Iulie e declarată luna fără plastic și deși salut inițiativele ce atrag atenția asupra unei probleme și încearcă să ne ordoneze, măcar un pic, nu prea cred că o lună e de ajuns pentru a lupta cu plasticul. Dar e tare bună pentru informare. Și pentru format unele obiceiuri.
Și deși am mai scris despre lucruri mici pe care le putem face pentru planetă, am făcut și acum o listă cu câteva chestii pe care le putem face pentru a reduce consumul de plastic.
1. Să alegem varianta “la sticlă” pentru cât mai multe lucruri: apă, lapte, sucuri etc. Origini are produse lactate naturale în ambalaj de sticlă, Lăptăria cu caimac e un brand descoperit recent, eu deocamdată am zărit la ei doar lapte la sticlă, Artesana e un brand românesc care-mi place tare ce are smântână, iaurt și sana în borcane de sticlă (eu cumpăr sortimentele de capră, care-s minunate). Firește că există apă la sticlă, suc la sticlă și mai orice băutură poate fi găsită și în ambalaj de sticlă.
2. Să căutăm opțiunea fără ambalaj – se poate și la hârtie igienică și la pâine și la șampon, vezi care ți se potrivește mai bine și începe de acolo, nu cred în schimbări heirupiste cu de toate din care rămân, după 5 zile, zero schimbări. Șampon solid au cei de la LUSH (care, din păcate nu mai sunt și în România, te poti aproviziona din vacanțe), ar mai fi la NALA (unde au și alte produse naturale fantastice), hârtie igienică la bucată am văzut doar dintr-aceea dură, de pe vremuri (dacă știi și alt tip, e o informație ce poate interesa), pâine care nu e prizonieră în plastic poți găsi în brutăriile artizanale: Miez, Pain Plaisir sau chiar îți poti face tu pâine în casă.
3. Să reducem plasticul “adiacent” – paie, pahare de plastic, capace de unică folosintă pentru cafeaua luată la pachet, cutii, tacâmuri sau farfurii de plastic. Multe restaurante din afară (câteva de la noi le-au urmat exemplul) au interzis paiele, am auzit că tacâmurile de plastic fi scoase din lanțurile Lidl și Kaufland – sunt niște pași importanți și o dovadă că lucrurile încep, chiar dacă încet, să se schimbe. Așadar, putem înlocui aceste obiecte din plastic cu variante de lemn, inox sau silicon ori căuta produse din surse alternative. De exemplu, Biodeck este o companie românească ce face tacâmuri, saci, pungi sau pahare din materiale regenerabile. Cred ca e afacere ce merită susținută.
4. Ia cu tine sacoșe de bumbac (sau din materiale alternative, ca cele amintite mai sus). Le poți folosi pentru a înlocui clasica punguță de cărat cumpărăturile din supermarket, dar și pentru a cântări fructele sau legumele. Sau pentru orice altceva.
5. Dacă e să fie plastic, alege, măcar uneori, să fie reciclabil. Dorgheriile dm au gama Frosch (produse de curățare cruelty free, vegane, cu ambalaje biodegradabile). Am mai văzut produse de curățare ce se gândesc la planetă: Sodasan sau eco Planet sunt doar 2 exemple. Multe produse cosmetice au început să aibă ambalaje din plastic reciclabil (Kjær Weis) sau sticlă (NN Cosmetics, The Ordinary, Tata Harper, Orveda) și să se gândească la sustenabilitate (Kevin Murphy). Poți afla mai mult din categoria Cosmeticale, de pe blog.
Cred cu tărie că limitările ne pot aduce noi idei, obiceiuri sau descoperiri. Nu trebuie să aruncăm tot, să ne schimbăm radical sau să refuzăm să ne apropiem de orice conține un fir de plastic. Cum ziceam, nu cred în schimbările radicale, impuse de încâncenări sau mode. Nu vom putea renunța la tot plasticul din jurul nostru și nici nu trebuie. Sigur vor fi voci are vor sublinia că și sticla se descompune greu. Sau că și alte lucruri poluează.
