Produse solare curate, cu filtre minerale și cu ambalaje ce se gândesc și la planetă

June 18, 2019

Am mai scris despre produsele de soare, am pus pe blog și ceva lămuriri despre SPF, așa cum le văd eu. Azi doresc să dau niște exemple de produse curate, netestate pe animale, ce nu fac rău coralilor și au și ambalaje ce au grijă de planetă.

Nu doresc să conving pe nimeni de importanța produselor cu factor de protecție solară, voi pune câteva link-uri unde poți găsi informații scrise de oameni mai deștepți și mai pricepuți ca mine. E o chestiune, ca multe altele, în care fiecare alege ce crede că este mai bine. Și, cu protecție solară sau ba, cea mai cea protecție e grija: să nu stai la soare la orele prâzului, să porți haine lejere, deschise la culoare, să te accesorizezi cu pălărie, umbrelă și ochelari de soare, să te hidratezi, să mănânci multe produse fără năzbâtii în ele și 25 de ingrediente pe etichetă.

Eu doar te rog să te informezi din surse serioase și să alegi apoi ce crezi că-ți face mai puțin rău. Susțin cu tărie produsele cât mai curate, dovadă și articolul de față, dar una e un produs făcut cu grijă, ce a trecut prin niște filtre, cercetări, aprobări, teste și alta e un produs făcut de cineva în bucătărie. O să vezi că toate produsele prezentate aici au tot felul de certificări, premii și aprobări și eu cred că-s importante. Da, nu mereu companiile își iau toate certificările, dar una este să nu ai etichete ce confirmă că produsele tale sunt cruelty free sau organice (multe produse bune nu au), dar care au, firește, aprobări de punere pe piață și alte hârtii necesare comercializării lor și alta e să alegi un produs realizat de cineva fără nici un fel de studiu sau pregătire în domeniu doar pentru că pare că vinde ceva natural. În plus, oricât de natural, eco, bio, sustenabil ar fi un produs de soare el are nevoie de ceva ingrediente active. Este bine că un produs să aibă cât mai puține ingrediente, lucru valabil și pentru produsele alimentare sau chiar pentru alte domenii, dar ele trebuie să facă ceva. Mai ales dacă vorbim despre produse de soare, deodorante, șampoane și altele din zona “mai serioasă”. În ceea ce privește produsele cu filtre minerale, pe care eu le prefer, este vorba de oxidul de zinc sau de dioxidul de titaniu. Oxidul de zinc ar fi prima alegere și de obicei el se găsește în cele mai multe produse cu filtre minerale, deoarece nu este iritant și oferă și un spectru larg de protecție – toate produsele prezentate mai jos îl au ca și ingredient activ). El este combinat cu uleiuri naturale, plante sau extracte de fructe, ce nu pot exista fără el într-un produs eficent de soare. Nu, uleiul de cocos nu protejează de soare, nici cel de morcovi sau de jojoba, nici uleiurile esențiale, nici măcar cremele artizanale făcute de iubitori ai naturii, la ei în bucătărie nu prea te ajută, oricât de pasionați ar fi aceștia. Firește că poți alege ce crezi că este mai bine pentru tine și familia ta, dar, te rog, informează-te înainte. Unele produse făcute în casă îți pot face mult mai mult rău decât dacă nu folosești nimic. Mai bine te ferești de soare, îți pui o pălărie uriașă și niște ochelari, decât să aplezi la soluții improvizate sau care nu au nicio bază științifică.

Poți citi informații în aceste locuri:

– pe site-ul Skin Cancer Foundation;
– în articolul de pe Medical News Today;
– pe site-ul health.harvard.edu.

Mai fac doar o mică precizare despre produsele cu SPF ce nu dăunează coralilor și viețuitoarelor marine. Mda, știu, ce mai inventează lumea, nu? Dar când ai grijă de mediu ai și de tine, plus, un produs SPF curat nu este blând nu doar cu mediul, ci și cu pielea ta. Deci ce au ele și altele nu? Ei bine, în mare parte este vorba depre mărimea particulelor ce le compun. Cele mai multe produse cu SPF au particule nanometrice (mai mici de 100 nanometri), celelalte, ce au grijă de delfini, corali și țestoase, sunt non-nano, adică mai mari de 100 nanometri. Primele plutesc sau se dizolvă în apă și astfel pot dăuna florei și faunei, cele non-nano se scufundă, devenind parte din sedimentele marine și având un asfel un risc mult mai mic pentru viețuitoare.

