Tricouri bio, blugi reciclați sau veste din sticle din plastic. Sau despre cum moda poate face și bine.

February 13, 2018

De cele mai multe ori, moda dă naștere unor verdicte tranșante. Pe de o parte, e tabăra lui: treburi superficiale, chestii de muieri, frivolități, fițe, risipă. Vizavi s-au așezat cei care găsesc justificări și chiloților puși peste pantaloni (și asta când nu este vorba de Superman). Eu cred că și aici sunt bune și rele, ca-n orice. Să începem cu relele.

Am făcut cercetări și am dat peste niște cifre ce trebuie schimbate

A doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, moda produce anual ravagii devastatoare. În procesul de producție se folosesc miliarde de metri cubi de apă, vopsirea necesită substante poluante (80% din apele terestre ale Chine sunt nepotabile), ambalajele de plastic și pungile de cumpărături trag după ele cifre înfioarătoare: până în 2050, dacă nu se va schimba nimic din obiceiurile noastre de consum, în apele planetei va înota mai mult plastic decât pești, iar cercetătorii ne avertizează că în curând am avea nevoie de 2 ori resursele Terrei. Și, culmea, 20% dintre toate hainele cumpărate nu sunt îmbrăcate vreodată.

Lecturi de unde poți afla mai multe despre aceste lucruri:

Sustainable Fashion Matterz;
Highsnobiety;
Ethitude;
The true cost;
Business of Fashion.

De aceea cred că, dincolo de bucuria pe care o simțim când îmbrăcăm ceva nou, trebuie să ne gândim, măcar uneori, și la ce a implicat fabricarea acelui lucru.

Eu mi-a propus să adun pe blog fapte, date, descoperiri și câteva dintre gândurile mele ce sper să fie o mică picătură de ajutor în a schimba ceva. Și, culmea, am constatat că restrângerile și renunțările nu aduc neapărat și restrângerea bucuriei. Eu, de când mi-am propus să am mai puțin, am constatat că am mai bun, mai pentru mine, făcut cu mai cu puțin rău.

Așa că astăzi povestesc cu bucurie despre lansarea, de către C&A, a primei sale colecții de modă sustenabilă: #WearTheChange.

Sustenabilitatea a fost printre precupările companiei C&A în ultimii ani, iar eforturile le-au fost recunoscute. În 2017, au lansat primul tricou 100% reciclabil certificat cu nivel Gold de către Cradle to Cradle™, reuşită premiată cu Inovația sustenabilă a anului. Și, deloc de neglijat sau mai putin important, C&A este cel mai mare utilizator de Bumbac Bio din lume.

Deja prea multe denumiri? În magazine le vei găsi pe etichete (astfel vei putea identifica și obiectele ce fac parte din colecția sustenabilă), așa că voi încerca să le deslușesc puțin, mai ales ca abia ce mi le-am clarificat și mie.

Ce este #WearTheChange?

Schimbare. Tehnologii avansate de curățare a apei. Piese pentru a căror producție s-a folosit energie regenerabilă. O mai bună gestionare a apei. Bumbac și poliester reciclat. Reducerea utilizării materiilor prime virgine.

Ce înseamnă Cradle to Cradle™?

Lucruri produse responsabil. Grijă pentru mediu și resurse. Mai puține chimicale și mai multe vopseluri sigure. Și mai înseamnă obiecte produse într-un mod responsabil social şi create pentru a putea fi reciclate.

Ce am aflat despre bumbacul organic?

Lumea parcă a înnebunit cu bio, organic, eco, vegan. Alergăm după etichete care să ne confirme că facem, în goana noastră de a îndesa cât mai mult în sacoșe, și un pic de bine. Dar chiar putem face. Bumbacul bio (organic) protejează mediul încojurător, dar și pe femierii care au grijă de el. Ajută la generarea de venituri și de locuri de muncă, dar reduce și impactul direct asupra mediului înconjurător. Aceste metode de cultivare îmbunătățesc starea de sănătate a fermierilor locali, precum și calitatea apei din respectivele zone. Și are grijă și noi, deoarece poate fi purtat, fără nicio teamă, direct pe piele. Chiar și de către bebeluși. Așa că este vorba de a avea grijă de noi, dar și de alții. De a #DaMaiDeparte, cum mai spun eu.

Prețul schimbării

La C&A, prețul produselor din bumbac bio este același cu cel al produselor din bumbac obișnuit. Îmi place grozav preocuparea aceasta a lor de a face bumbacul organic accesibil tuturor, iar inițiativa lor de a folosi, până în 2020, doar bumbac sustenabil este pur și simplu minunată.

Poți citi aici mai multe despre planurile C&A despre sustenabilitate.

Și pentru că aceasta inițiativă mi-a placut teribil, am realizat, împreună cu al meu partener de echipă, câteva postere pentru această campanie. Așa cum am fi făcut-o dacă ne-ar fi venit brief-ul într-o agenție de publicitate unde obișnuiam amândoi să lucrăm înainte de a alege să o facem pentru noi. Diferența a fost că acum ne-am ales noi tema, iar agenția era acasă.

