13 pași care mă ajută să cumpăr mai puțin și să-mi placă

March 1, 2019

Întâi, un strop de istorie

În ultimii ani, am tot simplificat. Acum 4 ani, după mulți ani de cumpărături la implus, hârciogărit haine și îmbrăcat în toate stilurile și culorile, a apărut #câte5. Îmi propuneam atunci să mă rezum la cel mult 5 din fiecare categorie vestimentară: fuste, rochii, paltoane, sandale, genți. Anii au trecut, am tot modificat, șlefuit, donat, oferit și ajustat și pot zice că am ajuns la un fel de înțelegere între mine, șifonier, dorința de a cumpăra, dar și de a simplifica. Am 5 la cele mai multe dintre articole (blugi, fuste, sandale, sacouri, cămăși), la altele am împărțit 5-ul în categorii – la genți am mai mult de 5, dar sunt genți realizate de către Sorin al meu, pe care nu prea le pun la socoteală, sacoșe de pânză de pe la diverse muzee, ce nu-s neapărat genți, genți retro pe care le țin mai mult pentru poze – așa că, deși sunt mai mult de 5, nu cred că am, de fapt, prea multe. O să le fac inventarul. La încălțări am 5 de vară și 5 de iarnă, dar îmi dau voie să mai depășesc numărul la încălțările sport pe care le consider și de vară și de iarnă și pe care le port, de fapt, cel mai mult. Și ochelari de soare am cam 5-7 deoarece și pe ei în port tot timpul anului, iar la rochii am vreo 7-8 cu totul. Uneori chiar 5-6 deoarece periodic dau din lucruri.

Un an doar cu 5 obiecte vestimentare cumpărate

De bine ce lucrurile se așezaseră cât de cât, în mai 2018 am avut o epifanie: ce ar fi ca timp de 1 an să-mi cumpăr doar 5 lucruri de îmbrăcat?

Autoprovocarea încununa cei 3 ani și 4 luni de simplificare de până atunci și mi-am acceptat-o într-o secundă. Se termină curând, la final de aprilie, și sunt tare mândră să zic că am cumpărat, până în acest moment, 4 obiecte. Va urma numărul 5, încă nu știu care, voi povesti într-un articol, la finalul perioadei, despre anul meu cu doar 5 articole cumpărate.

Ce voiam să #DauMaiDeparte azi, așa, în prag de primăvară, sunt câteva lucruri care mă fac să mă țin de… mai puțin. Poate te ajută în provocările tale, ce nici nu trebuie să fie neapărat vestimentare, disciplina aceasta se poate aplica, cu mici modificări, și la diete, sport, scris și câte și mai câte. Oricum, eu cred cu tărie că în momentul în care începi să editezi un capitol din viața ta, urmează, mai devreme sau mai târziu, și celelalte.

Mic ghid pentru mici schimbări mari. Sau cum cumpăr (mult mai) puțin fără să simt că înnebunesc.

1. Mi-am ales “uniforma”. Ne place sau ba să recunoaștem, există tot felul de uniforme de stradă, mai mult sau mai puțin stricte. Că le numim normcore, boho chic, casual sau smart office, că sunt descrise ca stilul serios, neglijento-aranjat, lunar, stelar, hipiot, păun, hisperesc, dichisit sau șaorma cu de toate există, cred eu, niște șabloane pe care, inconștient sau ba, le adoptăm. Eu sunt un fel de hipster normcore cu accente minimalisto-nostalgice, așa că mă bazez pe: blugi, cămăși albe, tricouri cu dungi, pantofi sport, sandale Birkenstock, fuste plisate și câte un accesoriu ce pare că nu prea are treabă cu povestea mea. Am puține culori, ca și imprimeuri aleg buline și dungi, fustele și rochiile sunt midi, jeanșii drepți, paltoanele și sacourile cu croieli moderne, dar simple și comode. Îți recomand să te gândești care e tabăra ce-ți place, dar și cea care se potrivește stilului tău de viață.

