Azi, la #DescopeririAvetiSiPeRoz, va povestesc despre descoperirea unei prietene (prind ocazia si multumesc iar celor care imi trimit mesaje cu descoperirile lor, #BelsugLaPretRedus sau ba, ca si pentru fotografiile #DeSus). Asadar, prietena in cauza e in cautarea unui apartament, asa ca a ajuns sa deschida site-urile de profil chiar inaintea Facebook-ului. Si tot sapand, a dat peste o noua platforma imobiliara care i-a placut. Si s-a gandit ca poate mai e cineva pe aici interesat de ea. Asa ca, de la N: “Se cheama wizmo. Mie mi-a placut sa vad aici si articole “mai altfel”, de exemplu: despre cum sa iti fotografiezi casa inainte de a o vinde, dar mai ales faptul ca poti lasa feedback despre agentii imobiliari cu care ai interactionat pentru a-i ajuta si pe altii in luarea deciziei (stiu ca si tie iti place treaba aceasta cu crearea unei comunitati, iar eu, crede-ma, ca tare as vrea sa stiu dinainte despre unii agenti). Plus, iti poti face cont si adauga anunturi in mod gratuit. Un fel de #BelsugLaPretRedus al imobiliarelor.”
Am intrat si eu pe platforma, dar cum am deja casa, cred ca va mai amintiti ca am povestit aici de ce m-am inhaitat la rate, mai mult m-au atras sfaturile de amenajare. Si m-am rusinat putin, deoarece va tot promit ca va arat cum am amenajat holul si tot nu s-a intamplat. Dar cum nu e gata 100%, am pregatit un articol cu 5 sfaturi pe care le-as da eu dupa ce am trecut prin amenajarea apartamentului. Asa, ca dar de multumire pentru N, dar si pentru voi. Sper sa va ajute si inspire.
1. Care iti sunt cele 3 dorinte?
La mine au fost asa: cada de mijloc (dintr-aceea retro, cu picioare), o camera intreaga transformata in dressing si faianta alba pentru bucatarie. Pana la urma, mi s-a implinit doar o dorinta si jumatate. De cada de mijloc nu a fost cazul (mi-ar fi trebuit o baie gigant), dressingul este de fapt o camera de lucru-dressing, iar faianta alba este. Si la baie si la bucatarie. Ihu.
Iata un colaj cu dorinte (poze de pe Tumblr si Pinterst, in stanga) versus realitate (ce a iesit, in dreapta):
2. Tine cont de spatiu
Cum ziceam, am visat la cada in mijlocul baii, mi-ar fi placut o camera dressing, o biblioteca care sa acopere un perete, o bucatarie imensa cu oale si tigai atarnate in jurul blatului de lucru si poate chiar si un candelabru in baie. Dar a trebuit sa ma adaptez spatiului.
Iarasi un colaj dublu, vise vs realitate:
3. Alege “o voce” pentru fiecare incapere
Sfatul meu este sa devorezi tot: reviste sau site-uri de specialitate, albume de pe Pinterest si Tumblr, magazine de mobila si decoratiuni, casele prietenilor. Gandeste-te care este stilul tau si ajusteaza-l in functie de spatiu si buget.
Iata incaperile casei mele. Si terasa:
3 b. Dar ofera o nota unitara casei
Da, de ce nu, poti avea o camera de zi plina de culori, o baie marina, un dormitor alb si o bucatarie retro, dar ar fi de preferat ca totul sa se lege. Poate tratezi totul in note industriale, poate “repeti” unele elemente de decor in diferite incaperi (oferindu-le alte functii), important (cred eu) este ca apartamentul sa arate ca o casa, nu ca un showroom de mobila ce prezinta diferiti producatori.
Eu am folosit aceeasi faianta retro la bucatarie si baie, am acelasi radio (cu functiuni diferite) in doua incaperi din casa, iar in atelierul-dressing si in baie sunt tablouri realizate din reviste vechi.
4. Gandeste-te la toti ai casei
Recunosc, eu m-am gandit mai intai la cum arata lucrurile si apoi la functionalitatea lor. Dar chiar si asa, am tinut cont ca nu am o casa doar a mea.
5. Ai grija de buget
Improvizeaza, foloseste ce ai, da o noua viata obiectelor, asteapta reducerile, vaneaza targurile de mobila, du-te chiar si in targurile de vechituri sau prin garajele prietenilor. Dar nu renunta la calitate si la cateva obiecte “fara de care nu poti”. Eu recomand, ca si la haine, mixarea unor obiecte vechi cu unele noi, cele gasite in targuri de vechituri cu cele de designer, cele mesterite de tine cu cele high tech.
Mai jos, un perete-tabla dintr-o bucatarie de pe Tumblr vs tabla din casa noastra, care este, de fapt, un placaj negru pe care a desenat Sorin cu carioca alba pentru geamuri; dusul retro la care visam versus dusul nostru stropitoare si un dressing “de-a gata” vs unul mesterit de catre noi din niste scari si lemne de la Hornbach.
