5 locuri de unde poți cumpăra un pulover pe care chiar să-l porți

December 2, 2018

1. Dintr-un magazin pe gustul tău. Nu contează că e un concept store sau un magazin de cartier, important e să mergi acolo cu bucurie, să probezi cu plăcere, să apreciezi oamenii, brandul, povestea și hainele, iar lucrurile să te încânte și să inspire. Eu tocmai am descoperit un astfel de magazin în Viena: Kauf Dich Glücklich. E un magazin cu haine, dar și cu papetărie, cosmetice și accesorii alese cu grijă și aranjate cu răbdare. Magazinul mai există și în Berlin, Amsterdam și alte câteva orașe, în principal din Germania.

Mai dau câteva exemple de câteva concept store-uri tare pe gustul meu: Dover Street Marked din Londra, Grandpa din Stockholm, fostul Colette din Paris, VOO Store din Berlin, plus de alte magazine pe care le vizitez cam de fiecare dată când ajung într-un oraș în care există o reprezentanță: A.P.C., Marni, Uniqlo, Acne Studios, Filippa K, Comme Des Garçons, Stella McCartney.

2. De la designeri români. Voi aminti aici de Chemistry și de Ioana Ciolacu ce chiar dacă te întâmpină cu niște prețuri mai grăsane au obiecte de calitate, din lână aleasă cu grijă, iar filozofia lor e de a face lucrurile cu un pic de grijă pentru oameni și planetă.

3. De la băbuțe. Le poți întâlni pe la diverse târguri, în piețe sau chiar pe stradă, prețurile obiectelor făurite de ele sunt mici, iar bucuria mare. Și a ta, când găsești un astfel de obiect, și a lor. În plus, chiar cumperi un lucru făcut ca pe vremuri, iar achiziționarea lui sigur o ajută pe cea ce l-a făcut. Eu am un astfel de pulover (vezi ultima fotografie) luat acum 2 ani de la o bătrânică întâlnită în zona în care se ținea târgul de Crăciun, dar revăzută apoi și în zonele Romană sau Rosetti. Sigur sunt mai multe astfel de doamne și prin alte zone sau orașe. Și tot aici, la lucruri făcute cu inima și pentru inimi, aș pune și puloverele făcute de comunități, asociații, oameni cu dizabilități, ONG-uri. E un obiect cald ce va ține de cald mai multor oameni.

4. De la magazine vintage . Fie ele clasicele sh-uri de prin cartiere sau magazinele vintage un pic mai la modă (Conglomerat, Consignatia 7, ReSale Shop). În astfel de locuri poți găsi obiecte din materiale bune: casmir, lână, mătase, bumbac la prețuri rezonabile, pe care nu le vezi apoi peste tot și care pot rezista ani buni (doar au făcut-o deja). Și nu cred că avem de ce fugi de materialele de origine animală, deși acum e un curent ce zice să nu mai folosim nimic de acest tip. Nu port haine de piele sau de blană, dar cred că un pulover de cașmir sau de lână purtat ani la rând face mai puțin rău planetei ca 10 din bumbac sau poliester cumpărate doar pentru a fi aruncate în dulap. În plus, dacă alegi să le iei de la o companie ce face lucrurile cu grijă, atunci și lâna sau cașmirul sunt recoltate și prelucrate astfel încât să nu facă rău animalelor sau mediului. O să scriu, în curând, mai multe despre acest subiect, acum amintesc doar de Stella McCartney la care am întâlnit tot felul de termeni SF: re-engineering cashmere, piele vegetariană, lână vegană.

5. Din magazinele tip outlet. Deși aici poți găsi adevărate chilipiruri eu te sfătuiesc să nu alegi doar în funcție de preț, ci să ții cont și de calitate, cum a fost făcut produsul, dacă modelul ți se potrivește, dacă o să-l porți și dacă nu e al 44 pulover ce va zace în dulap. Iată câteva exemple de outlet-uri, ordonate pe categorii:

site-uri internaționale cu piese de designer: THE OUTNET sau YOOX – fac parte din grupul Net-A-Porter, prețurile sunt în continuare mari, dar aici poți găsi lucruri de calitate, demne de #câte5;
outlet-uri din vacanță: TK Maxx, Stockholm Quality Outlet, Designer Outlet Berlin, Parndorf, Acne Archive – sunt o mulțime, în toate orașele mari, dar eu recomand vizitarea lor cu zgârcenie de timp, călătoriile îți pot aduce bucurii mai mari decât colindatul prin magazine;
outlet-uri tip mass market – unde ai putea găsi și lucruri de calitate: miniPRIX, Mango Outlet, chiar Fashion House Outlet (pentru Stefanel, adidas sau Levi’s).

Și 5 pulovere de la mine:

tinuta cu pulover in dungi pulover casmir si geanta de piele

pulover lee cooper

apc jacket outfit pulovar-lana-cu-bluza-adidas

Te-ar mai putea interesa aceste articole:

câteva idei de a îmbunătăți combinația pulover-blugi;
unde pot dona haine în București… și nu numai;
o garderobă capsulă pornind de la filosofia #câte5.

Sunt binevenite alte idei și exemple cu locuri de unde ai găsit pulovere de care nu te-ai mai despărțit. Mâine, episodul 3 din serialul zilnic: #InspirațiePentruDecembrie.

No Comments

Leave a Reply

*