Poți avea grijă de planetă și când speli rufe

September 9, 2020

Am adunat câteva exemple de produse eco-bio-sustenabile-verzi, dintre cele pe care le folosim cel mai des. Toate sunt fotografiate de noi, acasă, deoarece chiar doresc să povestesc despre ce folosim & iubim și adunate timp de câteva luni pentru acest articol. Mda, știu, poate părea un pic nebunesc, dar nu îmi place risipa, nu deschid mai multe produse de același fel… așa că am un loc unde strâng produse sau ambalaje pentru a le prezenta.

Toate au formule mai blânde decât cele pe care le găsim, de obicei, în magazine, o grămadă de certificări, sunt netestate pe animale, nu conțin plastic sau au ambalaje din plastic reciclat sau recuperat din oceane. Nu te îndemn să cumperi sau să folosești doar astfel de produse, doar voiam să îți arăt că există tot felul de variante, companii și alegeri. Și mă bucură că cele prezentate azi sunt doar o parte dintre cele existente pe piață ce sunt mai prietenoase cu noi, animalele și planeta. Poate te duc spre descoperiri noi, poate te fac să înlocuiești o parte dintre produsele folosite în prezent, să-ți dorești să știi mai multe despre cum și unde a fost fabricat ceva sau să fii mai responsabil cu ambalajele. Oricum ar fi, e bine ca atunci când alegem să susținem o companie, deoarece asta facem când îi cumpărăm produsele, să fim cât mai mulțumiți de alegerea noastră.

1. Seventh Generation

Compania, ce face parte din familia Unilever, oferă produse certificate ecologic pentru îngrijirea casei și a hainelor, cu ambalaje din plastic reciclat ce sunt și 100% reciclabile. Am folosit multe de la ei: detergent de rufe, de vase, produse pentru uz general, pentru baie sau suprafețe. Le găsești în magazinele Bebe Tei și Mega Image sau pe site-urile, Republica BIOeMAGElefant și Prova.

produse pentru casa seventh generation

2. Săpun de Marsilia 

Un produs 100% natural (conține doar uleiuri vegetale – dintre care 72% ulei de măsline) ce are multiple forme & întrebuințări: pentru rufe, vase, diverse suprafețe, pentru corp, față sau mâini, ba chiar se poate folosi în loc de pastă de dinți (dar aici aș cam trage linie :). Se găsește la MioBio și Maison Du Savon.

sapunuri de marsilia

sapun de marsilia

3. Solara

Produse pentru vase și rufe fabricate în Italia din ingrediente vegetale. Eu am aceste 2 produse, încă nu le-am încercat, m-am bucurat să văd că sunt foarte concentrate, iar ambalajele sunt realizate din plante. Le găsești pe site-ul Bio Aleea.

produse eco pentru casa

detergent de vase solara

4. Sansin

Produse organice, biodegradabile cu ingrediente de origine vegetală, nemodificate genetic, certificate Vegan Society, cu ambalaje din plastic reciclat. Eu am avut de la ei detergent de vase & de rufe + balsam, le-am găsit în supermarket-urile Kaufland și PENNY Market și în drogheriile dm.

detergent vegan sansin

5. Seepje 

Produsele companiei olandeze Seepje sunt realizate din coji de fructe și așezate în ambalaje din plastic reciclat. În imagine, detergent cu multiple întrebuințări și săpun de mâini – cele 2 produse pe care le am de la ei, le-am găsit în magazinul Maison Du Savon din București.

detergent eco pentru diverse suprafete

produs eco pentru casa

6. 111 Elies 

Produse grecești pentru frumusețe născute la ferma familiei cu… 111 măslini. Eu am dat peste produsele lor la Maison du Savon, un loc tare drag mie, cu multe produse faine (de aici îți poți lua și detergent de mâini vrac și alte produse interesante), de la 111 Elies am momentan săpunul solid pentru vase.

sapun solid pentru vase

7. Bio-D

Sunt produse de curățare fabricate etic în UK, vegane, netestate pe animale, prietenoase cu pielea, planeta și animalele, cu ambalaje 100% reciclabile, ba chiar au început să facă ambalaje din foste produse reciclate. Eu i-am descoperit în vizitele la Londra, am de la ei produsul acesta minune ce se poate folosi pentru tot felul de suprafețe: chiuvete, căzi, podele, faianță – e luat de la Bebe Tei. 

