Blugi sustenabili. Sau cum ceva mai scump poate costa, de fapt, mai puțin.

May 9, 2018

Am mai scris că industria modei este a doua cea mai poluantă din lume (după cea petrolieră), iar procesul de fabricare a blugilor contribuie la acest lucru. Așa că, astăzi am adunat câteva branduri care arată că se poate și altfel și care luptă pentru o modă mai sustenabilă.

Iar în ceea ce privește jeanșii acest lucru înseamnă:

sursa materialului: jeanșii eco folosesc bumbacul organic sau reciclat, iar pentru nasturi nu se folosesc materiale sau vopseluri plouante;
grija pentru mediu: reducerea emisiilor de carbon, interzicerea chimicalelor poluante (sau folosirea lor în procesul de decolorare), reciclare și gestionarea înțeleaptă a resurselor;
salarii și condiții de muncă corecte pentru cei care-i produc și refuzul de a folosi minori în procesul de fabricație;
dorința de a folosi tehnologia actuală și resursele companiei pentru a face bine (alegerea unor materiale SF, procese moderne de producție, etichete reciclate, reparații gratuite, certificări și programe pentru a produce cât mai sustenabil – iată doar câteva exemple).

Cred cu tărie că aceste companii merită încurajate, așa că încerc să cumpăr, cât mai des, de la astfel de branduri. Și chiar dacă prețurile sunt ceva mai mari decât ale unor magazine cu modă pe repede înainte, cred că ar trebui să ne gândim la preț din mai multe unghiuri: să conteze cine face un produsul, cu ce resurse, cu ce fel de materiale, cât ține acel produs, cum arată, ce se întâmplă cu el când se strică sau când intră în contact cu pielea (unele soluții folosite în procesul de decolorare sunt foarte poluante, așa că îți recomand să alegi cu atenție ce cumperi și oricum să speli jeanșii înainte de a-i purta). La urma urmelor, costul înseamnă un pic mai mult decât un preț.

5 companii ce produc blugi sustenabili:

1. Nudie Jeans

nudie jeans

foto via nudiejeans.com

– o companie suedeză ce ia reciclarea în serios, dar o face într-un mod prietenos: magazine aranjate hipsteresco-delicios, angajați cu zâmbetul pe buze, filozofii ferme, dar cu idei ce fac bine;
– din materiale reciclate și reciclabile, fără denim toxic, iar magazinele îți repară gratis blugii luați de la ei, susținând astfel un proces circular, modern, ce are grijă nu doar de garderoba ta, dar și de resursele planetei.

2. G-Star

g star eco jeans

imagine via g-star.com

– o companie creată în Amsterdam, în 1989, sub filozofia “Just the Product”;
– își doresc să inoveze, să aibă impact, dar și grijă, atenție și răbdare;
– blugi realizați 100% din bumbac organic, fiecare pereche fiind 98% reciclabilă;
– fabrică certificată Cradle to Cradle la nivel Gold;
– compania oferă condiții de muncă & salarizare sigure și corecte, iar unii dintre blugi, ca recunoaștere a inovației pe care o aduc, pot fi văzuți la muzeul V&A din Londra.

3. Mud Jeans

sustainability and jeans

imagine de pe mudjeans.eu

– o companie cu o filozofie inovatoareo-fantastică ce-și propune să lupte împotriva consumerismului și a poluării într-un mod diferit: nu cumperi blugii, în închiriezi (poți găsi detalii aici);
– după o vreme îi duci înapoi, iar aceștia se reciclează creând o nouă pereche de jeanși;
– blugii sunt realizați în fabrici atent alese, din materiale reciclate, având grijă de muncitori și de mediu.

4. Stella McCartney

stella mccartney

imagine via stellamccartney.com

– îmi place teribil când designerii nu oferă doar design, trenduri și prețuri, ci se gândesc și la costul lucrurilor; iar Stella McCartney este unul dintre aceștia: respectă planeta, oamenii și resursele, folosește materiale alernative, luptă pentru drepturile animalelor sau reciclare și își dorește să reducă impactul pe care moda îl are are asupra mediului;
– la ea vei întâlni cuvinte ce par desprinse din revistele de modă ale viitorului: bio design, Peace Silk, re-engineering cashmere, piele vegetariană, lână vegană;
– și în ceea ce privește jenașii are aceeași filozofie, compania sa militând pentru un proces mai curat atât pentru consumator, cât și pentru planetă, lucru susținut de o seamă de programe (Cradle to Cradle sau Clean by Design sunt doar 2 exemple) ce au fost create pentru a micșora și măsura impactul pe care îl au companiile asupra mediului.

