Mica enciclopedie Lykke și câteva gânduri despre fericire

February 26, 2018

Cărțile cu sfaturi, rețete ale succesului și drumuri ce trebuie urmate întocmai nu-s prea pe placul meu. Cred că fiecare trebuie să ajungă la propriile concluzii, să-și găsească calea și filozofiile potrivite. Poate cărțile acestea îi ajută pe unii, nu zic nu, doar suntem diferiți și e minunat că este așa, dar mie mi se par la fel de eficiente ca: “o să vezi tu mai încolo ce o să-ți placă să dormi după-amiaza” spus unui copil de 5 ani. De aceea, nu citesc cărți motivaționale, manuale despre cum să se întâmple anumite chestii sau alte enciclopedii de tipul acesta. Aștept până mă lovește epifania. Așa că am ocolit cartea Hygge despre fericire, Magia ordinii și alte surate d-ale lor. Nu aveam de gând să mă apuc nici de Mica Enciclopedie Lykke. Doar că, alergând prin mall pentru articolul despre minimalisme, am ajuns și la Librarium și am dat peste ea. Mi s-a părut potrivită temei, așa că am luat-o.

lykke

Și cum nu o puteam pune în articol fără a o citi, am plonjat în lectură, mai ales că nu părea neapărat o carte plină de pilde.

Nici nu a fost. E mai mult o culegere Știai că…? prezentată sub formă de statistici și tabele cu obiceiuri din jurul lumii despre tot felul de chestii banale, ce, la urma urmelor alcătuiesc fericirea: bani, sănătate, libertate, încredere, bunătate. Chiar și capitolele sunt despre aceste lucruri care acordate fiecăruia dintre noi și raportate la comunitate duc, de cele mai multe ori, la fericire. Pentru că dincolo de individ, cartea urmărește ceva ce într-adevăr m-am bucurat să găsesc aici: fericirea înfăptuită în comunitate. Poate de aceea și tilul e acesta: “Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume.”

citate lykke

statistici lykke

pont pentru fericire

mica enciclopedie lykke

Lucrurile sunt scrise simplu și prezentate apetisant, ușor de urmărit și citit, iar graficele și fotografiile fac din Mica enciclopedie ceva ce mai mult se observă decât se citește.

Mi-au plăcut tabelele ușor de descifrat, desenele ce încheie unele pagini, filele ce te îndeamnă la fotografiat și scriitura deloc pretențioasa. Un fel de a spune ca fericirea se poate întâmpla chiar așa: când nu te gândești prea tare la ea.

cum masuram fericirea

mergeti pe jos

despre fericire

desene lykke

danemarca cea mai fericita tara

meik wiking lykke

desene cartea fericirii

Și deși ușurică și cu sfaturi pe care nu prea le reții, poate și pentru că pe cele mai multe le știai deja, este nu doar un mod plăcut de a petrece câteva ore, ci și un fel de a subliniia că, deși unele popoare par mai predispuse decât altele la a întreține fericirea, suntem toți în căutarea ei. Poate de aici și succesul internațional al cărții… și da, poate am ajuns în epoca în care nu doar sexul, scandalul sau pisicuțele inofensive ajuta la a vinde ceva. Ci și cuvântul fericire.

cartea lykke despre fericire

Și ca un mic moment de fericire pentru această mică comunitate adunată aici, ofer cartea în dar cuiva care și-ar dori să o citească. Aștept motivele tale până joi, 1 martie, la finalul zilei, într-un comentariu la acest articol. Câștigătorul va fi anunțat vineri dimineață, tot aici.

12 Comments

 • Reply Ela February 27, 2018 at 2:05 pm

  Buna, mi-ar place sa citesc această carte pentru că îmi place să citesc si nu am mai facut-o de mult si astfel poate ma apuc din nou sa citesc, multumesc mult si ma bucur cand vad ca scrii cate un nou articol

 • Reply Nita Irina February 27, 2018 at 2:38 pm

  Cand esti fan beletristica si design packaging, o astfel de carte naste adevarate dezbateri existentiale:
  Eu: Sigur e o alta carte de cum sa inveti sa te legi la sireturi.
  Tot eu: Da, dar uite cum arata!
  Eu: … dar parca ne cam tenta si tanti care a scris despre cum sa faci ordine si sa fii happy, fara un pahar de Porto alaturi…
  Tot eu: Uita-te ce fonturi, ce gama de culori, graficeleee