produse vegane pentru casa

produs de curatare bio d

8. ECOS

O companie americană ce are deja peste 50 de ani de experiență în fabricarea produselor eco pentru casă și familie și face constant inovații pentru a avea produse nu doar eficiente, dar și prietenoase cu noi și cu mediul. Sunt prima companie din lume ce a obținut cele 3 certificări ale unei proces de fabricare sustenabil: carbon neutral, water neutral și TRUE Platinum Zero Waste (habar nu am cum să traduc acești termeni încât să sune românește, așa că îi las așa, deși fug cât pot de englezisme), folosesc energie regenerabilă, se implică în cauze sociale și de mediu. Am văzut produsele lor la Bebe Tei și Mega Image, probabil mai sunt și prin alte părți.

detergent ecos

produse eco pentru curatare

9. Astonish

Au început ca o companie mică ce vindea, din ușă în ușă, produse pentru curățarea veselei și a cuptorului, acum au peste 60 de produse pentru casă și familie. Produsele sunt fabricate local, în West Yorkshire, tot procesul de producție întâmplându-se sub același acoperiș, compania fiind una foarte dedicată netestării pe animale, sunt foarte mândri că nu și-au testat niciodată produsele sau ingredientele pe animale. Eu le iau din Leroy Merlin.

produse de curatare astonish

produse de curatare netestate pe animale

Acestea au fost cele 9 companii verzi și produsele lor pe care le-am adunat pentru azi. Mai sunt o mulțime de variante – dar câte ambalaje să adun și eu? :) – despre care voi povesti cât de repede. ATTITUDE, My planet, Only Eco – sunt doar alte câteva astfel de exemple. Și deși în articolul de față am dat doar exemple de magazine și de site-uri de la noi, unde poți găsi astfel de produse, amintesc și de unul grozav, deși din Statele Unite: iHerb.

Cât despre preț, de obicei aceste produse sunt ceva mai scumpe, dar de multe ori și mai concentrate, așa că durează un pic mai mult. Mai poți ține cont că plătești mai mult pentru a avea grijă de tine, de animale și de planetă, că poate vei consuma mai resonsabil, vei risipi mai puțin și vei alege mai atent, plus astfel susții o companie ce-și dorește să facă lucrurile cât mai bine. Și, cum spuneam, nu trebuie să schimbi totul peste noapte, să arunci, să înlocuiești la grămadă, poți face mici pași și ajusta lucrurile ușor, până ajungi la formula potrivită ție.

Îmi mai așez descoperirile și pe Instagram:

1. Aveți și pe roz – pagina generală cu haine, cărți, produse de frumusețe, povești, călătorii despre mai puțin și mai bun așezate, de mute ori, în planșe de tipul #AranjateDeLiana;

2. Iepurii nu au nevoie de rimel – produse cosmetice mai curate și neapărat netestate pe animale;

3. Alege Sustenabil – diverse moduri de a vedea sustenabilitatea și alegerile verzi – despre a ajuta, a recicla, a dona, a adopta, a curatora, dar și despre voluntariat, prim-ajutor, implicare, bunătate, curaj și cumpătare.

4 Comments

 • Reply Ruxandra September 9, 2020 at 7:14 pm

  Multumesc pentru articol. De multe ori m-am ghidat dupa recomandarile tale si imi place mult cum indemni la cumpatare. Seventh Generation vad ca face parte din grupul Unilever, despre care am gasit pareri impartite cum ca ar fi cruelty free. Tu ce stii despre ei?

  • Reply Aveți și pe roz September 9, 2020 at 7:22 pm

   Salut, multe dintre companiile gigant, printre care și Unilever, au în portofoliu și branduri verzi, ce și-au păstrat crezurile și sunt vegane, eco, cruelty free sau plastic free, deși compania mama nu e neapărat ghidată după aceste principii. Seventh Generation e un astfel de brand bun, acum tu știi unde tragi linia – dacă folosești astfel de produse sau ba.

 • Reply Raluca September 9, 2020 at 8:33 pm

  Eu folosesc produsele de la Sonett, atât pentru curățenia casei, cât și pentru spălat haine. De când le-am incercat, mi-au plăcut tare mult și nu m-am mai despărțit de ele. După un an jumate încă nu mi s-a luat de detergentul de vase cu aroma de lămâie! Hahaha

  Mulțumim pentru recomandări! Cred că o să încerc și eu o parte din ele.

  Mi-am dat seama că o dată ce renunți la produsele pline de chimicale din supermarketuri, nu mai e cale de întoarcere. Pe deasupra, eu mai am și 3 pisici în casă care, in mod evident, mi-au arătat că le deranjau mirosul de Ariel din haine. Acum toată lumea e fericita.

  • Reply Aveți și pe roz September 10, 2020 at 2:06 pm

   Mulțumesc de recomandare, o să caut și eu produsele Sonett :) Eu am 3 câini. 2 în casă, 1 în curte, la părinții iubitului. Dar cum unu dintre cei din casă are tot felul de alergii, e important ce produse folosesc.

  Leave a Reply

  *