5. Kings of indigo

sustainable jeans koi

imagine via kingsofindigo.com

– își propun să fie brandul nr. 1 de jeanși sustenabili din lume;
– blugii lor sunt făcuți aproape integral din materiale organice sau reciclate (chiar și etichetele sau cutiile produselor sunt din materiale reciclate);
– au introdus Triple-R philosophy (Recycle, Repair, Reuse);
– au un proces 100% transparent oferind consumatorilor detalii despre procesul de producție, parteneri, fabrici sau impactul pe care îl are compania asupra mediului (anul acesta vor publica chiar și un raport cu toate acestea).

Alte câteva branduri care luptă pentru a produce blugi cât mai prietenoși cu planeta: Acne Studios, DL1961, Cheap Monday, Kuyichi, AG jeans, Patagonia.

Eu am de gând să îmi simplific și mai tare garderoba, așa că voi dona perechile de jeanși pe care nu le port sau care nu mi se mai potrivesc ca și filozofie. Dacă dorești să ai o garderobă din ce în ce mai simplă și mai pe gustul tău, poți găsi pe blog idei despre unde poți dona haine în București… și nu numai sau citi despre cum am ajuns la filozofia #câte5.

Și da, prețurile apetisante de la mall îți pot lua ochii, reducerile sunt seducătoare, iar dorința de a avea un model sau altul te poate strânge tare de mână, dar poate, măcar uneori, când vei căuta un produs te vei gândi că poți alege unul făcut sustenabil. Aparent te va costa mai mult dar, ne dar va ține mai mult și vei avea satisfacția că porți un obiect produs cu cât mai puțin rău. Așa vei putea alege mai puțin, mai bun, mai rar, mai potrivit ție. Iar astfel poți da pe o pereche mai mult decât te gândeai că vei da vreodată niște jeanși, dar dacă vei cumpăra 1 pereche în loc de 7, iar prețul va fi cât ai fi dat pe 3-4 perechi obișnuite, tot vei ieși mai ieftin. Tot un fel de #BelșugLaPrețRedus este și acesta. Iar dacă toți vom face, cât mai des aceste alegeri, aparent mai costisitoare, ne vor costa, pe noi toți, mai puțin.

10 Comments

 • Reply Oana May 12, 2018 at 5:09 am

  O abordare ce merita promovată. Ne dai și câteva idei despre locurile unde putem găsi asemenea produse? Îți mulțumesc.

  • Reply Aveți și pe roz May 13, 2018 at 4:54 pm

   Pe fiecare nume e link către magazinul online, acolo găsești detalii. Dar, în principiu, sunt în mai toate orașele mari europene: Londra, Stockholm, Berlin, Paris, Amsterdam – sunt doar câteva.

 • Reply Raluca May 12, 2018 at 7:35 pm

  Mă bucur mult că blogul tău evoluează (și) în direcția asta. Și eu încerc să fac alegeri sustenabile de câte ori pot și mi se umple inima când întâlnesc oameni care se gândesc la impactul lor asupra mediului și al societății. Keep up the good work!

 • Reply Zira August 1, 2018 at 7:38 pm

  O pereche f misto de Nudie Jeans am gasit intr-un magazin Humana. Au costat 10 ron si am primit numai conplimente pt ei. Sa mai mentionez si ca sunt cei mai comozi si figure flattering blugi skinny pe care i-am avut ever?

  • Reply Aveți și pe roz August 1, 2018 at 8:40 pm

   Asta da achiziție #BelșugLaPreț redus, bravo, să îi porți cu bucurie!

 • Reply daniela November 1, 2018 at 8:23 am

  Blugi Mango – luati la reducere cu 170 de lei. Model cu talie inalta, jeans strech mizerabil, s-au largit atat de mult a.i. S-ul imi era larg dupa prima purtare desi eu port un M cinstit. N-au trecut 3 luni si s-au rupt FIX pe fund, FIX in ziua in care aveam lenjerie intima rosie :))
  Si mai am nenumarate exemple. Desi ma imbrac mult de la SH, mai imi fura ochii cate-o haina din cand in cand de la mall si aprope de fiecare data regret ca am cumparat-o.

  • Reply Aveți și pe roz November 1, 2018 at 8:26 am

   Da, știu ce spui. Important e că știi acest lucru și că încerci să faci, de cele mai multe ori, alegeri înțelepte. Nu te certa, și derapările sunt bune, doar ele ne confirmă alegerile bune, nu? :)

 • Reply Raluca October 31, 2019 at 7:39 pm

  Am gasit o pereche de blugi G-star la un magazin Monda(25 de lei, curat #BelsugLaPretRedus) si voiam sa iti multumesc. De la tine am auzit de firma asta, iar blugii sunt atat de comozi incat prevad ca vor fi o piesa foarte iubita in dulapul meu.

 • Leave a Reply

  *