2. Am restrâns drastic lista magazinelor mass market. Din categoria aceasta am păstrat japonezii Uniqlo și MUJI, uneori mai merg la merg la COS… și cam atât. Astfel economisesc bani, dar și timp, nu am obiecte din materiale incerte, care nu rezistă mai mult de finalul sezonului, nu încurajez risipa și giganții modei ce exploatează oamenii, mediul și munca designerilor pe care, de multe ori, îi copiază.

3. M-am gândit la câteva branduri care-mi plac și m-am lăsat să vizez. Apoi am înțeles că pot cumpăra de acolo. Disciplina lui #câte5 mi-a arătat că decât să am 55 de rochii așa și așa, mai bine am 5 senzaționale, pe care și dacă dau mai mult, mult mai mult, tot nu ajung la cheltuielile din era premergătoare lui #câte5. Și dacă aș da pe 5 rochii minunate cât pe 25 dintre cele dinainte, tot aș ieși mai ieftin. Dar așa am ceva mai bun, mai durabil, mai pe gustul meu și care-mi lasă și mai mult loc în dulap. Și nu, nu țin partea lui scump, cred că poți găsi lucruri fantastice cu câtiva lei, dar de multe ori mai bun înseamnă și mai scump. Și apoi, trebuie să înțelegem că munca, designul, cercetarea, materialele mai bune, ce țin mai mult, fac mai puțin rău, lucrurile fabricate în Italia, Franța, Anglia sau Japonia în loc de China sau Bangladeș costă. Iar ce e ieftin de regulă ne costă… altfel. Atât pe noi, cât și pe cei din jur, planeta sau animalele. Și nu mă refer doar la haine, acest lucru se aplică și la cosmetice, mobilier, farfurii, papetărie, bijuterii și câte și mai câte.

4. Speed date cu hainele, în magazin. Când mă aflu în fața unei tentații, a unui obiect ce-mi place cumva, dar asupra căruia nu mă decid instant dacă e bine să mă apropii sau să-l las acolo, aplic rapid un fel de joc. Am niște limite peste care am decis să nu trec, așa cum ar fi la o întâlnire romantică. Chiar îmi propun, de ceva vreme, să lansez un articol-chestionar despre care ar fi aceste lucruri peste care nu am trece, în ceea ce privește un partener. Revenind la haine, scanez rapid aceste borne eliminatorii, devenite acum așa de parte din mine încât nici nu-mi mai dau seama că fac asta, iar acum am realizat că tot ce dețin ține cont de ele:
– la blugi, am decis să cumpăr doar branduri sustenabile;
– tricourile și cămășile să fie de bumbac;
– puloverele să fie din materiale naturale;
– fustele plisate, chiar dacă sunt din poliester, să fie spectaculoase;
– să fie ceva ce aș purta des, atunci când ai #câte5 nu prea îți permiți să ții un loc ocupat de un obiect pe care-l porți o dată pe an;
– nu cumpăr decât mărimea mea sau haine ce mi se potrivesc;
– orice cumpăr trebuie să fie comod;
– îmi permit acel obiect, în acel moment? – nu cumpăr în rate, nu împrumut bani, nu am un card de credit sau alte jumbușlucuri din zona aceasta și iau decizia că îmi permit sau nu o achiziție vestimentară după ce mi-am achitat alte lucruri, mult mai importante pentru mine: cheltuielile casei și ale mașinii, mâncarea noastră și a jivinei, asigurările medicale, ceva mici bucurii lunare, un stop de bani pus deoparte;
– aduce ceva în plus în garderoba mea?

5. Încerc să fac cât mai puțin rău. Moda face mult rău, e a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră. În plus, oamenii aceștia ce dețin magazine, buticuri sau concept store-uri nu reprezintă societăți de binefacere ce-și doresc ca lumea să fie zâmbitoare și frumos îmbrăcată, ci indivizi ce urmăresc să facă profit. Așadar, știu că nu există doar bine, că și produsele organice sau naturale fac rău planetei, că și designerii se inspiră unii de la alții, că mai scump nu e nicidecum egal doar cu mai bun. Dar încerc ca prin ce aleg să fac un rău mai mic și acesta să fie din ce în ce mai mic. Încerc să citesc, să descopăr, să triez, să cumpăr cât mai puțin, să port cât mai mult, să reciclez, să donez și să dau mai departe din ce aflu. Îmi doresc să ajung să cumpăr doar produse ce nu fac rău, de la designeri, magazine și branduri sustenabile. Mai e până acolo, dar fiecare pas contează.

