la vreun brand anume, mai fac cercetări (voi reveni cu materiale despre subiect), #DauMaiDeparte una dintre variantele încercate: produsele Sansin - formulele sunt vegane, iar ambalajele din plastic reciclat.

Mai puțină veselă, mai puțin de spălat.

Am observat că am 3 tipuri de vase, pe care le aleg cu mare grijă: de email (de obicei de la producători români), de porțelan (piese moștenire de la bunica sau cumpărate din tot felul de magazine - ale unor branduri prețioase sau din locuri cu obiecte vintage) și din magazine actualo-minimaliste-de-autor. Cele din imagine sunt de la Penny, seria conține și ibric și căni, iar obiectele sunt fabricate la Sighișoara. Chiar a fost o surpriză plăcută că am descoperit la ei în supermarket multe lucruri realizate local, unele chiar au o etichetă faină pe care scrie Fabricat în țara mea.
Vas emailat produs in România la Sighișoara

Vas emailat produs in România la Sighișoara

Caut brandurile locale ale magazinelor

De multe ori sunt produse foarte bune, la un preț foarte bun. 3 branduri private, dezvoltate de către Penny Market în parteneriat cu furnizori locali: Hanul Boieresc, Meșterul Măcelar și Haiduc.



Încerc să aleg produse învelite în sticlă, hârtie sau chiar fără ambalaj.

Iar când fac excepții, le cumpăr pe acelea ce au alte atuuri: sunt fabricate în România, nu au conservanți sau coloranți sau îmi amintesc de copilărie.


Fac compoturi sau gemuri și pun murături

Nu e doar un mod de a valorifica toate fructele sau legumele, ci și de a avea produse gustoase și curate.

Am grijă de borcane, împodobindu-le cu etichete și cu ornamente pentru capace.

Un mod rapid de a face asta este de a folosi etichetele școlare și formele de hârtie pentru brioșe.

Ce pot face eu... fac eu.

Refolosesc pungile de cumpărături și le dau tot felul de roluri.

Iată câteva dintre ele:

- să țină în ordine diverse obiecte din portbagaj;
- să protejeze încălțămintea - în călătorii sau în dulap;
- să se transforme în ghivece pentru mici plante sau arbuști;
- să fie saci de gunoi;
- să mă însoțească la cumpărături.




Am aflat că pe lângă rolurile de mai sus, sacoșa aceasta mai are unul:
de câte ori o folosești la cumpărături donezi automat 25 de bani către ONG-ul SOS Satele Copiilor. Nu e mult, dar puterea e a mușuroiului. Tot ce trebuie să faci este să nu o uiți acasă. Și să o arăți la casa de marcat.

Sper că ți-am dat câteva idei pentru a diminua risipa de bani, resurse sau energie și a avea grijă și de mediu, atunci când mergem la supermarket.

Sunt sigură că ai și tu astfel de trucuri - pe care m-aș bucura să le dai mai departe printr-un comentariu. Doar puterea e a mușuroiului, nu-i așa? Și doar împreună putem schimba ceva.