Lecții din cei 9 ani de blog care sper să te ghideze și-n călătoriile tale

May 30, 2021

Sunt tare mândră de cei 9 ani petrecuți împreună și doresc să-ți mulțumesc pentru fiecare clipă. Și dincolo de #câte5, #DauMaiDeparte, #AranjateDeLiana, #IepuriiNuAuNevoieDeRimel sau #AziNuVaMaiFiNiciodată, doresc să fiu un adevărat #AntrenorPentruSimplificare, așa că am adunat mai jos aceste mici lecții, învățate de-a lungul anilor. Sper să te ducă spre alte descoperiri, să te ajute să te antrenezi sau să te menții pe drumul tău.

la iarba verde 1 mai

A consuma fast fashion e ca și cum ai mânca fast food: calorii goale, dar care îți pot aduce o bucurie de moment. Acceptabil din când în când, dezastru dacă ar fi cam oricând.

Un dulap ce conține mai mult decât am nevoie e la fel de absurd cu a avea 23 de veioze sau 17 chiuvete doar pentru că îmi plac, prețul a fost bun sau aș avea unde să le pun. Așa s-a născut filosofia #câte 5. Mi-am propus atunci să am cel mult 5 din fiecare categorie vestimentară; jeanși, rochii, cizme. Să fie puțin, bun și pe gustul meu.

Cele 5 nu-s pe vecie, nu voi umbla prin viață în cele 5 rochii alese acum 3 ani sau 5. Nici vorbă. 5 e un număr care mă ajută să aleg ce-i mai bun pentru mine. Am 5 titulare, dacă găsesc ceva mai bun, pun o piesă pe banca de rezervă sau chiar o scot din echipă (o donez, o fac cadou, o transform în altceva). O garderobă bună, în ceea ce mă privește, înseamnă niște jucători de bază – piese de calitate ce vor fi cu mine câțiva ani (de regulă paltoane, sacouri, pantofi), plus cele ce vin pentru anumite sezoane sau meciuri :)

Îngrădirile, sau mai bine zis autoîngrădirile, te duc către realizări fantastice. Eu am #câte5, faptul că nu mai cumpăr aproape nimic fast fashion, cosmeticele trebuie să fie musai netestate pe animale, îmi aleg doar drumuri care mi se potrivesc. Un trup sănătos se ține respectând niște reguli în fiecare zi, la fel este și în ceea ce privește moda sau tentațiile ei. 

Prefer să am 5 rochii fantastice pe care le port, le iubesc și mă avantajează decât 55 așa și așa care rămân în mare parte uitate în dulap. Iar dacă dau pe cele 5 dau cât pe vreo 10-15, poate și 20 dintre cele 55 de mai sus, tot e o afacere, nu? În toate sensurile. 

Reducerile sunt și prieten și dușman. Îți pot aduce piese valoroase la prețuri fantastice, pe care poate altfel nu ți le permiteai, dar o garderobă construită din piese alese pentru prețul lor, nu poate conține piese alese.

Scrie cu diacritice.

Nu, nu trebuie. Aranjează casa, viața și garderoba după inima, corpul, ideile și bugetul tău, nu ale altora.

Învață de la cei care nu-s ca tine. Nu-s adepta buzduganelor aruncate îndârjit, cu ochii închiși, doar pentru că ai găsit unul la îndemână, chiar mi-ar plăcea să văd mai multă responsabilitate când ne dăm cu părerea despre cineva sau ceva: să nu judecăm doar din prisma noastră. Am văzut de mult prea multe ori păreri buzdugan de tipul: ce urât, prea scump, e groaznic, asta nu merge cu asta, scandalos, nu se face etc – care loveau neajutând și nespunând nimic, poate doar ofereau o imagine despre cel ce le rostea. Dar o părere oferită cu scopul de a ajuta sau de a oferi o altă perspectivă chiar ajută. Așadar, tu cel ce pui întrebări sau oferi feedback fă-o pentru a-l ajuta pe celălalt să-ți afle punctul de vedere: eu aș purta în alt fel acestă piesă, pentru mine e un preț neprietenos, prefer să investesc în altceva, eu nu pricep genul acesta de artă, ce te inspiră să faci astfel de alegeri? Iar tu cel care primești o părere întreabă-te dacă te poate duce spre un drum nou. Nu e musai, dar mie mi s-a întâmplat.