Cu siguranță vom continua să alegem jucării sau bijuterii de plastic, haine sau genți ce conțin o grămadă de nenorociri sau chiar încălțări sau mobilă de plastic. Asta între timp ce vom polua și în alte moduri. Dar ce putem face este să ne informăm mai mult, să cântărim ce ne trebuie mai degrabă sau ni se potrivește mai bine. Și vor veni și schimbările. Și apoi, dacă ne gândim că într-o singură zi am putea renunța la o pâine învelită în plastic, 3 punguțe pentru legume, una de cumpărături, un bidon gras de apă și un set de tacâmuri, tot e ceva. Mai ales dacă facem asta zi de zi. Și zi după zi.
Câteva magazine sau producători de unde poți de cumpăra produse cat mai prietenoase cu planenta:
– brutării artizanale, magazine cu produse bio, lactate sau fructe: Miez, Pain Plaisir, Brutăria cu Maia, Artesana, Origini, Colectar, Băcănia Veche, Nasul Roșu, Pukka Food;
– magazine unde poți găsi produse cosmetice și de curatenie eco, bio sau cu ambalaje reciclabile sau de sticlă: dm, Bebe Tei, Mio Bio, Beo Store, NALA, NN Cosmetics;
– ambalaje (căni, pahare, pungi, tacâmuri) din materiale alternative: Biodeck.
5 magazine magazine online cu astfel de produse, ele sunt mult mai multe, sugestiile testate sunt binevenite:
vegis.ro;
naturaliabio.ro;
biobeauty.ro;
organik.ro;
activpharma.ro.
Și 5 site-uri din străinătate:
iherb.com;
deciem.com;
cultbeauty.co.uk;
beautybay.com;
amazingy.com.
Exista și o inițiativă online, o comunitate tare simpatică, Micile Bucurii. I te poți alătura, poți afla tot felul de lucruri interesante. Eu nu prea am reușit să mă uit pe aici pe cât aș fi dorit, dar încă o sursă de informare, chiar dacă o consulți rar, nu strică. Dimpotrivă.
Dacă ți se pare obositor acest demers, te poți gândi… la tine. De regulă, un brand care se preocupă de planetă are și produse bio, vegane, netestate pe animale, fără năzbâtii în ele. Și apoi, cum ziceam, nu trebuie să începi să arunci sau să schimbi tot. Nici nu cred că e posibil. Nici să umbli cu 5 sacoșe de pânză, 2 termosuri pentru cafea, 5 recipiente din materiale alternative și ceva paie de inox după tine. Desigur, o poți face dacă dorești, știu persoane care duc după ele o mică trusă zilnică de anihilat plasticul. Dar cred că e important să citești, să afli, să te gândești. Să înțelegi că plasticul din ape nu afectează doar țestoase și balene, ci și pe noi. Că sunt mii și mii de kilometri din ocean înveliți în plastic. Iar ceva ce se descompune în 500 de ani nu poate poate face bine nimănui. Și, în final, mai puțin chiar înseamnă mai bun. Chiar dacă, aparent, costă mai mult. La urma urmelor… trebuie să cântărești ce cost costă mai mult. Lucru valabil, cred eu, și la haine și la cosmetice și la mâncare. Și că dacă nu faci toate acestea pentru planetă, viitor, copilașii din Africa, țestoase sau pești vărgați – o poți face pentru tine. Deoarece când alegi ceva mai bun, e mai bine pentru toată lumea.
Orice exemplu de magazin, site sau idei alternative la produsele pe care, momentan, le cumpărăm în pungi de plastic sunt binevenite. Sau alte gânduri, în legătură cu tema de azi. #DauMaiDeaprte, cum altfel?
7 Comments
și cu sticla nereturnabila ce facem?
Sunt centre care colectează sticlă.
Mi s-a spus recent la Mega Image-ul din cartier ca vor renunta si ei in curand la pungile din plastic, sper sa fie asa :)
Și eu sper.
biocorner.ro
Mulțumesc.
RepublicaBio.ro