De Dragobete, am întrebat 13 femei ce reprezintă pentru ele iubirea

February 24, 2019

Iar pentru a oferi libertate și discreție, atât de necesare (și) iubirii, răspunsurile sunt anonime. Vă mulțumesc din inimă, doamnelor.

1.

La început e un ca un curent electric care trece prin tine când vi se ating degetele. Dar apoi se adâncește, trece de fluturii din stomac și cuprinde tot corpul, ca o pastă groasă, vie, permanentă prin vene care te face să te simți cu 5 cm mai înaltă și o simți când te uiți la el cum doarme senin și nu vrei decât să îngheți clipa aia sub pleoape să o ai mereu acolo. Și când te cuibărești în el undeva între barbă și gât, unde e locul tău, unde miroase a el și nu te poate atinge nimeni și nimic. E mâna caldă care-ți mângâie fața și te pupă pe ochi când nu te aștepți dar aveai nevoie de asta. Și momentul ăla când face omletă în bucătărie și te uiți la el și din senin te întrebi, pentru prima dată în viață, “oare cum ar fi copiii noștri, ce ar ieși din noi 2?”

2.

În ”Love Story”, un film cult al anilor 70, unul dintre personajele principale spune la un moment dat: ”Love means never having to say you’re sorry”. Cu riscul să distrug magia, dragostea pentru mine înseamnă să spui ”Iartă-mă” și de 10 ori pe zi. Niciodată pentru cine ești sau pentru cum te simți, dar întotdeauna dacă l-ai rănit pe celălalt. Înseamnă să lași egoul deoparte ori de câte ori e nevoie. Să accepți pe cineva cu toate rănile emoționale și ciudățeniile sale, la fel cum și altcineva te acceptă pe tine cu toate ”bagajele” tale. Dragostea sunt doi oameni care creează un loc sigur, într-o lume nesigură.

3.

Pentru mine, iubirea e libertate.

4.

Iubirea e sentimentul perfect și diafan care mă gâdilă pe interior și îmi pune un zâmbet orbitor pe față. E când simt că sunt acceptată și admirată pentru ceea ce sunt. Iubirea pentru mine e sentimentul că deși știe că mă descurc și singură, tot face un pas în plus pentru ca eu să fiu un pic mai fericită. Iar eu, pentru că îl ador, iau pasul lui către mine, îl adaug pe al meu spre el și îi transform pe amândoi în dansul nostru din Pulp Fiction de la 12 noaptea.

5.

Iubirea e free energy de la soarele din tine.

6.

Iubirea-nseamnă încredere, respect, valori împărțite și împărtășite, e ceva minunat și prețios, când apare-n viața ta o-mbrățișezi și de bucuri de ea; nu se uită și lasă urme; implică un cumul de trăiri și presupune dedicare și devotament față de acestea.

7.

Mmmmmm good question… Nu am simțit/trăit până acum iubirea adevărată… daaarrr… pot să spun că simt că iubirea pentru mine înseamnă dragul de-a sta cu persoana respectivă, dorul care te cuprinde când de abia v-ați despărțit de o ora, atingerile și săruturile să fie pasionale, respectul reciproc, un parteneriat…

8.

Dragostea e ca un schimb de timbre între doi colecționari pasionați.

9.

Cred în 2 feluri de iubiri din categoria de serbat de Dragobete.

1. Sunt în tabara care vede love ca pe o alegere pe care o faci zilnic, ceva ce se conturează în foarte mult timp. Cred că trebuie să te călești pe toate părțile cu cineva, să reușiți să vă suportați și să te uiți într-o zi cu soare în jur și să realizezi că îți e bine, că esti mulțumit. Că ești într-un punct bun pentru că ai construit ceva durabil cu cineva.

2. Iubirea imposibilă, cea pe care o simți inexplicabil pentru cineva indiferent de distanța dintre voi, care te intristează și te implinește, senzația aia în care ești cu totul tu în fața cuiva, în care te descoperi mai bun, mai frumos.

Iubirea pe care o alegi și o construiești vs iubirea care te dezarmează și te recompune.

10.

Poate vei râde, dar iubirea e pentru mine stabilitate: o casă, un soț, un copil, un gard alb, poate și câteva pisici și un câine. Vei râde, nu?

11.

Cum era în Sex and the city? “Real love. Ridiculous, inconvenient,consuming, can’t-live-without-each-other love.” Ei, cam așa. :)

12.

Iubire e atunci când pot fi eu.

13.

Iubirea… hmm, iubirea e atunci când te duci acasă, deși nu ai prea vrea.

– – –

Am zis să dau și un un răspuns. De Dragobete sau da, mi-am dat seama, de ceva vreme, că iubirea înseamnă pentru mine un ghem de stări, aripi sau lucruri.

E bubuitul iPod-ului în căști ce mă menține pe pe banda de alergare. E obișnuință și cald. E zbucium și combustibil. E leucoplastul invizibil ce-mi leagă împreună celulele atunci când nu mai pot și mă face să pot, iar, un strop. Ai mei. Muzeele. Cărțile. Câinii. Vara. Amintirile. Rănile. Lăcrămioarele. Renunțările. Avionul ce-și ia zborul. Norii. Jucăriile de când eram mică. Usturoiul. Marea. Pâinea cu unt. Desenul făcut de el să mă împace. E lista grasă de dorințe vechi devenită neimportantă acum. E focul ce mă ajută să pot mai mult. E azi, acum.

– – –

Tu cum ai defini iubirea? Poți răspunde sub pseudonim, dacă preferi.

5 Comments

 • Reply Diana February 24, 2019 at 7:14 pm

  Iubirea este atunci cand el imi curata pestele de oase pentru ca stie ca eu nu am rabdare si cand eu omor insectele din casa pentru ca lui ii e groaza de ele.

 • Reply Maria February 24, 2019 at 8:38 pm

  Iubirea e ceva prin excelență imposibil, plin de nesincronizări, dar și de coincidențe, e o proiecție și o iluzie optică (în sensul cel mai aproape de propriu al lui optic), e o Utopia pe care poți fie să o literaturizezi, fie să o zici nepoților, dar mai greu să o trăiești :) În schimb, iubirea e o sumă mereu inegală de citit fâmdurile și de drumuri bătătorite, uneori caldă, alteori de o teribilă însingurare.

 • Reply Simona February 26, 2019 at 4:15 pm

  Între-o după-amiază, l-am găsit pe bunicul tăind conștiincios un munte de legume pentru zacuscă și, întrebându-l ce face, mi-a răspuns că trebuie făcute și astea și că o lasă pe bunica să doarmă puțin că e obosită. Sprijinul pe care îl primești chiar fără să fi realizat că ai nevoie de el. Și pe care îl dai. Răbdarea.

 • Leave a Reply

  *