5 b. Dar nu cumpara falsuri
Oricare ar fi obiectul dragostei tale, sfatul meu este ca, daca nu-ti permiti originalul sa nu te consolezi cu o copie. Alege un model de la un designer mai putin cunoscut, da o viata noua unui obiect vechi, restaureaza o piesa cu poveste, dar nu cumpara un obiect ce doar seamana cu cel la care visezi. Nu doar ca nu vei avea acea piesa, ci si vei incuraja o industrie ce se bazeaza pe inselatotrie.
Eu visam (cred ca dintotdeauna) la un fololiu Eames, asa ca el a fost prima piesa pe care am cumparat-o pentru apartament. Si inca este printre favoritele mele, desi tot vad surate mai putin reusite de-ale lui prin toate barurile si cafenelele bucurestene.
Casa voastra in ce stil e decorata? V-ati inspirat de undeva in aranjarea ei? Ce parere aveti despre sfaturile mele?
20 Comments
Salut, foarte reușit e totul. Îmi place nota de industrial! As fi curioasă de unde ai luat lada militară? Merci
Buna, de la magazinul Kaki, cred ca am scris in postarea initiala despre bucatarie.
Super articolul, multumesc frumos!!!! si mai trebuie sa-ti spun ca m-ai facut sa-mi doresc sa schimb faianta din bai (apartamentul nostru avea deja faianta, gresie si parchet; desi l-am luat de nou, ne-am ‘orientat’ prea tarziu ca sa mai putem alege finisajele).
Am decorat (inca mai avem pana terminam) in stil sobru spre clasic/art nouveau, cu influente vintage (open space de asemenea – bucatarie IKEA :-) acelasi front BOBDYN, insa pe crem, feronerie pe negru mat).
Peretii sunt inca albi, insa avem de gand sa adaugam ceva caramida aparenta…sa vedem….de-abia astept. Ne-am mutat de trei ani, si inca nu am terminat, tot schimbam, adaptam, si mai nou ne cam place look-ul industrial…
Astept cu nerabdare noi postari :-)
Pai si la mine avea si gresie si faianta si parchet (tot nou a fost si tot erau erau deja puse), dar am ales sa le schimb (minus parchetul, era prea mare bataie de cap).
Wow, mie mi se pare ca ti-a iesit chiar mai bine ca in exemplele de pe net, mai cu personalitate. Felicitari. Si multumesc ca iti imartasesi cu noi descoperirile, chiar imi place mult asta.
Multumesc si eu pentru aprecieri :)
Chiar inspirational ce ai facut tu acolo, felicitari. Eu nu am asa curaj si nici nu ma pricep sa vad astfel de combinatii, dar ma bucura mult sa vad astfel de interioare.
Multumesc mult. Si sa stii ca iti poti forma ochiul sa vada: cum ziceam si in articol, sfatul meu este sa devorezi multa informatie (reviste, site-uri, bloguri, magazine de mobila sau decoratiuni) si sa vezi ca, in timp, vei vedea altfel lucrurile.
Muncit articol, felicitari pentru profesionalism si efortul depus, imi face o reala placere sa te urmaresc.
Multumesc.
Daaa, stiam eu ca am mai vazut undeva apartamentul asta… pe povesteacasei.ro… tare mult mi a placut. Ati facut o treaba minunata!
Multumesc mult. Si da, a mai fost pe tot felul de site-uri si reviste, chiar m-am bucurat ca a fost apreciat.
Interesanta casa ta, foarte creativa, felicitari. Imi place mult ca imparti cu noi descoperirile si ideile tale.
Multumesc. Si cum sa nu impart, aceasta e ideea blogului, nu? :)
Apartamentul tau este la parter, cum e terasa amenajata, nu se vede mare lucru in poze. Daca i la parter, cum ai rezolvat problema intimitatii?
Este la parter, pe 2 dintre laturile blocului, deci e destul de mare. Cât despre intimitate, nu prea am ce să rezolv – și dacă aveam casă tot aș fi avut vecini ce ar fi putut vedea în curtea mea.
Ma bucur ca unul dintre punctele articolului tau se refera si la ceilalti membri ai familiei. Foarte rar am gasit acest aspect listat restul “ghidurilor” de amenajare. Caci, daca doar unul singur se simte confortabil in casa, care mai e scopul amenajarii? Mai bine isi decoreaza fiecare camera lui…
Exact :)
Abia astazi te-am descoperit si am devorat toate articolele cruelty-free related, care sunt minunate! Abia astept sa incerc cateva dintre recomandarile tale. Acum am trecut la cele legate de home design, si as vrea sa te intreb de unde ai luat semnul cu refugiul? M-am indragostit de el! Multumesc!
Bună, mă bucură ce spui, să îmi zici cum ți-au plăcut cosmeticalele. Și ce ai încercat. Semnul e din târg de la Brașov, îți recomand târgurile și talciocurile, poți găsi aici o groază de obiecte minunate pentru casă.