Firește că nu există produs, medicament sau companie care să facă doar bine, dar cred că important e să le alegem, de cât mai multe ori, pe cele ce fac cât mai puțin rău.

Poate te ajută și sugestiile mele de azi, am ales produse cât mai naturale, majoritatea vegane (unele au ceară de albine și nu pot fi considerate vegane, dar rămân cruelty free, acest procedeu nevătămând albinele, ceara fiind recoltată după ce au depus-o), cu filtre minerale (despre filtrele minerale și cele chimice am scris în articolul cu lămuriri despre SPF) și cu particule non-nano de oxid de zinc. Eu nu am văzut niciu produs dintre ele pe piața noastră, dar se pot comanda de pe site-urile lor, voi lăsa link-urile la fiecare dintre ele, de pe Amazon, iHerb sau Cult Beauty. Și ele sunt doar o sugestie, mai mult să arăt că există produse făcute cu grijă pentru om, animale și planetă, poți folosi orice alt produs de la brandul respectiv sau paoate sugestiile mele te duc spre alte descoperiri, de aceea am pus și exemple de magazine și site-uri ce te pot purta spre alte locuri.

1. Raw Elements

raw elements spf

fotografii via rawelementsusa.com

Au produse din ingrediente naturale, certificate ca fiind organice, ambalaj refolosibil, ce nu conține plastic (mai au și ceva ambalaje din plastic reciclat), produse de calitate, foarte rezistente la apă, create de un salvamar, potrivite tuturor categoriilor de vârstă, care au cam toate certificările posibile – Reef Safe, NonNano, Leaping Bunny, NonGMO – și acestea sunt doar câteva – care se implică și în salvarea planetei donând o parte din profit unor ONG-uri ce se ocupă cu protejarea naturii. Poți găsi detalii la ei pe site, unde sunt și o mulțime de informații despre produsele de soare și despre despre importanța lor.

7. Filtru mineral pentru față Drunk Elephant

umbra tinte drunk elephant produse cu spf netestate pe animale

imagini via drunkelephant.com

E un brand american ce-și propune să facă cosmetice eficiente și curate, fără cele 6, suspicious 6, cum le spun ei – pe care le bănuiesc că ar produce neplăceri pielii sau stării noastre de sănătate (aici intră tot felul de produse pe bază de silicon, uleiuri estențiale, filtre chimice, SLS – sodium lauryl sulfate – un agent de curățare ce irită pielea), parfumul sau coloranții pe bază de alcool). Produsul prezentat nu doar că nu le conține pe cele 6, nu e netestat pe animale, e sigur pentru corali și viețuitoarele marine, e biodegradabil, ambalajul e reciclabil, dar a fost și premiat la tot felul de competiții. Poți afla mai multe de pe site-ul lor, drunkelephant.com. Eu tot ce am încercat de la ei mi-a plăcut, îți recomand site-ul Cult Beauty pentru a le comanda, în plus poți găsi aici și alte produse interesante. Se găsesc și la Sephora, dar nu în magazinele din România.

3. Cremă cu protecție solară REN

ren mineral spf clean screen mineral

imagini de pe renskincare.com

Produs vegan, cu filtre minerale ce protejează tenul împotriva soarelui și a poluarii. Ambalajul este realizat în proporție de 50% din plastic reciclat (care e maximum posibil ce permite protejarea conținutului), capacul a putut fi realizat 100% din astfel de plastic, iar faptul că tubul conține un singur tip de plastic îl ușor de reciclat după refolosire. Îl poți comanda de pe site-ul REN, de unde poți afla și tot felul de lucruri interesante despre produse lor sau de pe Cult Beauty, un site despre care am mai tot povestit și unul dintre locurile de unde-mi iau eu produse cosmetice.

4. Pastă pentru soare MANDA

manda sunscreen

foto via mandanaturals.com

Din ingrediente organice și naturale, în ambalaj fără plastic, cu filtre minerale, ce oferă protecție ridicată pentru cei ce practică sporturi marine sau alpinism. Site-ul lor e acesta, iar produsele se găsesc și pe Amazon.