#WearTheChange văzut de Aveți Și Pe Roz

aveti si pe roz idei

campanie sustenabila ca

colectie sustenabila ca

Și 5 obiecte din colecția #WearTheChange care mi-au plăcut mult:

haine din bumbac reciclat

tinuta sustenabila ca tricou reciclabil

vesta din materiale reciclate

Jeanși din material reciclat, cămașă din bumbac bio și vestă realizată din material rezultat în urma reciclării sticlelor din plastic.

aveti si pe roz tinute

Sacoșă din bumbac bio ce poate înlocui plasele de plastic.

jeans and converse outfit

wear the change

vesta rosie

vesta wear the change

Ce poate face un tricou?

Multe. Poate tu cumperi unul cu dungi. Și sora ta unul roz. Poate cineva alege o vestă din material reciclat. Iar altcineva decide că de acum încolo să poarte doar blugi făcuți responsabil.

Deși C&A nu se află pe lista mea de magazine în care merg prea des, pentru că îmi place să susțin inițiativele de a face din modă un lucru cu care te poți mândri, când voi avea de înlocuit ceva din piesele de bază, vor fi, cu siguranță, printre favoriți.

Chiar dacă astăzi am vorbit despre moda sustenabilă, poți schimba ceva și fără a face lucruri legate neapărat de modă. Poți alege să închizi robinetul când te speli pe dinți, să adopți un câine, să donezi lucrurile pe care nu le mai porți, să faci voluntariat, să povestești despre ce citești, să nu risipești mâncarea sau să zâmbești unui necunoscut.

Schimbarea poate fi adusă și de un tricou. Dacă fiecare dintre noi purtam unul.

wear the change ca

10 Comments

  • Reply Lili February 14, 2018 at 9:17 am

    Interesant articol. Nu stiam ca in C&A exista acest gen de produse. Mi-am mai cumparat jeansi de la ei insa nu am stiut ca exista si o varianta eco.. Cum identific deci blugii reciclati?

    • Reply Aveți și pe roz February 14, 2018 at 9:23 am

      Cauți etichetele #WearTheChange, am scris, dar poate era prea multa informație :)

  • Reply Aly February 14, 2018 at 9:38 pm

    Super articolul tau. I-am dat si eu share pe pagina de facebook a blogului meu. Banner-ul cu sticlele e fenomenal.
    M-ai facut sa imi doresc sa fac o schimbare, trebuie sa ajung in C&A sa vad colectia si sa imi sortez hainele mele…sa duc din ele la reciclat.
    Stii cumva daca ei strang haine pentru reciclat?

    • Reply Aveți și pe roz February 15, 2018 at 9:25 am

      Din păcate, nu. Cei de la H&M mai colectează, uneori. Și am văzut că mai sunt, prin unele locuri din oraș, containere unde poți duce hainele vechi. O să mă interesez și eu de mai multe locuri.

  • Reply Ingrid February 20, 2018 at 8:12 am

    Este bine de știut, mulțumesc! Sunt interesată de reciclare si mai mereu am realizat mici proiecte cu fiicele mele.
    Îmi place blogul tău, chiar daca nu comentez mereu. Vreau sa-mi fac timp pentru activitățile care-mi plac, pentru lecturile interesante si oamenii care merita.
    Mulțumesc

  • Reply Carmen March 5, 2018 at 4:15 pm

    Super articolul, cand ajung la C&A ma uit, au si chestii simpatice si preturi accesibile, mi-ar fi placut sa cumpar si online de la ei.

    • Reply Aveți și pe roz March 5, 2018 at 4:43 pm

      Chiar am scris zilele trecute pe Fb faptul că de la 1 martie se pot comanda și în România produse C&A de pe site-ul internațional.

  • Reply Oli March 14, 2018 at 11:31 am

    Buna primavara! H&M (n-am actiuni la ei ;-) ) colecteaza textile pentru a fi reciclate tot timpul; au un mic container la una din case in orice magazin. Am aflat direct de la ei, dupa ce i-am intrebat pe FB cand si unde colecteaza. Ii zici casierei ca vrei sa lasi pentru recuclat si iti elibereaza un bon valoric de 5 lei pentru fiecare sacosa de textile predata. Bonurile se pot folosi doar in anumite conditii la achizitii viitoare.
    …aaaa… si Mango au o editie Committed cu basic-uri foarte “curatele”; eu am comandat recent de pe site-ul lor de outlet din editia asta: bumbac organic, croiuri suple, finisaje decent facute, preturi ochioase :-)
    Spor la facut planeta un loc mai primitor!

    • Reply Aveți și pe roz March 14, 2018 at 12:17 pm

      Mulțumesc tare pentru mesaj. O să adun și eu într-un articol mai multe locuri unde se pot dona haine.

    Leave a Reply

    *