 • Reply Mojo February 27, 2018 at 2:44 pm

  Buna! In luna octombrie am văzut cartea într-o librărie din Focșani, unde mă aflam în tranzit și aveam câteva ore libere. Am răsfoit cartea, am și citit câteva paragrafe și am avut aceeași senzație că pe cea pe care ai descris-o, nici eu nefiind o mare amatoare de cărți motivaționale. Mi-a rămas gândul la ea și m-am bucurat sa o revăd in acest articol. Știi cum e când începi o carte captivantă și la jumatea ei ți-o ia cineva și nu mai ajungi sa afli finalul? Poate de la tine il voi afla…

 • Reply Ana Maria February 27, 2018 at 4:24 pm

  Buna de citit oricand! Mi- a facut super pofta de citit, articolul. Odata cu zapada, se pare ca am mai mult timp sa citesc, astfel ca mi- ar prinde bine! Dupa ce o voi citi, cu drag o voi da mai departe ! Va imbratisez :)

 • Reply Carmen February 27, 2018 at 5:09 pm

  Buna , mi-as dori cartea deoarece am citit deja “Hygge ” si as vrea sa vad ce aduce nou aceasta ultima apariție scrisă de către Meik Wiking . Și, da, ai dreptate. Și prima carte este ușurică, dar mie mi-a adus liniște sufletească atunci când am citit- o. De asemenea, urmăresc in acest moment un serial danez “Rita” , așa că poate veni ca o completare firească .

 • Reply Raluca February 27, 2018 at 9:47 pm

  Salut! Eu sunt inca in cautarea drumului care sa duca undeva.. Ma simt cateodata in deriva. Imi revin acum dupa o perioada de boala (urata, urata perioada, urat de tot sa fii bolnav). Cartea asta ar fi pentru mine ca o privire aruncata pe fereastra, catre Ceva Altceva. As putea sa o cumpar, nu?
  Daca o primesc poate este un semn. Ca pot schimba ceva.
  Te imbratisez, imi plac mult de tot articolele tale.
  Raluca

 • Reply Diana February 27, 2018 at 9:51 pm

  Buna, am citit-o si eu, am apreciat faptul ca este in sine o experienta sa tii in mana cartea, sa o rasfoiesti, sa o citesti cu o ceasca de ceai alaturi- nu este vorba despre continutul informational, ci despre placerea lecturii, textura paginilor, mirosul lor, grafica placuta ochiului, o imbinare facila a textului cu fotografii.

 • Reply Veronica February 28, 2018 at 2:59 pm

  Buna, o perioada mai buna pentru acest articol si concurs nu cred ca ai fi gasit, este ideala:
  – Inceput de an, inca mai ai timp sa-ti pui gandurile in ordine si sa te decizii ce vei face anul asta, iar aceasta carte este ghidul perfect;
  – Temperatura de afara este perfecta pentru o carte noua alături de o ceasca mare de ceai;
  – Vine primavara, iar grafica ma duce cu gandul la natura, simplitate si bonton.
  – Sunt sigura ca informatia din text nu este noua si nici nu voi afla ceva revolutionar, insa, din cand in cand simti nevoia sa-ti reaminteasca despre frumusetea lucrurilor si necesitatea de a-ti revizui optica asupra lumii.

 • Reply Roxana March 1, 2018 at 9:23 am

  E scrisa de un danez si pentru mine danezii sunt cel mai misto popor. Ne-au dat designul, Bang&Olufsen, Ecco, pe Thor si, in cazul meu, scutecele copiilor . M-as intoarce oricand in Copenhaga iar cartea asta m-ar duce putin mai aproape de mult visatul stil de viata nordic, de altfel urmatoarea destinatie fiind Oslo. Mi-ar placea sa imi decoreze noptiera alaturi de surata ei Hygge ( pe care o citesc in prezent). Chiar daca nu o voi castiga ii doresc lectura placuta castigatoarei

  • Reply Aveți și pe roz March 1, 2018 at 9:50 am

   Și eu îmi doresc tare să ajung la Oslo. Am fost la Stockholm și mi-a plăcut tare.

 • Reply Viorica Marinescu March 1, 2018 at 8:32 pm

  Foarte frumos gestul de a oferi cadou cartea. Eu sunt profesoară, iar dacă voi câștiga mi-ar plăcea să iau cartea la orele de dirigenție. Cred că ar fi lectură utilă pentru copiii mei dintr-a VII-a.

 • Reply Aveți și pe roz March 2, 2018 at 8:06 am

  Bună și mulțumesc tuturor pentru mesaje. Cartea va pleca către Viorica Marinescu. Sper să se bucure de ea, împreună cu elevii săi.

 • Leave a Reply

  *