5. Spray cu zinc de la Babo Botanicals

produse solare cu filtre minerale

fotografii via instagram.com/babobotanicals

Vegan, cu filtre minerale, un produs potrivit pentru întreaga familie, fără parfum, aluminiu, coloranți, parabeni, SLS, MEA, DEA, TEA sau alte drăcii, cu o mulțime de certificări și premii – cruelty free, vegan, reef frindly, Natural Beauty Awards în 2017 și multe altele pe care le poți alfa de pe site-ul lor, babobotanicals.com, unde poți descoperi și multe alte produse interesante. Îți poți comanda produsele de pe iHerb.com sau Amazon, în străinătate se găsesc în multe locuri, voi aminti repede de magazinul Anthropologie, ba poți cumpăra produse Babo Botanicals chiar și de la Target sau Walmart.

7. All Good

all good sunscreen butter all good spf reef friendly

imagini via allgoodproducts.com

Istoria lor a început când Caroline, specialistă în masaj terapeutic, și-a dorit niște produse care să valorifice puterea naturii de a vindeca. Iar produsele All Good chiar așa sunt – din ingrediente naturale, netestate pe animale, cu o mulțime de întrebuințări, cu ambalaje din materiale reciclate și reciclabile, sigure pentru viețuitoarele marine, certificate Leaping Bunny, Reef Friendly, Green America, USDA Organic – ca să mă opresc doar la câteva. Plus, donează 1% dintre venituri unor cauze ce ajută planeta și-si fac produsele între-o clădire ce folosește doar energie solară. Cum compania e americană, cred că vei găsi mai ușor produsele lor pe Amazon sau iHerb.

Mai sunt multe branduri la care poți găsi produse bune cu factor de protecție solară, cu filtre minerale, netestate pe animale și fără multe drăcii în ele. Amintesc doar câteva: COOLA, Badger, Josie Maran, BurnOut, Hampton Sun, Alba Botanica.

Sper că articolul de azi te-a ajutat să găsești un pic de inspirație, iar dacă produsele de soare nu-s pe gustul tău să-ți arate că există companii ce se âgndesc la multe lucruri atunci când fac un produs. Și poate merită susținute.

Și dacă tot am vorbit despre cosmetice curate, te anunț că în weekend-ul acesta, 22-23 iunie, are loc Glamour Beauty Festival, în cadrul căruia voi participa și eu, alături de alte doamne minunate, la o discuție cu tema Clean Beauty. Te aștept, dacă crezi că va fi ceva pe gustul tău. Duminică, de la 14.30.

4 Comments

 • Reply Diana June 20, 2019 at 11:10 am

  As introduce aici si un produs romanesc: untul protector solar si natural de la Irina. Curat si superaccesibil: https://delairina.ro/product/protector-solar-mineral-botanic/

  • Reply Aveți și pe roz July 20, 2019 at 7:35 pm

   Eu nu sunt o fană, așa cum spuneam și în articol, a produselor artizanale, dar dacă sunt o alegere pe gustul tău, e minunat. Îmi place Irina, am și menționat-o pe blog și FB, doar că eu cred că un produs cosmetic are nevoie de a trece prin niște filtre înainte de a fi pus pe piață. Iubesc oamenii ce au pasiuni, dar când vorbim despre produse cosmetice ele nu-s suficiente. Dar, repet, asta e minunat la noi, oamenii: fiecare poate alege îi șoptește mintea și inima :)

 • Reply Nico June 16, 2020 at 3:56 am

  Buna! Ma gandesc sa iau de la All Good crema spf 30 family size, doar ca nu vad nicaieri ce termen de valabilitate are, noi fiind doar 2 persoane in family:)
  Ai idee cate luni este in termen?
  Multumesc

  • Reply Aveți și pe roz June 17, 2020 at 10:53 am

   Bună, dacă nu scrie la ei pe site, nu am cum să te lămuresc eu. De obicei, valabilitatea e 6 luni-1 an, depinde de produs, dar cum cele cu SPF ar fi bine să fie folosite tot timpul anului nu cred că rămâi cu el :)

  Leave a Reply

  *