6. Sunt flexibilă. Viața e imprevizibilă, iar bucuriile grase sunt aduse, uneori, de excepții. Pentru anumite proiecte, atunci când ies cu prietenele sau când mă plimb prin diverse locuri pentru a vedea ce se mai întâmplă, ajung și în magazine ce nu-s neapărat pe lista mea bună. În ZARA am descoperit colecția sustenabilă Join Life, tricouri sau produse originale Disney pot fi și în magazinele de mall, pe ASOS, de unde nu îmi mai iau haine, am văzut că sunt tot felul de cosmetice interesante – The Ordinary NIOD, Pixi și multe altele. Asta nu mă face neapărat să le cumpăr, dar îmi arată că lucrurile pe placul meu pot fi găsite în mult mai multe locuri decât aș crede.

7. Aleg pentru prieteni. Mai ales în acest an de detox vestimentar, dar nu numai, am ajutat multe prietene sau cliente să-și găsească comori. De multe ori, hârciogul interior ce le găsește e satisfăcut doar de găsirea prăzii, nu trebuie neapărat să o devoreze, e la fel de mulțumit să o cedeze haitei. Deși, recunosc, au fost dăți când am simțit un mic ghimpe în inimă, ce a fost uitat rapid în câteva ore – ceea ce mi-a arătat că-s aproape vindecată, că nu aveam de ce să iau acel obiect, iar de cele mai multe ori mă bucură mai tare descoperirea, nu deținerea. Și ajutorul oferit cuiva.

8. Mă bucur să descopăr locuri și magazine noi, în care înainte nu mă gândeam să intru. Când cumpăram cu sacoșele de la Primark, nu mă gândeam că aș avea ce să caut la Selfridges sau la Dover Street Market. Dar cumpărând mai puțin, am ajuns să aleg mai bun. 75 de tricouri așa și așa s-au transformat, încet, în câteva tricouri tare pe gustul meu. O grămadă de blugi incerți, care mai mult stăteau în dulap decât pe mine, au făcut loc câtorva perechi pe care mă bucur să le am. Am înlocuit tricourile, rochiile, paltoanele și blugii de duzină cu câteva articole de la branduri pe care le plac. Firește că nu trebuie ca aceste lucruri să fie importante pentru tine, hainele sunt, la urma urmelor, privite ca ceva frivol, dar când ajungi să refuzi cantitatea, lucrurile luate la impus, ceva nou în fiecare zi acest fapt nu are cum să nu se răsfrângă și asupra altor alegeri din viața ta. Dacă moda nu te interesează, încercă să faci exercițiul simplificării asupra altor aspecte. În loc de farfurii/scaune/tacâmuri/lămpi de duzină aduse la suprapreț din China, alege niște obiecte de design, chiar dacă reduci numărul lor. Sunt o grămadă de perioade de reduceri, de magazine tip outlet, ba chiar dacă plătești preț întreg tot faci o afacere mai bună deoarece acesta înseamnă, de cele mai multe ori, ceva mai bun, mai frumos și mai durabil.

9. Aleg ca banii mei să răsplătească sau să ajute ceva în care cred. Firește că nu mereu e așa, dar îmi doresc ca prin alegerile mele să susțin, cât mai des, designeri, lucruri, companii și idei în care cred.

10. Iubesc ordinea. Iar o casă în care aduc mai puține lucruri e o casă mai aeristită, mai pe gustul meu și care mă ajută să fiu nu doar mai fericită, ci și mai sănătoasă – s-a demonstrat că lucrurile frumoase ne bucură nu doar inima, ci au grijă și de sănătatea noastră.

11. Mă bucur de drum. Așa cum munții de haine, obișnuința goanei prin toate magazinele, dorința de a avea și aia și cealaltă s-au întins pe ani și ani, tot așa, un regim cumpătat nu se întâmplă peste noapte. Indiferent că ne referim la țoale, la sport sau la mâncat sănătos.