Pune-ți întrebări. Care e cel mai rău lucru care ți s-ar putea întâmpla? Vine finalul lumii, îți poți lua la revedere de la o singură persoană, cine ar fi aceea? Dacă ai deveni brusc bogat, ai face mâine ce ai făcut azi? Mai am câteva, aici. Mai poți adăuga și tu altele, într-un comentariu sau ba.

Nu renunța. La tine, la ce iubești, la instinctele tale, la a fi azi un pic mai bun ca ieri. Dar lasă-te să fii om, ascultă-te, iartă-te, stai un pic, chiar comandă ceva de la fast food… înainte să o iei de la capăt.

Numerele… sunt doar numere, ce e în spatele lor contează. Nu anii, ci cum te simți la vârsta ta și ce te lasă ea să faci, nu kilogramele, ci sănătatea, nu fanii, ci cine-s ei, nu banii, ci ce faci cu ei.

Viața e prea scurtă, nu cumpăra pantofii ăia.

Nu te compara cu alții care au plecat mai devreme în cursă, au alți sponsori, alt echipament, alt țel și mai aleargă și în alt tip de cursă :)

Fii bun cu tine, e imposibil să ai grijă de tine dacă nu ții cu tine. Cred că trebuie să ținem mai mult cu noi, nu cu ce e mai ușor pentru noi. Când eram mică, bunica îmi răsturna hainele din dulap și din sertare forțându-mă să fac ordine. Nu-mi convenea, dar asta mă ducea spre cărări noi: nu doar că făceam ordine, dar analizam ce am, redescopeream obiecte, renunțam la unele, reparam altele, mă reîndrăgosteam din nou de piese vechi. Ar fi fantastic să luptăm pentru obiceiuri mai sănătoase, fie că ne referim la o relație cu mâncarea, mișcarea, hainele sau banii și să ne răsturnăm, din când în când, sertarele pentru a vedea ce am adunat în ele. 

Îți mulțumesc pentru cei 9 ani împreună, la mulți ani nouă!

14 Comments

 • Reply Roxana June 1, 2021 at 3:23 pm

  La mulți ani! Și îți mulțumesc pentru toate informațiile pe care mi le-am luat de aici!

 • Reply Diana June 1, 2021 at 4:22 pm

  La cat mai multi ani, om fain!

 • Reply Aura June 1, 2021 at 8:17 pm

  Multumesc pentru inspiratie si indemnuri ! Te apreciez foarte mult. Intrebarile tale, cele 21, au inceput o traditie in familie. Iar indemnul la shopping cumpatat si “cu cap” e mereu in mintea mea, chiar daca am ajuns acolo doar partial.
  La multi ani!

  • Reply Aveți și pe roz June 2, 2021 at 9:16 am

   Ah, ce mă bucură mesajul tău! Îți ulțumesc din inimă <3

 • Reply Teodora June 2, 2021 at 8:25 am

  La multi ani, Liana! Si multumesc!

 • Reply Nicoleta June 2, 2021 at 10:19 am

  La mulți ani glorioși și frumoși! Blogul tău este o bucurie pentru mine și revin mereu la el, sigură că găsesc ceva interesant.

  • Reply Aveți și pe roz June 8, 2021 at 5:02 pm

   Mulțumesc de urări și mă bucură teribil ce spui. Te mai aștept pe aici :)

 • Reply Ana Ioana July 10, 2021 at 10:22 am

  La multi ani cu inspiratie!

 • Reply Andrada July 17, 2021 at 9:06 am

  Foarte bun articolul, ca toate celelalte!
  Felicitari pentru ceea ce faci și ca ne inspiri!

 • Leave a Reply

  *