Idei de cadouri fără risipă. Sau cum să vorbim despre sustenabilitate de Crăciun.

December 12, 2019

Fursecuri, turtă dulce sau bomboane făcute cu răbdare

Le poți face tu, le poți cumpăra de la târgurile ce au loc în această perioadă sau căuta prin diverse locuri. Am gustat niște fursecuri delicioase ieri, la cafeneaua Beans & Dots, sigur sunt și prin alte cafenele, bistro-uri sau patiserii pe care dorești să le susții. Cofetăriile raw pot fi și ele o variantă, dar doar dacă crezi că acele dulciuri vor fi pe gustul celui ce le primește – măcar de Crăciun să îi eliberăm pe cei dragi de predicile sau obsesiile noastre :) Câteva sugestii de locuri unde le-ai putea găsi: Pain Plaisir, Miez, Băcănia Veche, Demetra Organic Bakery, Rawdia, Frudisiac, Beans & Dots, Atelierul de tarte, French Revolution

Decorațiuni fără plastic

Din conuri de brad, covrigi, fructe, turtă dulce sau meșterite de vreun om priceput din pâslă, hârtie, lemn, sticlă sau porțelan. Eu o #DauMaiDeparte pe Ioana Petre ce împodobește globuri de sticlă cu desene demne de orice sărbătoare.

Produse cosmetice cât mai curate

Deși îmi aleg cu grijă produsele cosmetice nu sunt susținătoarea, și o zic de câte ori am ocazia, a celor artizanale. Îmi plac teribil oamenii ce-și transformă pasiunile în afaceri, dar cred că pentru a face o cremă, un deodorant sau un produs cu SPF îți trebuie mai mult decât pasiune. Și deși legislația de la noi este permisivă și se pot vinde aproape oriunde produse care nu sunt girate de vreun specialist – farmacist, chimist sau Ministerul Sănătății – eu nu cred că e bine să ne aruncăm orbește asupra oricărui produs purtător de etichetă eco-bio-handmade. Firește că fiecare alege ce îi este mai aproape de minte, inimă și buzunar, eu doar mi-am zis părerea.

Cel mai des îmi caut produsele cosmetice pe site-urile mele preferate din străinătate: Cult Beauty și Oh, my cream! sau în magazinele MioBio și MADISON din București. Te mai poți inspira din articolele aflate în categoria Cosmeticale de pe blog sau de pe pagina mea de Instagram creată special pentru produse curate & netestate pe animale, #IepuriiNuAuNevoieDeRimel.

Căni sau recipiente reutilizabile

Sunt într-o mulțime de locuri, de la Diverta, Librarium și Cărturești la cafenele de nișă – am văzut produse KeepCup la Steam – sau site-uri specializate în produse sustenabile – Biodeck și Kindness.

Și nu trebuie să fie neapărat căni de cafea sau sticle pentru apă, poți opta pentru cutii pentru prânz, recipiente de depozitare, sacoșe de pânză, termosuri sau paie refolosibile.

Produse de la magazine ce susțin afaceri sociale

Aici tu știi care cauză îți e mai aproape, eu îți fac câteva sugestii: remesh, Atelierul de Pânză, magazinul caritabil SocialXChange , Bine Butique, Made în Roșia Montană sau Cosânzeana.

cadouri ce fac bine

Cadouri ce au mai fost iubite

Nu sunt niște daruri potrivite pentru oricine, dar dacă cunoști bine persoana și știi că apreciază astfel de cadouri îi poți oferi o broșă veche, un obiect de decor sau o jucărie ce-i amintește de copilărie, ba chiar și o piesă vintage de îmbrăcăminte. Le poți găsi în tot felul de locuri: în podul bunicii, la târgurile de vechituri, în magazinele vintage sau second hand sau la licitațiile de la Artmark.

Mai poți găsi idei în articolul despre outlet-uri și magazine vintage.

Gemuri și dulcețuri fără ingrediente surpriză

Făcute în casă sau luate din locuri și de la companii ce au grjă ce și cum fac. Ceva exemple: Băcănia Veche, Fructos, Râureni.

Alte idei: cărți sau audio book-uri, bilete la spectacole, vouchere pentru diverse cursuri, jucării sau podoabe din lemn, baterii reîncărcabile, cadouri care nu costă, plante în ghiveci, donații către diverse cauze sau experiențe pentru petrecut timp mai mult cu familia.

Fotografiile ce au ilustrat articolul de azi sunt luate din bănci de imagini gratuite sau la care avem abonament plătit. Totuși, am și căutat persoanele cu pricina și am lăsat locurile unde pot fi găsite: instagram.com/linakivaka, instagram.com/marty_dzed, kaboompics.com, maboiteaphotos.fr, instagram.com/osenb, instagram.com/daria.shevtsova, instagram.com/jillwellingtonphotography_, instagram.com/dominika_roseclay, instagram.com/secretly_canadian.

Urmează nou episod din serialul de Sărbători, #InspirațiePentruDecembrie.

No Comments

Leave a Reply

*