Am mai povestit despre Biodeck. Este o companie românească (fosta fabrică Prodplast) ce s-a reinventat și realizează acum farfurii, pungi, paie, pahare și tacâmuri din plante, obiecte care sunt biodegradabile și compostabile.
Iată câtva fotografii făcute de mine unor produse de-ale lor:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ce înseamnă acest lucru?
După folosire, produsele se pot composta, alături de alte resturi alimentare, acasă sau în centrele de compostare. Astfel, devin îngrășământ ce poate fi folosit în agricultură.
Un minus ar fi că aceste centre nu se găsesc (încă) peste tot, deși hipermarketurile și alți agenți comerciali au început să aibă centre de compostare, iar Biodeck li se adresează cu precădere lor, dorind să înlocuiască grămada de plastic din produsele de unică folosință cu produse mai prietenoase cu plateta. Am citit și că, în curând, se vor găsi containere maro pentru compostare în toate cartierele din marile orase. Sper din inimă, să fie așa. Cei de la Biodeck au în plan să deschidă și ei un astfel de centru și e tare bine că încearcă să îmbunătățească procesul, ajutând real la schimbare.
Îți poți face și tu un centru de compostare acasă: poți improviza unul, în grădină, sau poți cumpăra un container special pentru compost. Poți citi mai multe pe colectaredeseuri.ro.
Ce se întâmplă cu produsele Biodeck dacă nu se compostează?
Dacă ajung la groapa de gunoi emană dioxid de carbon, la fel ca orice plantă, legumă sau ce mai ajunge acolo. De aceea, trebuie să luptăm zilnic cu risipa, să cumpărăm cât avem nevoie, să sortăm deșeurile și să încercăm să reciclăm cât mai mult. Exista soluții și pentru consumatorii casnici: centrele Sigurec. Ba chiar știu că angajații lor se deplasează și la tine pentru ridicarea gunoiului, dacă are mai mult de 5 kg. Tot ce trebuie să faci este să-l triezi: sticlă, hârtie, aluminiu, pet-uri, resturi alimentare. Poț afla tot felul de informații utile de pe site-ul lor.
Ai un mic restaurant, esti organizator de evenimente, poate lucrezi la un supermarket sau te gândești să iei pentru acasă aceste produse. De ce ai da mai mulți bani pe un pahar de plante? Ce mai e și de unică folosință. Eu am adunat câteva motive:
– materia primă sunt plantele, resurse rapid regenerabile, iar procesul de producție este unul care poluează mult mai puțin decât cel clasic;
– produsele sunt încadrate la nivel internațional în categoria produselor organice, la fel ca legumele sau plantele, deci sunt mai sigure și pentru sănătate (am citit studii ce zic că recipientele de plastic interferează cu conținutul, așa că nu se recomandă consumarea frecventă a lichidelor sau a mâncării din recipiente de plastic, mai ales dacă acestea sunt supuse temperaturilor ridicate (nu încălzi la microunde ceva depozitat în plastic, nu lăsa sticla de apă de plastic în mașină, ba chiar încearcă să cumperi produse cosmetice cu ambalaje realizate din materiale biodegradabile și reciclabile – am scris niște exemple în articolul despre 7 companii cosmetice ce se gândesc și la ambalaje);
– deși nu e deloc recomandat se aruncăm gunoiul aiurea, produsele Biodeck se descompun și în natură, fără să polueze (sper deosebire de ambajale de plastic ce rămân intacte câteva sute de ani). De aceea, oceanele au zeci de kilometri de plastic, niște insule hâde ce fac rău florei și faunei marine. Recent s-au descoperit fragmente de plastic în stomacul peștilor, bucăți ce pot ajunge în stomacul tău provocând neplăceri serioase.
Firește că, la fel ca în orice, soluția e cumpătarea, reciclarea, înlocuirea obiectelor din plastic cu unele din materiale mai prietenoase cu mediul, pe care să le folosim mai mult decât o dată. Dar produse ca cele realizate de Biodeck sunt un mic pas în lupta cu poluarea sau nepăsarea. Și de aceea am ales să scriu acest articol. Mai sunt multe de făcut, deja lucrurile încep să se schimbe, acum câteva zile parlamentul european a votat interzicerea, din 2023, a plasticului de unică folosință, iar eu mă bucur să văd că apar alternative și inițiative și la noi. Biodeck e doar un exemplu, produsele lor sunt deja adoptate de multe restaurante, cafenele sau supermarket-uri din București, voi mai povesti și despre altele.
Am scris mai demult un articol despre câteva lucruri pe care le-am putea pentru a face mici eco schimbări, am și un material cu ceva idei care te pot ajuta să lupti cu plasticul, iar azi mai spun doar atât: strop cu strop fac al mărilor potop. Bunica mea obișnuia să îmi tot repete acest lucru și, de la o vreme, îmi aduc aminte, în fiecare zi, vorbele ei. Cred că ar fi fost mândră de micii pași pe care încerc să îi fac zilnic și cred că, fiecare dintre noi, putem face ceva pentru ca, în fiecare zi, să realizăm o picătură mai grăsană de bine decât stropul de rău pe care, vrând-nevrând, îi facem pășind prin lume.
Mai poți căuta informații pe:
– zerowasteeurope.eu;
– europeangreens.eu;
– plasticpollutioncoalition.org;
– conserve-energy-future.com.
Și m-aș bucura să-mi spui ce crezi despre cele scrise azi.
4 Comments
Si eu incerc sa protejez mediul cat de mult pot, prin urmare nu poate decat sa ma bucure faptul ca cei de la Biodeck au scos pe piata asa ceva. Ramane de văzut cat de multă lume e interesată de asta. In grupurile in care ma învârt sunt multe persoane care cred ca dacă vrei sa protejezi mediul inseamna ca esti nebun…
O să se schimbe, încet, această percepție. Și dacă nu, tu îți vezi de treaba ta, ei de a lor…
e bine ca in curand va fi obligatoriu sa trecem pe asemenea alternative
Nice post and good information given. Thanks for sharing.