Am făcut Arte și sunt om de publicitate, așa că nu am de ce să scriu despre cât de grav sau ba e un virus sau ce ar trebui să facă autoritățile zilele acestea. Dimpotrivă, cred că părerile neavizate pot face mai mult rău. Dar ce voi face este să scriu ce fac eu, ca om de rând, pentru a mă proteja pe mine și pe alții. Și nu doar acum, în fiecare zi. E un articol ce urma să fie parte din seria Fii isteață, ai grijă de tine!, dar i-am grăbit un pic startul. Poate te inspiră vreun punct de pe listă sau poate mai adaugi altele. Cred că acum, ca și în multe alte situații, prevenția e cheia, iar obiceiurile acestea nu ar trebui activate doar la necaz.
1. Mă spăl pe mâini. Des. Poate prea des. Când ajung într-un loc, fie el casă de om, cabinet medical, cafenea, eveniment sau chiar locuința mea. Înainte să mă aranjez, fac de mâncare, spăl pe dinți, așez la masă. După ce intru într-un magazin, vizitez un muzeu sau un loc aglomerat, folosesc toaleta, lucrez în grădină, mă joc cu câinii și ori de câte ori ajung acasă, chiar dacă am fost până în fața blocului după un colet.
2. Igienizez des obiectele atinse des. Telefon, telecomenzi, laptop, chei, întrerupătoare, volanul mașinii, schimbătorul de viteze.
3. Schimb frecvent obiectele de curățenie și de igienă: periuța de dinți, bureții sau periile de vase și de corp, mopul, nu țin sau folosesc produse cosmetice expirate.
4. Nu împart cu alții. Sticla de apă, ceașca de cafea, produsele cosmetice, tacâmurile, nu testez produsele din farmacii sau magazine cosmetice decât dacă au pliculețe sigilate cu eșantioane sau produse mini.
5. Evit locurile aglomerate. Nu doar acum, mereu am fugit de aglomerație și am încercat să înot, cât de des am putut, împotriva curentului. Să lucrez de acasă, să vizitez expozițiile sau magazinele în afara orelor de vârf, să păstrez distanța față de cel aflat înaintea mea la rând, să merg doar la acele evenimente care mă interesează cu adevărat. Firește că nu merge de fiecare dată, sau nu toate sunt potrivite tuturor, dar măcar când vremurile o cer am putea face încercări de a sta cât mai departe de mușuroi.
6. Stau acasă când sunt bolnavă.
7. Îmi aleg cu mare grijă locurile în care merg la coafor, dentist, cosmetică, sport.
8. Mă informez din surse de încredere. Pentru aceste zile: Organizația Mondiala a Sănătatii, CNN, BBC, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
9. Am un plan B. Pentru a avea cineva grijă de casă și de câini în caz că se întâmplă ceva cu noi, în același timp.
10. Am grijă de mine. Îmi fac analize anuale, merg la control stomatologic la 6 luni, mă hrănesc bine, dorm cât îmi trebuie, încerc să petrec cât mai mult timp în aer liber, să fac mișcare și când îmi e lene și să îmi aduc aminte în fiecare zi că #AziNuVaMaiFiNiciodată.
11. Încerc să îi ajut, un strop, și pe alții. Cu o vorbă bună, un sfat, o altă perspectivă asupra lucrurilor, o prăjitură oferită în dar, un zâmbet sau orice lucru aparent mic pentru mine ce poate fi uriaș pentru cineva speriat sau aflat în dificultate. Putem să îi ajutăm pe cei vârstnici la cumpărături, să curățăm zăpada și din fața casei vecinului, să luam pe cineva cu mașina, să învățăm o persoană nepricepută să facă o comandă sau o plată online, să oferim ce ne prisosește, să donăm când putem, să facem voluntariat, să spijinim oameni, visuri, cauze… și câte și mai câte. Dacă fiecare îmbrățișează o cauză dragă ar fi o grămadă de cauze strânse în brațe.
12. Sper la ce e mai bine, dar încerc să mă pregătesc pentru ce e mai rău. Să cunosc câteva tehnici de prim-ajutor, să am un rucsac pregătit în caz de urgență, să am ceva bani și alimente în casă, să știu pe de rost câteva numere de telefon – chiar am început pe blog o serie de astfel de articole despre cum putem fi pregătiți în tot felul de situații. Poate dorești să recitești articolul despre obiectele din mașină ce ne pot fi aliați în caz de pericol, va urma, azi-mâine, cel despre obiecte de ajutor din trusa de prim-ajutor.
Mai sunt multe pe care le fac sau pe care aș putea să le fac mai bine – să îmi spăl mai des mașina, să îmi cumpăr și mai puține lucruri, să grădinăresc mai mult, să fac mișcare mai cu avânt sau să îmi organizez mai cu spor timpul și proiectele doborând lenea, procrastinarea și cuibărirea între câini, dar important este să facem constant ceva pentru a avea grijă de noi.
Chiar cred că dacă fiecare avem lista noastră de acțiuni pentru a ne fi mai bine, ne va fi tuturor mai bine. Și apoi, crizele aduc mereu și schimbări în bine și oferă o nouă perspectivă asupra celor importante cu adevărat, iar cum reacționăm la o situație poate schimba, de foarte multe ori, acea situație.
2 Comments
Foarte buna lista de sfaturi
Mă bucur că-s de folos.