Mărțișoare românești ce fac bine câinilor, păsărilor, pădurii… sau măcar inimii de om

February 24, 2022

1. Primăvara din ceramică

Mărțișoare MellonCollieCeramics pe care le-am zărit la magazinul room21 – unde le și poți găsi în weekend, la târgul organizat de ei.

martisoare MellonCollieCeramics

Foto via instagram.com/room21.store

2. Mărțișoare ce ajută cățeii

O inițiativă Dogs Without Borders Romania pentru cățeii din adăpostul Odăi. Ce mi s-a părut supersimpatic este că mărțișoarele sunt inspirate de cățeii adăpostului. Dacă ai închis deja lista cu mărțișoare sau dacă preferatul tău deja s-a dat (m-am bucuat să văd că multe au fost deja vândute) poți ajuta cățeii din adăpost printr-o donație. Găsești detalii aici.

martisoare dogs without borders romania. jpg

Foto facebook.com/DogsWithoutBordersRomania

3. Mărțișoare plantabile

Niște oameni inimoși se ocupă, de ani de zile, cu realizarea mărțișoarelor plantabile, în atelierul lor din Apuseni. Semințe de mesteacăn, de trifoi și de flori de lavandă sunt prinse între coli de hârtie reciclată manual. Le găsești la ei pe site, atelieruldecarte.ro, alături de informații despre plantare și multe alte lucruri minunate pe care le fac.

martisoare plantabile

Foto atelieruldecarte.ro

4. Insigne cu flori, păsări, insecte și animale

Mărțișoare-insigne de la Societatea Ornitologică Română ce ajută și mediul – veniturile obținute din vânzarea lor merg către proiectele societății. Le poți comanda aici, au și o colecție nouă, cele din imagine sunt ale mele, de acum câțiva ani, nu am mai apucat să fac fotografii noi celor cumpărate ulterior.

insigne si frunze

5. Mărțișoare cusute

Cosânzeana este o întreprindere socială care produce & vinde seturi creative de cusut pe lemn, ajutând astfel femeile din Aninoasa, Dâmbovița. Găsești la ei pe site (sau în magazinele sau pe site-ul myromanianstore.com) o mulțime de mărțișoare și de seturi de cusut, o idee fantastică pentru un cadou… chiar și pentru cineva care nu știe să coasă :)

martisoare de la cosanzeana

Foto via instagram.com/cosanzeana de unde este și fotografia din preview-ul acestui articol. Le-am cerut și voie, da :)

6. Mărțișoare-amintiri

Madlene cu iz de copilărie și un mod de a repune în uz piese uitate. Le poți găși la prietenii colecționari, pe OLX sau Okazii, prin talciocuri sau chiar prin sertarele tale. Mai jos, o parte din colecția mea :)

martisoare retro

7. Mix & Match cu elementele naturii

Mărțișorul de mai jos este din colecția Mixișor a Carlei Szabo în cadrul căreia sunt multe modele tare frumoase. Tot la ea pe site, în categoria shop, găsești și alte piese ce, deși nu-s mărțișoare, pot fi oferite în martie. Mie îmi plac tare broșele cu iepurele alb și cu ursul polar, dar nici colierele nu-s mai prejos.

martisor carla szabo

Foto via carlaszabo.com

8. Petale prinse în dans

Realizate de Maria Paltin pe care am descoperit-o tot prin intermediul magazinului room21, așa că și creațiile ei vor putea fi găsite la târgul din acest weekend. Eu abia aștept să le văd și-n realitate, deja le-am organizat în niște planșe imaginare!

maria paltin portelan

Foto instagram.com/maria_paltin

9. Mărțișoare vii

De la Ierburi Uitate și De Neagra din Bucșani de unde poți alege dintre cele 2 seturi x 7 feluri de semințe: de plante aromatice și cu flori de grădină. Găsești detalii pe pagina de Instragm Ierburi Uitate pe care te invit să o urmărești pentru minunatete bucate prezentate, le poți comanda de pe site-ul De Neagra, eu le-am văzut și la magazinul OTOTO și la brutăria Miez din București.

martisoare vii de la ierburi uitate si de neagra

Foto instagram.com/ierburiuitate

10. Ghiocei mereu ca în martie

Realizați de Daniela Cățoi pe care o poți întâlni la târgul AlbAlb din weekend, unde, firește îi poți admira & cumpăra și creațiile.

ghiocei de portelan de daniela catoi

foto via instagram.com/albalb_shop

Mai jos, câteva dintre mărțișoarele mele într-o compoziție de tipul #AranjateDeLiana, de anul trecut. Vei regăsi o parte dintre sugestiile de mai sus, pe altele sper să le așez, curând, într-o nouă planșă.

martisoare din anii 80

Am mai scris, în alți ani, despre creațiile realizate de Mădălina Andronic, Mura, Cristina Ciobanu, Chic Victim, sau Ioana Petre pe care le recomand în continuare.

Mai poți oferi mere, bomboane sau ghiocei alături de un șnur alb-roșu sau poți crea tu un mărțișor, potrivit inimii celei care-l primește. Poate nu este cel mai prielnic moment pentru frivolități, dar cred că în timpuri grele contează și mai mult să-i susținem pe cei ce fac lucruri ce ne plac, ajutându-i să poată face asta în continuare. Iar dăruind un mărțișor nu doar duci mai departe o tradiție, ci și îi șoptești cuiva drag: “mă gândesc la tine”.

Dacă dorești, mă mai poți urmări și pe pagina de Instagram avetisiperoz unde dau, aproape zilnic, mai departe ce descopăr.

No Comments

Leave a Reply

*