Idei de cadouri din magazinele muzeelor

December 8, 2018

Că îmi plac teribil muzeele, nu cred că mai este un secret. Acum spun că îmi plac, aproape la fel de mult, și magazinele lor. Și deși uneori mă simt copleșită de avalanșa de promoționale de care mă lovesc când încă sunt în transă după o expoziție, cred că aceste obiecte nu au doar menirea de a ne lua banii sau de a fi un cadou, cât de cât inspirat, ci și de a a aminti sau stârni dragostea pentru un artist, o perioadă sau un muzeu. Poate dacă te uiți 1 an la niște floarea-soarelui agățată de frigider sau prezentă pe un calendar ajungi să îți dorești să vezi atât Amsterdamul, cât și tabloul lui Van Gogh. Da, nu pentru toți sunt importante aceleași lucruri, și nici nu trebuie să fie așa, dar cred că arta chiar ne schimbă viața. Chiar dacă ne zâmbește de pe fundul unei farfurii.

Așadar, cum cel mai tare și mai tare îmi place să curatorez, iată 5 muzee tare pe placul meu, de unde poți găsi cadouri frumoase și care te pun, un pic, pe gânduri.

Centrul Pompidou

Nu doar muzeul e impresionat, dar și magazinul său, care are o colecție destul de măricică de cărți, jucării, obiecte de papetărie și tot felul de creații ale designerilor contemporani. Eu am găsit și multe cărți pentru copii pe care mi le-am luat, ilustrațiile sunt senzaționale. Și da, recunosc că mi-am luat chiar și jucării de aici.

agenda cadouri de la muzeu
idei de cadou bratara albastra
art'bracadabra boutique du centre pompidou centre pompidou boutique

foto via boutique.centrepompidou.fr

TATE MODERN

Unul dintre muzeele mele favorite, pe care îl văd ori de câte ori ajung la Londra, are mai multe magazine cu tot felul de obiecte promoționale, acompaniate de jocuri, caiete, cărți, reviste, calendare, insigne, creioane, sacoșe – ce nu doar că pot fi un cadou inspirat, ci pot inspira pe cineva să meargă să viziteze acest loc. Și apoi, dacă tot e să fie un magnet, o cană sau un creion, mai bine să fie de la un muzeu :)

enamel mug tate kinto teapot
tote tate modern watercolour paintart box set
cadouri de craciun de la muzee miffy

foto via shop.tate.org.uk

V&A

E un muzeu de artă și design cu o colecție impresionantă de obiecte ce te poartă prin istoria arhitecturii, designului, modei, mobilierului, sticlăriei, tapiseriei sau ceramicii, iar magazinul său reflectă acest lucru. Exista chiar obiecte inspirate din colecțiile temporare, acum poți cumpăra bijuterii ce amintesc de viața Frida Kahlo, o astfel de expoziție având loc recent aici. Recomand și agendele V&A, sunt de foarte bună calitate au și ilustrații din colecțiile muzeului.

Ei au mereu colaborări cu designeri sau companii, acum am dat peste una interesantă, cu magazinul People tree, care este unul unde găsești lucruri făcute sustenabil.

brosa muzeu londra calendar v&a
carte v&a idei de cadouri de la muzeu
esarfa de la v&a londra butterfly brooch by iris de la torre

foto via vam.ac.uk/shop

MoMA

La MoMA nu am ajuns, este în top 3 de pe lista dorințelor. Dar știu magazinul lor virtual și m-am bucurat să văd unele dintre obiectele de acolo și în alte locuri, deoarece unele lucruri din magazinul muzeului sunt fie ale unor branduri ce fac obiecte de design – mic mobilier, sticlărie, modă sau papetărie (HAY, IZIPIZI), fie sunt obiectele din colaborări cu magazine mai grăsane ce au reprezentanțe în multe locuri în care am mers prin vacanță (UNIQLO, Muji).

warhol tshirt moma shop
muji at moma hey at moma
notebook set moma moma ny museum shop

fotografii via store.moma.org

MAK

Este muzeul de Arte Aplicate din Viena, despre care tocmai am povestit în articolul despre 4 zile și 5 muzee în Viena. Muzeul te lasă fără suflare prin tot ce și cum face: exponatele din colecțiile permanente, MAK DESIGN LAB, sezanționalele instalații din expozițiile temporare, cafeneaua sau magazinul muzeului. Din păcate, magazinul online nu are nicidecum bogăția și bucuria celui fizic, așa că cel mai bine este să-l vizitezi când ajungi la Viena. Cine știe, poate reușești până vine Moșul. Dacă nu, obiectele de acolo sunt niște minunate suveniruri, indiferent de anotimp sau ocazie.

mak museum shop mak shop
suvenir-din-viena magazin-suveniruri-mak-viena

Și aici câteva dintre obiectele luate de mine pentru mine din muzee:

idei de cadouri din muzee

– lupul e de la magazinul Centrului Pompidou;
– cartea de lângă el, carnețelul și insigna taxi – de la Tate Modern;
– sacoșa, insigna albă și cartea cealaltă – de la Muzeul de artă contemporană din Oslo;
– agenda – de la V&A.

2 Comments

 • Reply Dana December 12, 2018 at 5:41 pm

  Ador lupul!!!:)

  • Reply Aveți și pe roz December 12, 2018 at 9:58 pm

   Da, și eu. Am și carte cu el. Poate o pun într-un colaj.

  Leave a Reply

  *