Ouă vopsite cu legume și decorate cu flori

April 17, 2020

Este anul 4 în care vopsesc ouăle de Paște cu ajutorul naturii și am decis să scriu iar despre asta, poate te ajută sau inspiră un pic, deși nu pot zice că am neapărat o rețetă, mă folosesc de ce am în casă și improvizez și când vine vorba de modul de lucru.

Eu știu 2 feluri de a le vopsi:

1. Fierbi ouăle, iar separat pui la fiert vopseaua, în vase separate. Poți alege dintre tot felul de plante, condimente sau legume, eu până acum am folosit: turmeric, sfeclă, frunze de varză albă sau roșie, boia de ardei, coji de ceapă sau de avocado, salată verde, cafea, afine. Iei vopseaua de pe foc, o strecori pentru a scăpa de impurități, coji, resturi și apoi pui ouăle la colorat, cu un strop de oțet. Le ții până când culoarea ajunge la intensitatea dorită (unii le țin 10 minute, alții câteva ore sau chiar peste noapte).

2. Fierbi ouăle direct în recipientele cu vopsea, cu tot cu coji, plante, boabe.

Ce am făcut eu?

Anul acesta am folosit metoda 1, până acum metoda 2, poți citi despre ea în acest articol. De data aceasta am avut coji de ceapă albă, sfeclă și frunze de varză albă. Am scos câteva ouă rapid din vopsea, pe altele le-am lăsat vreo 15-20 de minute, iar a 3-a categorie a fost purtată, alternativ, prin mai multe vase cu vopsea pentru a combina culorile. Cele din categoria 3 au primit, pe parcurs, și câteva frunze din grădină. Ba chiar am am găsit și un trifoi cu 4 foi!

oua de paste vopsite cu vopsea naturala

3 sugestii:

1. Eu nu am avut ouă albe, mai potrivite pentru a primi și un model cu plante, dar am observat că dacă le scoți din vopsea și le ștergi ușor cu un șervețel nu doar că se ia vopseaua, dar ele devin chiar mai deschise decât erau inițial, probabil că și oțetul contribuie la asta. Și atunci poți să le bagi în altă culoare, după ce le-ai ornat cu un trifoi sau orice altă plantă dorești.

2. Apropo de oțet, nu-l folosi în exces și nu ține mult ouăle în vopseaua în care a fost adăugat deoarece coaja devine mult mai sensibilă.

3. Pentru modele poți folosi în loc de tradiționalul ciorap de nailon o pungă din material textil pentru legume, se găsesc în toate supermarketurile. Iar cum voseaua e naturală, o poți refolosi la cumpărături, chiar dacă va rămâne cu pete de culoare.

Și câteva fotografii, făcute cam în grabă, pe colțul mesei, dar care sper că reușesc să surprindă bucuria momentului. Poate îmi spui și cum te-ai distrat tu, colorându-le.

vopsea naturala pentru ouale de paste vopsea naturala pentru oua
oua de paste cu model din plante vopsea eco pentru ouale de paste
cum vopsesc natural ouale de paste oua de paste vopsite eco

Hai și o foto (și mai) în stilul Instagramului meu ordonato-minimalist și un ultim sfat: bucură-te de moment, amestecă licorile fără a ține neapărat cont de reguli, nu aștepta rezultate din Instagramul altora, mai bine lasă-te surprins de joacă. S-ar putea să fie mai bine decât ar putea descrie orice hastag.

vopsesc eco oua de paste

Sărbători fericite!

vopsea naturala pentru paste

4 Comments

  • Reply Alexandra April 18, 2020 at 11:52 am

    Foarte fain! Mă bucur tare când găsesc articole cu ingrediente sustenabile pentru procedee ce fac parte din viața noastra și în care credem că nu ne putem descurca altfel decât cu produse din comerț, industrializate și dăunătoare. Am să încerc cât de curând. Mulțumesc și continuă munca bună!

  • Reply Ana-Maria Coatu April 18, 2020 at 6:52 pm

    Și eu le vopsesc natural. Am avut coji de ceapa alba și roșie. Au ieșit foarte faine și am folosit metoda 2. Și da, toate cele 12 ouă făcute au avut model din plante
    Îți urmăresc profilul de instagram și-mi plac postările tale!
    Sărbători frumoase!

  • Leave a Reply

    *