12. Și nu mă (prea) abat din calea aleasă. De multe ori, succesul înseamnă perseverență. Să ai grijă de drumul tău, să te ții de el, să treci peste reduceri, fustele plisate adorabile sau petrecerea aceea ce parcă cere o rochie nouă. Dar alegerile de care mă țin, mi-au mai adus ceva. Lucrurile bune “cer” o companie pe măsură. Atunci când faci niște alegeri pui în mișcare un tăvălug ce va schimba, încet, totul. Dacă începi să mergi la sală, devii mai atent și la ce mănânci sau bei, la cât dormi, poate îți faci faci mai des analizele, reîncepi să-ti reoganizezi și regândești garderoba, vacanțele, timpul liber. Tot așa, dacă ai început să-ți construiești o garderobă simplă, ea trage după ea alte lucruri: mobilă mai puțină, o casă mai organizată, haine mai bune, cosmetice mai curate, grija pentru natură și animale, timp mai mult, respectul pentru designeri. Și treptat, vei vedea că așa cum într-un regim de viață sănătos nu mai esti atrasă doar de amandine și de lenevit pe canapea și acum lucrurile de soi atrag altele asemeni lor. Am povestit cum acum 2 ani mi-am luat, din minivacanța de la Berlin, 1 singur lucru: un tricu Comme des Garçons de 100 și puțin de euro. Mă repet, nu cred în odele aduse lui scump și nici că trebuie să trebuie musai să înlocuiești Primark cu Marni, dar cred cu tărie în cheltuitul cu cap. Ca să rămân în zona excursiei, am ales atunci ca în loc să cheltui 100 euro, pe prostioare și mici bucurii efemere pe care le luam, de obicei, de prin vacanțe, să dau întreaga sumă pe un singur obiect pe care mi-l doream de ceva vreme și care va fi cu mine mult timp. Și, pe cuvânt că după ce faci asta nu-ți mai vine să intri în altă parte și să mai iei rapid vreo 3 tricouri de 5 euro pe care știi că le le vei arunca după prima spălare.

13. Îmi place că lucrurile mele se potrivesc între ele. Asta mă ajută nu doar să fac o grămadă de combinații, dar dacă am ajuns să aleg de fiecare dată cam aceleași lucruri îmi arată fie că sunt obsedată, fie convinsă de alegerile mele. :)

În încheiere, am pus pe acest suport câteva dintre lucrurile mele. Am făcut un mic exercițiu și le-am ales la întâmplare, fără să mă uit, din dulapul meu ce e, de fapt, un fel de scară dublă. Am pus link către un articol mai vechi cu scara-dulap, dar e de acum 4 ani, așa că de atunci au cam dispărut multe culori de acolo. Am așezat cele câteva lucruri pe bară, le-am aranjat frumos pentru poză și a ieșit asta.

garderoba capsula

Mai spun doar că, indiferent că îți pasă de haine sau ba, mai puțin și mai bun cred că îți poate aduce o gramada de lucruri bune. Și nu mă refer doar la obiectele de calitate ce le vor înlocui, treptat, pe cele care nu te mai reprezintă, ci și la un nou fel de a privi vacanțele, dulapurile, finanțele și mai ales timpul. Și acesta e doar începutul.

Și încă ceva: dacă treaba aceasta cu simplificarea, mai puțin, mai bun, mai nu știu cum ți se pare o prostie deloc pe gustul tău, e foarte bine. Nu trebuie nicidecum să facem toți aceleași alegeri și sunt convinsă că ai alte pasiuni sau lucruri în care crezi la care eu nu m-aș pricepe deloc.

1 Comment

  • Reply Anatol March 5, 2019 at 9:02 pm

    Doresc sa-ti spun ca am ajuns pe blogul tau cautand info despre garderoba capsula care e un subiect de interes pt prietena mea si am ajus sa citesc cateva articole cu cate 5 ce mi se pare o gaselinta tare interesnata. Ii voi recomnaa si prietenei mele blogul, sigur o sa-i placa. Numai bine, m-am bucurat sa dau peste blogul tau.

  • Leave a Reply

    *